auzefEgzersiz ve Spor BilimleriSpor Biyomekaniği ve Hareket Analizi

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları, Cevapları ve Açıklamaları

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları, Cevapları ve Açıklamaları

1) Yürüme ile koşma arasındaki temel farklılık nedir?

Cevap : En az bir ayağın yerle temas halinde olmasıdır.

Temas halinde olmasıdır. Yürüme sırasında her adımda bir ayağın yere temas ettiği bir dönem vardır, bu nedenle yürüme sürecinde ayağın yerle temas ettiği dönemler daha uzun sürer. Koşarken ise her adımda her iki ayak da havada olabilir, bu nedenle koşma sürecinde ayağın yerle temas ettiği dönem daha kısa sürer.

2) Kasın matematiksel olarak modellenmesi ile ilgili hangisi yanlıştır?

Cevap : Kasın aktivasyonunu ve kas dinamiğini dikkate almayan modellerdir.

Kasın matematiksel olarak modellenmesiyle ilgili olarak, “Kasın aktivasyonunu ve kas dinamiğini dikkate almayan modeller” yanlıştır. Kasların matematiksel modellenmesi genellikle kasın aktivasyon düzeyini, kas kuvvetini ve kasın mekanik özelliklerini dikkate alır. Bu modeller, kasların davranışını, kas kuvvetinin üretilmesini ve kasın etkileşimini diğer yapılarla analiz etmek için kullanılır.

3) I. Dönme eksenleri birbirine zıt kuvvetler arasında bulunan kaldıraçlar.
II. İnsan vücudunda en iyi örnek boyun kaslarıdır.
III. Kuvvetlerin ve desteğin yeri açısından tahterevalliye benzer.
IV. Kuvvetin ve desteğin yeri açısından el arabasına benzer.
Yukarıdaki özelliklerden hangisi ya da hangileri “1. Sınıf Kaldıraçlar”a aittir?

Cevap : I, II ve III

“1. Sınıf Kaldıraçlar”a ait özellikler şunlardır: I. Dönme eksenleri birbirine zıt kuvvetler arasında bulunan kaldıraçlar. II. İnsan vücudunda en iyi örnek boyun kaslarıdır. III. Kuvvetlerin ve desteğin yeri açısından tahterevalliye benzer. IV. Kuvvetin ve desteğin yeri açısından el arabasına benzer. Bu durumda I, II ve III seçenekler “1. Sınıf Kaldıraçlar”a aittir.

4) Aşağıdakilerden hangisi hareket analizinde kullanılan temel kavramlardan biri değildir?

Cevap : İki adım zamanı

Hareket analizinde kullanılan temel kavramlardan biri, “İki adım zamanı” değildir. Hareket analizinde kullanılan temel kavramlar arasında kinematik (hareketin zaman ve uzaydaki değişimi), kinetik (hareketin nedenlerini inceleyen kuvvetler) ve elektromyografi (kas aktivitesini ölçme) gibi kavramlar bulunur.

5) Kaslara belli bir frekansın üzerinde uyarım gönderilmesi ile ortaya çıkan sabit kas kuvvetine ne ad verilir?

Cevap : Kararlı Tonus

Kaslara belli bir frekansın üzerinde uyarım gönderilmesiyle ortaya çıkan sabit kas kuvvetine “Kararlı Tonus” denir. Kararlı tonus, kasların sürekli olarak bir gerilim altında olması ve istirahat durumunda bile belli bir kuvvet üretmesi anlamına gelir.

6) Hareket analizi nedir?

Cevap : İnsan hareketinin temel mekanik prensipler yardımıyla incelenmesidir.

Hareket analizi, insan hareketinin temel mekanik prensipler yardımıyla incelenmesidir. Hareket analizi, hareketin kinematik (konum, hız, ivme) ve kinetik (kuvvet, moment) özelliklerini değerlendirerek hareketin nasıl gerçekleştiğini anlamayı amaçlar.

7) Medial gastroknemius kasının 1200 N kuvvet ürettiğini varsayalım. Diz eklem merkezine olan dik uzaklık  0.005m, ayak bileği eklem merkezine olan dik uzaklık 0.03 m2dir. Medial gastroknemius kasının düzde ve ayak  bileğinde oluşturduğu eklem momentleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Cevap : Diz eklem moment: 60 Nm, ayak bileği momenti:36Nm.

Medial gastroknemius kasının 1200 N kuvvet ürettiğini varsayalım. Diz eklem merkezine olan dik uzaklık 0.005 m, ayak bileği eklem merkezine olan dik uzaklık ise 0.03 m’dir. Medial gastroknemius kasının düzde ve ayak bileğinde oluşturduğu eklem momentleri doğru olarak şu şekildedir: Diz eklem momenti: 60 Nm, ayak bileği momenti: 36 Nm.

