auzefsosyolojiTürk Sosyoloji Tarihi

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

#1. Milliyet nazariyeleri ve Mili hayat adlı eser , aşağıdaki sosyal bilimcileirmizden hangisine aittir?

#2. Psiko-sosyolojik eğilim bağlamında Gustave Le Bon’un düşüncelerini Türkiye’de tanıtan Osmanlı Aydını aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Türkiye nasıl kurtarılabilir? Başlıklı çalışma aşağıdaki sosyal bilimcilerimizden hangisine aittir?

#4. Emile Durkheim’in sosyolojik düşüncelerini Türkiye koşullarına uyarlayan sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Bir cemiyetin üs tabakasını başka cemiyetlerin üst tabakalarına rapteden (bağlayan) müesseseler de (.................) dir. Bir neviden olan bu gibi müesseseler yekunu (.................) namını verdiğimiz mecmuayı vücuda getirir. Yukaudaki cümlede boş bırakılan yerlere gelmesi gereken e uygun ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sırasında verilmiştir?


#6. Düşüncelerinde İngiliz pozitivistlerin etkisinin görüldüğü Osmanlı aydını aşağıdakilerden hangisidir?

#7. Meslek-i içtimai Cemiyet-i ilmiyyesi isimli sosyoloji derneği aşağıdaki isimlerden hangisi tarafından kurulmuştur?

#8. Bazı Ankara köyleri üzerinde bir araştırma (1942) başlıklı çalışma aşağıdaki sosyologlarımızdan hangisine aittir?

#9. Ziya Gökalp, geliştirmiş olduğu dayanışmacı yönü öne çıkan toplum modelini aşağıdaki kavramlardan hangisiyle adlandırılmıştır?

#10. "Auguste Comte, pozitivizmin Doğuda ve özellikle de Osmanlı İmparatorluğunda yayılmasına özel bir önem verir ve bu çerçevede Mustafa Reşid Paşaya pozitivizmi ve insanlık Dinini tebliğ eden bir mektup yazar. Mektubunda pozitivizmin tarih, toplum ve siyaset anlayışından söz eder" Comte'un ve ondan sonra Laffitte gibi takipçilerinin Osmanlı İmparatorluğu şahsında Müslüman dünyaya yönelik bir dini ve siyasi propagan faaliyeti yürütmelerini motive eden yaklaşımları aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Niyazi Berkes, "Türk iktisat Tarihi" başlıklı eserinde 'Osmanlı Devleti sistemini' aşağıdaki ifadelerden hangisiyle nitelemektedir?

#12. Sosyoloji disiplini, akademik meşruiyetini aşağıdaki isimlerden hangisiyle birlikte kazanmıştır?

#13. Osmanlı toplumuna dair analizini, dünya tarihindeki toplumların sosyal yapıları itibariyle en temelde cemaatçi toplumlar ve bireyci toplumlar olmak üzere iki farklı tipte olduğu fikri üzerine inşa eden sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Türkiye'de sosyoloji .................. siyasetinin/serüveninin bir ürünü olarak ilgi görmüş, bu siyasetin başarıya ulaşmasını bir görev olarak kabul etmiş ve bu amaç doğrultusunda da aktarmacu/tercümeye dayalı bir karakter kazanmıştır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#15. Kiraat, eğitim, ilkel toplumlarda din, sosyal darwinizm gibi konularda pek çok telif ve tercüme çalışması olan. kaleme aldigi "Siyasi ictimaiyyar (1922) başlikli eseri siyaset sosyolojisi alanında ilk telif eser olarak değerlendirilen sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?


#16. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Türkiye'de pozitivist düşünceyi tanıtan isimler arasında sayılamaz?

#17. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Ziya Gökalp'in toplum kuramının çerçevesini sunmaktadır?

