auzefÇocuk GelişimiErken Çocukluk Eğitimine Giriş

Erken Çocukluk Eğitimine Giriş 2023-2024 Vize Soruları

#1. “Çocuğun temel gereksinimlerini (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vs.) yetişkin desteği olmadan bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilmesidir.” Yukarıda verilen bu açıklama çocukların hangi becerileri ile ilgilidir?

Cevap : C) Öz bakım becerileri

Çocukların kendi temel gereksinimlerini (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vs.) yetişkin desteği olmadan bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilme becerilerini ifade etmektedir. Bu durum, “C) Öz bakım becerileri” ile ilgilidir. Öz bakım becerileri, çocukların kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan becerileri içerir. Bu beceriler, çocukların bağımsızlığını ve günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

#2. Atatürk’ün Türk eğitim sistemi hakkında rapor hazırlamak için Türkiye’ye davet ettiği teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) J. Dewey

Atatürk, Türkiye’nin eğitim sistemini geliştirmek için dünyaca ünlü eğitim teorisyeni John Dewey’i davet etmiştir. Dewey’in ileri sürdüğü ilkelere dayalı olarak, Türk eğitim sistemi büyük ölçüde yeniden yapılandırılmıştır. Bu nedenle, doğru cevap D seçeneği olan J. Dewey’dir.

#3. “..... küçük oyuncaklarla oynama, boncuk dizme, puzzle oynama, nesneleri sınıflama gibi el becerisini geliştirme türü oyunlardır. “ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Küçük kas oyunları

#4. Erken çocukluk döneminde beyin gelişimi ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Dentritin görevi bilgiyi elektriksel ve kimyasal süreçler ile iletmek ve taşımaktır.

#5. Türkiye’de yürürlükte olan okul öncesi eğitim programı ne zaman uygulanmaya başlanmıştır?

Cevap : D) 2013

Türkiye’de yürürlükte olan okul öncesi eğitim programı 2013 yılında uygulanmaya başlamıştır. Dolayısıyla, doğru cevap “D) 2013” olacaktır. Bu tarih, Türkiye’deki okul öncesi eğitim programının resmi olarak belirlenip yürürlüğe girdiği zamandır.


#6. I. Realist felsefenin gerektirdiği eğitim modelini tasarlamıştır. II. Doğum öncesi dönemden başlayarak çocuğun gelişimine değinmiştir. III. Anne adaylarının bedensel ve zihinsel yorgunluktan kaçınmalarını, sağlıklı beslenmelerini, yürüyüş yapmalarını tavsiye etmiştir. IV. Bedenden önce ruhun masallarla doyurulması gerektiğini söylemiştir. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Aristo/Aristoteles ile ilgilidir?

Cevap : B) I, II ve III

#7. “Birey kendinden yaşça büyüklerine saygı göstermeli; ağırbaşlı, nazik, alçakgönüllü olmalı ve gerçekleri söylemelidir.” Yukarıda verilen bu açıklama J. J. Rousseau’nun çocuk eğitimi ile ilgili hangi ilkesine aittir?

Cevap : D) Ölçülülük

J. J. Rousseau’nun çocuk eğitimiyle ilgili “Ölçülülük” ilkesine atıfta bulunmaktadır. Bu ilkeye göre, bireyin yaşça büyüklerine saygı göstermesi, ağırbaşlı, nazik ve alçakgönüllü olması önemlidir. Ayrıca, gerçekleri söyleme ve dürüstlük de bu ilkenin bir parçasıdır. Rousseau’nun ölçülülük ilkesi, çocukların yetişkinlere saygı duymasını, olgun, düşünceli ve adil bir tutumla davranmalarını teşvik eder. Bu nedenle, verilen açıklama “Ölçülülük” ilkesi ile ilgilidir.

#8. Aşağıdakilerden hangisi demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde oluşturulan eğitim ortamının özelliklerinden biri değildir?

