auzefÇocuk GelişimiÜstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı -6

#1. Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine başvurabilmek için ön şart, adayın geldiği kurumda tüm sınıflarda aldığı müzik derslerinin ortalamasının en az kaç olmasıdır?

#2. Konservatuarların ortaokul bölümlerine kaçıncı sınıfta başvurulmaktadır?

#3. Üstün zekânın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : b) Bütün tanımlarda genetik faktörler zekânın oluşumunda daha etkilidir.

#4. Erdem’in öğretmeni akranlarıyla kıyaslandığında Erdem’in yaratıcılık ve yenilikçilik gösterdiğini söylüyor. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu davranışın bir örneği olabilir?

Cevap : c) İşleri akranlarından farklı yapıyor ve karar verirken kalıpların dışında düşünüyor.

#5. Aşağıdakilerden hangisi Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçiminin basamaklarından birisi değildir?


#6. Üstün zekâlılığın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap : a) Daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapılmıştır.
NOT: a-Üstün zekâlı olma durumunu nelerin oluşturduğu bu konuda çalışan tüm uzmanların cevap aradığı bir konu olmuştur. Pek çok araştırmacı bu konuda farklı şeyler söylemektedir. Uzun yıllar konuyla ilgili yapılmış araştırmalar sonucunda üstün zekânın tanımı ile ilgili fikir birliğine varılamamıştır. Araştırmacılar daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapmışlardır. Üstün zekâlı çocukların eğitimcileri ise öğrencilerin eğitimi doğrultusunda tanımlar yapmaktadırlar.
b-‘Üstün zekâlı’ kavramı ilk olarak 1869 yılında Francis Galton tarafından sıra dışı yetenekleri olan yetişkinler için kullanılmıştır. Galton, dehayı “olağanüstü yüksek ve aynı zamanda doğuştan gelen bir yetenek” olarak
kavramsallaştırmıştır. Çocuklar özel yetenekli olma potansiyelini kalıtsal olarak alır. Galton bu çocukları üstün zekâlı çocuklar olarak adlandırmıştır.
c-Lewis Terman, üstün zekâlı kişileri “140 ve üzeri IQ puanına sahip kişi” şeklinde tanımlamıştır.
d-Clark, zekânın bilişsel işlevlerle sınırlandırılmaması gerektiğini, biliş, duygu, sezgi ve duyu gibi beynin bütün işlevlerinin birleşmesinden oluştuğunu vurgulamıştır.
e-Sternberg, zekâyı ‘çevreye uyum sağlama, şekillendirme ve seçme yeteneği’ olarak tanımlamıştır.

#7. Marland Raporu’nda üstün yetenek ‘belirlenen alanların birinde ya da birkaçında yüksek performans gösterme’ şeklinde tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir?

Cevap : e) Algılama yeteneği
NOT: Marland Raporu üstün zekâlılığın ve yetenekliliğin tanımını şu şekilde yapmaktadır: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, üstün yetenekleri sayesinde yüksek performans gösterebilen, mesleki olarak uzmanlaşmış kişiler tarafından tanımlanan çocuklardır. Bunlar, kendilerine ve topluma katkılarını gerçekleştirmek için normal okul programı tarafından sağlananların ötesinde farklı eğitim programlarına ve / veya hizmetlere ihtiyaç duyan çocuklardır. Yüksek performans gösterebilen çocuklar, aşağıdaki alanlardan herhangi birinde tek başına veya kombinasyon halinde kanıtlanmış başarıya ve / veya potansiyel yeteneğe sahip olanları içerir:
1. Genel entelektüel yetenek
2. Özel akademik yetenek
3. Yaratıcı veya üretken düşünme
4. Liderlik yeteneği
5. Görsel sanatlar ve sahne sanatları
6. Psikomotor yetenek

#8. Türkiye’de ilk konservatuvar kaç yılında kurulmuştur?

#9. Otonom öğrenme modelindeki derinlemesine inceleme Okul Genelinde Zenginleştirme Modelindeki hangi basamakla benzerdir?

#10. Renzulliye göre aşağıdakilerden hangisi üstün davranışı oluşturan üç kümeden biri değildir?


