auzefİktisatİşletmemaliyet MuhasebesiYönetim Bilişim Sistemleri

Maliyet Muhasebesi Ünite 13

Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

#1. Aşağıdakilerden hangisi maliyetleme sisteminin geliştirilmesi ile ilgili unsurlardan biri değildir?

#2. Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüks cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri yukarıda verilmiştir. Direkt işçilik saati başına genel üretim maliyeti yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

a) 50 TL/dis

#3. Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüx cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri yukarıda verilmiştir. Bir birim standart cüzdanın maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

b) 160 TL/br

#4. Bomonti İşletmesi A ve B olmak üzere birbirine benzer iki ürün üretmektedir. Ürünler aynı makinede partiler halinde sıra ile üretilmektedir. 1.200 TL tutarındaki genel üretim maliyetlerinin ürünlerle ilişkilendirilmesinde direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. Yukarıda verilen tablodaki bilgiler dikkate alındığında bir parti A ürününün toplam üretim maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

c) 300 TL/parti

#5. Bir ürüne olması gerekenden fazla maliyet yüklenmesi aşağıdakilerden hangisine sebep olur?


#6. Geleneksel maliyet sistemleri ürün maliyetlerinin yanlış hesaplanmasına sebep olmaktadır çünkü;

#7. Bomonti İşletmesi A ve B olmak üzere birbirine benzer iki ürün üretmektedir. Ürünler aynı makinede partiler halinde sıra ile üretilmektedir. 1.200 TL tutarındaki genel üretim maliyetlerinin ürünlerle ilişkilendirilmesinde direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. Yukarıda verilen tablodaki bilgiler dikkate alındığında bir parti A ürününe yüklenecek genel üretim maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

d) 200 TL/parti

#8. Doğan İşletmesi burun spreyi üretmektedir. Üretimle ilgili bütçelenmiş endirekt maliyetlerin toplamı 80.000 TL'dir. Bütçelenmiş sprey üretimi 40.000 adettir. Bu faaliyet için hesaplanacak olan endirekt maliyet dağıtım haddi aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüks cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri yukarıda verilmiştir. Bir birim lüks cüzdanın maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

e) 250 TL/br

#10. Bir ürüne olması gerekenden az maliyet yüklemek aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Maliyet Muhasebesi
Ünite – 13
Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Bir ürüne olması gerekenden fazla maliyet yüklenmesi aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

a) Belli bir piyasa payının kaybedilmesine
b) Ürünün düşük fiyatlanmasına
c) Faaliyetlerde verimsizliğe
d) Toplam ürün maliyetinin eksik hesaplanmasına
e) Diğer ürünlerin maliyetinin fazla hesaplanmasına

Cevap : a) Belli bir piyasa payının kaybedilmesine

Bir ürüne olması gerekenden az maliyet yüklemek aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanır?

a) Direkt işçilik maliyetlerinin yanlış dağıtılmasından
b) Ürünün düşük fiyatlanmasından
c) Başka bir ürünün maliyetinin yüksek hesaplanmasından
d) Toplam üretim maliyetlerin yüksek hesaplanmasından
e) Hammadde maliyetlerinin yanlış dağıtılmasından

Cevap : c) Başka bir ürünün maliyetinin yüksek hesaplanmasından

Doğan İşletmesi burun spreyi üretmektedir. Üretimle ilgili bütçelenmiş endirekt maliyetlerin toplamı 80.000 TL’dir. Bütçelenmiş sprey üretimi 40.000 adettir. Bu faaliyet için hesaplanacak olan endirekt maliyet dağıtım haddi aşağıdakilerden hangisidir?

a) 0,50 TL/adet
b) 1,00 TL/adet
c) 1,50 TL/adet
d) 2,00 TL/adet
e) 2,50 TL/adet

Cevap : d) 2,00 TL/adet

Aşağıdakilerden hangisi maliyetleme sisteminin geliştirilmesi ile ilgili unsurlardan biri değildir?

a) Daha çok direkt maliyetin tespit edilmesi
b) Tek bir maliyet havuzunun kullanılması
c) Birden çok maliyet havuzunun kullanılması
d) Maliyet havuzlarında biriken maliyetlerin homojen olması
e) Havuzlarda biriken maliyetler ile dağıtım anahtarı arasında neden sonuç ilişkisi olması

Cevap : b) Tek bir maliyet havuzunun kullanılması

Geleneksel maliyet sistemleri ürün maliyetlerinin yanlış hesaplanmasına sebep olmaktadır çünkü;

a) sayısı doğru olarak tespit edilememektedir.
b) rekabetçi fiyatlar dikkate alınmamaktadır.
c) finansal muhasebe zorunluluklarını dikkate almaktadır.
d) her birim ürün için ortalama endirekt maliyetleri dikkate almaktadır.
e) farklı maliyet havuzları oluştururlar.

Cevap : d) her birim ürün için ortalama endirekt maliyetleri dikkate almaktadır.

Bomonti İşletmesi A ve B olmak üzere birbirine benzer iki ürün üretmektedir. Ürünler aynı makinede partiler halinde sıra ile üretilmektedir. 1.200 TL tutarındaki genel üretim maliyetlerinin ürünlerle ilişkilendirilmesinde direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. Aşağıda verilen tablodaki bilgiler dikkate alındığında bir parti A ürününe yüklenecek genel üretim maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

Maliyet Muhasebesi Ünite 13 Soru 6-7-min

a) 50 TL/parti
b) 100 TL/parti
c) 150 TL/parti
d) 200 TL/parti
e) 250 TL/parti

Cevap : d) 200 TL/parti

Bomonti İşletmesi A ve B olmak üzere birbirine benzer iki ürün üretmektedir. Ürünler aynı makinede partiler halinde sıra ile üretilmektedir. 1.200 TL tutarındaki genel üretim maliyetlerinin ürünlerle ilişkilendirilmesinde direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. Aşağıda verilen tablodaki bilgiler dikkate alındığında bir parti A ürününün toplam üretim maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Maliyet Muhasebesi Ünite 13 Soru 6-7-min

a) 100 TL/parti
b) 200 TL/parti
c) 300 TL/parti
d) 400 TL/parti
e) 500 TL/parti

Cevap : c) 300 TL/parti

Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüks cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri aşağıda verilmiştir. Direkt işçilik saati başına genel üretim maliyeti yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

Maliyet Muhasebesi Ünite 13 Soru 8-9-10-min

a) 50 TL/dis
b) 60 TL/dis
c) 70 TL/dis
d) 80 TL/dis
e) 90 TL/dis

Cevap : a) 50 TL/dis

Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüks cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri aşağıda verilmiştir. Bir birim lüks cüzdanın maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Maliyet Muhasebesi Ünite 13 Soru 8-9-10-min

a) 50 TL/br
b) 100 TL/br
c) 150 TL/br
d) 200 TL/br
e) 250 TL/br

Cevap : e) 250 TL/br

Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüx cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri aşağıda verilmiştir. Bir birim standart cüzdanın maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Maliyet Muhasebesi Ünite 13 Soru 8-9-10, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

a) 150 TL/br
b) 160 TL/br
c) 170 TL/br
d) 180 TL/br
e) 190 TL/br

Cevap : b) 160 TL/br

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!