Cevap : C) Tüm etkinliklerin öğretmenin ilgisine göre planlanması

(C) seçeneği, tüm etkinliklerin öğretmenin ilgisine göre planlanması, demokratik eğitim anlayışına uygun değildir. Demokratik eğitimde, etkinliklerin öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine dayalı olarak planlanması ve uyarlanması önemlidir. Eğitim etkinliklerinin sadece öğretmenin ilgisine göre planlanması demokratik bir yaklaşıma ters düşebilir.
Bu nedenle, demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde oluşturulan bir eğitim ortamının özelliklerinden biri olarak (C) seçeneği uygun değildir. Geri kalan seçenekler, demokratik bir eğitim ortamının oluşturulmasında önemli özellikler içerebilir.

#9. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları arasında yer almaz?

Cevap : C) Çocukların sosyal ve fiziksel dünya ile etkileşimlerini desteklemek için duyu eğitimini sağlamak

-Toplumsal amaçlar:
*Çalışan annelerin çocuklarına bakım hizmeti sunmak,
*Çocuklara aile ortamı dışında, etkileşimde bulunabilecekleri bir sosyal çevre sağlamak,
*Çocukları ileri eğitim kademeleri için sosyal olarak hazırlamak,
*Değişen dünyanın ihtiyaçlarına paralel olarak çocukların bütünsel gelişimlerini desteklemektir.
***”C” şıkkı Eğitsel amaçlarda yer alır.

#10. “Çocuğun eline aldığı nesneyi başka bir nesneye dönüştürdüğü oyundur.” Yukarıda verilen açıklama hangi oyun türü ile ilgilidir?

Cevap : E) Sembolik oyun

Çocuğun eline aldığı bir nesneyi başka bir nesneye dönüştürdüğü oyun türünü anlatıyor. Bu tarif, “E) Sembolik oyun” türüne uygun düşer. Sembolik oyunlar, çocuğun hayal gücünü kullanarak nesneleri farklı amaçlar için kullanması ve onlara farklı roller atamasıyla karakterize edilir. Bu oyun türü, çocukların yaratıcılıklarını ve düşünsel gelişimlerini destekler.


#11. Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde yer alan okul öncesi eğitim kurumları binalarının bölümleri ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Rehberlik odası zorunludur.

#12. • Sinema, tiyatro, bayram törenleri, yıl sonu sergileri, gösteriler için kullanılabilir. • Okul yönetim toplantıları yapılabilir. • Beslenme, büyük grup etkinlikleri, uyku/dinlenme, anne baba eğitimleri, aile kütüphaneleri için kullanılabilir. Yukarıda verilen bilgiler anaokulunda bulunan bölümlerden hangisi ile ilişkilidir?

Cevap : B) Çok amaçlı salon

Çok amaçlı salon, anaokulu gibi eğitim kurumlarında farklı etkinliklerin düzenlendiği, çocukların etkinliklere katıldığı ve aynı zamanda okul topluluğunun geniş katılım gösterdiği bir mekandır. Bu tür etkinlikler, sinema, tiyatro, sergiler, okul yönetim toplantıları, beslenme etkinlikleri gibi çeşitli aktiviteler için bu alanda düzenlenebilir. Dolayısıyla, verilen bilgiler çok amaçlı salonun işlevleriyle ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, doğru cevap B) Çok amaçlı salon olacaktır.

#13. Anaokulunda bulunan bölümlerden biri olan uyku/dinlenme odası ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Ranza sistemi kullanılabilir.

#14. “Çocuklar materyal ve fikirlere dokunur, inceler, birleştirir, dönüştürür. Çocuklar bu kaynaklara doğrudan dokunarak ve zihin yoluyla keşifler yapar.” Yukarıdaki açıklama aktif öğrenmenin hangi özelliği ile ilgilidir?

Cevap : A) Manipülasyon

Çocukların öğrenme sürecinde aktif olarak materyallerle etkileşime geçerek, onları keşfetme ve manipüle etme özelliğine işaret etmektedir. Bu durum, öğrenme sürecinde çocukların materyallere doğrudan dokunarak, inceleyerek ve fikirlerini dönüştürerek öğrenme gerçekleştirmelerini ifade eder. Dolayısıyla, verilen açıklama “Manipülasyon” yoluyla aktif öğrenme süreciyle ilgilidir

#15. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi sınıf ortamı düzenlenirken gürültü yönetimi açısından yapılması gerekenlerden biri değildir?

