auzefPsikiyatrik Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Final Deneme Sınavı 2

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Final Deneme Sınavı 2

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

#1. ......... birincil olarak bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve grupların zihinsel, duygusal ve davranışsal iyiliğine odaklanır, toplum ruh sağlığı merkezleri, hastaneler, madde kullanımı tedavi ve iyileştirme programları, okullar, birinci basamak sağlık merkezleri, çocuk refahı kurumları, geriatrik hizmetleri ve özel muayenehane dahil olmak üzere çeşitli danışan merkezli ortamlarda gerçekleştirilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisini gelmelidir?

#2. Ruh hekimliğine ve psikolojiye, bilinç, bilinçdışı, ruhsal aygıtın yapısı, dürtü, psikoseksüel gelişme, çatışma ve savunma kuramları ve tedavi yöntemi ile yeni boyutlar, yeni araştırma, uygulama alanları kazandırmıştır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

#3. Johns Hopkins Hastanesi'nde bireyin psikiyatri asistanlarına ilk değerlendirmelerini yaparken ve vakayı formüle ederken her hastanın sosyal geçmişine dikkatlice bakmayı öğretti. Onları, bir tedavi planı geliştirirken hastanın kişisel güçlü yönlerinin ve sosyal değerlerinin neler olduğunu düşünmeye teşvik etmiştir. Bu psikiyatrist kimdir?

#4. İkinci Selim’in eşi Nur Banu Sultan tarafından Valide Camii yanında yapılan ünlü ruh sağlığı kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

#5. 1967 yılında bir sosyal hizmet uzmanı bu hastanede çalışmaya başlamıştır. 1968 yılında aynı hastanede 5 sosyal hizmet uzmanı daha görevlendirilmiştir. Bu hastane aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Şişmanlama korkusuyla aşırı bir biçimde veya yaşamı tehdit eden boyutlarda zayıflamadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

#7. Bu tür bozukluğu olan birey fizyolojik ve nörolojik hiçbir neden olmadığı halde belirli işlevsel yetersizlikler gösterir. Örneğin, birey hiç bedensel bozukluğu olmadığı halde bayılır; işitmede bozukluk ve bedeninde felç durumları görülür. Bu durum aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?

#8. Bellek kaybıdır. Belleğin parçasal ya da tümden kaybı anlamına gelir. Bireydeki bellek kayıpları ya beyinde oluşan organik bozukluklardan ya da psikolojik nedenlerden oluşur. Bu durum aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?

#9. Bu kişiler başkalarından destek ve öğüt almadan karar veremez, adım atamaz ve iş yapamazlar. Kendilerini yetersiz, ayakları üzerinde duramayacak, kendi bakımlarını sağlayamayacak kadar yetersiz hisseder ve başkalarının bakım ve desteğini alabilmek için her türlü şeyi yapabilecek kadar ileriye gidebilirler. Bu durum aşağıdaki durumlardan hangisini tanımlamaktadır?

#10. İçine kapanma, sosyal ortamlardan geri çekilme, düşünce içeriğinde fakirleşme durumlarından, çeşitli sanrıların (hezeyan da denen mantıksız ve esnek olamayan inanışlar) ve varsanıların (hallusinasyon da denilen gerçekte olmayan sesler duyulması, görüntüler görülmesi, dokunuşlar hissedilmesi gibi yanlış duyusal algılamalar) olmasına; mantıksız, tuhaf davranışlara, tuhaf çağrışım ve konuşmalara kadar uzanan ruhsal bozukluklardır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?


#11. Aşağıdakilerden hangisi bedence ya da ruhça engelli kalmış olanların bağımlı olmadan kendi kendilerine yeterli olarak yaşayabilmelerini sağlamak için verilen hizmetleri ifade etmektedir?

#12. Ülkemizdeki ilk Hasta Hakları Yönetmeliği hangi yılda yürürlüğe girmiştir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi sosyal hizmet uzmanının, toplum kalkınması çalışmalarında ve yardım hizmetlerinde ilgili kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaptığı hizmet alanını ifade etmektedir?

#14. Aşağıdakilerden hangisi geriatri alanında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının rol ve görevleri arasında yer almaz?

#15. Aşağıdakilerden hangisi tedavisi ve takibi yaşam boyunca süren, fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik yönlerden birçok soruna neden olan, aynı zamanda ruhsal, sosyal ve ekonomik belirleyicilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilen hastalıklara verilen adı ifade eder?


#16. Aşağıdakilerden hangisi “Acil hastalık ve yaralanma hâllerinde, konusunda özel eğitim almış ekipler tarafından tıbbi araç ve gereç desteği ile olay yerinde, nakil sırasında, sağlık kurum ve kuruluşlarında sunulan tüm sağlık hizmetlerini tanımlamaktadır?

#17. Çok sayıda hasta ve yaralının bulunduğu durumlarda, bunlardan öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve bunların ulaştırıldığı her sağlık kuruluşunda yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemidir. Bu tanım aşağıdaki terimlerden hangisini tanımlamaktadır?

#18. Aşağıdakilerden hangisi acil servis ortamında sosyal hizmet müdahalesini gerektirecek durumlardan değildir?

#19. Sağlık Bakanlığı, 32 ilde intihar girişiminde bulunan veya sorunlarının üstesinden gelmede zorluk yaşadığı gözlenenlere, uzmanlarca destek verilmek üzere “Acil Serviste İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programı” başlatmıştır. Bu program hangi yıldan itibaren başlamıştır?

