auzefGrafik TasarımıTemel Tasarım 1

Temel Tasarım-1 2023-2024 Vize Soruları

Temel Tasarım-1 2023-2024 Vize Soruları

#1. İnsanların renk duyarlılıkları ve tercihlerinde, rengi algılama biçimlerinde, değişiklik yapabilen ögeler aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Psikoloji, sosyo-kültürel ortamlar ve eğitim durumları.

İnsanların renk duyarlılıkları ve tercihlerinde, rengi algılama biçimlerini etkileyebilen ögeler B) Psikoloji, sosyo-kültürel ortamlar ve eğitim durumları olarak bilinir. Renk algısı, kişisel tercihler, kültürel alışkanlıklar, psikolojik etmenler ve kişisel eğitim düzeyi gibi birçok faktörden etkilenir. Sosyal ve kültürel bağlam, bir kişinin belirli renklere olan duyarlılığını, tercihlerini ve renk algısını şekillendirmede önemli bir rol oynar. Bu nedenle, renk duyarlılığı ve tercihleri, psikolojik, sosyo-kültürel ve eğitimsel faktörlerden etkilenerek farklılık gösterebilir.

#2. HSB renk modeli, rengin insan tarafından algılanışına dayanmaktadır ve rengin üç temel özelliğini yansıtırken, doygunluk'u “saturation", değer'i "lightness/Brightness" ve renk ton'unu "......", vermektedir. Yukarıdaki cümlede noktalı yere gelecek kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Hue

#3. Noktacılık akımını oluşturan ilk sanatçılar, daha önce aşağıdaki hangi sanat akımı içinde çalışma yapmaktaydılar?

Cevap : E) İzlenimcilik

Noktacılık (Pointillism) akımını oluşturan ilk sanatçılar, öncesinde E) İzlenimcilik içinde çalışmalar yapmışlardır. Noktacılık, izlenimcilik akımının bir uzantısı olarak ortaya çıkmış ve izlenimcilikteki renk ve ışık etkilerini noktalar aracılığıyla oluşturarak yeni bir teknik geliştirmiştir. Özellikle Georges Seurat ve Paul Signac gibi sanatçılar, izlenimcilik akımından etkilenerek noktacılık akımını başlatmışlardır.

#4. Yatay olarak uygulanan çizgiler genellikle ne tür duygular uyandırır?

Cevap : D) Vurgu ve yön

#5. Aşağıda verilen görüşlerden hangisi Aristotales'e aittir?

Cevap : C) Renkler; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.


#6. 380-700 nanometre aralığı neyi ifade etmektedir?

Cevap : A) İnsan gözünün görebildiği ışığın dalga boyudur.
380-700 nanometre aralığı, insan gözünün görebildiği ışığın dalga boyunu ifade eder. Bu aralık, gökkuşağındaki renklerin (mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı) dalga boylarını içerir ve insan gözü tarafından algılanabilir. Bu dalga boyu aralığına görsel spektrum denir. Doğru cevap A seçeneğidir: İnsan gözünün görebildiği ışığın dalga boyudur.

#7. "Bütün, kendini oluşturan parçaların toplamından farklı ve büyüktür.” yargısı kimlere aittir?

Cevap : D) Gestalt psikologlarına aittir.

Verilen yargı “D) Gestalt psikologlarına aittir.” Gestalt psikolojisi, bütünün parçalardan daha fazla olduğunu, yani bireysel unsurların toplamından farklı ve daha büyük bir anlam taşıdığını vurgular. Gestalt psikologları, algının yapısal bütünlüğünü ve organizasyonunu inceleyerek bu tarz bir perspektife sahiptirler.

#8. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Gestalt kuramcıların daha çok ilgilendikleri arasında değildir?

Cevap : A) Görsel algılamada zekanın etkileri

#9. Wucius Wong'a göre nokta ile birlikte diğer kavramsal elemanlar aşağıdakilerden hangileridir?

Cevap : E) Çizgi, Düzlem, Hacim

Wucius Wong’a göre, nokta ile birlikte diğer kavramsal elemanlar genellikle “E) Çizgi, Düzlem, Hacim”dir. Bu elemanlar, görsel sanatlarda temel unsurlar olarak kabul edilir ve tasarımın temel bileşenlerini oluşturur.