Cevap : D) Okuma merkezini blok merkezinin yanına yerleştirmek


#16. "Okul öncesi eğitim programında bulunan konular ana hatlarıyla şöyledir: 1. Dönem Konuları: Anaokulu yaşamı, ilkbahar-hava değişimi, beslenme, ağaçlar. 2. Dönem Konuları: Trafik kurumu, sonbahar, makine ve aletler, benim giysilerim vücudum gibi konular." Yukarıda açıklaması yapılan bu okul öncesi eğitim programı hangi ülkeye aittir?

Cevap : C) Güney Kore

#17. Kaliteli okul öncesi eğitim; sosyal duygusal yeterlikler, değerler ve eğilimlerin yanında yaşam boyu öğrenme yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olan erken akademik bilgi ve becerileri de kapsamalıdır. Yukarıda verilen açıklama aşağıdaki erken çocukluk eğitimi ilkelerinden hangisi ile ilgilidir?

Cevap : E) Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.

Erken çocukluk eğitimi ilkelerinden “Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.” ilkesi ile ilgilidir. Bu ilke, kaliteli bir erken çocukluk eğitiminin sadece sosyal-duygusal yeterliklerle ve değerlerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda akademik becerileri de içermesi gerektiğini vurgular. Bu çerçevede, eğitim süreci çocuğun bütünsel gelişimini desteklemelidir; yani sadece duygusal ve sosyal alanlarda değil, aynı zamanda akademik ve yaşam boyu öğrenme becerilerini de kapsamalıdır. Dolayısıyla, verilen açıklama “Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.” ilkesi ile uyumludur.

#18. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkılarından biri değildir?

Cevap : E) Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder.

“Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder” ifadesi doğrudan erken çocukluk eğitiminin toplumsal katkılarına yönelik bir öneri veya sonuç değildir. Diğer seçenekler ise erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkıları hakkında geçerli olabilir. Bu nedenle, “Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder” ifadesi, doğrudan erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkılarından biri olarak kabul edilmez.

#19. Çocuklar öğrenme merkezlerinde çalışırken öğretmen gözler ve gözlemlerini kaydeder. Verilen açıklama öğretmenin çocukların öğrenme merkezlerinde oyunu esnasındaki hangi görevi ile ilgilidir?

Cevap : B) Değerlendirme

Öğretmenin çocukların öğrenme merkezlerindeki oyun esnasında gerçekleştirdiği faaliyeti anlatıyor. Burada öğretmenin gözlem yapması ve bu gözlemleri kaydetmesi, çocukların performanslarını değerlendirmesine olanak tanır. Dolayısıyla, bu durum “B) Değerlendirme” ile ilgilidir. Gözlem yapmak, çocukların gelişimini takip etmek ve öğretim stratejilerini değerlendirmek için önemli bir adımdır.

#20. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Zelanda'da uygulanan okul öncesi eğitim programıdır?

Cevap : E) Te Whariki

Yeni Zelanda’da uygulanan okul öncesi eğitim programı “Te Whariki”dir. Bu program, Yeni Zelanda’daki okul öncesi eğitiminin temelini oluşturan, bütüncül ve kapsamlı bir programdır.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocukluk Eğitimine Giriş 2023-2024 Vize Soruları

1. Anaokulunda bulunan bölümlerden biri olan uyku/dinlenme odası ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Ranza sistemi kullanılabilir.
B) Oda ısısı 18-20 °C arasında olmalıdır.
C) Uyku odası dizayn edilirken yatakların arasından bir kişinin geçebileceği aralık bırakılmalıdır.
D) Öğrenci başına düşen hava hacmi 10 m³ olmalıdır.
E) Havalandırmaya uygun, sessiz bir yerde bulunmalıdır.

Cevap : A) Ranza sistemi kullanılabilir.

