auzefHemşirelikHemşirelikte Mevzuat

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

#1. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Türkiye ilişkisinde aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#2. Uluslararası Çalışma Örgütü ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

#3. Aşağıdakilerden hangisi Hemşirelikte Ekinliğe doğru eylemler kapsamında mezuniyet sonrası hemşirelik eğitiminin iyileştirilmesine yönelik adımlar arasında yer verilmemiştir?

#4. Hemşirelikte Etkinliğe Doğru Eylem aşamaları kapsamında akademisyen hemşirelerin hazırlanması kapsamında yapılması gerekenler arasında yer verilmemiştir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi DSÖ'nün vurguladığı, temel hemşirelik eğitimi sonrası hemşirelerin sahip olması gereken yeterliliklerden birisi değildir?


#6. Aşağıdakilerden hangisi Herkese Sağlık 21 Hedefleri kapsamında Sağlık için araştırma ve bilgi başlığı altında ele alınmamıştır?

#7. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam şekilleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

#8. Memurların çalışma saatleriyle ilgili olarak hangisi doğrudur?

#9. Devlet memurları kanununda belirtilen sınıflardan hangisi doğru değildir?

#10. 157 sayılı Hemşirelik Personeli Tavsiye Kararları ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


#11. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Bölgesi komitesi, hemşirelik eğitim programının hemşirelik bakımına sistematik bir yaklaşım getirmesi için belirtilen hemşirelik eylemlerinden birisi değildir?

#12. Hemşirelikte Etkinliğe Doğru Eylem kapsamında uygulamaya dayalı hemşireliğin öğretilmesi amacıyla aşağıda belirtilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#13. Aşağıdakilerden hangisi Herkese Sağlık 21 Hedefleri kapsamında sağlıklı çevreler kapsamında ele alınan hedefler arasında yer almamaktadır?

#14. I. Sağlık, sosyal gelişimin temel öğesidir. II. Sağlıkta eşitlik ve bütünlüğe özen gösterilmelidir. III. Sağlığın geliştirilmesi hastalık odaklı olmalıdır. IV. Gelişmeler bilimsel yöntemlerle değerlendirilmeli ve izlenmelidir. V. Sağlık, yaşamın sadece belirli bir dönemi boyunca sağlanmalıdır. 2020 yılına kadar “Herkese Sağlık Politikaları”nın gerçekleştirilmesinde üye devletlerden stratejiler belirlemeleri istenirken benimseyecekleri temel ilkeler aşağıdaki hangi seçenekte doğru bir şekilde verilmiştir?

#15. Aşağıda yer alan Herkes için Sağlık Hedeflerinin gerçekleştirilmesinde uygulanacak temel eylemlerden hangisine vurgu yapılmamıştır?


#16. DSÖ 48. Avrupa Bölge Komite Toplantısı’nda, yeniden düzenledikleri ve bölge ülkelerinde uygulamaya koymak istedikleri sağlık politikalarını hangi başlıkta ele alınmıştır?

#17. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#18. 157 sayılı Hemşirelik Personeli Tavsiye Kararlarına göre, hemşirelerin ücretleri belirlenirken aşağıdaki hangisinin göz önünde bulundurulması gerekli değildir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün faaliyet alanları arasında yer almaz?

#20. Memurların izin haklarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LOLONOLO

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

DSÖ 48. Avrupa Bölge Komite Toplantısı’nda, yeniden düzenledikleri ve bölge ülkelerinde uygulamaya koymak istedikleri sağlık politikalarını hangi başlıkta ele alınmıştır?

a) Etkinliğe Doğru Eylem
b) 38 Bölgesel Hedef
c) Temel Sağlık Yaklaşımı
d) Koruyucu Sağlık Yaklaşımı
e) 21. yüzyılda 21 Hedef

Cevap : e) 21. yüzyılda 21 Hedef

I. Sağlık, sosyal gelişimin temel öğesidir.
II. Sağlıkta eşitlik ve bütünlüğe özen gösterilmelidir.
III. Sağlığın geliştirilmesi hastalık odaklı olmalıdır.
IV. Gelişmeler bilimsel yöntemlerle değerlendirilmeli ve izlenmelidir.
V. Sağlık, yaşamın sadece belirli bir dönemi boyunca sağlanmalıdır.
2020 yılına kadar “Herkese Sağlık Politikaları”nın gerçekleştirilmesinde üye devletlerden stratejiler belirlemeleri istenirken benimseyecekleri temel ilkeler aşağıdaki hangi seçenekte doğru bir şekilde verilmiştir?

