auzefSosyal HizmetSosyal Hizmet Etiği

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

#1. Sosyal hizmet uzmanları, müracaatçılara verilen hizmetleri ve çalışma koşullarını iyileştirmek için işçi sendikalarının kurulması ve bunlara katılım da dahil olmak üzere örgütlü eylemlerde bulunabilirler. Sosyal hizmet uzmanları, bir eylem planına karar vermeden önce ilgili konuları ve bunların müracaatçılar üzerindeki olası etkilerini dikkatlice incelemelidir. Yukarıdaki açıklama aşağıdaki etik sorumluluklardan hangisini ifade etmektedir?

Cevap : b) Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları

Yukarıdaki açıklama, sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçılara verilen hizmetleri ve çalışma koşullarını iyileştirmek adına örgütlü eylemlerde bulunmaları ve bu eylemlerin müracaatçılar üzerindeki olası etkilerini dikkatlice incelemeleri gerektiğini ifade ediyor. Bu durum, özellikle çalışma koşulları ve yönetim ile ilgili konuları içeriyor. Bu nedenle, bu açıklama en çok “Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları” seçeneği ile uyumlu görünüyor.

Cevap: b) Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları

#2. Aşağıdakilerden hangisi topluma yönelik etik sorumluluklardan biri değildir?

Cevap : c) Mesleğin bütünlüğü

Topluma yönelik etik sorumluluklardan biri olmayan seçenek “Mesleğin bütünlüğü” olarak belirtilmiştir.

Cevap: c) Mesleğin bütünlüğü

 

#3. 1960 yılında sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : c) Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)

Sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu, Amerikan Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW) olup, bu etik kodlarını 1960 tarihinde yayınlamıştır.

#4. Değer ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır

Bu seçenekler içinde, değerlerin tanımı ve doğası açısından en az uyumlu olan “c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır” seçeneğidir. Çünkü değerler, genellikle bireylerin veya toplumun önem verdiği, kişisel veya kolektif olarak benimsenen soyut kurallar ve ilkeler olarak tanımlanır. Değerler kanunlar tarafından belirlenmiş kurallardan ziyade, bireysel veya toplumsal inançlar, ilkeler ve normlarla daha yakından ilişkilidir​​.

#5. 1915 tarihinde yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : d) Abraham Flexner

Abraham Flexner, 1915 yılında “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı meşhur konuşmasında sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirtmiş ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulamıştır​​.

Tamamlanmış soru: 1915 yılında yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: d) Abraham Flexner


#6. Aşağıdakilerden hangisi, Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları belgesinin ana başlıklarından biri değildir?

Cevap : d) Aileye ilişkin etik sorumluluklar

“Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları” belgesinin ana başlıklarından biri olmayan seçenek “Aileye ilişkin etik sorumluluklar” olarak belirtilmiştir.

Cevap: d) Aileye ilişkin etik sorumluluklar​​

#7. ------- ilkesi sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edilirken gerekli bilgi ve beceriye sahip olmalarını ve yeterliliği kazanma niyetlerini ifade etmektedir. Bu ilke mesleki uygulamalar yerine getirilirken yetkin ve kalifiye olmayı, eleştirel bakış açısına sahip olmayı, literatürü düzenli takip etmeyi ve meslek ile ilgili sürekli eğitimi ifade etmektedir Yukarıdaki boşluk bırakılan yere, aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

Cevap : b) Yetkinlik

Boşluğa uygun olarak gelmesi gereken ifade “Yetkinlik” ilkesidir. Yetkinlik ilkesi, sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edilirken gerekli yeterliliğe sahip olmalarını ve bu yeterliliği kazanma niyetlerini ifade eder. Bu ilke, mesleki uygulamaları yerine getirirken yetkin ve kalifiye olmayı, eleştirel bir bakış açısına sahip olmayı, literatürü düzenli takip etmeyi ve meslek ile ilgili sürekli eğitimi gerektirir.