2. Çocuklar öğrenme merkezlerinde çalışırken öğretmen gözler ve gözlemlerini kaydeder.
Verilen açıklama öğretmenin çocukların öğrenme merkezlerinde oyunu esnasındaki hangi görevi ile ilgilidir?

A) Kurulum
B) Değerlendirme
C) Hakemlik
D) Planlama
E) Etkileşim

Cevap : B) Değerlendirme

Öğretmenin çocukların öğrenme merkezlerindeki oyun esnasında gerçekleştirdiği faaliyeti anlatıyor. Burada öğretmenin gözlem yapması ve bu gözlemleri kaydetmesi, çocukların performanslarını değerlendirmesine olanak tanır. Dolayısıyla, bu durum “B) Değerlendirme” ile ilgilidir. Gözlem yapmak, çocukların gelişimini takip etmek ve öğretim stratejilerini değerlendirmek için önemli bir adımdır.

3. “….. küçük oyuncaklarla oynama, boncuk dizme, puzzle oynama, nesneleri sınıflama gibi el becerisini geliştirme türü oyunlardır. “
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Büyük kas oyunları
B) Küçük kas oyunları
C) Kurallı oyunlar
D) Yapı inşa oyunları
E) Beceri oyunları

Cevap : B) Küçük kas oyunları

4. Türkiye’de yürürlükte olan okul öncesi eğitim programı ne zaman uygulanmaya başlanmıştır?

A) 2006
B) 1994
C) 2002
D) 2013
E) 2004

Cevap : D) 2013

Türkiye’de yürürlükte olan okul öncesi eğitim programı 2013 yılında uygulanmaya başlamıştır. Dolayısıyla, doğru cevap “D) 2013” olacaktır. Bu tarih, Türkiye’deki okul öncesi eğitim programının resmi olarak belirlenip yürürlüğe girdiği zamandır.

lolonolo.com

5. Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde yer alan okul öncesi eğitim kurumları binalarının bölümleri ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

A) Rehberlik odası zorunludur.
B) İsteğe bağlı uyku odası açılabilir.
C) İdareci odası en az 10 m² olmalıdır.
D) Yönetici yardımcısı odası 10 m²den az olmamalıdır.
E) Öğretmenler odasının büyüklüğü sayıya göre ayarlanmalıdır.

Cevap : A) Rehberlik odası zorunludur.

6. “Çocuğun eline aldığı nesneyi başka bir nesneye dönüştürdüğü oyundur.”
Yukarıda verilen açıklama hangi oyun türü ile ilgilidir?

A) Beceri oyunları
B) Kurallı oyunlar
C) Yapı inşa oyunları
D) Küçük kas oyunları
E) Sembolik oyun

Cevap : E) Sembolik oyun

Çocuğun eline aldığı bir nesneyi başka bir nesneye dönüştürdüğü oyun türünü anlatıyor. Bu tarif, “E) Sembolik oyun” türüne uygun düşer. Sembolik oyunlar, çocuğun hayal gücünü kullanarak nesneleri farklı amaçlar için kullanması ve onlara farklı roller atamasıyla karakterize edilir. Bu oyun türü, çocukların yaratıcılıklarını ve düşünsel gelişimlerini destekler.

7. “Çocuğun temel gereksinimlerini (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vs.) yetişkin desteği olmadan bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilmesidir.”
Yukarıda verilen bu açıklama çocukların hangi becerileri ile ilgilidir?

A) Dil becerileri
B) Bilişsel becerileri
C) Öz bakım becerileri
D) Sosyal becerileri
E) Öz düzenleme becerileri

Cevap : C) Öz bakım becerileri

Çocukların kendi temel gereksinimlerini (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vs.) yetişkin desteği olmadan bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilme becerilerini ifade etmektedir. Bu durum, “C) Öz bakım becerileri” ile ilgilidir. Öz bakım becerileri, çocukların kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan becerileri içerir. Bu beceriler, çocukların bağımsızlığını ve günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

lolonolo.com

8. “Okul öncesi eğitim programında bulunan konular ana hatlarıyla şöyledir:
1. Dönem Konuları: Anaokulu yaşamı, ilkbahar-hava değişimi, beslenme, ağaçlar.
2. Dönem Konuları: Trafik kurumu, sonbahar, makine ve aletler, benim giysilerim vücudum gibi konular.”
Yukarıda açıklaması yapılan bu okul öncesi eğitim programı hangi ülkeye aittir?