8) Kasları kemiklere bağlayan yapılara ne ad verilir?

Cevap : Tendon

Kasları kemiklere bağlayan yapılar “Tendon” olarak adlandırılır. Tendonlar, kasların kemiklere yapışmasını sağlayan ve kas kuvvetini kemiklere ileten bağ dokularıdır.

9) Aşağıdakilerden hangisi basma fazının evrelerinden biri değildir?

Cevap : Erken salınım

Basma fazının evrelerinden biri, “Erken salınım” değildir. Basma fazı, yürüme döngüsünde yer alan bir evredir ve genellikle topuk temasından ayak parmaklarının itişe geçtiği evreyi ifade eder. Basma fazının evreleri genellikle topuk teması, orta ayak teması, ayak parmaklarının itişe geçmesi ve uçuş fazını içerir.

10) Dönüşümlü olarak iki bacağın kullanımını içeren hareket yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Yürüme

Dönüşümlü olarak iki bacağın kullanımını içeren hareket yöntemi “Yürüme”dir. Yürüme, bir ayağın diğerinden önce yerle temas ettiği ve ardından diğer ayağın yerle temas ettiği sürekli bir döngüdür.

11) Skuat (çökme) hareketinde femur: tibia oranı büyük olan bireylerde gövdenin hareketinin nasıl olması  beklenir?

Cevap : Öne daha fazla bükülür.

Skuat (çökme) hareketinde femur:tibia oranı büyük olan bireylerde, gövdenin hareketi öne daha fazla bükülür. Femur:tibia oranı büyük olan bireylerde, uyluk kemiği (femur) daha uzun olduğu için squat hareketi sırasında gövde, öne doğru daha fazla bükülür.

12) Vücut kinematiklerinin zamana bağlı değişiminin fotoğrafla kaydedilerek değişikliklerinin izlendiği araştırma yöntemine ne denir?

Cevap : Kinetogram

Vücut kinematiklerinin zamana bağlı değişiminin fotoğrafla kaydedilerek değişikliklerinin izlendiği araştırma yöntemine “Kinetogram” denir. Kinetogramlar, hareketin fotoğraflarını ardışık olarak kaydederek ve bu fotoğrafları inceleyerek hareketin zaman içindeki değişimlerini analiz etmeyi sağlar.

13) Tekli destek döneminin sonu ve çift desteğin ikinci dönemi başlangıcı hangi evrededir?

Cevap : Salınım öncesi

Tekli destek döneminin sonu ve çift desteğin ikinci dönemi başlangıcı, “Salınım öncesi” evresindedir. Yürüme döngüsünde, tekli destek evresi ayak kalkışıyla sona ererken, çift desteğin ikinci dönemi başlar. Çift desteğin ikinci dönemi, ayağın yerle temas ettiği anda diğer ayağın da yerle temas ettiği evredir.

14) Aşağıdakilerden hangisi kalistenik egzersizlerden biri değildir?

Cevap : Dambıl kaldırma

Kalistenik egzersizlerden biri “Dambıl kaldırma” değildir. Kalistenik egzersizler, vücut ağırlığını kullanarak yapılan egzersizlerdir ve genellikle barfiks, şınav, mekik gibi hareketleri içerir. Dambıl kaldırma ise ağırlıklı egzersizler arasında yer alır ve kalistenik egzersizlerden farklı bir kategoridedir.

15) Mekanikte referans alınan Newton hareket kanunları kaç tanedir?

Cevap : 3

Mekanikte referans alınan Newton hareket kanunları toplamda üç tanedir. Newton’un hareket kanunları, hareketin temel prensiplerini tanımlayan ve mekanik alanında önemli bir rol oynayan kanunlardır. Bunlar; birinci hareket kanunu (Eylemsizlik Kanunu), ikinci hareket kanunu (Kuvvetin Hızı Değiştirme Eğilimi Kanunu) ve üçüncü hareket kanunu (Etki ve Tepki Kanunu) olarak bilinir.

16) Aşağıdakilerden hangisi biyomekanikte yapılan nicel analizin bir sonucu olabilir?

Cevap : Güllecinin elden çıkış açısı 38 derece oldu.

Biyomekanikte yapılan nicel analizin bir sonucu olarak, “Güllecinin elden çıkış açısı 38 derece oldu” gibi bilgiler elde edilebilir. Biyomekanik, canlıların hareketlerini mekanik prensipler kullanarak analiz etmeyi amaçlar. Bu analizler sonucunda, hareketin açısal değişimleri, kuvvet ve momentler gibi nicel veriler elde edilebilir.

17) Eadweard Muybridge2in yaptığı çalışmaların literatür açısından önemi nedir?

