auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Final Soruları

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Final Soruları

#1. Sosyal hizmet uygulaması, sosyal hizmet mesleğinin üç temeli üzerinde yapılandırılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Cevap : B) Sosyal hizmet beceri temeli

#2. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda çocuk ve gençlere yönelik hizmetler en temelde alti grupta genel müdürlük düzeyinde örgütlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : E) Kimsesizler Genel Müdürlüğü

#3. Çocuk ve gençlik özel alanlar, çeşitli nedenlerle ..... yaşayan çocuk ve gençlerin sınıflandırılmasını kapsamaktadır. İşte bu çocuklar bakıma, özel ilgiye, özel bilgiye en fazla ihtiyaç hisseden çocuklardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) sorunlar

#4. Sosyal hizmet mesleğinin uygulamasının temelleri hemen hemen her alan için benzer temellere sahiptir. Sosyal hizmet uygulaması, sosyal hizmet mesleğinin üç temeli üzerinde oluşum bulmuştur. Bu üç temel hem uygulamaya yön verirken hem de mesleğin kendi iç felsefesinin oluşumu ve korunmasında rehber olma özelliğine sahip bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu üç temelden biridir?

Cevap : A) Sosyal hizmetin bilgi temeli

#5. Çocuk ihmali ve istismarını “18 yaş altındaki çocuklara uygulanan her tür fiziksel, cinsel ve/veya duygusal kötü muamele, ihmal ve çocuğun ticari olarak sömürülmesi ve çocuğun sağlığına, refahına ve gelişimine fiili veya potansiyel olarak zarar veren eylemler" olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Dünya Sağlık Teşkilatı


#6. Bireyler..... yaşlarına kadar yetişkinliğe geçiş yapmaya çalışırlar. Bu geçiş dönemi yetişkinliğe geçiş olarak adlandırılır ve kimlik arayışı, dengesizlik ve fırsatlarla belirlenir. Bireyler kuşkusuz fiziksel özellikleri bakımından zirveye ulaşırlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) 17-30

#7. Sosyal hizmet meslek ve disiplini; birlikte çalıştığı, etkilediği ve etkilendiği diğer mesleklerden farklı olarak mesleki metodolojiye yönelik, toplumsal unsurlar ve çevre şartları ile değişen ..... göre de yeni duruş oluşturmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) ortak insan ihtiyaçlarına

#8. Tüm insanlar içinde her birey çocukluk aşamasını çeşitli sosyolojik, psikolojik, siyasal, kültürel vb. nedenlerle aynı geçirmez. Bazıları çocukluk çağından itibaren handikaplı, ..... ve sorunlarla dolu bir yaşam sürecine doğru ilerler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) riskli

#9. Bir İngiliz filozofu olan John Locke, yirminci yüzyılda çocuğa bakış açısının mimarlarındandır. Lock çocuğu bir ..... olarak tasvir etmektedir. Lock'a göre çocuklar tamamen birer "hiç" olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle şekillenir. Bu nedenle anababaların çocuklarına olumlu bir örnek oluşturma ve onların iyi davranışları için çocuklarını yönlendirmeleri çok önemlidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) boş ayna

#10. Tarihsel bakış açısıyla, çocuğa yönelik kötü muamele, istenmeyen çocukların ya da gayrimeşru birlikteliklerden doğan çocukların tereddüt edilmeden öldürülmesi, bazı toplumlarda kız çocuklarının diri diri gömülmesi toplumsal ritüellerdendi. Çocukların köleleştirilmesi ve çalıştırılması da normal bir olay olarak görülmekteydi. Bunun yanı sıra, ..... tanrılara kurban etmek adına da yine çocukların öldürülmesi görülmüştür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Antik Çağ’da


#11. Yüz yılı geçkin zaman dilimi içinde meslek elemanlarını üniversite eğitiminden geçiren ve bir uygulamalı disiplin olan sosyal hizmet, toplumsal değişimi odak alan bir meslek olarak oluşumunu hangi yıllara dayandırmaktadır?