A) Japonya
B) Avustralya
C) Güney Kore
D) Yeni Zelanda
E) Kuzey Kore

Cevap : C) Güney Kore

9. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitiminin toplumsal amaçları arasında yer almaz?

A) Çocukları ileri eğitim kademeleri için sosyal olarak hazırlamak
B) Çalışan annelerin çocuklarına bakım hizmeti sunmak
C) Çocukların sosyal ve fiziksel dünya ile etkileşimlerini desteklemek için duyu eğitimini sağlamak
D) Değişen dünyanın ihtiyaçlarına paralel olarak çocukların bütünsel gelişimlerini desteklemek
E) Çocuklara aile ortamı dışında etkileşimde bulunabilecekleri bir sosyal çevre sağlamak

Cevap : C) Çocukların sosyal ve fiziksel dünya ile etkileşimlerini desteklemek için duyu eğitimini sağlamak

-Toplumsal amaçlar:
*Çalışan annelerin çocuklarına bakım hizmeti sunmak,
*Çocuklara aile ortamı dışında, etkileşimde bulunabilecekleri bir sosyal çevre sağlamak,
*Çocukları ileri eğitim kademeleri için sosyal olarak hazırlamak,
*Değişen dünyanın ihtiyaçlarına paralel olarak çocukların bütünsel gelişimlerini desteklemektir.
***”C” şıkkı Eğitsel amaçlarda yer alır.

lolonolo.com

10. I. Realist felsefenin gerektirdiği eğitim modelini tasarlamıştır.
II. Doğum öncesi dönemden başlayarak çocuğun gelişimine değinmiştir.
III. Anne adaylarının bedensel ve zihinsel yorgunluktan kaçınmalarını, sağlıklı beslenmelerini, yürüyüş yapmalarını tavsiye etmiştir.
IV. Bedenden önce ruhun masallarla doyurulması gerektiğini söylemiştir.
Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Aristo/Aristoteles ile ilgilidir?

A) II ve III
B) I, II ve III
C) Yalnız I
D) I, II ve IV
E) III ve IV

Cevap : B) I, II ve III

11. Aşağıdakilerden hangisi demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde oluşturulan eğitim ortamının özelliklerinden biri değildir?

A) Panolarda etkinliklerinin sergilenmesi
B) Mekân ve ortamların erişilebilir olması
C) Tüm etkinliklerin öğretmenin ilgisine göre planlanması
D) Çocuğa seçme fırsatı sağlaması
E) Toplumsal katılımı teşvik etmesi

Cevap : C) Tüm etkinliklerin öğretmenin ilgisine göre planlanması

(C) seçeneği, tüm etkinliklerin öğretmenin ilgisine göre planlanması, demokratik eğitim anlayışına uygun değildir. Demokratik eğitimde, etkinliklerin öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine dayalı olarak planlanması ve uyarlanması önemlidir. Eğitim etkinliklerinin sadece öğretmenin ilgisine göre planlanması demokratik bir yaklaşıma ters düşebilir.
Bu nedenle, demokratik eğitim anlayışı çerçevesinde oluşturulan bir eğitim ortamının özelliklerinden biri olarak (C) seçeneği uygun değildir. Geri kalan seçenekler, demokratik bir eğitim ortamının oluşturulmasında önemli özellikler içerebilir.

lolonolo.com

12. Atatürk’ün Türk eğitim sistemi hakkında rapor hazırlamak için Türkiye’ye davet ettiği teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

A) J. Locke
B) Friedrich Wilhelm August /Fröebel
C) J. H. Pestalozzi
D) J. Dewey
E) J. J. Rousseau

Cevap : D) J. Dewey

Atatürk, Türkiye’nin eğitim sistemini geliştirmek için dünyaca ünlü eğitim teorisyeni John Dewey’i davet etmiştir. Dewey’in ileri sürdüğü ilkelere dayalı olarak, Türk eğitim sistemi büyük ölçüde yeniden yapılandırılmıştır. Bu nedenle, doğru cevap D seçeneği olan J. Dewey’dir.