#10. Markalaşma kavramı nasıl gelişmiştir?

Cevap : D) Markalaşma kavramı; tüketimin artmasıyla, pazardaki satıcıların tüketicinin önüne çok sayıda uyarıcının çıkmasıyla beraber tüketicinin tanıdık imgelere yöneldiğini fark etmesiyle gelişmiştir.

Markalaşma kavramı, D) Tüketimin artmasıyla, pazardaki satıcıların tüketicinin önüne çok sayıda uyarıcının çıkmasıyla beraber tüketicinin tanıdık imgelere yöneldiğini fark etmesiyle gelişmiştir. Tüketimdeki artış, pazarlama faaliyetlerindeki büyüme ve rekabetçi ortam, tüketicilerin markalara olan ilgisini artırmıştır. Satıcılar, tüketicilerin dikkatini çekmek ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturmak için marka oluşturma stratejileri geliştirmişlerdir. Tüketiciler ise güvenilirlik, kalite ve tutarlılık gibi markaların sağladığı avantajları tercih etmiş ve bu da markalaşma kavramının daha da güçlenmesine yol açmıştır.


#11. Zigzag çizgiler insanda psikolojik olarak aşağıdaki hangi hisleri uyandırır?

Cevap : A) Heyecan ve Yoğunluk
Zigzag çizgiler genellikle heyecan ve yoğunluk hissi uyandırır. Bu çizgiler, dinamizmi, hareketi ve enerjiyi simgeler. Bu nedenle, bu tür desenler insanlarda genellikle heyecan, canlılık ve hareketlilik duygularını uyandırabilir. Doğru cevap A seçeneğidir: Heyecan ve Yoğunluk.

#12. Renkte "Doygunluk" (saturation/intensity), kavramını açıklayan bilgi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Rengin maksimum kromada oluşu ve tam olarak ifade edilebilme halidir.

“D) Rengin maksimum kromada oluşu ve tam olarak ifade edilebilme halidir.” açıklaması doygunluk (saturation/intensity) kavramını ifade eder. Doygunluk, bir rengin sahip olduğu en yüksek yoğunluk ve canlılık seviyesidir. Renk doygunluğu, rengin en canlı ve en saf hali olarak tanımlanabilir. Tam doygunluk, renkte hiçbir beyaz veya gri olmaması, yani rengin saf ve parlak olması anlamına gelir. Bu nedenle, D seçeneği rengin doygunluğunu tam olarak ifade eden bir tanımlamadır.

#13. Matbaa makineleri ve yazıcılar gibi mürekkep ve boya kullanarak renk üreten cihazların kullandığı modeldir. Çıkarmalı bir renk modelidir. Monitörlerin aksine, yazıcılar farklı kombinasyonlarda bir renk spektrumu oluşturmak için çıkarmalı modeldeki ana mürekkep/pigment renklerini kullanmaktadırlar. Genellikle baskıda kullanılan bu renk modelinde, mürekkep ya da pigmentler beyaz yüzeye uygulanarak renklerin parlaklığı elde edilmektedir. Yukarıdaki paragrafta tanımı verilen renk modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) CMYK renk modeli

#14. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Temel Tasarım Eğitiminin ilgili olduğu alanlardır?

Cevap : B) Algı ve Yaratıcılık

Temel Tasarım Eğitimi genellikle B) Algı ve Yaratıcılık ile ilgilidir. Bu eğitim, öğrencilere görsel unsurların (çizgi, şekil, renk, doku, vs.) algılanması ve nasıl kullanılabileceği konusunda bir farkındalık geliştirmeyi ve bu unsurları yaratıcı bir şekilde bir araya getirmeyi öğretmeyi amaçlar. Temel Tasarım, öğrencilerin bakış açılarını genişletmeye, estetik duyarlılıklarını geliştirmeye ve yaratıcı potansiyellerini keşfetmeye odaklanır. Diğer seçeneklerde belirtilen alanlar da önemlidir ancak Temel Tasarım Eğitimi, özellikle görsel unsurların algılanması ve yaratıcılık üzerine odaklanır.

