auzefİktisatİşletmemaliyet MuhasebesiYönetim Bilişim Sistemleri

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 6

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 6

#1. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir.  - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Dağıtım sonrasında fırınlama departmanında biriken toplam genel imalat maliyeti tutarı hangisidir?

a) 252.000 TL

#2. Eylül İşletmesinde Y1 ve Y2 yardımcı hizmet departmanları, E1 ve E2 esas üretim merkezleri bulunmaktadır. Bu departmanlar itibariyle belli bir döneme ait bütçelenen GİM ve diğer bilgiler yukarıdaki gibidir: - Y1’in maliyetleri m2 esasına göre, Y2’nin maliyetleri ise fiş sayısına göre dağıtılmaktadır. GİM yükleme hadleri ise direkt işçilik saatlerine göre hesaplanmaktadır. Eylül İşletmesi GİM’lerin dağıtımında direkt dağıtım yöntemini kullanmaktaysa E1 departmanının GİM yükleme haddi nedir?

d) 22,62 TL/dis

#3. Kademeli dağıtım yöntemi kullanıldığında B esas üretim merkezi tamir-bakım yardımcı hizmet merkezinden ne kadar maliyet payı alır?

#4. Çınar Bey her ay 120 TL ödeyerek Beylikdüzü Sağlık ve Spor Merkezinden yararlanmaktadır. Çınar Bey’in üyelik ücreti aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Yağmur İşletmesinin Kasım ayı içerisindeki hammadde stok kalemi ile ilgili bilgi yukarıdaki gibidir. LIFO stok değerleme yöntemini kullanan Yağmur İşletmesinde kasım ayında üretime gönderilen hammaddenin maliyeti ne kadardır?


#6. Yağmur İşletmesinin Kasım ayı içerisindeki hammadde stok kalemi ile ilgili bilgi yukarıdaki gibidir. FIFO stok değerleme yöntemini kullanan Yağmur İşletmesinde kasım ayı sonunda elinde kalan hammadde stokunun maliyeti ne kadardır?

#7. Salzburg İşletmesinin ürettiği ICT101 kodlu ürüne ilişkin maliyetler Yukarıdaki gibidir. ICT101 kodlu ürüne ilişkin toplam değişken maliyet tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Beylikdüzü İşletmesi 6.000 m2 alana kurulu bir fabrikada süt üretmektedir. İşletmede kalite kontrol ve tamir-bakım yardımcı hizmet yerleri ile pastörize ve şişeleme olmak üzere iki adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerde çalışan kişi sayıları yukarıda sunulmuştur. Yemek maliyetleri maliyet merkezlerine kişi sayısı ile orantılı olarak dağıtılmaktadır. 2014 yılı Şubat ayı için katlanılan toplam yemek maliyeti 15.000 TL ise şişeleme maliyet merkezine düşen yemek maliyeti ne kadardır?

#9. ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile birim başı değişken maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Karsu Şirketinin 2013 yılı için bütçelenmiş genel imalat maliyeti 450.000 TL, bütçelenmiş faaliyet düzeyi ise 300 dis’tir. 2013 yılı fiili genel imalat maliyeti 500.000 TL, fiili faaliyet düzeyi ise 250 dis olarak gerçekleşmiştir. Karsu Şirketinin 2013 yılı üretimine yüklenen GİM tutarı ne kadardır?


#11. Pınar İşletmesinin 2013 yılı için bütçelenen genel üretim maliyetleri 15.000.000 TL ve bütçelenen direkt işçilik saatleri 50.000 saat ise genel üretim maliyeti yükleme haddi ne kadardır?

#12. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir.  - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Şekillendirme departmanının genel imalat maliyeti yükleme haddi hangisidir?

c) 5,34 TL/dis

#13. Altındağ Üretim İşletmesi geçen ay gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgileri sunmuştur: Eğer Altındağ Üretim İşletmesi gelecek ay satışlarını ikiye katlarsa, tahmini faaliyet kârı ne kadar olur?