13. Erken çocukluk döneminde beyin gelişimi ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Dentritin görevi bilgiyi elektriksel ve kimyasal süreçler ile iletmek ve taşımaktır.
B) Dendritler diğer aksonlardan gelen girdileri alır.
C) Aksonun görevi bilgiyi elektriksel ve kimyasal süreçler ile iletmek ve taşımaktır.
D) Aksonlar yalnızca dendritler ile bağlantı kurar.
E) Sinapslar, hücreden hücreye bilgi geçişinin olduğu ve sinir yapı taşları arasındaki bağlantı noktalarıdır.

Cevap : A) Dentritin görevi bilgiyi elektriksel ve kimyasal süreçler ile iletmek ve taşımaktır.

lolonolo.com

14. • Sinema, tiyatro, bayram törenleri, yıl sonu sergileri, gösteriler için kullanılabilir.
• Okul yönetim toplantıları yapılabilir.
• Beslenme, büyük grup etkinlikleri, uyku/dinlenme, anne baba eğitimleri, aile kütüphaneleri için kullanılabilir.
Yukarıda verilen bilgiler anaokulunda bulunan bölümlerden hangisi ile ilişkilidir?

A) Sınıf
B) Çok amaçlı salon
C) Revir
D) Gözlem odası
E) Oyun odası

Cevap : B) Çok amaçlı salon

Çok amaçlı salon, anaokulu gibi eğitim kurumlarında farklı etkinliklerin düzenlendiği, çocukların etkinliklere katıldığı ve aynı zamanda okul topluluğunun geniş katılım gösterdiği bir mekandır. Bu tür etkinlikler, sinema, tiyatro, sergiler, okul yönetim toplantıları, beslenme etkinlikleri gibi çeşitli aktiviteler için bu alanda düzenlenebilir. Dolayısıyla, verilen bilgiler çok amaçlı salonun işlevleriyle ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, doğru cevap B) Çok amaçlı salon olacaktır.

15. “Çocuklar materyal ve fikirlere dokunur, inceler, birleştirir, dönüştürür. Çocuklar bu kaynaklara doğrudan dokunarak ve zihin yoluyla keşifler yapar.”
Yukarıdaki açıklama aktif öğrenmenin hangi özelliği ile ilgilidir?

A) Manipülasyon
B) Seçim
C) Materyaller
D) Yetişkin yapı iskele kurma
E) Çocuk dili ve düşüncesi

Cevap : A) Manipülasyon

Çocukların öğrenme sürecinde aktif olarak materyallerle etkileşime geçerek, onları keşfetme ve manipüle etme özelliğine işaret etmektedir. Bu durum, öğrenme sürecinde çocukların materyallere doğrudan dokunarak, inceleyerek ve fikirlerini dönüştürerek öğrenme gerçekleştirmelerini ifade eder. Dolayısıyla, verilen açıklama “Manipülasyon” yoluyla aktif öğrenme süreciyle ilgilidir

lolonolo.com

16. Kaliteli okul öncesi eğitim; sosyal duygusal yeterlikler, değerler ve eğilimlerin yanında yaşam boyu öğrenme yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olan erken akademik bilgi ve becerileri de kapsamalıdır.
Yukarıda verilen açıklama aşağıdaki erken çocukluk eğitimi ilkelerinden hangisi ile ilgilidir?

A) Her çocuk farklı bir bireydir.
B) Eğitimde çocuğun etkin katılımı ve ilgisi önemlidir.
C) Erken çocukluk dönemi yaşamın temelidir.
D) Eğitim çocuğun gereksinimlerine duyarlı olmalıdır.
E) Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.

Cevap : E) Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.