#15. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Bauhaus okulunun ilk yıllarında, öğrencilerin yapmış olduğu ödevlerde görülen bir eğitim anlayışı değildir?

Cevap : B) Duyu odaklı çalışmalar


#16. Temel Tasarım Eğitimi insanların görsel sorunları çözümleyebilmesi için .....ve .....düşünmede yardımcı olur. Yukarıda nokta ile belirtilen boşluklar sırasıyla aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanırsa doğru olur?

Cevap : C) soyut ve kavramsal

#17. Diyagonal (Çapraz) çizgiler huzursuz ve kontrolsüz bir enerji oluştururlarken, aynı zamanda.......hissi uyandırırlar. Yukarıda nokta ile belirtilen boşluk aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanırsa doğru olur?

Cevap : B) Hareket ve yön

#18. Gözdeki ışık algılayan (fotoreseptör) çubuk hücrelerin düşük ışık düzeyi görmesi "skotopik görme"; koni/mızrakçık hücrelerinin yüksek ışık düzeyinde aktif olması "fotopik görme"dir. Her ikisinin beraber çalışması hangi görme türü olarak adlandırılmaktadır?

Cevap : E) Mezopik görme

Her ikisinin beraber çalışmasıyla oluşan görme türü E) Mezopik görme olarak adlandırılır. Mezopik görme, düşük ve yüksek ışık düzeylerinin arasındaki orta düzey ışık koşullarında gerçekleşir. Bu türde hem çubuk hücreleri (skotopik görme için) hem de koni/mızrakçık hücreleri (fotopik görme için) aktif olarak çalışarak orta seviye ışıkta görmeyi sağlar. Bu nedenle, hem çubuk hem de koni hücrelerinin aktif olduğu bu ortamda, mezopik görme yaşanır.

#19. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Temel Tasarım Eğitiminin insanlarda ortaya çıkardığı potansiyellerden değildir?

Cevap : C) Merhamet

Temel Tasarım Eğitiminin insanlarda ortaya çıkardığı potansiyeller arasında “C) Merhamet” yer almaz. Temel tasarım eğitimi genellikle duyu, sezgi, buluş ve düşünme yeteneklerini geliştirme odaklıdır. Merhamet daha çok kişisel bir özellik veya toplumsal değer olarak kabul edilir; ancak tasarım eğitimi genellikle bu tür insani özellikleri geliştirmek için doğrudan bir odak noktası değildir. Bu nedenle, diğer seçenekler temel tasarım eğitimiyle ilişkilendirilebilecek potansiyelleri temsil ederken, “C) Merhamet” bu bağlamda öne çıkmaz.

#20. Singh'in "Impact of color on marketing" den atfen yaptığı bir araştırma sonucuna göre; insanlar, ürün tercihi esnasında ilk defa etkileşimde bulundukları ürünlerle ilgili değerlendirmelerini nasıl yapmaktadırlar?

Cevap : C) İlk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.

Singh’in “Impact of color on marketing” adlı çalışmasına göre, insanlar ürün tercihlerini ilk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapma eğilimindedirler. Bu süreç, ilk etkileşim anında, ürünün renkleriyle ilgili yapılan değerlendirmeleri kapsar ve tüketicilerin ürün hakkında ilk izlenimlerini oluşturmalarına yardımcı olur. Doğru cevap C seçeneğidir: İlk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Grafik Tsarımı

Makalenin Başlığı: “Işık, Renk ve Tasarımın Psikolojik Etkileri

Giriş: Temel Tasarım, insan algısının ve yaratıcılığın birleştiği bir sanat ve bilim alanıdır. Bu alan, görsel algının inceliklerini ve renklerin, şekillerin, çizgilerin nasıl kullanıldığını kapsar. 380-700 nanometre aralığı, insan gözünün görebildiği ışığın dalga boyunu ifade eder, bu da renk algımızın temelini oluşturur. CMYK renk modeli, matbaa makineleri ve yazıcılar tarafından kullanılan bir renk oluşturma yöntemidir ve bu modelde renkler, beyaz yüzeye uygulanan mürekkep veya pigmentlerle elde edilir.