#18. "Milliyetçiliği bir ideoloji ve siyaset sloganı olarak görmez. Ona göre milliyetçilik araç değil amaç olmalıdır. Bu çerçevede, ideoloji ile ideal arasında bir ayrım yapar. Milletleşme ve milliyetçilik meselelerini yalnızca millet ile de alakalı olarak görmez ve aynı zamanda insanlık tarihi bağlamında değerlendirir. Başka bir deyişle milletten milliyete ve oradan da insanlığa yönelen idealist bir bakış açısına sahiptir. Millet ve milliyetçilik hakkındaki görüşleri yukarıda kısaca özetlenen sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#20. Sabahaddin Bey'in düşüncelerine göre, cemaatçi toplum yapısından bireyci toplum yapısına geçişi mümkün kılacak araç aşağıdakilerden hangisidir?


#21. "Gökalp'in toplum modelinde Türkçülük kültürel normu, Islam da ahlaksal normu oluşturmaktaydi. Muasirlaşma ise, Avrupa kapitalizminin bilimsel teknolojik ve sınai başarılarıyla eş anlamliydi ve ulusal canlanma programinin temelini oluşturmaktaydi. Marksizme ve Liberalizme karşit olarak ortaya çıkan korporatist kapitalizmin bir alt türü olarak dayanışmacı korporatist düşünceleri ise. Gökalp'in toplum modelinin karşılığıydı. Ziya Gökalp, içeriği yukarıdaki paragrafta kısaca özetlenen toplum modelini aşağıdaki ifadelerden hangisiyle adlandırmaktadır?

#22. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#23. Aşağıdaki yayınlardan hangisi Türkiye'de sosyolojinin ya da sosyal bilimlerin tanıtılmasında rol oynayan yayın organları arasında yer almaz?

#24. Sabahaddin Bey için aşağıda sunulan ifadelerden hangisi yanlıştır?

#25. Aşağıdaki isimlerden hangisi Türkiye'de Batı sosyolojisinin tanıtımında ve yaygınlaştırılmasında öncü bir rol üstlenmiş aydınlarımız arasında sayılamaz?


#26. "Sabahaddin Bey'e göre, Osmanlı devletinin kurtuluşu, iktidar değişiklikleriyle mümkün olmayacaktır. Çünkü, hastalığı üreten, zayifliğin kaynağı iktidar değildir. iktidar ya da iktidarın başı olarak padişah/hükümdar. bu çürümüşlüğün bir görüntüsü ve sonucudur. O nedenle, değiştirilmesi gereken .........,......Inin bizzat kendisidir. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere gelmesi gereken doğru ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#27. Le Play, eserlerinde 10 civarında aile tipinden söz eder. Demolins ve arkadaşları Le Play'nin sunduğu aile tiplerini ikili bir tasnif haline kavuşturmuşlardır. Aşağıd seçeneklerden hangisinde Demolins ve arkadaşlarının geliştirdiği aile tasnifi doğru olarak verilmiştir?

#28. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Ahmet Rıza'nın Pierre Laffitte'in şahsında pozitivist çevrelerle yakın ilişki kurmasını etkileyen sebepler arasında sayılamaz?

#29. Aşağıdaki isimlerden hangisi Prens Sabahaddin'in takipçileri arasında yer almaz?

#30. Toplumun ve toplumsal olayların kesin bilgisini üretme amacına hizmet edecek bilgi disiplinl için Saint-Simon'un önerdiği isim aşağıdaki ifadelerden hangisidir?


#31. ..............Türkiye'nin bir yönetim' sorunu değil, yapı' sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtmiştir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#32. "Türk İktisat Tarihi" başlıklı eserinde Osmanlı Devlet sisteminin ekonomik ve siyasi temellerine dair yaptığı değerlendirmeler dikkate alındığında Niyazi Berkes için aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

#33. Auguste Comte'un Üç Häl Kanunu'na göre toplumların yaşadığı gelişim evreleri, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru siralama ile gösterilmektedir?

