auzefÇocuk GelişimiErken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final Online Deneme Sınavı

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final Online Deneme Sınavı

#1. “İnanılmaz yıllar programı ............... kadar olan çocuklar ebeveynleri ve öğretmenleri için tasarlanmış bir programdır.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?

#2. Ergenlik dönemde bir çocuğun değerlendirmesinde en doğru bilgiyi alabilmek için aşağıdaki hangi kişi ile görüşmek gerekmektedir?

#3. Tıbbi tanılamayı aşağıdakilerden hangi uzman yapabilir?

#4. Günümüzde uygulanan okul öncesi eğitim programının 4 genel amacı bulunmaktadır aşağıdakilerden hangisi bu 4 amaçtan birisi değildir?

NOT: Günümüzde uygulanan 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı 4 genel amaç doğrultusunda uygulanmaktadır. Bunlar:
-Çocukların beden, zihin ve duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak,
-Çocukları ilkokula hazırlamak,
-Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir eğitim ortamı yaratmak,
-Çocukların Türkçe’yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamaktır.

#5. Aşağıdakilerden hangisi küçük adımlar erken eğitim programının temel ilkelerinden birisi değildir?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programına göre ister normal gelişim gösteren çocuk olsun isterse de özel gereksinim gösteren çocuk olsun bütün çocuklar öğrenebilir. Bu ilke bu programının en temel ilkesidir.


#6. Anne Çocuk eğitim vakfının ilk projesi aşağıdakilerden hangisidir?

#7. Aşağıdaki programlardan hangisi Türkiye’de geliştirmiş bir programdır?

NOT: Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP) yoğun davranışsal eğitim programlarından biridir. Anadolu Üniversitesi kapsamında ve Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar öncülüğünde 2006 yılında geliştirilmiş bir programdır. Türkiye’de uygulanan birçok erken müdahale programlarından farklı olarak Türkiye’de ve Türk bilim insanları tarafından geliştirilmiş bir erken müdahale programıdır. OÇİDEP, hem ev hem de kurum merkezli olarak iki farklı şekilde geliştirilmiştir.

#8. I. Otizm Spektrum bozukluğu olan çocuklara II. Dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklara III. Düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmiş çocuklara Etkileşim temelli erken çocuklukta müdahale programı yukarıda verilen hangi grup veya gruplara uygulanabilir?

NOT: ETEÇOM programı risk altındaki veya farklı gelişim özellikleri gösteren 0-8 yaş arasındaki çocuklara ve ebeveynlere uygulanan bir programdır. Diğer erken müdahale programlarında olduğu gibi akademik olarak çalışmalara tabi tutulmuştur. Etkinliği akademik çalışmalarla kanıtlanmış bir erken müdahale programıdır. Şu zamana kadar Down Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu, Serabral Palsi, Zihinsel Yetersizlik, Dil ve Konuşma bozukluğu tanısı olan veya gecikmiş dil gelişimine sahip ve düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmiş çocuklarda ve bu çocukların ebeveynlerinde uygulanmış bir programdır.

#9. Keyhole erken müdahale programı hangi grup çocuklar için tasarlanmıştır?

NOT: Keyhole Erken Müdahale Programı, gönüllü ve yasal kurumlarla birlikte ortaklaşa tasarlanan ve uygulanan otizm spektrum bozukluğu gösteren çocuklara uygulanan bir pilot araştırma olarak ortaya çıkmış erken müdahale programıdır.

#10. Aile çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığının 2020’de yayınladığı istatistiklere göre aşağıdaki gruplardan hangisinin sayısı daha fazladır?


#11. Keyhole erken müdahale programı hangi ülkede oluşturulmuş bir erken müdahale programıdır?

#12. Keyhole erken müdahale programı için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#13. I. Denver II. Görüşme III. Gözlem Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri informal değerlendirme tekniklerindendir?

NOT: Formal değerlendirme kısa zamanda değerlendirmesine izin verirken, informal değerlendirmeler daha uzun süreli değerlendirmelere dayanmaktadır. Özellikle çocuklarda kullanılan informal değerlendirme teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
-Gözlem
-Görüşme
-Kontrol Listeleri
-Gelişim Envanterleri
-Ölçüt Bağımlı Ölçme Araçları
-Ev ödevleri, sınıf içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar
-Çocukların gelişimlerini gösteren video kayıtları gibi.

#14. Etkileşim temelli erken çocuklukta müdahale programı hangi yaklaşıma göre hazırlanmış bir programdır?