Erken çocukluk eğitimi ilkelerinden “Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.” ilkesi ile ilgilidir. Bu ilke, kaliteli bir erken çocukluk eğitiminin sadece sosyal-duygusal yeterliklerle ve değerlerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda akademik becerileri de içermesi gerektiğini vurgular. Bu çerçevede, eğitim süreci çocuğun bütünsel gelişimini desteklemelidir; yani sadece duygusal ve sosyal alanlarda değil, aynı zamanda akademik ve yaşam boyu öğrenme becerilerini de kapsamalıdır. Dolayısıyla, verilen açıklama “Eğitim çocuğun bütünlüğünü gözetmelidir.” ilkesi ile uyumludur.

17. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi sınıf ortamı düzenlenirken gürültü yönetimi açısından yapılması gerekenlerden biri değildir?

A) Blok merkezini dramatik oyun merkezi gibi sesli bir alanın yanına yerleştirmek
B) Gürültülü faaliyetlerin gerçekleştirildiği merkezleri geçiş bölgelerine konumlandırmak
C) Farklı öğrenme merkezlerinin zemininde halı kullanmak
D) Okuma merkezini blok merkezinin yanına yerleştirmek
E) Sessizlik gerektiren öğrenme merkezlerini sesli merkezlerden daha uzağa yerleştirmek

Cevap : D) Okuma merkezini blok merkezinin yanına yerleştirmek

18. “Birey kendinden yaşça büyüklerine saygı göstermeli; ağırbaşlı, nazik, alçakgönüllü olmalı ve gerçekleri söylemelidir.”
Yukarıda verilen bu açıklama J. J. Rousseau’nun çocuk eğitimi ile ilgili hangi ilkesine aittir?

A) Özerklik
B) Doğacılık
C) Deneyimlemenin önemi
D) Ölçülülük
E) Hümanizm (İnsancılık)

Cevap : D) Ölçülülük

J. J. Rousseau’nun çocuk eğitimiyle ilgili “Ölçülülük” ilkesine atıfta bulunmaktadır. Bu ilkeye göre, bireyin yaşça büyüklerine saygı göstermesi, ağırbaşlı, nazik ve alçakgönüllü olması önemlidir. Ayrıca, gerçekleri söyleme ve dürüstlük de bu ilkenin bir parçasıdır. Rousseau’nun ölçülülük ilkesi, çocukların yetişkinlere saygı duymasını, olgun, düşünceli ve adil bir tutumla davranmalarını teşvik eder. Bu nedenle, verilen açıklama “Ölçülülük” ilkesi ile ilgilidir.

lolonolo.com

19. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkılarından biri değildir?

A) Vergi ödemeleri yüksek ve düzenli olur.
B) Ülke bazında üretimi artırır.
C) Sosyal yardım ödemeleri azalır.
D) Suç ve cezai yaptırımlar azalacağı için cezaevi maliyetleri azalır.
E) Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder.

Cevap : E) Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder.

“Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder” ifadesi doğrudan erken çocukluk eğitiminin toplumsal katkılarına yönelik bir öneri veya sonuç değildir. Diğer seçenekler ise erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkıları hakkında geçerli olabilir. Bu nedenle, “Çalışanlar ücret harcar ve vergi öder” ifadesi, doğrudan erken çocukluk eğitiminin uzun dönemli toplumsal katkılarından biri olarak kabul edilmez.

20. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Zelanda’da uygulanan okul öncesi eğitim programıdır?

A) TL Waikiki
B) Tanatahu
C) Ho’oponopono
D) Montessori
E) Te Whariki

Cevap : E) Te Whariki

Yeni Zelanda’da uygulanan okul öncesi eğitim programı “Te Whariki”dir. Bu program, Yeni Zelanda’daki okul öncesi eğitiminin temelini oluşturan, bütüncül ve kapsamlı bir programdır.

Erken Çocukluk Eğitimine Giriş

Erken Çocukluk Eğitimine Giriş 2023-2024 Vize Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi telegram çocuk gelişimi

Erken Çocukluk Eğitimine Giriş 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!