#34. Aşağıdaki kavramlardan hangisi Sabahaddin Bey'in düşüncelerinin merkezinde yer alan kavramlardan biri değildir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

HD Quiz powered by harmonic design

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

Auzef Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

1. Milliyet nazariyeleri ve Mili hayat adlı eser , aşağıdaki sosyal bilimcileirmizden hangisine aittir?

a. Ziya Gökalp
b. Necmettin Sadak
c. Mümtaz turhan
d. Mehmet Lezzet
e. İsmail Hakkı Baltacıoğlu

Cevap : d. Mehmet İzzet

2. Psiko-sosyolojik eğilim bağlamında Gustave Le Bon’un düşüncelerini Türkiye’de tanıtan Osmanlı Aydını aşağıdakilerden hangisidir?

a. Ahmet Şuayb
b. Abdullah cevdet
c. Mehmet Ali Şevki bey
d. Etem Necdet
e. Sabahadin Bey

Cevap : b. Abdullah cevdet

3. Türkiye nasıl kurtarılabilir? Başlıklı çalışma aşağıdaki sosyal bilimcilerimizden hangisine aittir?

a. Ahmet Ağaoğlu
b. Yusuf Akçura
c. Ahmet Şuayb
d. Prens Sabahaddin
e. Ziya Göklap

Cevap : d. Prens Sabahaddin

4. Emile Durkheim’in sosyolojik düşüncelerini Türkiye koşullarına uyarlayan sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

a. Ziya Göklap
b. Sait Halim Paşa
c. Sabahaddin bey
d. Mehmet Ali Şevki Bey
e. Ahmet Rıza

Cevap : a. Ziya Göklap

5. Bir cemiyetin üs tabakasını başka cemiyetlerin üst tabakalarına rapteden (bağlayan ) müesseseler de (…………….. ) dir. Bir neviden olan bu gibi müesseseler yekunu (…………….. ) namını verdiğimiz mecmuayı vücuda getirir. Yukaudaki cümlede boş bırakılan yerlere gelmesi gereken e uygun ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sırasında verilmiştir?

a. Medeniyet-medeniyet
b. Üst yapıcı kurumlar-medeniyet
c. Kültürel müesseseler-
d. medeni müeseseseler
e. Hars-medeniyet

Cevap : d. medeni müeseseseler

6. Düşüncelerinde İngiliz pozitivistlerin etkisinin görüldüğü Osmanlı aydını aşağıdakilerden hangisidir?

a. Prens sabahattin
b. Ziya Gökalp
c. Ahmet Rıza
d. Namık Kemal
e. Rıza Tevfik

Cevap : e. Rıza Tevfik

7. Meslek-i içtimai Cemiyet-i ilmiyyesi isimli sosyoloji derneği aşağıdaki isimlerden hangisi tarafından kurulmuştur?

a. Ziya Gökalp
b. Mehmet izzet
c. Necmettin Sadak
d. Mehmet Ali Şevki Bey
e. Sabahattin Bey

Cevap : d. Mehmet Ali Şevki Bey

8. Bazı Ankara köyleri üzerinde bir araştırma (1942 ) başlıklı çalışma aşağıdaki sosyologlarımızdan hangisine aittir?

a. Mümtaz Turhan
b. Behice Boran
c. Niyazi Berkes
d. İbrahim Yaşa
e. Şerif Mardin

Cevap : c. Niyazi Berkes

9. Ziya Gökalp, geliştirmiş olduğu dayanışmacı yönü öne çıkan toplum modelini aşağıdaki kavramlardan hangisiyle adlandırılmıştır?

a. Türk örf ve adeti
b. Türk milliyetçiliği
c. Dayanışmacılık
d. Türk töresi

Cevap : c. Dayanışmacılık

10. “Auguste Comte, pozitivizmin Doğuda ve özellikle de Osmanlı İmparatorluğunda yayılmasına özel bir önem verir ve bu çerçevede Mustafa Reşid Paşaya pozitivizmi ve insanlık Dinini tebliğ eden bir mektup yazar. Mektubunda pozitivizmin tarih, toplum ve siyaset anlayışından söz eder”
Comte’un ve ondan sonra Laffitte gibi takipçilerinin Osmanlı İmparatorluğu şahsında Müslüman dünyaya yönelik bir dini ve siyasi propagan faaliyeti yürütmelerini motive eden yaklaşımları aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Mustafa Reşid Paşa’nın bilim olan inanci.
B ) islamiyet’i diğer dinlere göre daha ileri bir aşamada bir din olarak değerlendirmeleri ve bu sebeple Müslüman toplumların pozitivizme geçişlerinin daha kolay olacağına inanmaları.
C ) Osmant imparatorluğu’nun zengin bir ülke olması.
D Osmanlı İmparatorluğu’nun merkeziyetçi bir devlet olması.
E ) Osmanlı devlet adamlarının Fransız kültürüne aşina olmaları