Renklerin Psikolojik Etkisi:

Renkler sadece görsel bir unsur değil, aynı zamanda güçlü psikolojik etkilere sahiptirler. Singh’in araştırması, insanların ürün tercihlerini ilk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yaptığını göstermektedir. Aristoteles’e göre, renkler su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğelerdir. Bu, renklerin insan yaşamında derin bir öneme ve etkiye sahip olduğunu vurgular.

Tasarım ve Algı:

Temel Tasarım Eğitimi, soyut ve kavramsal düşünmede yardımcı olur, bu da insanların görsel sorunları daha etkili bir şekilde çözümlemesine olanak tanır. HSB renk modeli, rengin insan tarafından algılanışına dayanır ve rengin üç temel özelliği olan doygunluk, değer (lightness/brightness) ve renk tonunu (hue) içerir.

Gestalt Psikolojisi ve Tasarım İlkeleri:

Gestalt psikolojisi, “bütünün, parçaların toplamından daha fazla olduğu” fikrini savunur. Bu, tasarımın algılanış şeklini derinden etkiler. Örneğin, noktacılık akımının öncüleri olan İzlenimcilik sanatçıları, izleyicinin bireysel noktalar yerine bir bütün olarak kompozisyonu algılamasını sağlamışlardır. Bauhaus okulu, tasarım eğitiminde gözleme dayalı etütler ve hafızadan çalışmalar gibi yöntemleri benimsemiştir, bu da öğrencilerin algılarını ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olmuştur.

Çizgilerin ve Şekillerin Etkisi:

Çizgiler ve şekiller de güçlü görsel ve psikolojik etkilere sahiptir. Diyagonal çizgiler hareket ve yön hissi uyandırırken, yatay çizgiler vurgu ve yönü ifade eder. Bu, tasarımcıların ve sanatçıların eserlerinde istedikleri duygusal tepkileri uyandırmak için kullandıkları temel unsurlardandır.

Temel Tasarım, renklerin, şekillerin ve çizgilerin kullanımıyla, insan algısı üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bu, sanat ve tasarımın sadece estetik değil, aynı zamanda işlevsel ve psikolojik bir boyutu olduğunu gösterir. Renklerin ve şekillerin nasıl kullanıldığı, insanların dünyayı algılama şeklini ve duygusal tepkilerini büyük ölçüde etkiler. Tasarım, bu nedenle sadece bir sanat değil, aynı zamanda insan deneyimini zenginleştiren bir bilim olarak kabul edilmelidir.

@lolonolo_com

1. 380-700 nanometre aralığı neyi ifade etmektedir?

A) İnsan gözünün görebildiği ışığın dalga boyudur.
B) İnsanın duyabildiği sesin dalga boyudur.
C) Renklerin kaybolarak siyaha dönüştüğü dalga boyudur.
D) İnsanın göremediği işığın dalga boyudur.
E) Renklerin birleşerek beyaza dönüştüğü dalga boyudur.

Cevap : A) İnsan gözünün görebildiği ışığın dalga boyudur.

2. Matbaa makineleri ve yazıcılar gibi mürekkep ve boya kullanarak renk üreten cihazların kullandığı modeldir. Çıkarmalı bir renk modelidir. Monitörlerin aksine, yazıcılar farklı kombinasyonlarda bir renk spektrumu oluşturmak için çıkarmalı modeldeki ana mürekkep/pigment renklerini kullanmaktadırlar. Genellikle baskıda kullanılan bu renk modelinde, mürekkep ya da pigmentler beyaz yüzeye uygulanarak renklerin parlaklığı elde edilmektedir.
Yukarıdaki paragrafta tanımı verilen renk modeli aşağıdakilerden hangisidir?