#20. İntihara yönelim içerisinde olduğunu ve bu doğrultuda intihar niyetinin düzeyini ima etmek üzere; sözlü veya sözsüz olabilen, kişilerarası iletişim formlarından biridir. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?


#21. Hasta hakları konusunda 1981’de Dünya Tabipleri Birliği’nce açıklanan ilk uluslararası belge aşağıdakilerden hangisidir?

a) Lizbon Bildirgesi

#22. Aşağıdakilerden hangisi hasta hakları kurulu üyelerinden değildir?

#23. T Tipi Evde Sağlık Hizmet Birimleri, aşağıdakilerden hangisinin bünyesinde kurulmaktadır?

#24. Aşağıdakilerden hangisi evde sağlık bakım hizmetlerinden biri değildir?

#25. “Evde sağlık hizmetinden yararlanan hasta ve aile üyeleri ile görüşmeler yapmak ve kişilerin hem psikolojik hem de sosyal yönden ihtiyaçlarını belirlemek” sosyal hizmet uzmanlarının evde bakım konusundaki hangi işlevini tanımlamaktadır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Final Deneme Sınavı 2

lolonolo

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Final Deneme Sınavı 2

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılı verilerine göre, dünya genelindeki ölümlere neden olan kronik hastalıklardan birisi değildir?

a) Kardiyovasküler hastalıklar
b) Diyabet
c) Kanserler
d) Sıtma
e) Kronik solunum hastalıkları

Cevap : d) Sıtma

Aşağıdakilerden hangisi bireysel düzeyde, hastalıklardan korunma, risk faktörlerini azaltma, tedaviye uyum, komplikasyonları önleme, günlük yaşam kalitesini geliştirmeyi ifade eden kavramı tanımlamaktadır?

a) Kronik hastalıklarla mücadele
b) Kronik hastalıkların yönetimi
c) Kronik hastalıkların prevelansı
d) Kronik hastalıkların dağılımı
e) Hiçbiri

Cevap : b) Kronik hastalıkların yönetimi

Aşağıdakilerden hangisi kronik hastalıkların olumsuz etkileri arasında yer almaktadır?

a) Erken ölümlere neden olması
b) Bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi
c) Bireyin yaşamsal kapasitesini olumsuz etkilemesi
d) Sağlık harcamalarında artışa neden olması
e) Hepsi

Cevap : e) Hepsi

Parkinsonda en yaygın görülen psikiyatrik bozukluk aşağıdakilerden hangisidir?

a) Paranoya
b) Anksiyete
c) Depresyon
d) Obsesif kompulsif
e) Hiçbiri

Cevap : c) Depresyon

 

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Aşağıdakilerden hangisi kronik hastalıkların biyopsikososyal sonuçlarından değildir?

a) Bireyde psikososyal deformasyona neden olması.
b) Mortalite oranlarının artması.
c) Sağlık harcamalarında düşüş.
d) Aile işlevselliğinin bozulması.
e) Bireyde sosyal destek algısında zayıflama.

Cevap : c) Sağlık harcamalarında düşüş.

“Bazı insanlar başkaları tarafından izlenmekten, gözlenmekten ve değerlendirilmekten kaçınırlar. Mesela bazıları insanların önünde konuşmaktan, yemek yemekten, yazı yazmaktan aşağılanacakları korkusuyla kaçınabilirler”. Böyle bir sorunu yaşayan hastaya konulacak tanı aşağıdakilerden hangisine karşılık gelmektedir?

a) Panik atak bozukluğu
b) Yaygın anksiyete bozukluğu
c) Sosyal fobi
d) Obsesyon
e) Kompülsiyon

Cevap : c) Sosyal fobi

Aşağıdakilerden hangisi kronik hastaların psikolojik uyumunu pozitif yönden etkileyen etmenler arasında yer almamaktadır?

a) Ümit
b) Güven
c) Kontrol duygusunu yitirme
d) Olumlu beden imajı
e) Sosyal destek

Cevap : c) Kontrol duygusunu yitirme

Aşağıdakilerden hangisi “üstün güce yakınlaşma” ve huzur bulma amaçlı dua etme, ibadet gibi dinsel ritüeller ya da güçlü sevgi bağı kurulan tinsel uğraşlara (doğaya, sanata, müziğe, yıldızlara, meditasyona vb.) yönelmeyi ifade eden bağlılığı tanımlamaktadır?

a) Kişilerarası bağlılık
b) Toplumsal bağlılık
c) Transandantal bağlılık
d) Grupsal bağlılık

Cevap : c) Transandantal bağlılık

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanının yapmış olduğu psikososyal müdahalede ulaşmak istediği amaçlardan biri değildir?

a) Hastalık gerçeğinin kabul edilmesi
b) Hastanın baş etme kapasitesinin artırılması
c) Hastalığa ve tedavi süreçlerine uyumun sağlanması
d) Hastalıkla ilgili kontrol duygusunun azalması
e) Algılanan sosyal desteğin artırılması

Cevap : d) Hastalıkla ilgili kontrol duygusunun azalması

Aşağıdakilerden hangisi dikkati başka yöne çevirme, olumsuz duyusal aktarım, kendini suçlama, davranışsal ve/veya zihinsel boş verme, kadercilik, inkar ve madde kullanımına örnek olarak gösterilen başa çıkma yöntemidir?
a) Sorun odaklı başetme
b) Aktif başetme
c) Duygu odaklı başetme
d) Bilişsel başetme
e) Hepsi

Cevap : c) Duygu odaklı başetme

lolonolo

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!