Cevap : C) 1600

#12. Çocukluğun olmasa bile çocukların yazılı tarihlerini değerlendirmek, çocuğu ve çocukluğu anlamak açısından çok değerli bir ..... olacaktır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) yol gösterici

#13. Kalıtım ve çevrenin hangisinin gelişimde daha etkili olduğuna ilişkin tartışmaya en son noktayı görüş koymaktadır. Bu görüşe göre gelişim kalıtım ile çevre arasında devam eden iki yönlü bir alışverişin sonucudur. Kuşkusuz karmaşık davranışların arkasında tam ispat edilememiş olsa da bazı genetik yüklemelerin etkisi vardır. Ancak çevrenin bireye etkileri de hiçbir zaman inkar edilebilecek bir şey değildir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) epigenetik

#14. Hiç kuşku yoktur ki çocuk ve çocukluk, yaşamın en özel, en korunası, en ..... dönemidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) hassas

#15. Çocuk ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları en temelde dört grupta incelenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : B) Yurtdışı sektör


#16. Ergenlikte bilişsel gelişimde üç konu üzerinde odaklanmak önemlidir. Bunların üçü de birbiriyle ilişkili, etkileşimli süreçler olarak ergenin bilişsel yapısının ne olduğunu kavramada önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Cevap : B) Piaget’in Gelişim Kuramı

#17. Çocukların fiziksel, duygusal, cinsel veya sosyal açıdan kötü muameleye maruz kalması çocuğun ..... ortadan kalkması sonucunu doğurmaktadır. Bu durum sadece çocuk ve aileyi etkilemekle kalmaz, toplumu ve toplumun işleyişini sağlayan yapıları da etkileyen bir büyük sosyal sorun olarak görülmelidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) güvenliliğini

#18. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bulunan hizmet grupları altı daire başkanlığı içinde sınıflandırılmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : C) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı

#19. İnsan kromozomları ..... eşleşik çiftten oluşmaktadır. Kromozomlar DNA adı verilen bir maddeden oluşmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) 23

#20. ..... olarak da tanımlanan, tarım toplumlarından, sanayi toplumlara dönüşümde insan mağduriyetleri ve profesyonel çözüm yolları arayışının bir sonucu olan sosyal hizmet, günümüzde hala etkisi yoğun olarak hissedilen, yoksulluk, yoksunluk, kimsesizlik, engellilik, ruh sağlığı, çocuk, genç, yaşlı sorunları, ailenin değişimi ve ailenin parçalanması, kadın sorunları, alkol, uyuşturucu, madde kullanımı sorunları, evsizlik, işsizlik gibi sorun alanlarında aktif olarak yer alan bir mesleki uygulama olarak görülmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) Endüstri Devrimi


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Final Soruları

1. Yüz yılı geçkin zaman dilimi içinde meslek elemanlarını üniversite eğitiminden geçiren ve bir uygulamalı disiplin olan sosyal hizmet, toplumsal değişimi odak alan bir meslek olarak oluşumunu hangi yıllara dayandırmaktadır?

A) 1400
B) 1500
C) 1600
D) 1800
E) 1200

Cevap : C) 1600

2. İnsan kromozomları ….. eşleşik çiftten oluşmaktadır. Kromozomlar DNA adı verilen bir maddeden oluşmuştur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 23
B) 25
C) 27
D) 24
E) 26

Cevap : A) 23

3. Çocukluğun olmasa bile çocukların yazılı tarihlerini değerlendirmek, çocuğu ve çocukluğu anlamak açısından çok değerli bir ….. olacaktır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) yol gösterici
B) projeksiyon
C) analiz
D) değerlendirme
E) proje

Cevap : A) yol gösterici

4. Sosyal hizmet meslek ve disiplini; birlikte çalıştığı, etkilediği ve etkilendiği diğer mesleklerden farklı olarak mesleki metodolojiye yönelik, toplumsal unsurlar ve çevre şartları ile değişen ….. göre de yeni duruş oluşturmuştur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) durumlara
B) anlayışa
C) ortak insan ihtiyaçlarına
D) bakışa
E) koşullara