A) CMYK renk modeli
B) RGB renk modeli
C) CIEXYZ renk modeli
D) CIELAB renk modeli
E) HSV ve HSL renk modelleri

Cevap : A) CMYK renk modeli

3. Zigzag çizgiler insanda psikolojik olarak aşağıdaki hangi hisleri uyandırır?

A) Heyecan ve Yoğunluk
B) Hareketli ve Umutsuz
C) Pasif ve Durağanlık
D) Umutlu ve Neşeli
E) Heyacanlı ve Tutkulu

Cevap : A) Heyecan ve Yoğunluk

4. Singh’in “Impact of color on marketing” den atfen yaptığı bir araştırma sonucuna göre; insanlar, ürün tercihi esnasında ilk defa etkileşimde bulundukları ürünlerle ilgili değerlendirmelerini nasıl yapmaktadırlar?

A) İlk 30 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.
B) İlk 60 saniye içinde ve biçime dayalı olarak yapmaktadırlar.
C) İlk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.
D) İlk 90 saniye içinde ve biçime dayalı olarak yapmaktadırlar.
E) İlk 50 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.

Cevap : C) İlk 90 saniye içinde ve renklere dayalı olarak yapmaktadırlar.

5. Aşağıda verilen görüşlerden hangisi Aristotales’e aittir?

A) Sanat; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.
B) Tasarım; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.
C) Renkler; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.
D) Huzur; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.
E) Müzik; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir

Cevap : C) Renkler; su, hava, toprak ve ateş gibi temel öğedir.

6. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Temel Tasarım Eğitiminin insanlarda ortaya çıkardığı potansiyellerden değildir?

A) Duyu
B) Sezgi
C) Merhamet
D) Buluş
E) Düş

Cevap : C) Merhamet

7. Temel Tasarım Eğitimi insanların görsel sorunları çözümleyebilmesi için …..ve …..düşünmede yardımcı olur.
Yukarıda nokta ile belirtilen boşluklar sırasıyla aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanırsa doğru olur?

A) nesnel ve objektif
B) somut ve mantıklı
C) soyut ve kavramsal
D) tepkisel ve soyut
E) duyusal ve toplumsal

Cevap : C) soyut ve kavramsal

8. HSB renk modeli, rengin insan tarafından algılanışına dayanmaktadır ve rengin üç temel özelliğini yansıtırken, doygunluk’u “saturation”, değer’i “lightness/Brightness” ve renk ton’unu “……”, vermektedir.
Yukarıdaki cümlede noktalı yere gelecek kelime aşağıdakilerden hangisidir?

A) Intensity
B) Valör
C) Heu
D) Croma
E) Hue

Cevap : E) Hue

9. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Gestalt kuramcıların daha çok ilgilendikleri arasında değildir?

A) Görsel algılamada zekanın etkileri
B) Görsel algılamada psikolojik nedenleri
C) Görsel algılamada nelerin etki ettiği
D) Görsel algılama dışarıdan gelen etkileri
E) Görsel algılamanın nasıl gerçekleştiği

Cevap : A) Görsel algılamada zekanın etkileri

10. Wucius Wong’a göre nokta ile birlikte diğer kavramsal elemanlar aşağıdakilerden hangileridir?

A) Düzlem, Oran, Vurgu
B) Çizgi, Renk, Ritim
C) Renk, Denge, Doku
D) Hacim, Doku, Boşluk
E) Çizgi, Düzlem, Hacim

Cevap : E) Çizgi, Düzlem, Hacim

11. “Bütün, kendini oluşturan parçaların toplamından farklı ve büyüktür.” yargısı kimlere aittir?

A) Fizikçi teorisyenlere aittir.
B) Sosyal bilimci teorisyenlere aittir.
C) Renk teorisyenlerine aittir.
D) Gestalt psikologlarına aittir.
E) Görsel sanat uzmanlarına aittir.

Cevap : D) Gestalt psikologlarına aittir.

12. Noktacılık akımını oluşturan ilk sanatçılar, daha önce aşağıdaki hangi sanat akımı içinde çalışma yapmaktaydılar?

A) Dada
B) Gerçeküstü
C) Rönesans
D) Pop Sanatı
E) İzlenimcilik

Cevap : E) İzlenimcilik

13. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Bauhaus okulunun ilk yıllarında, öğrencilerin yapmış olduğu ödevlerde görülen bir eğitim anlayışı değildir?