NOT: Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı (ETEÇOM), ilişki temelli yaklaşıma dayalı olarak hazırlanmış bir erken müdahale programıdır. İlişki Temelli Yaklaşım, çocuğun birincil olarak bakımı ile ilgilenen kişi ile çocuk arasındaki etkileşim niteliğini arttırmak ve bu sayede çocuğun gelişimini desteklemektir.

#15. Olweus Zorbalığı önleme programı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


#16. İnanılmaz yıllar programında öğretmenlere uygulanan programlarda hangi tür çalışmalardan kullanılır?

NOT: Öğretmen programları da atölye çalışmalarından oluşur. Her 3 veya 4 haftada bir dağıtılan tam günlük plan olarak uygulanabilecek atölye planlarından oluşur. Konular genellikle aileler ile çocuklar arasında olumlu ilişkiler kurma, övgü, cesaretlendirme, sosyal beceriler, duygusal okuryazarlık ve problem çözme becerileri üzerinedir.

#17. Anne Çocuk eğitim programı(ACEP) hangi yaş grubu olan çocuklara göre hazırlanmıştır?

NOT: Programın hedef kitlesini, sosyal ve ekonomik açıdan düşük, çocuklarının daha önce hiçbir şekilde okul öncesi eğitimden yararlanmamış ve bir yıl içerisinde ilkokula başlayacak olan 60-72 aylık çocuklar ve bu çocuklara sahip olan anneler oluşturmaktadır. Anne Çocuk Eğitim programı Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmüş olup eğitime katılacak olan annelerin yaşadıkları yere en yakın Halk Eğitim Merkezlerinde uygulanmıştır.

#18. Bilim ve sanat merkezleri hangi çocuklara özel program düzenlemektedir?

NOT: Türkiye’de üstün yetenekli çocuklara eğitim programı düzenleyen ve uygulayan kurumlardan birisi de Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM)dir. Bilsem’ler okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki tüm özel yetenekli çocuklar için eğitimler vermektedir. Temel hedefi ise üstün yetenekli tüm çocukların bireysel yeteneklerinin farkında olmasını ve yeteneklerini en üst düzeye çıkartmasını sağlamaktır.

#19. İnanılmaz yıllar programı ile ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#20. Erken müdahale programına dahil edilen çocukları etkileyen 2 önemli faktör vardır. bu faktörler biyolojik ve çevresel faktörlerdir aşağıdakilerden hangisi çevresel faktörlerden birisidir?

NOT: Çevresel veya psikolojik faktörler, daha çok doğum sonrası süreçte çocuğun karşılaştığı faktörlerdir. Bu faktörler de en az çocuğun doğum sürecinde karşılaştığı durumlar kadar önemlidir. Bu faktörler genel olarak 5 maddede toplamak mümkündür. Bunlar:
-Düşük Sosyoekonomik Yapı
-Yetersiz Beslenme
-Karşılaşılan Kazalar, Travmatik Durumlar ve Hastalıklar
-Çocuk İhmal ve İstismarı
-Ebeveyn-Çocuk Etkileşimi ve Bağlılık


#21. Kime söyleyeceksin programında çocuklara 4 farklı dokunuş hakkında bilgi verilir aşağıdakilerden hangisi bu dokunuşlardan birisi değildir?

NOT: 4 farklı dokunuş hakkında konuşulur. Bunlar;
Olumlu Dokunuşlar: Sevildiğinizi ve önemsendiğinizi hissettiren dokunuşlar
Kırıcı Dokunuşlar: Vücudunuza zarar veren dokunuşlar – tekme, yumruk gibi
Olumsuz Dokunuşlar: Özel bölümlere dokunuşlar – cinsel istismar
Gerekli ve Yararlı Dokunuşlar: Doktorların muayene yapması, banyo yapmak, bez değiştirmek.

#22. Ev ziyaretleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#23. ” Keyhole erken müdahale programında aileye ek olarak ......... programı da uygulanmaktadır.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?

NOT: Keyhole Erken Müdahale Programı 2-3 yaş arası çocuklar ve bu çocukların aileleri ile gerçekleştirilen çocuğun gerekli görülen gelişim alanına odaklanılan ve aileye de bütünsel bir terapi programı uygulanan bir müdahale programıdır.

#24. High/ Scope Perry Çok kapsamlı anaokulu programı kapsamında aşağıdakilerden hangi etkinliğe rastlanmaz?