Cevap : İlk hareket analizi çalışması olarak bir atın koşmasını fotoğraflamıştır.

Eadweard Muybridge’in yaptığı çalışmaların literatür açısından önemi, ilk hareket analizi çalışması olarak bir atın koşmasını fotoğraflamış olmasıdır. Muybridge, 19. yüzyılın sonlarında, fotoğraf makinesi kullanarak hayvanların ve insanların hareketlerini fotoğraflamış ve bu çalışmalarıyla hareket analizine büyük katkıda bulunmuştur. Bu çalışmalar, hareketin zaman içindeki değişimini görsel olarak belgelemiş ve hareket analizinin gelişmesine önayak olmuştur.

18) Aşağıdakilerden hangisi açık kinetik zincir hareketlerine bir örnektir?

Cevap : Benç pres ( yatarak halter kaldırma)

Açık kinetik zincir hareketlerine bir örnek olarak “Benç pres” (yatarak halter kaldırma) verilebilir. Açık kinetik zincir hareketlerinde, bir eklemdeki hareket, diğer eklemdeki hareketi etkileyebilir. Benç pres örneğinde, dirsek ve omuz eklemlerindeki hareketlerin birbirini etkilediği bir hareket zinciri vardır.

19) Bir futbolcunun şut çekme esnasında kalça fleksiyon ve ekstansiyon açısı hangi anatomik düzlemde en iyi gözlemlenir?

Cevap : Sagital düzlem

Bir futbolcunun şut çekme esnasında kalça fleksiyon ve ekstansiyon açısı, “Sagital düzlemde” en iyi gözlemlenir. Sagital düzlem, vücudu sağ ve sol yarıya ayıran bir düzlemdir. Şut çekme sırasında, bacak geriye doğru fleksiyon yapar ve ardından bacağın ileriye doğru uzatılmasıyla ekstansiyon gerçekleşir. Bu hareketler sagital düzlemde gerçekleştiği için kalça fleksiyon ve ekstansiyon açıları en iyi bu düzlemde gözlemlenebilir.

20) Futbolda şut çekme sırasında gövdede meydana gelen rotasyon hareketi hangi anatomik düzlemde yapılır?

Cevap : Transvers düzlem

Futbolda şut çekme sırasında gövdede meydana gelen rotasyon hareketi, “Transvers düzlemde” yapılır. Transvers düzlem, vücudu üst ve alt yarıya ayıran bir düzlemdir. Şut çekme sırasında, vücut dönerek ve rotasyon hareketi yaparak topa doğru yönelir. Bu rotasyon hareketi, transvers düzlemde gerçekleşir.

21) Bir koşucu koşuya durgun halden başlayarak 3.2m/s ivme ile hızlanıyorsa 3 saniye sonraki hızı kaç m/s olur?

Cevap : 9.6 m/s

Bir koşucu koşuya durgun halden başlayarak 3.2 m/s² ivme ile hızlanıyorsa, 3 saniye sonraki hızı “9.6 m/s” olur. İvme, hızın zamana göre değişimini ifade eder. Bu durumda, 3.2 m/s² ivmeyle 3 saniye boyunca hız artışı gerçekleşecektir. Başlangıç hızı sıfır olduğu için, 3 saniye sonunda hız 3.2 m/s/s × 3 s = 9.6 m/s olacaktır.

22) Yürüme analizi ile elde edilen kinematik paremetreler hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Cevap : Eklem açısı, açısal hız, açısal ivme

Yürüme analizi ile elde edilen kinematik parametreler şunlardır: eklem açısı, açısal hız ve açısal ivme. Yürüme analizi, insanın adımlar sırasında oluşturduğu hareketin kinematik özelliklerini inceler. Bu analizde, adımlar sırasında eklem açılarındaki değişimler, açısal hız ve açısal ivme gibi kinematik parametreler önemli bir rol oynar.

23) Ayak tabanının medial hatta yani vücudun ortasından dikey şekilde geçen çizgiye bakacak şekilde döndürülmesi ile hangi hareket gerçekleşir?

Cevap : Eversiyon

Ayak tabanının medial hatta yani vücudun ortasından dikey şekilde geçen çizgiye bakacak şekilde döndürülmesiyle “Eversiyon” hareketi gerçekleşir. Eversiyon, ayak bileği ekleminde iç tarafa doğru dönme hareketini ifade eder. Ayak tabanının medial hatta döndürülmesiyle, ayak bileği ekleminde eversiyon gerçekleşir ve ayak içe doğru döner.

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları, Cevapları ve Açıklamaları

Auzef Egzersiz Ve Spor Bilimleri Lolonolo Telegram

Spor Biyomekaniği ve Hareket Analizi 2023 Final Soruları, Cevapları ve Açıklamaları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!