Cevap : B ) islamiyet’i diğer dinlere göre daha ileri bir aşamada bir din olarak değerlendirmeleri ve bu sebeple Müslüman toplumların pozitivizme geçişlerinin daha kolay olacağına inanmaları.

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

11. Niyazi Berkes, “Türk iktisat Tarihi” başlıklı eserinde ‘Osmanlı Devleti sistemini’ aşağıdaki ifadelerden hangisiyle nitelemektedir?

A ) Feodalite
B ) Doğu despotizmi devleti denen türlerinden biri.
C ) Meşruti monarşi
D ) Cumhuriyetçi.

Cevap : B ) Doğu despotizmi devleti denen türlerinden biri.

12. Sosyoloji disiplini, akademik meşruiyetini aşağıdaki isimlerden hangisiyle birlikte kazanmıştır?

A ) Max Weber
B ) Georg Simmel
C ) Karl Marx
D ) Ferdinand Tönnies
E ) Emile Durkheim

Cevap : E ) Emile Durkheim

13. Osmanlı toplumuna dair analizini, dünya tarihindeki toplumların sosyal yapıları itibariyle en temelde cemaatçi toplumlar ve bireyci toplumlar olmak üzere iki farklı tipte olduğu fikri üzerine inşa eden sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Baykan Sezer.
B ) Ziya Gökalp.
C ) Sabahaddin Bey.
D ) Ahmet Rıza.
E ) Ahmet Şuayb.

Cevap : C ) Sabahaddin Bey.

14. Türkiye’de sosyoloji ……………… siyasetinin/serüveninin bir ürünü olarak ilgi görmüş, bu siyasetin başarıya ulaşmasını bir görev olarak kabul etmiş ve bu amaç doğrultusunda da aktarmacu/tercümeye dayalı bir karakter kazanmıştır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A ) Türkleşme
B ) Muslumanlaşma
C ) Osmanlicilik
D ) Medreseyi kurtarma
E ) Batılılaşma

Cevap : E ) Batılılaşma

15. Kiraat, eğitim, ilkel toplumlarda din, sosyal darwinizm gibi konularda pek çok telif ve tercüme çalışması olan. kaleme aldigi “Siyasi ictimaiyyar (1922 ) başlikli eseri siyaset sosyolojisi alanında ilk telif eser olarak değerlendirilen sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Mehmet izzet.
B ) Ismail Hakkı Baltacioglu
C ) Ziya Gökalp.
D ) Necmettin Sadik Sadak,
E ) Mehmet Ali Şevki Sevurduk.

Cevap : D ) Necmettin Sadik Sadak,

16. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Türkiye’de pozitivist düşünceyi tanıtan isimler arasında sayılamaz?

A ) Rıza tevfik
B ) Ahmed Riza.
C ) Beşir Fuad.
D ) Ahmed Cevdet Paşa.
E ) Salih Zeki.

Cevap : D ) Ahmed Cevdet Paşa.

17. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Ziya Gökalp’in toplum kuramının çerçevesini sunmaktadır?