Cevap : C) ortak insan ihtiyaçlarına

5. Sosyal hizmet uygulaması, sosyal hizmet mesleğinin üç temeli üzerinde yapılandırılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

A) Sosyal hizmet bakışı
B) Sosyal hizmet beceri temeli
C) Sosyal hizimet uygulama becerisi
D) Sosyal hizmet düşüncesi
E) Sosyal hizmet disiplini

Cevap : B) Sosyal hizmet beceri temeli

6. Tarihsel bakış açısıyla, çocuğa yönelik kötü muamele, istenmeyen çocukların ya da gayrimeşru birlikteliklerden doğan çocukların tereddüt edilmeden öldürülmesi, bazı toplumlarda kız çocuklarının diri diri gömülmesi toplumsal ritüellerdendi. Çocukların köleleştirilmesi ve çalıştırılması da normal bir olay olarak görülmekteydi. Bunun yanı sıra, ….. tanrılara kurban etmek adına da yine çocukların öldürülmesi görülmüştür.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Orta Çağ’da
B) Modern Çağ’da
C) Yeni Çağ’da
D) Antik Çağ’da
E) İlk Çağ’da

Cevap : D) Antik Çağ’da

7. Hiç kuşku yoktur ki çocuk ve çocukluk, yaşamın en özel, en korunası, en ….. dönemidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) parlak
B) nadir
C) hassas
D) narin
E) zayıf

Cevap : C) hassas

8. Sosyal hizmet mesleğinin uygulamasının temelleri hemen hemen her alan için benzer temellere sahiptir. Sosyal hizmet uygulaması, sosyal hizmet mesleğinin üç temeli üzerinde oluşum bulmuştur. Bu üç temel hem uygulamaya yön verirken hem de mesleğin kendi iç felsefesinin oluşumu ve korunmasında rehber olma özelliğine sahip bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu üç temelden biridir?

A) Sosyal hizmetin bilgi temeli
B) Sosyal hizmetin algi temeli
C) Sosyal hizmetin görüşme temeli
D) Sosyal hizmet vicdanı
E) Sosyal hizmet merhameti

Cevap : A) Sosyal hizmetin bilgi temeli

9. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çocuk ve gençlere yönelik hizmetler en temelde alti grupta genel müdürlük düzeyinde örgütlenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
B) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
C) Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü
D) Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü
E) Kimsesizler Genel Müdürlüğü

Cevap : E) Kimsesizler Genel Müdürlüğü

10. ….. olarak da tanımlanan, tarım toplumlarından, sanayi toplumlara dönüşümde insan mağduriyetleri ve profesyonel çözüm yolları arayışının bir sonucu olan sosyal hizmet, günümüzde hala etkisi yoğun olarak hissedilen, yoksulluk, yoksunluk, kimsesizlik, engellilik, ruh sağlığı, çocuk, genç, yaşlı sorunları, ailenin değişimi ve ailenin parçalanması, kadın sorunları, alkol, uyuşturucu, madde kullanımı sorunları, evsizlik, işsizlik gibi sorun alanlarında aktif olarak yer alan bir mesleki uygulama olarak görülmektedir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Sanayi Devrimi
B) Teknoloji Devrimi
C) Kent Devrimi
D) Modern Devrim
E) Endüstri Devrimi

Cevap : E) Endüstri Devrimi

11. Kalıtım ve çevrenin hangisinin gelişimde daha etkili olduğuna ilişkin tartışmaya en son noktayı
görüş koymaktadır. Bu görüşe göre gelişim kalıtım ile çevre arasında devam eden iki yönlü bir alışverişin sonucudur. Kuşkusuz karmaşık davranışların arkasında tam ispat edilememiş olsa da bazı genetik yüklemelerin etkisi vardır. Ancak çevrenin bireye etkileri de hiçbir zaman inkar edilebilecek bir şey değildir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) epidemiyolojik
B) epidem
C) epikronolojik
D) epidemi
E) epigenetik