#14. Beyaz İşletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda ayakkabı maliyet merkezine yüklenecek fiili maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

#15. ABC İşletmesi 2014 yılı Ocak ayında bir üründen 10.000 birim üretmiş ve toplam 30.000 TL tutarında maliyete katlanmıştır. İşletme Şubat ayında 15.000 birim üretmiş ve toplam 40.000 TL maliyete katlanmıştır. Maliyetlerin aydan aya değişmediği varsayımı ile Ocak ayı için birim sabit maliyet aşağıdakilerden hangisidir?


#16. Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki verilere gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa ayakkabı maliyet merkezi için maliyet yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Avcılar İşletmesi 5.000 m2 alana kurulu bir fabrikada gömlek üretmektedir. A, B, C, yardımcı hizmet yerleri ile kesme, dikme ve ütüleme olmak üzere üç adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerin kapsadıkları alanlara ilişkin bilgiler yukarıda sunulmuştur. Kullanılan alan için ödenen yıllık kira 1.000.000 TL’dir. Birinci dağıtım sonucunda kesme bölümünün payına düşen kira ne kadardır?

#18. Saat başı ücreti 20 TL olan imalat işçisi Ahmet Bey Aralık ayında toplam 160 saat çalışmıştır. Bu sürenin içine 15 saatlik elektrik kesintisi nedeniyle boş geçen süre ve 10 saatlik makine temizlik süresi de dâhildir. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#19. Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa terlik maliyet merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

#20. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir. - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Bakım-Onarım departmanından şekillendirme departmanına dağıtılacak genel imalat maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 11.200 TL


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 6

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 6

Maliyet Muhasebesi Vize Deneme Sınavı 6

Uçak üreticisi olan Hürkuş İşletmesinin merkezi yardımcı hizmet merkezi olarak faaliyet gösteren bir hammadde laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvardan hem küçük uçak bölümü ve hem de büyük uçak bölümü yararlanmaktadır. Aşağıda işletmenin gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş verileri sunulmuştur:

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 1-min

Dağıtım anahtarı oranının hesaplanmasında bütçelenmiş tutarlar dikkate alınacaktır. Büyük uçak bölümünün fiili yararlanma süresi 60.000 teknisyen saati ve küçük uçak bölümünün fiili yararlanma süresi 65.000 teknisyen saati olarak gerçekleşmiştir. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılacaksa teknisyen saati başına dağıtım oranı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 80,00 TL/s
b) 117,50 TL/s
c) 146,67 TL/s
d) 100,00 TL/s
e) 112,45 TL/s

Cevap : b) 117,50 TL/s

Eğer iki adet dağıtım anahtarı kullanılacaksa büyük uçak bölümünün hammadde laboratuvar maliyetlerinden alacağı bütçelenmiş maliyet payı tutarı ne kadardır?

a) 10.575.000 TL
b) 8.225.000 TL
c) 18.800.000 TL
d) 16.000.000 TL
e) 12.300.000 TL

Cevap : a) 10.575.000 TL

Pil üreticisi Çamlı İşletmesinin tamir-bakım ve personel olmak üzere iki adet yardımcı hizmet merkezi bulunmaktadır. Tamir-bakım merkezinin 320.000 TL tutarındaki bütçelenmiş maliyeti bütçelenmiş tamir bakım saatleri dikkate alınarak dağıtılmaktadır. Personel bölümünün 80.000 TL tutarındaki bütçelenmiş maliyeti ise çalışan sayısı dikkate alınarak dağıtılmaktadır. A ve B esas üretim merkezlerinin maliyetleri sırasıyla 160.000 TL ve 240.000 TL’dir. Çamlı İşletmesinin bütçelenmiş tamir-bakım saatlerine ve çalışan sayısına ilişkin veriler aşağıda sunulmuştur.