#11. Kerem dokuz yaşındadır ve aritmetik alanında çalışma yapmaktan hoşlanmaktadır. Evde bulunan deney setini kullanarak farklı deneyler düzenlemektedir. Ailesi öğretmeni ile görüştüklerinde çocuklarının üstün zekâlı ve yetenekli olup olmadığını öğrenmek istediklerini belirtirler. Öğretmeni ise Kerem’in hızlı düşünmesi, problemleri hızlı çözümü, geniş kelime hazinesi ve yaşıtlardan daha erken okuması neden ile aile tanılamaya yönlendirmiştir. Öğretmenin Kerem’in hangi gelişim özellikleri üzerinde durmuştur?

Cevap : a) Bilişsel gelişim
NOT: Clark (2008) üstün zekâlı ve yetenekli çocukların, keskin soyutlama gücü, problem çözme ve kavramları uygulamaya ilgi, erken okuyucu, geniş kelime haznesi, entelektüel merak, eleştirel düşünme gücü, şüphecilik, özeleştiri, kalıcı ve hedefe yönelik davranış, iş ve çalışmada bağımsızlık, ilgi ve yetenek çeşitliliği olmak üzere çeşitli bilişsel özellikler sergilediklerini belirlemiştir.

#12. Türkiye’de üstün zekâlılıkla ilgili yapılmış olan ilk resmi tanımın yılı hangisidir?

Cevap : a) 1974
NOT: Ülkemizde üstün zekâlılıkla ilgili yapılan ilk resmi tanım 1974 yılında Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Hakkında Yönetmelikte yer almıştır. Bu tanıma göre IQ’sü 130 üzeri olan üstün zekâlı, 120 üzeri olan ise üstün yetenekli olarak kabul edilmiştir. Bu tanım üstün yeteneği zekâ testleriyle sınırlandırmıştır.

#13. Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde beynin en fazla hangi bölgesini işaret etmektedir?

Cevap : e) Prefrontal
NOT: Matematik Alanında Üstün Yeteneklilerin Nörobiyolojisi: Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde en fazla frontal bölgenin özellikle de prefrontal bölgenin telaffuz edildiğini göstermektedir. Bunun dışında parieto-oksipital korteks, parietal lob, prekuneus talamus, temporal ve frontal gyrus bölgelerinin de matematiksel beyin aktivasyonunda yer aldıkları yapılan sinirbilim araştırmalarında görülmektedir. Matematik üstün yetenekli ergenlerle yapılmış EEG çalışmalarında, daha karmaşık bilişsel işlemler yapılırken beynin farklı bölümlerinin birbirine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu bölgeler, frontal, parietal, parietooksipital bölgelerin belirli kısımlarıdır.

#14. Okul öncesi eğitiminde Bilim ve Sanat Merkezleri’ne müzik alanında üstün yetenekli öğrencileri kimler aday gösterebilir?

#15. Otonom öğrenme modelinin hangi basamağında öğrenci “öğrenci/öğrenen” durumunda görülmektedir?


#16. Bütünleştirici eğitim modeli insan beynin başlıca dört fonksiyonunun birleşmesine dayanır. Aşağıdakilerden hangisi bu fonksiyonlardan birisi değildir?

#17. Üstün/özel yetenekli bireylerle ilgili yapılan tanım ülkemize hangi tarihte son şeklini almıştır?

Cevap : d) 2018
NOT: 2018 yılında ‘Özel yetenekli birey: yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen, yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren birey’ şeklinde son halini almıştır.

#18. ............ öğrenciler, ortak özelliklere göre akranlarıyla karşılaştırıldığında yüksek seviyelerde performans gösterme potansiyeline sahiptirler. Noktalı yere aşağıda yer alan kavramlardan hangisi gelmelidir?

Cevap : a) Üstün zekâlı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar daha gelişmiş bir çalışma belleği kapasitesini sahip olmaları nedeniyle daha yüksek bir bilgi işleme kapasitesine sahiptirler. Bu özellik üstün zekâlı ve yetenekli çocukların daha yüksek düzeyde bilişsel görevlerle meşgul olma ihtiyacına yol açmaktadır.

#19. Aşağıdaki öğretmen sorularından hangisi öğrencilerin üstbiliş kullanımını en iyi şekilde teşvik eder?

Cevap : d) Bugün sınıfta keşfedilen materyal hakkında sizin için en kafa karıştırıcı olan nedir?