a) I-II-III
b) I-II-IV
c) I-II-IV-V
d) I-II-III-IV
e) I-II-III-V

Cevap :b) I-II-IV

Aşağıdakilerden hangisi Herkese Sağlık 21 Hedefleri kapsamında Sağlık için araştırma ve bilgi başlığı altında ele alınmamıştır?

a) Bütün ülkeler, herkes için sağlık gündemi desteklemesi ve bu bilgilere erişimi kolaylaştırması için sağlık iletişim politikaları ve programları oluşturmalıdır.
b) Sağlık hizmetleri için fon sistemleri tüm toplumu kapsamayı, çok yönlülüğü ve sürdürülebilirliği garantilemelidir.
c) Bütün ülkeler “herkes için sağlık” için uzun dönem politikalarındaki önceliklerine odaklı araştırma politikalarına sahip olmalıdır.
d) Bütün ülkeler bilimsel kanıta dayalı sağlık hizmetleri sunumu ve geliştirilmesi mekanizmalarına sahip olmalıdır.
e) Sağlık bilgileri politikacılar, yöneticiler, sağlık ve diğer çalışanlar ve halk için yararlı ve kolay erişilebilir olmalıdır.

Cevap : b) Sağlık hizmetleri için fon sistemleri tüm toplumu kapsamayı, çok yönlülüğü ve sürdürülebilirliği garantilemelidir.

Aşağıda yer alan Herkes için Sağlık Hedeflerinin gerçekleştirilmesinde uygulanacak temel eylemlerden hangisine vurgu yapılmamıştır?

a) Tedavi edici hizmetlere daha çok ağırlık verme
b) Yeterli malzeme ve aracın kullanımı
c) Kaynakların maliyet etkin biçimde yönetimi
d) Toplum sağlığı hizmetlerine yönelme
e) Koruyucu hizmetler verme

Cevap :a) Tedavi edici hizmetlere daha çok ağırlık verme

Aşağıdakilerden hangisi Herkese Sağlık 21 Hedefleri kapsamında sağlıklı çevreler kapsamında ele alınan hedefler arasında yer almamaktadır?

a) Sağlığı koruyucu ve iyileştirici becerilerin artırılması yoluyla, ev çevresinin güvenliği geliştirilmeli ve fiziki çevrede sağlığı tehlikeye atan durumlar azaltılmalıdır.
b) Birleşmiş Milletlerin engelli insanlara fırsat eşitliği sağlayan kurallarına uygun olarak, engeli olan insanların sağlıklı ev, iş ve sosyal yaşama ulaşım fırsatları artırılmalıdır.
c) Yoksul yaşayan nüfus oranı azaltılmalıdır.
d) Ev ve iş kazaları azaltılmalıdır.
e) Şehirlerin, kentsel alanların ve toplulukların en az %50’si sağlıklı şehirler ya da sağlıklı topluluklar ağının (network) aktif üyeleri olmalıdırlar.

Cevap :c) Yoksul yaşayan nüfus oranı azaltılmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi Hemşirelikte Ekinliğe doğru eylemler kapsamında mezuniyet sonrası hemşirelik eğitiminin iyileştirilmesine yönelik adımlar arasında yer verilmemiştir?

a) Uygulamaya yönelik, farklı meslek grupları ve farklı sektörler eğitim sürecine dahil edilmeden program düzenlenmelidir.
b) Eğitim politikalarının ve hemşirelik eğitim programlarının yeniden yönlendirilmesine engel oluşturan politikaları değiştirmek için önlemler alınmalıdır.
c) Hemşirelik eğitimi ve uygulamasına ilişkin yasal düzenlemelerde her türlü değişikliği yapmak için önlemler alınmalıdır.
d) Akademisyen hemşireler ve yönetici hemşirelerin mezuniyet sonrası eğitim programları, Herkese Sağlık ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.
e) Gerekli kaynak ve yönetim desteği sağlanarak, mezuniyet sonrası eğitim veren hemşirelik kurumları güçlendirilmelidir.

Cevap :a) Uygulamaya yönelik, farklı meslek grupları ve farklı sektörler eğitim sürecine dahil edilmeden program düzenlenmelidir.