A ) Millet şuuru
B ) Toplumsal işbölümü
C Hars-medeniyet ayrimi
D ) Türk milletindenim, islam ümmetindenim ve Garp medeniyetindenim
E ) Millet ve terakki

Cevap : D ) Türk milletindenim, islam ümmetindenim ve Garp medeniyetindenim

18. “Milliyetçiliği bir ideoloji ve siyaset sloganı olarak görmez. Ona göre milliyetçilik araç değil amaç olmalıdır. Bu çerçevede, ideoloji ile ideal arasında bir ayrım yapar. Milletleşme ve milliyetçilik meselelerini yalnızca millet ile de alakalı olarak görmez ve aynı zamanda insanlık tarihi bağlamında değerlendirir. Başka bir deyişle milletten milliyete ve oradan da insanlığa yönelen idealist bir bakış açısına sahiptir. Millet ve milliyetçilik hakkındaki görüşleri yukarıda kısaca özetlenen sosyoloğumuz aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Necmettin Sadak
B ) Nurettin Sazi Kosemihal
C ) Ismail Hakkı Baltacioğlu
D ) Mehmet izzet
E ) Ziya Gökalp

Cevap : D ) Mehmet izzet

19. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A ) Serif Mardin’e göre Türkiye’nin sosyal gelişim sürecinde Kemalizm, islamin bireyin
dünyasına nüfuz eden bilişsel yapilarina alternatif bir mikro-sosyolojik islenagi ve yapısı geliştirmeyi başaramamıştır.
B ) Altinova, Z. F. Findikoğlu’nun, sosyolojinin konusunu açıklayabilmek için kurguladiği hayall Türk şehrinin adidir.
C ) Z. F. Findikoğlu için ideal bir sosyal yaşantı ancak organik bir cemaat içerisinde mümkün olabilir
D ) Niyazi Berkes, siyasal anlamda, 15 yuzyildan onceki devirlerinde Avrupada görülene benzer bir feodalizmin Osmanlı Devletinde de var olduğunu iddia eder.
E ) Hilmi Ziya Ülken, medeniyeti sürekli bir yürüyüş olarak tanımlar ve ona gore bu yürüyuşun surekliliğini sağlayan şey de tercumeair

Cevap : D ) Niyazi Berkes, siyasal anlamda, 15 yuzyildan onceki devirlerinde Avrupada görülene benzer bir feodalizmin Osmanlı Devletinde de var olduğunu iddia eder.

20. Sabahaddin Bey’in düşüncelerine göre, cemaatçi toplum yapısından bireyci toplum yapısına geçişi mümkün kılacak araç aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Tarumsal üretimi artırmak
B ) ihtilal
C ) Eğitim
D ) Devrim
E ) Merkeziyetçilik

Cevap : C ) Eğitim

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

21. “Gökalp’in toplum modelinde Türkçülük kültürel normu, Islam da ahlaksal normu oluşturmaktaydi. Muasirlaşma ise, Avrupa kapitalizminin bilimsel teknolojik ve sınai başarılarıyla eş anlamliydi ve ulusal canlanma programinin temelini oluşturmaktaydi. Marksizme ve Liberalizme karşit olarak ortaya çıkan korporatist kapitalizmin bir alt türü olarak dayanışmacı korporatist düşünceleri ise. Gökalp’in toplum modelinin karşılığıydı. Ziya Gökalp, içeriği yukarıdaki paragrafta kısaca özetlenen toplum modelini aşağıdaki ifadelerden hangisiyle adlandırmaktadır?

A ) Muhafazakarlık
B ) Toplumsal morfoloji
C ) İctimaî Mefkûrecilik
D ) Solidarizm
E ) Milliyetçilik

Cevap : C ) İctimaî Mefkûrecilik

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

22. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A ) Şerif Mardin din ve ideoloji adlı çalışmasında The development of secularizm in turkey başlıklı eserinde ele aldığı konuları tartışmaya devam etmektedir
B ) Baykan Sezer in sosyolojik çalışmaları Weber in teorilerin rehberliğinde gerçekleşmiş çalışmalardır
C ) Nilüfer Göle Alain Touraine danışmanlığında gerçekleştirdiği dört farklı kültür de gösterişçi istibah eğilimleribaşlıklı doktora çalışmasında 4 farklı böldedentüketim normlarının mukayesesini yapmıştır.
D ) baykan sezer e göre sosyoloji objektif ve pozitif bir bilimdir ve ulaştığınyasalar evrenseldir
E ) sozkalpolitik in ilham aldığı kaynağın adı ne liberalizm ne de sosyalizm dir her iki ideolojiye de alternatif olarak öne sürülen ve üçüncü yol olarak adlandırılan korporatizmdir.