Cevap: b) Yetkinlik

#8. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almaz?

Cevap : b) Kötü temsil etme

Yetkinlik:

Sosyal hizmet uzmanlarının gerekli yeterliliğe sahip olmaları ve mesleki uygulamaları yerine getirirken yetkin ve kalifiye olmaları gerekmektedir. Eleştirel bakış açısına sahip olmaları, literatürü düzenli takip etmeleri ve meslek ile ilgili sürekli eğitime katılmaları beklenir.

Ayrımcılık:

Sosyal hizmet uzmanlarının ırk, etnik köken, ulusal köken, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, medeni durum, siyasi inanç, din, göçmenlik durumu, zihinsel veya fiziksel yeteneklere göre ayrımcılık yapmamaları gerekmektedir. Ayrımcılıkla mücadele etmeleri ve ilgili plan, program, politika ve uygulamaları desteklemeleri ve yürütmeleri beklenir.

Kişisel Tutum:

Sosyal hizmet uzmanlarının kişisel tutum, davranış veya hareketlerinin mesleki uygulamalarını etkilememesi gerekmektedir. Bunun için özel hayatları ile mesleki hayatları arasındaki sınırları netleştirmeleri beklenir​​.

Bu bilgilere dayanarak, verilen seçenekler arasında “b) Kötü temsil etme” seçeneği, sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almamaktadır. Diğer seçenekler (sosyal refah, telif hakkı ve itibarın kabulü, kişisel tutum, temsil) belirtilen etik sorumluluklar arasında bulunuyor

#9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumluluklarından biri değildir?

Cevap : a) Meslektaşların yetersizliği

Sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumluluklarından biri olmayan” seçeneği ile ilgili sorunuzun cevabı, belgenize göre “Meslektaşların yetersizliği” seçeneğidir.

Cevap: a) Meslektaşların yetersizliği

#10. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet mesleğine ilişkin etik sorumluluklarından biridir?

Cevap : c) Mesleğin Bütünlüğü

Sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet mesleğine ilişkin etik sorumluluklarından biri, belgenizde belirtildiği gibi, “Mesleğin Bütünlüğü” ile ilgilidir. Bu, sosyal hizmet uzmanlarının, mesleğin değerlerine ve standartlarına uygun davranışlar sergilemelerini, mesleğin saygınlığını ve bütünlüğünü korumalarını gerektirir​​.

Cevap: c) Mesleğin Bütünlüğü


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

Auzef Sosyal Hizmet Etiği

Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

Sosyal Hizmet Uzmanlarının Mesleki ve Etik Sorumlulukları

Giriş: Sosyal hizmet, toplumun en hassas kesimlerine hizmet etme sorumluluğu taşıyan, etik ilkelerle yoğun bir şekilde iç içe olan bir meslektir. Bu makalede, sosyal hizmet uzmanlarının mesleki ve etik sorumluluklarına odaklanılacaktır, özellikle “Sosyal Hizmet Etiği” kitabının 4. ünitesinde ele alınan konulara dayanarak.

Sosyal Hizmet Uzmanlarının Meslek Elemanı Olarak Etik Sorumlulukları:

Sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak sahip oldukları etik sorumluluklar, profesyonel davranışlarından, hizmet kalitelerine, müşteri mahremiyetinin korunmasından, adalet ve eşitlik ilkelerine bağlı kalınmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar:

Sosyal hizmet uzmanları, mesleğin bütünlüğünü ve prestijini korumakla yükümlüdür. Bu, sürekli profesyonel gelişim, mesleki standartlara uyum ve etik kararlar alma süreçlerinde titizlik gerektirir.

Sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları, sadece bireysel profesyonelliklerini değil, aynı zamanda toplumun genel refahına katkıda bulunmalarını da kapsar. Bu sorumlulukların anlaşılması ve uygulanması, sosyal hizmet mesleğinin temelini oluşturur.