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 3-min

Direkt dağıtım yöntemi kullanıldığında tamir bakım yardımcı hizmet merkezinden B esas imalat merkezine dağıtılacak maliyet tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 96.000 TL
b) 128.000 TL
c) 156.000 TL
d) 192.000 TL
e) 201.000 TL

Cevap : b) 128.000 TL

Direkt dağıtım yöntemi kullanıldığında personel bölümünden B esas üretim merkezine dağıtılacak maliyet tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 20.000 TL
b) 32.000 TL
c) 48.000 TL
d) 60.000 TL
e) 72.000 TL

Cevap : d) 60.000 TL

Kademeli dağıtım yöntemi kullanıldığında B esas üretim merkezi tamir-bakım yardımcı hizmet merkezinden ne kadar maliyet payı alır?

a) 64.000 TL
b) 85.333 TL
c) 114.667 TL
d) 128.000 TL
e) 132.000 TL

Cevap : b) 85.333 TL

Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler aşağıdaki gibidir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 6-7-8-min

Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Bakım-Onarım departmanından şekillendirme departmanına dağıtılacak genel imalat maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 11.200 TL
b) 16.800 TL
c) 8.000 TL
d) 12.000 TL
e) 8.960 TL

Cevap : a) 11.200 TL

Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler aşağıdaki gibidir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 6-7-8-min

Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Dağıtım sonrasında fırınlama departmanında biriken toplam genel imalat maliyeti tutarı hangisidir?

a) 252.000 TL
b) 268.000 TL
c) 284.800 TL
d) 256.000 TL
e) 267.200 TL

Cevap : a) 252.000 TL

Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler aşağıdaki gibidir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 6-7-8-min

Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Şekillendirme departmanının genel imalat maliyeti yükleme haddi hangisidir?

a) 4,54 TL/dis
b) 4,98 TL/dis
c) 5,34 TL/dis
d) 5,87 TL/dis
e) 6,02 TL/dis

Cevap : c) 5,34 TL/dis

Eylül İşletmesinde Y1 ve Y2 yardımcı hizmet departmanları, E1 ve E2 esas üretim merkezleri bulunmaktadır. Bu departmanlar itibariyle belli bir döneme ait bütçelenen GİM ve diğer bilgiler aşağıdaki gibidir:

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 9-10-min

Y1’in maliyetleri m2 esasına göre, Y2’nin maliyetleri ise fiş sayısına göre dağıtılmaktadır. GİM yükleme hadleri ise direkt işçilik saatlerine göre hesaplanmaktadır. Eylül İşletmesi GİM’lerin dağıtımında direkt dağıtım yöntemini kullanmaktaysa E1 departmanının GİM yükleme haddi nedir?

a) 20,00 TL/dis
b) 21,60 TL/dis
c) 22,00 TL/dis
d) 22,62 TL/dis

Cevap : c) 22,00 TL/dis

Eylül İşletmesinde Y1 ve Y2 yardımcı hizmet departmanları, E1 ve E2 esas üretim merkezleri bulunmaktadır. Bu departmanlar itibariyle belli bir döneme ait bütçelenen GİM ve diğer bilgiler aşağıdaki gibidir:

Maliyet Muhasebesi Ünite 6 Soru 9-10-min

Y1’in maliyetleri m2 esasına göre, Y2’nin maliyetleri ise fiş sayısına göre dağıtılmaktadır. GİM yükleme hadleri ise direkt işçilik saatlerine göre hesaplanmaktadır. Eylül İşletmesi GİM’lerin dağıtımında direkt dağıtım yöntemini kullanmaktaysa E2 departmanının GİM yükleme haddi nedir?

a) 19,54 TL/dis
b) 21,85 TL/dis
c) 21,88 TL/dis
d) 20,00 TL/dis
e) 20,56 TL/dis

Cevap : d) 20,00 TL/dis

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!