#20. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri hangi yılda kurulmuştur?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Güz Dönemi 3. Sınıf Dersleri

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Güz Dönemi 3. Sınıf Dersleri

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı -6

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocukların Sosyal Ve Duygusal Gelişimi

Dabrowski ‘nin Pozitif Parçalanma Teorisinde yer alan aşırı duyarlılık alanlarından biri değildir?

a) Psikomotor aşırı duyarlılık
b) Duyularla ilgili aşırı duyarlılık
c) Hayal gücü alanında aşırı duyarlılık
d) Zaman alanında aşırı duyarlılık
e) Duygusal aşırı duyarlılık

Cevap : d) Zaman alanında aşırı duyarlılık
NOT: Aşırı Duyarlılık; psikomotor, duyusal, hayal gücü, entelektüel ve duygusal olmak üzere beş alanda görülmektedir.

Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini farklı olma nedenlerinden değildir?

a) Eş zamanlı olmayan gelişim
b) Erken gelişim
c) Aşırı duyarlılık alanları
d) Mükemmeliyetçilik
e) Kardeş sayısının fazlalığı

Cevap : e) Kardeş sayısının fazlalığı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişiminden bahsederken erken gelişim, eş zamanlı olmayan gelişim, beklenmedik başarısızlık ve mükemmeliyetçilik kavramlarına değinmek gerekmektedir. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, akranlarından farklı oldukları kadar birbirlerinden farklılık
gösterebilmektedirler.

Duygusal yoğunluğun bir sonucu olarak üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar hangi davranışları sergileyebilir?

a) Sakin konuşmalar
b) Deneyimlere karşı kararsızlık
c) Öfke nöbetleri
d) Erken okuma
e) Erken yazma

Cevap : c) Öfke nöbetleri

“………., bir çocuğun bir alanda ilerlemesi, ancak başka bir alanda gecikmesi, genellikle üstün zekâlılığın erken bir işaretidir.” cümlesinde noktalı işaretli yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Mükemmeliyetçilik
b) Benlik saygısı
c) Eş zamanlı olmayan gelişim
d) Normal gelişim
e) Eşit olmayan gelişim

Cevap : c) Eş zamanlı olmayan gelişim
NOT: Eş zamanlı olmayan gelişim üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar arasında gelişimsel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır (zekâ, psikomotor, duygusal ve sosyal gelişimin senkronize olmayan bir şekilde gelişmesi). Eş zamanlı olmayan gelişimin nedeni kullanılmayan ve tanınmayan (sosyal olarak aile ve / veya okul ve / veya akranlar tarafından) işlevlerin kötüleşmesine veya işleyişin tek, aşırı yatırım yapılan bir alan üzerinde odaklanmasından kaynaklanabilmektedir. Bilişsel alan ön planda tutularak diğer gelişim alanları kritik dönemler veya öğrenme teşviki açısından verimli olan dönemlerde atlanabilmektedir. Dolayısıyla kullanılmayan işlevler, nöro-fizyo-psiko-sosyal alanlarda yeterince gelişmeme riskini taşımaktadır.

“ Renzulli üstün zekâyı…….. olarak tanımlamaktadır.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) Ortalamanın üzerinde yetenek, ileri akıl yürütme, sosyal etkileşim
b) Ortalamanın üzerinde yetenek, yaratıcılık ve görev taahhüdü
c) Yaratıcılık, ileri muhakeme becerileri ve görev taahhüdü
d) Akademik ve duygusal zekâ ve görev taahhüdü
e) Akademik ve duygusal zekâ ve yaratıcılık

Cevap : b) Ortalamanın üzerinde yetenek, yaratıcılık ve görev taahhüdü
NOT: Renzulli’nin Üç Halka Kuramı: Amerikalı Joseph Renzulli (1978, 2005) üstün zekâlılıkla ilgili ‘üç halka’ diye isimlendirdiği bir kuram geliştirmiştir. Üç halka kuramına göre, üstün zekâ şu üç öğenin kesişmesiyle oluşur.
1. Ortalamanın üstünde genel ya da özel yetenek,
2. Görev sorumluluğu: İyileştirilmiş veya odaklanmış bir çeşit motivasyondur.
3. Yaratıcılık kavramı

Öğretmenler üstün zekâ ve yetenekli çocuğun farklı gelişim alanlarının özelliklerini neden bilmelidir?