Hemşirelikte Etkinliğe Doğru Eylem aşamaları kapsamında akademisyen hemşirelerin hazırlanması kapsamında yapılması gerekenler arasında yer verilmemiştir?

a) Akademisyen hemşirelere gerekli beceriler kazandırılırken sağlık sisteminin her düzeyinde öğrenmeyi kolaylaştırıcı rolleri olduğu vurgulanmalıdır.
b) Temel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde esas olan ekip yaklaşımını benimseyerek diğer sektörlerdeki insanlarla da çalışabilmelidir.
c) Akademisyenler eğitim programlarının planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi konularında var olan standart yaklaşımları benimsemelidir.
d) Akademisyen hemşirelerin hemşireliğin temelinin oluşturan bilimler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olmaları gereklidir.
e) Öğretim verilen alanda mesleki deneyim ve yeterliliklere sahip olmalıdır.

Cevap :c) Akademisyenler eğitim programlarının planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi konularında var olan standart yaklaşımları benimsemelidir.

Hemşirelikte Etkinliğe Doğru Eylem kapsamında uygulamaya dayalı hemşireliğin öğretilmesi amacıyla aşağıda belirtilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Yeniden düzenlenecek eğitim programında, öğrencilerin tüm basamaklarda verilen sağlık hizmetlerinde gerçekleştirecekleri uygulamalara yer verilerek, öğrenci hemşirelerin rollerini her açıdan uygulamaya geçirmeleri için fırsat tanınmalıdır.
b) Öğrencilerin hemşirelerin rehberlikleri altındaki uygulamalı deneyimlerinden bağımsız uygulamaya geçişi, aşamalı bir sürece gerek duyulmadan doğrudan yapılmalıdır.
c) Öğrencilerin temel hemşirelik eğitimlerini tamamladıktan sonra çalışacakları ortama benzeyen bir çevrede öğrenim görmeleri gerekmektedir.
d) Öğrencilerin uygulama yapacağı alanlar, uygulamaların gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak kapasitede olmalıdır.
e) Öğrencilerin alanda rehberliğini yapacak hemşire kadrosunun da yeterli olması gerekmektedir.

Cevap : b) Öğrencilerin hemşirelerin rehberlikleri altındaki uygulamalı deneyimlerinden bağımsız uygulamaya geçişi, aşamalı bir sürece gerek duyulmadan doğrudan yapılmalıdır.

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

Aşağıdakilerden hangisi DSÖ’nün vurguladığı, temel hemşirelik eğitimi sonrası hemşirelerin sahip olması gereken yeterliliklerden birisi değildir?

a) Hemşirelik uygulamaları için araştırmalar yapabilmelidir.
b) Hemşirelik bakımı uygularken gerekli önlemleri alarak sorun çözme yaklaşımı uygulayabilmelidir.
c) Hemşirelik bakımının yönetimine katkıda bulunmalıdır.
d) Verdiği bakımın sorumluluğunu almamalıdır.
e) Birey, aile ve toplum yararı için çeşitli ortamlarda kişiler ve kurumlar ile işbirliği yapmalıdır.

Cevap :d) Verdiği bakımın sorumluluğunu almamalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Bölgesi komitesi, hemşirelik eğitim programının hemşirelik bakımına sistematik bir yaklaşım getirmesi için belirtilen hemşirelik eylemlerinden birisi değildir?

a) Uygun bir hemşirelik modeli uygulayabilmeli
b) Hizmet sunulacak aile, grup, toplumla işbirliği yaparak gereksinimleri ve sorunları belirleyebilmeli
c) Otonomi sağlayarak verilen bakımı destekleyebilmeli
d) Bir ekip üyesi olarak diğer meslek grupları ile bakım, denetim ve rehabilitasyon programlarına katılabilmeli
e) Hemşirelik uygulamalarına sorgulayıcı olmayan bir yaklaşım getirebilmeli

Cevap :e) Hemşirelik uygulamalarına sorgulayıcı olmayan bir yaklaşım getirebilmeli

Uluslararası Çalışma Örgütü ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a) İkinci Dünya Savaşının ardından kurulmuştur.
b) Merkezi İsviçre’dedir
c) Birleşmiş Milletler uzman kuruluşudur.
d) 1919 yılında kurulmuştur.
e) Genel Müdürlük görevini Guy Ryder üstlenmektedir.

Cevap : a) İkinci Dünya Savaşının ardından kurulmuştur.

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün faaliyet alanları arasında yer almaz?

a) Uluslararası politika ve programları geliştirmek
b) Eğitim ve araştırma çalışmaları yapmak
c) Ulusal politika ve programları belirlemek
d) Teknik işbirliği programları düzenlemek
e) Uluslararası çalışma standartlarını belirlemek

Cevap :c) Ulusal politika ve programları belirlemek

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Türkiye ilişkisinde aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Türkiye örgüte 1952 yılında üye olmuştur.
b) Türkiye’de kurulan ilk ofis Ankara’nın Çankaya semtindedir.
c) Türkiye örgütün sekiz temel sözleşmesinin tamamını imzalamıştır.
d) Türkiye örgütün hemşirelik personeli sözleşmesini imzalamıştır.
e) Örgütün Türkiye Ofisi, Yakın ve Orta Doğu İnsan Gücü Saha Ofisi adı ile çalışmaktadır.