NOT: High/Scope Perry Çok Kapsamlı Anaokulu programı kapsamında, çocuk planlama zamanı, çalışma zamanı, temizlik zamanı, geri çağırma zamanı, atıştırma zamanı, küçük grup zamanı, dış mekan zamanı ve daire zamanı gibi birbiri ile tutarlı etkinliklere yer verilmektedir.

#25. ”Head Start programından sonra Amerika Birleşik Devletleri‘nde fedaral olarak finanse edilen ikinci en eski erken çocukluk programı .......... programıdır.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

NOT: Chicago Çocuk-Ebeveyn Merkezi Programı, 1967 yılında uygulanmaya başlamış ve halen faaliyetine devam eden bir
erken müdahale programıdır. Head Start Programından sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde federal olarak finanse edilen ikinci en eski erken çocukluk programıdır. İlk olarak Chicago eyaletindeki devlet okullarındaki 3-9 yaş arası çocuklarına yönelik olarak hazırlandığı için ismini de buradan almaktadır.


#26. Syracuse aile gelişim araştırma program 18 aylıktan 60 aylık olana kadar olan çocuklara etkinlik modellerindeki etkinlikler yapılandırılmış bir ortamda sunulur aşağıdakilerden hangisi bu etkinliklerden birisi değildir?

NOT: 18 aylıktan 60 aylık olana kadar olan çocuklara aşağıdaki etkinlik modüllerindeki etkinlikler yapılandırılmış bir ortamda sunulur:
-Büyük Kasa Beceri Etkinlikleri
-Küçük Kas Beceri Etkinlikleri
-Duyu- Algılama Etkinlikleri
-Yaratıcı İfade Etkinlikleri

#27. Aşağıdaki programlardan hangisi çocuklara yönelik uygulanan cinsel istismar önlem programlarından birisi değildir?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı 0-48 aylık gelişimsel geriliği olan çocuklara yönelik hazırlanmış bir erken eğitim programıdır.

#28. Etkileşim temelli erken çocuklukta müdahale programı diğer programlarda olduğu gibi temel kuramsal bir alt yapısı bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu kuramlardan birisi değildir?

NOT: ETEÇOM programı (Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı) diğer programlarda olduğu gibi temel kuramsal bir alt yapısı bulunmaktadır. ETEÇOM programı, Yapılandırmacı Kuram, Dil Gelişiminde İletişim Kuramları, Bağlanma Kuramı ve Başarı Motivasyon Kuramı çerçevesinde dizayn edilmiştir.

#29. Küçük adımlar erken eğitim programı ilk olarak hangi grup çocuklara uygulanmıştır?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı 0-48 aylık gelişimsel geriliği olan çocuklara yönelik hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. Bu program Avusturya’da bulunan Macquarie Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilmiştir. Macquarie Üniversitesi bünyesinde bulunan Gelişimsel Geriliği Olan Çocuklar Programı bünyesinde Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı hazırlanmıştır.

#30. Aşağıdakilerden hangisi etkileşim temelli erken çocuklukta müdahale programında çocuklara kazandırılmamıştır?

NOT: ETEÇOM programında çocuklara kazandırılmak istenen beceriler şu şekilde sıralanabilir:
-Çocukların potansiyelini en üst seviyeye getirmek,
-Sosyal oyun becerilerini geliştirmek,
-Bireylerle karşılıklı olarak etkileşimi başlatabilmek,
-Problem çözme becerisini desteklemek,
-Yeterlik duygusunu kazandırmak,
-Öğrenmeye dönük temel oluşturacak becerileri ve davranışları kazandırmak ve teşvik etmek.


#31. Erken müdahale ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#32. Vücut güvenliği eğitimi programı cinsel istismar için gerekli olan bilgileri çocuklara aktaran ve derslerde çocuklara sunulan bir erken müdahale programıdır programda toplam kaç ders mevcuttur?

NOT: Vücut Güvenliği Eğitimi Programı, 3-7 yaş arası çocuklarını kapsayan ve cinsel istismar için gerekli olan bilgileri çocuklara aktaran erken müdahale programıdır. Toplamda 10 dersten oluşan bu programın ilk yarısında genel güvenliğe, ikinci yarısında ise vücut güvenliğine yer verilmiştir.

#33. Avrupa ile ABD ev ziyaretlerine erken yıllarda başlamıştır. Avrupa’da ve ABD’de uygulanan ilk ev ziyaretleri arasındaki en önemli fark aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#34. Chicago Çocuk ebeveyn merkezi programına çocuk en az kaç yaşında başvuru yapabilmektedir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final Online Deneme Sınavı

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final Online Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Önlisans Açık Öğretim
telegram çocuk gelişimi

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!