a) Öğretmenler üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirlemesine yardımcı olabilir.
b) Öğretmenler, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için müfredatta değişiklikler yapabilir.
c) Öğretmenler, üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bilgilerin sınıfta sunulma biçiminde
değişiklikler yapabilirler.
d) Öğretmenler üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için etkinlikler yapabilirler.
e) Hepsi

Cevap : e) Hepsi

Aşağıdakilerden hangisi üstün zekâlı ve yetenekli bir öğrencinin duygusal bir nedenden dolayı başarısız olduğunu gösterir?

a) Öğrenci sık sık hareket ediyor ve öğretimi kaçırıyor.
b) Öğrencinin ailesinde güçlü akademik modelleri yoktur.
c) Öğrenci belli bir görevi kolayca başaramaz ve düşük özgüveninden dolayı gelecekteki görevlerinden çekilir.
d) Öğrenci, otoriter tutum nedeniyle akademik olarak sıkılıyor.
e) Öğrenci hızlandırılmış eğitim nedeniyle akademik olarak sıkılıyor

Cevap : c) Öğrenci belli bir görevi kolayca başaramaz ve düşük özgüveninden dolayı gelecekteki görevlerinden çekilir.

“Terman …………” cümlesi aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanabilir?

a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
b) Üstün yeteneklilerin eğitimi üzerine ilk ders kitabını yazdı
c) Zekâ katsayısını geliştirdi
d) Üçlü Halka kuramını geliştirdi
e) Zenginleştirme yaptı

Cevap : a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
NOT: Terman 1922’den başlayarak 35 yıl boyunca üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla boylamsal bir çalışma yürütmüştür.

“Beste ilköğretim birinci sınıf öğrencisidir. Okulda derslerine istekle katılmakta ve öğretmeninin her söylediğini düzenli olarak yapmaktadır. Ancak Beste’nin anne-babasının ve öğretmeninin dikkatini çeken bir sorunu vardır, o da Beste’nin sınıfta sürekli hareket halinde olması, sandalyesini ileri-geri itmesi, bacaklarını sallanması, kıvrılmasıdır. Anne babası evde Dilruba’yı kardeşi ile sınıfta ise öğretmeni diğer öğrencilerle sürekli karşılaştırmaktadırlar.” Bu durumda Beste yaşadığı durum Dabrowski ‘nin aşırı duyarlık alanlarından hangisi ile ilgilidir?

a) Psikomotor aşırı duyarlılık
b) Duyularla ilgili aşırı duyarlılık
c) Duygusal aşırı duyarlılık
d) Zihinsel/Entelektüel aşırı duyarlılık
e) Hayal gücü(İmgeleme) alanında aşırı duyarlılık

Cevap : a) Psikomotor aşırı duyarlılık
NOT: Psikomotor Aşırı Duyarlılık: hareket, huzursuzluk, aktif ve enerjik olma için artırılmış bir kapasite, hızlı konuşma, belirgin heyecan yoğun fiziksel etkinlik
Örneğin; fazla enerjiden kaynaklanan fiziksel huzursuzlukta kendini gösterebilir.
– Çocuğun fazla enerjisi kendi kendine konuşma ve gevezelikle gösterebilir.
– Tikler, davul çalma veya tırnak yeme gibi sinirsel alışkanlıklar geliştirebilirler.
– Bazı çocuklar fiziksel olarak dürtüsel hale gelir. Sürekli hareket halinde olmaları gerekiyormuş gibi görünebilir
– Çocuk sürekli hareket, kıvrılma, sandalyeyi geri itme, sallanan bacaklar vb. koltuğunda duramıyor gibi görünebilir.
– Alışılmadık derecede hızlı konuşmaları ve abartılı ses ifadeleri olabilir.

Aşağıdakilerden hangisi duygusal yoğunluk yaşayan üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirtilerinden biri değildir?

a) Baş ağrısı
b) Kızarma
c) Mide bulantısı
d) İşitme kaybı
e) Endişe

Cevap : d) İşitme kaybı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli bir çocuğun duygusal yoğunluğu bedensel olarak gergin bir mide, baş ağrısı, kalp ağrısı, kızarma, mide bulantısı gibi belirtiler olarak ifade edilmektedir.

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Final Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Güz Dönemi 3. Sınıf Dersleri

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min telegram çocuk gelişimi

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocukların Sosyal Ve Duygusal Gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!