Cevap : c) Türkiye örgütün sekiz temel sözleşmesinin tamamını imzalamıştır.

157 sayılı Hemşirelik Personeli Tavsiye Kararları ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a) Yol gösterici niteliktedir.
b) On dört ana başlıkta on altı maddeden oluşmaktadır.
c) Hemşirelik sözleşmesine paralel hükümler içerir.
d) Hemşirelik öğrencilerine ilişkin tavsiyeler yer almaktadır.
e) Hemşirelik personelinin ücretlendirilmesine tavsiyeler yer almaktadır.

Cevap :b) On dört ana başlıkta on altı maddeden oluşmaktadır.

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

157 sayılı Hemşirelik Personeli Tavsiye Kararlarına göre, hemşirelerin ücretleri belirlenirken aşağıdaki hangisinin göz önünde bulundurulması gerekli değildir?

a) Sosyo-ekonomik ihtiyaçlar
b) Benzer sorumluluk içeren mesleklerin ücretleri
c) Mesleğin barındırdığı zorluklar
d) Ülkedeki enflasyon oranı ve yaşam koşulları
e) Ülke para biriminin diğer para birimlerine göre değeri

Cevap :e) Ülke para biriminin diğer para birimlerine göre değeri

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam şekilleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Memur B-Sözleşmeli personel C-Geçici Memur D-İşçiler
b) İşçiler B- Geçici Memur C- Sözleşmeli personel D- Memur
c) Memur B- Geçici Memur C- Sözleşmeli personel D-İşçiler
d) Sözleşmeli personel B- Geçici Memur C- Memur D-İşçiler
e) Memur B- İşçiler C-Geçici Memur D- Sözleşmeli personel

Cevap :a) Memur B-Sözleşmeli personel C-Geçici Memur D-İşçiler

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Memurun amiri suç teşkil eden emir verdiğinde memur emri yeri getiremez.
b) Memurlar dernek kuramaz ve derneklere üye olamaz.
c) Memur kendine teslim edilen malı, kusuru nedeniyle zarara uğratırsa rayiç değeri üzerinden öder.
d) Memurlar kendileri, eşleri ve çocuklarına ilişkin edinilmiş malların bildirimini vermek zorundadırlar.
e) Memurlar görevleri hakkında bilgi ve demeç veremezler.

Cevap :b) Memurlar dernek kuramaz ve derneklere üye olamaz.

Devlet memurları kanununda belirtilen sınıflardan hangisi doğru değildir?

a) Genel idari hizmetler sınıfı
b) Teknik hizmetler sınıfı
c) Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı
d) Hukuk hizmetleri sınıfı
e) Din hizmetleri sınıfı

Cevap :d) Hukuk hizmetleri sınıfı

Memurların çalışma saatleriyle ilgili olarak hangisi doğrudur?

a) Memurlar cumartesi ve Pazar izni dikkate alınmadan haftada 45 saat çalışırlar.
b) Engelli memura isteği dışında gece nöbeti/vardiyası görevi verilemez.
c) Doğum yapan kadın memurun sekiz haftalık doğum izni bittikten sonra gece nöbeti/vardiyası verilebilir
d) Memurların günlük çalışma saati ve öğlen dinlenme süresi illerde kaymakamlar tarafından belirlenir.
e) 24 saat devamlı çalışılan işlerdeki memurların çalışma saati ve şekillerine amirleri karar verir.

Cevap :b) Engelli memura isteği dışında gece nöbeti/vardiyası görevi verilemez.

Memurların izin haklarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

a) Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
b) Öğretmenlere yaz tatili ve dinlenme tatili dışında yıllık izin verilmez.
c) Memura mazereti nedeniyle on gün mazeret izni verilebilir.
d) Kadın memura doğum öncesi sekiz, doğum sonrası sekiz toplam on altı hafta analık izni verilir.
e) Bir yıldan beş yıla kadar çalışmış olan memur 20 gün yıllık izin kullanır.

Cevap : e) Bir yıldan beş yıla kadar çalışmış olan memur 20 gün yıllık izin kullanır.

LOLONOLO

Hemşirelikte Mevzuat Final Deneme Sınavı -1

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!