Cevap : E) epigenetik

12. Bireyler….. yaşlarına kadar yetişkinliğe geçiş yapmaya çalışırlar. Bu geçiş dönemi yetişkinliğe geçiş olarak adlandırılır ve kimlik arayışı, dengesizlik ve fırsatlarla belirlenir. Bireyler kuşkusuz fiziksel özellikleri bakımından zirveye ulaşırlar.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 17-30
B) 17-22
C) 15-18
D) 15-22
E) 18-30

Cevap : A) 17-30

13. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bulunan hizmet grupları altı daire başkanlığı içinde sınıflandırılmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Çocuk Hakları Daire Başkanlığı
B) Eğitim ve Toplumsal Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
C) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı
D) Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
E) Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanlığı

Cevap : C) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı

14. Ergenlikte bilişsel gelişimde üç konu üzerinde odaklanmak önemlidir. Bunların üçü de birbiriyle ilişkili, etkileşimli süreçler olarak ergenin bilişsel yapısının ne olduğunu kavramada önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

A) Psikososyal Kuram
B) Piaget’in Gelişim Kuramı
C) Psikoanalitik Kuram
D) Davranış Kuramı
E) Gestald Kuramı

Cevap : B) Piaget’in Gelişim Kuramı

15. Çocuk ihmali ve istismarını “18 yaş altındaki çocuklara uygulanan her tür fiziksel, cinsel ve/veya duygusal kötü muamele, ihmal ve çocuğun ticari olarak sömürülmesi ve çocuğun sağlığına, refahına ve gelişimine fiili veya potansiyel olarak zarar veren eylemler” olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu
B) Birleşmiş Milletler
C) Birleşmiş Milletler Göç Konseyi
D) Dünya Sağlık Teşkilatı
E) UNICEF

Cevap : D) Dünya Sağlık Teşkilatı

16. Çocukların fiziksel, duygusal, cinsel veya sosyal açıdan kötü muameleye maruz kalması çocuğun ….. ortadan kalkması sonucunu doğurmaktadır. Bu durum sadece çocuk ve aileyi etkilemekle kalmaz, toplumu ve toplumun işleyişini sağlayan yapıları da etkileyen bir büyük sosyal sorun olarak görülmelidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) gizemini
B) gelişimini
C) gizliliğini
D) güvenliliğini
E) güvenirliğini

Cevap : D) güvenliliğini

17. Bir İngiliz filozofu olan John Locke, yirminci yüzyılda çocuğa bakış açısının mimarlarındandır. Lock çocuğu bir ….. olarak tasvir etmektedir. Lock’a göre çocuklar tamamen birer “hiç” olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle şekillenir. Bu nedenle anababaların çocuklarına olumlu bir örnek oluşturma ve onların iyi davranışları için çocuklarını yönlendirmeleri çok önemlidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Işık
B) far
C) yansıtıcı
D) boş ayna
E) güneş

Cevap : D) boş ayna

18. Çocuk ve gençlik özel alanlar, çeşitli nedenlerle ….. yaşayan çocuk ve gençlerin sınıflandırılmasını kapsamaktadır. İşte bu çocuklar bakıma, özel ilgiye, özel bilgiye en fazla ihtiyaç hisseden çocuklardır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) özel
B) özerk
C) mental sıkıntılar
D) ileri zekaya sahip
E) sorunlar

Cevap : E) sorunlar

19. Çocuk ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları en temelde dört grupta incelenmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Kamu kurum ve kuruluşları
B) Yurtdışı sektör
C) Özel sektör
D) Sivil toplum kuruluşları
E) Yerel yönetimler

Cevap : B) Yurtdışı sektör

20. Tüm insanlar içinde her birey çocukluk aşamasını çeşitli sosyolojik, psikolojik, siyasal, kültürel vb. nedenlerle aynı geçirmez. Bazıları çocukluk çağından itibaren handikaplı, ….. ve sorunlarla dolu bir yaşam sürecine doğru ilerler.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) olumsuz
B) riskli
C) kötü
D) farklı
E) zayıf

Cevap : B) riskli

Çocuk Gençlik ve Sosyal Hizmet 2021 Vize-Final Deneme Sınavı Sosyal Hizmetler Ön Lisans e Lisans Tamamlama
sosyal hizmetler facebook Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!