Cevap : E – sozkalpolitik in ilham aldığı kaynağın adı ne liberalizm ne de sosyalizm dir her iki ideolojiye de alternatif olarak öne sürülen ve üçüncü yol olarak adlandırılan korporatizmdir.

23. Aşağıdaki yayınlardan hangisi Türkiye’de sosyolojinin ya da sosyal bilimlerin tanıtılmasında rol oynayan yayın organları arasında yer almaz?

A ) Terakki
B ) Say ve Tetebbu
C ) Volkan
D ) Ulüm-u iktisadiye ve ictimaiye Mecmuasi
E ) Servet-i Fünün

Cevap : C ) Volkan

24. Sabahaddin Bey için aşağıda sunulan ifadelerden hangisi yanlıştır?

A )  Sabahaddin Bey, Türkiye’de toplumun bilgisinin monografi çalışmalarıyla elde edilebileceğini oneren bir sosyal bilim anlayışın oncusu olarak gösterilir.
B ) Sabahaddin bey, sosyal bilim yaklaşımını Osmanlı Tarihinin Sosyal Bilimle Açıklanması başlıklı eserinde sergiler.
C ) Sabahaddin Bey, Osmanlı Devleti’nin idari olarak adem-i merkeziyet esasina gore yönetilmesi gerektiğini önerir.
D ) Sabahaddin Bey, dünya toplumlarini bireyci toplumlar ve cemaatçi toplumlar şeklinde tasnif eder.
E ) Sabahaddin Bey’in Science Sociale çevresinin sosyal bilim anlayışlarına ilgi duymasi Edmond Demolins in kitaplan araciyla olmuştur.

Cevap : B ) Sabahaddin bey, sosyal bilim yaklaşımını Osmanlı Tarihinin Sosyal Bilimle Açıklanması başlıklı eserinde sergiler.

25. Aşağıdaki isimlerden hangisi Türkiye’de Batı sosyolojisinin tanıtımında ve yaygınlaştırılmasında öncü bir rol üstlenmiş aydınlarımız arasında sayılamaz?

A ) Ahmed Şuayb
B ) Ahmet Riza
C ) Ziya Gokalp
D ) Sabahaddin Bey
E ) Ahmet Cevdet Paşa

Cevap : E ) Ahmet Cevdet Paşa

26. “Sabahaddin Bey’e göre, Osmanlı devletinin kurtuluşu, iktidar değişiklikleriyle mümkün olmayacaktır. Çünkü, hastalığı üreten, zayifliğin kaynağı iktidar değildir. iktidar ya da iktidarın başı olarak padişah/hükümdar. bu çürümüşlüğün bir görüntüsü ve sonucudur. O nedenle, değiştirilmesi gereken ………,……Inin bizzat kendisidir.
Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere gelmesi gereken doğru ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Toplumsal yap
B ) Islam inanc
C ) Padişah
D ) Yönetici sinif.
E ) Bürokratik sinif,

Cevap : A ) Toplumsal yap

27. Le Play, eserlerinde 10 civarında aile tipinden söz eder. Demolins ve arkadaşları Le Play’nin sunduğu aile tiplerini ikili bir tasnif haline kavuşturmuşlardır. Aşağıd seçeneklerden hangisinde Demolins ve arkadaşlarının geliştirdiği aile tasnifi doğru olarak verilmiştir?

A ) Cekirdek aile-Gecekondu ailesi
B ) Kok aile-çekirdek aile
C ) Ataerkil aile-Anaerkil alle
D ) Kok aile-Geniş aile
E ) Kararsız alle-kok aile

Cevap : D ) Kok aile-Geniş aile

28. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Ahmet Rıza’nın Pierre Laffitte’in şahsında pozitivist çevrelerle yakın ilişki kurmasını etkileyen sebepler arasında sayılamaz?