@lolonolo_com

Auzef Sosyal Hizmet Etiği

Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

1- Sosyal hizmet uzmanları, müracaatçılara verilen hizmetleri ve çalışma koşullarını iyileştirmek için işçi sendikalarının kurulması ve bunlara katılım da dahil olmak üzere örgütlü eylemlerde bulunabilirler. Sosyal hizmet uzmanları, bir eylem planına karar vermeden önce ilgili konuları ve bunların müracaatçılar üzerindeki olası etkilerini dikkatlice incelemelidir.
Yukarıdaki açıklama aşağıdaki etik sorumluluklardan hangisini ifade etmektedir?

a) Müracaatçıya bağlılık
b) Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları
c) Çıkar çatışmaları
d) Kendi kaderini tayin hakkı
e) Bilgilendirilmiş onam

Cevap : Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları

2- Değer ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Kişilerin önemli saydıkları kurallardır
b) Toplumda yaygın olarak benimsenen soyut kurallardır
c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır
d) Kişilerin benimsedikleri ve erişmeye çalıştıkları kuralladır
e) İlkeler, tutumlar, görüşler ya da tercihleri kapsamaktadır

Cevap : Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır

3- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumluluklarından biri değildir?

a) Meslektaşların yetersizliği
b) Ayrımcılık
c) Kişisel tutum
d) Dürüst olmama
e) Temsil

Cevap : Meslektaşların yetersizliği

4- Aşağıdakilerden hangisi topluma yönelik etik sorumluluklardan biri değildir?

a) Sosyal refah
b) Toplum katılımı
c) Mesleğin bütünlüğü
d) Sosyal ve siyasal aksiyon
e) Toplumun acil gereksinimleri

Cevap : Mesleğin bütünlüğü

5- ——– ilkesi sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edilirken gerekli bilgi ve beceriye sahip olmalarını ve yeterliliği kazanma niyetlerini ifade etmektedir. Bu ilke mesleki uygulamalar yerine getirilirken yetkin ve kalifiye olmayı, eleştirel bakış açısına sahip olmayı, literatürü düzenli takip etmeyi ve meslek ile ilgili sürekli eğitimi ifade etmektedir
Yukarıdaki boşluk bırakılan yere, aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

a) Çıkar çatışmaları
b) Yetkinlik
c) Kötü temsil etme
d) Kayıtlara erişim

e) Hizmetlerin kesintisi

Cevap : Yetkinlik

6- yılında sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW)
b) Alman Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)
c) Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)
d) Avrupa Sosyal Hizmet Okulları Birliği (EASSW)

e) Avustralya Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (AASW)

Cevap : Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)

7- Aşağıdakilerden hangisi, Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları belgesinin ana başlıklarından biri değildir?

a) Müraccatçılarına karşı etik sorumluluklar
b) Meslektaşlara ilişkin etik sorumluluklar
c) Topluma ilişkin etik sorumluluklar
d) Aileye ilişkin etik sorumluluklar
e) Sosyal hizmet mesleğine karşı etik sorumluluklar

Cevap : Aileye ilişkin etik sorumluluklar

8- tarihinde yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?qq

a) Adam Smith
b) Mary Richmond
c) Jane Addams
d) Abraham Flexner
e) Anthony Giddens

Cevap : Abraham Flexner

9- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet mesleğine ilişkin etik sorumluluklarından biridir?

a) Müracaatçılara bağlılık
b) Kendi kaderini tayin hakkı
c) Mesleğin Bütünlüğü
d) Gizlilik ve mahremiyet
e) Müracaat hakkı

Cevap : Mesleğin Bütünlüğü

10- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almaz?

a) Sosyal refah
b) Kötü temsil etme
c) Telif hakkı ve itibarın kabulü
d) Kişisel tutum
e) Temsil

Cevap : b) Kötü temsil etme

Sosyal Hizmet Etiği

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Auzef Sosyal Hizmetler, Kavramsal Çerçeve: Sosyal Hizmet, Birey ve Aile

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!