A) Gözleme dayalı etütler
B) Duyu odaklı çalışmalar
C) Doğal obje kaynaklı çalışmalar
D) Hafızadan etütler
E) Doku çalışmaları

Cevap : B) Duyu odaklı çalışmalar

14. Yatay olarak uygulanan çizgiler genellikle ne tür duygular uyandırır?

A) Sevinç ve mutluluk
B) Uzaklık ve yakınlık
C) Heyacan ve mutluluk
D) Vurgu ve yön
E) Aşağı ve yukarı

Cevap : D) Vurgu ve yön

15. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Temel Tasarım Eğitiminin ilgili olduğu alanlardır?

A) Tepki ve Hareket
B) Algı ve Yaratıcılık
C) Zekâ ve Mizah
D) Duyu ve Konuşma
E) Görme ve Konuşma

Cevap : B) Algı ve Yaratıcılık

16. Gözdeki ışık algılayan (fotoreseptör) çubuk hücrelerin düşük ışık düzeyi görmesi “skotopik görme”; koni/mızrakçık hücrelerinin yüksek ışık düzeyinde aktif olması “fotopik görme”dir.
Her ikisinin beraber çalışması hangi görme türü olarak adlandırılmaktadır?

A) Ampirik görme
B) Miyobik
C) Fotokopik
D) Statik
E) Mezopik görme

Cevap : E) Mezopik görme

17. İnsanların renk duyarlılıkları ve tercihlerinde, rengi algılama biçimlerinde, değişiklik yapabilen ögeler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Psikoloji, dini inançları ve çalışma şartları.
B) Psikoloji, sosyo-kültürel ortamlar ve eğitim durumları.
C) Gelir durumları ve dini inanışları.
D) Çalışma şartları ve çevredekilerin eğitim durumları.
E) Eğitim durumları ve gelir durumları.

Cevap : B) Psikoloji, sosyo-kültürel ortamlar ve eğitim durumları.

18. Diyagonal (Çapraz) çizgiler huzursuz ve kontrolsüz bir enerji oluştururlarken, aynı zamanda…….hissi uyandırırlar.
Yukarıda nokta ile belirtilen boşluk aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanırsa doğru olur?

A) Durgunluk ve pasiflik
B) Hareket ve yön
C) Canlılık ve mutluluk
D) Sabırsızlık ve umutsuzluk
E) Uzaklık ve yakınlık

Cevap : B) Hareket ve yön

19. Markalaşma kavramı nasıl gelişmiştir?

A) Markalaşma kavramı, tüketim hızına göre gelişmiştir.
B) Markalaşma kavramı, alıcıların ekonomik tercihlerine göre gelişmiştir.
C) Markalaşma kavramı, satış sözleşmelerinin kullanılmasıyla gelişmiştir.
D) Markalaşma kavramı; tüketimin artmasıyla, pazardaki satıcıların tüketicinin önüne çok sayıda uyarıcının çıkmasıyla beraber tüketicinin tanıdık imgelere yöneldiğini fark etmesiyle gelişmiştir.
E) Markalaşma kavramı, nitelikli ürünlerin satıcıda bıraktığı etkiye göre gelişmiştir.

Cevap : D) Markalaşma kavramı; tüketimin artmasıyla, pazardaki satıcıların tüketicinin önüne çok sayıda uyarıcının çıkmasıyla beraber tüketicinin tanıdık imgelere yöneldiğini fark etmesiyle gelişmiştir.

20. Renkte “Doygunluk” (saturation/intensity), kavramını açıklayan bilgi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rengin 380 ile 700 nanometre arasında görülebilmesidir.
B) Rengin nasıl oluştuğunu ve etkileşime girdiğini açıklayan bir kavramdır.
C) Yayılan ışığın filtrelenerek renk üzerine verilmesidir.
D) Rengin maksimum kromada oluşu ve tam olarak ifade edilebilme halidir.
E) Rengin yaklaşık olarak ifade edilebilme halidir.

Cevap : D) Rengin maksimum kromada oluşu ve tam olarak ifade edilebilme halidir.

Temel Tasarım-1

Temel Tasarım-1 2023-2024 Vize Soruları

Auzef Temel Tasarım -1 Auzef Grafik Tasarımı TELEGRAM

Temel Tasarım-1 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!