A ) Pozitivistlerin islam dinlerin en gelişmişi olarak görmeleri ve islam dunyasina sempatiyle bakmaları
B ) Pozitivistlerin Avrupa’nin sömürgeci politikalarına duydukları tepki.
C ) Pierre Laffitte in Avrupa’daki gelişmeleri kör ve sinirsiz bir sanayileşme çabasinin ürünü olarak değerlendirip eleştirmesi
D ) Pozitivistlerin islam-karşıtı yaklaşımları
E ) Pierre Laffittein islam’a ve Müslümanlara yönelik Bati dunyasindaki olumsuz algilarin bir temele dayandığını iddia etmesi

Cevap : D ) Pozitivistlerin islam-karşıtı yaklaşımları

29. Aşağıdaki isimlerden hangisi Prens Sabahaddin’in takipçileri arasında yer almaz?

A )  Ziya Gökalp
B ) Nezahet Nurettin Ege 781
C ) Ahmet Bedevi Kuran
D ) Tahsin Demiray
E ) Mehmet Ali Şevki Bey

Cevap : Al Ziya Gökalp

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

30. Toplumun ve toplumsal olayların kesin bilgisini üretme amacına hizmet edecek bilgi disiplinl için Saint-Simon’un önerdiği isim aşağıdaki ifadelerden hangisidir?

A ) Sosyal ontoloji
B ) Beşeri bilimler
C ) Sosyo-biyoloji
D ) Sosyal fizik
E ) Biyololoji felsefesi

Cevap : D ) Sosyal fizik.

31. ……………Türkiye’nin bir yönetim’ sorunu değil, yapı’ sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtmiştir.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A ) Ahmed Riza
B ) Prens Sabahaddin
C ) Bedil Nuri
D ) Celal Nuri
E ) Ziya Gokalp

Cevap : B ) Prens Sabahaddin

32. “Türk İktisat Tarihi” başlıklı eserinde Osmanlı Devlet sisteminin ekonomik ve siyasi temellerine dair yaptığı değerlendirmeler dikkate alındığında Niyazi Berkes için aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

A ) Niyazi Berkes’e gore, Osmanlı Devlet sistemi siyasal anlamda feodal bir sistemdir.
B ) Niyazi Berkes Osmanlı Devlet sistemini Doğu despotluk devleti denilen devlet türlerinden biri olarak nitelemektedir.
C ) Niyazi Berkese gore, Osmanli sisteminde ekonomik anlamda feodalizm kismen vardir, kismen de yoktur
D ) Niyazi Berkese göre. Osmanli sisteminde 15. yüzyıldan önceki yüzyıllarda Avrupa’da görülduğu şekliyle siyasal anlamda feodalizm bulunmaz.
E ) Niyazi Berkes. Osmanlı Devletini islam medeniyet çevresine ait bir devlet olarak değerlendirmektedir.

Cevap : A Niyazi Berkes’e gore, Osmanlı Devlet sistemi siyasal anlamda feodal bir sistemdir.

33. Auguste Comte’un Üç Häl Kanunu’na göre toplumların yaşadığı gelişim evreleri, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru siralama ile gösterilmektedir?

A )  Negatif toplum-Pozitif toplum-Endüstri toplumu
B ) Teolojik toplum-Pozitif toplum-Metafizik toplum
C ) Teolojik toplum-Metafizik toplum-Pozitif toplum
D ) Koleci toplum-Feodal toplum-Kapitalist toplum
E ) Metafizik toplum-Pozitif toplum- Teolojik toplum

Cevap : C ) Teolojik toplum-Metafizik toplum-Pozitif toplum

34. Aşağıdaki kavramlardan hangisi Sabahaddin Bey’in düşüncelerinin merkezinde yer alan kavramlardan biri değildir?

A ) Teşebbus-şahsi.
B ) Bireyci toplum-Cemaatçi toplum ayrimi
C ) Eğitim
D ) Adem-i merkeziyet.
E ) Kültür ve uygarlık ayrimi.

Cevap : E ) Kültür ve uygarlık ayrimi.

Türk Sosyoloji Tarihi 2021 Vize Soruları

Auzef Sosyoloji Telegram Sosyoloji

Türk Sosyoloji Tarihi 2019 Vize

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!