auzefsosyolojiTürk Sosyoloji Tarihi

Türk Sosyoloji Tarihi 2022 Vize Soruları

Türk Sosyoloji Tarihi 2022 Vize Soruları

Türk Sosyoloji Tarihi 2022 Vize Soruları

1. Gökalp sonrasında Sosyoloji Kürsüsü’nün yönetimine getirilen, “eğitim” ve özellikle de “kıraat”konularında yaptığı çalışmalarla tanınan, aynı zamanda siyasal bir kişiliği de olan sosyalbilimcimiz aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Necmeddin Sadak

2. “Türk olarak, kalarak batılılaşma” siyasetinin yaratabileceği kültürel çelişkileri aşmak için Gökalp’in geliştirdiği kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Hars-Medeniyet ayrımı

3. Gökalp’in, 1923 tarihli Türkçülüğün Esasları’nda, kültür ve uygarlık arasındaki mesafeyi daha da kısaltmaya yönelik olarak geliştirdiği yeni kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Tehzib

4. Niyazi Berkes “çağdaşlaşma” kavramıyla aşağıdaki terimlerden hangisini kast etmektedir?

Cevap : Sekülarizm

5. Ahmet Şuayb’ın “Descartes’ten sonra Fransa’nın en büyük mütefekkiri” olarak nitelediği ve düşüncelerinden ciddi biçimde etkilendiği Fransız edebiyat eleştirmeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Hyppolite Taine

6. Monografi yöntemini tanıttığı “Memleketi Tanıma Yolu ve Osmanlı Tarihinin İlm-i İçtimaile İzahı” isimli çalışmalar aşağıdaki isimlerden hangisine aittir?

Cevap : Mehmet Ali Şevki Bey

7. “…………. Türkiye’nin bir ‘yönetim’ sorunu değil, ‘yapı’ sorunu ile karşı karşıyaolduğunu belirtmiştir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Prens Sabahaddin

8. II. Meşrutiyet’ten sonra sosyoloji alanında ilk yapılan tercümelerden biri olan “Anglo-Saksonların Esbab-ı Faikiyeti Nedir?” başlıklı çalışmanın yazarı Fransız sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Edmond Demolins

9. Auguste Comte’un “Üç Hal Kanunu”na göre, toplumların gelişim evreleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Cevap : Teolojik Toplum – Metafizik Toplum- Pozitif Toplum

10. Aşağıdaki ifadelerden hangisi başlangıç dönemi itibarıyla Türk sosyolojisinin belirleyici özelliklerinden biri sayılamaz?

Cevap : Türk toplumunun sanayileşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan işçi sınıfının yarattığı toplumsal kaosu anlama ve çözümleme çabasının bir ürünüdür

11. Osmanlı aydınları arasında pozitivizme “ilk ilgi duyan kişi” olarak en fazla tanınan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Beşir Fuad

12. “Frederic Le Play’in sosyolojik düşünceleri, Osmanlı ülkesinin problemlerinin tanımı ve çözümü için ilk kez ……….. tarafından kullanılmıştır.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri dolduracak en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Prens Sabahaddin

13 Aşağıdakilerden hangisi Gökalp ten sonrasında Sosyoloji kürsüsü’nde dersler veren yabancı hocalardan biridir?

Cevap : George Dumezil

14. Sosyoloji disiplini, akademik meşruiyetini aşağıdaki isimlerden hangisiyle birlikte kazanmıştır?

Cevap : Emile Durkheim

15. Aşağıdakilerden hangisi modern toplumu meydana getiren temel süreçlerden biri değildir?

Cevap : Dinsel devrim

16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Ahmet Rızanın Pierre Lafitte’in şahsında Pozitivist çevrelerle yakın ilişki kurmasını etkileyen sebepler arasında sayılmaz?

Cevap : Pozivistlerin İslam karşıtı yaklaşımları

17. Milliyetçiliği bir ideoloji ve siyaset sloganı olarak görmez. Ona göre milliyetçilik araç değil, amaç olmalıdır. Bu çerçevede ideoloji ve ideal arasında bir ayrım yapar. Milletleşme ve milliyetçilik meselelerini yanlızca millet ile de alakalı olarak görmez ve aynı zamanda insanlık tarihi bağlamında değerlendirir.

Cevap : Mehmet izzet

18. Ahmet Şuayip’in Türkiye de tanıttığı düşüncelerine ilgi duyduğu , liberal ve evrimci yaklaşımlara sahip ve organizmacı sosyolojinin temsilcisi olarak tanınan Batılı sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Herbert spencer

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

Türk Sosyoloji Tarihi 2022 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!