auzefSosyal HizmetToplum Ve Sosyal Hizmet

Toplum ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

Toplum ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisi bir toplum hakkında bilgi toplarken tercih edilen yanlış bir yoldur?

Cevap: B) Bilginin kaynaklarını anonimleştirme

Açıklama: Bilgi toplarken kaynakların anonimleştirilmesi, bilgi doğruluğunu ve güvenilirliğini azaltabilir. Bu nedenle tercih edilen yanlış bir yoldur.

#2. Aşağıdakilerden hangisi toplumla çalışmada koruyucu ve önleyici perspektife daha uygun bir müdahaledir?

Cevap: D) Okullarda madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bilinç uyandırıcı çalışmalar yürütmek

Açıklama: Okullarda madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bilinç uyandırıcı çalışmalar yürütmek, koruyucu ve önleyici perspektife daha uygun bir müdahaledir çünkü önleyici eğitim ve farkındalık yaratır.

#3. Küreselleşme aşağıdakilerden hangisini dramatik bir biçimde zayıflatmıştır?

Cevap: A) Hükümetlerin sosyal refah sorumlulukları

Açıklama: Küreselleşme, hükümetlerin sosyal refah sorumluluklarını dramatik bir biçimde zayıflatmıştır, çünkü küresel ekonomik güçler ve piyasa dinamikleri sosyal politikaları etkiler hale gelmiştir.

#4. Türkiye'de hangi yıllarda demokratikleşme hareketleriyle yerel yönetimler, sosyal hizmet sunumunda devreye girmişlerdir?

Cevap: A) 1990’lı

Açıklama: Türkiye’de 1990’lı yıllarda demokratikleşme hareketleriyle yerel yönetimler, sosyal hizmet sunumunda daha aktif bir rol almaya başlamışlardır.

#5. Postmodernizm aşağıdakilerden hangisine karşı çıkmaktadır?

Cevap: D) Bilmenin nesnel ve mutlak bir yolu vardır.

Açıklama: Postmodernizm, bilmenin nesnel ve mutlak bir yolu olduğu düşüncesine karşı çıkar, bilginin sosyal olarak inşa edildiğini ve görece olduğunu savunur.

#6. Aşağıdakilerden hangisi örgüt üyelerince paylaşılan ortak tarih, değerler ve kurallara işaret eder?

Cevap: D) Örgüt kültürü

Açıklama: Örgüt kültürü, örgüt üyelerince paylaşılan ortak tarih, değerler ve kurallara işaret eder ve örgütün kimliğini belirler.

#7. Sosyal sorunları ve hizmet alanlarını betimleyen, tasnif eden ve son tahlilde prototipleştiren sosyal hizmet bilgisinin yerini aşağıdakilerden hangisi almıştır?

Cevap: C) Bir özne/fail olarak hizmet alan

Açıklama: Sosyal hizmet bilgisinin yerini, bir özne/fail olarak hizmet alan anlayışı almıştır. Bu anlayış, hizmet alan bireyleri aktif katılımcılar ve kendi hayatlarının kontrolünü elinde tutan özneler olarak görür.

#8. Weber aşağıdakilerden hangisi ile kapitalizm arasında güçlü bir bağ görür?

Cevap: E) Protestan ahlakı

Açıklama: Weber, Protestan ahlakı ile kapitalizm arasında güçlü bir bağ görür ve Protestan ahlakının kapitalist ekonomik sistemin gelişimine katkıda bulunduğunu savunur.

#9. Toplum örgütlenmesi yönteminin ilk tohumları aşağıdakilerden hangisi ile atılmıştır?

Cevap: E) Yoksulların Şartlarını Islah Etme Teşkilatı

Açıklama: Toplum örgütlenmesi yönteminin ilk tohumları, yoksulların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla kurulan Yoksulların Şartlarını Islah Etme Teşkilatı ile atılmıştır.

#10. Aşağıdakilerden hangisi yönetselliğin dört temel ilkesinden biri değildir?

Cevap: B) Güçlendirme

#11. Asırlardır dini kurumlar, aile dayanışmaları ve diğer sivil kuruluşlar tarafından yerine getirilen yardımlar, aşağıdakilerden hangisi ile devletin görevleri içerisinde yerini almıştır?

Cevap: A) Sosyal refah devleti uygulamalarının yaygınlık kazanması

Açıklama: Sosyal refah devleti uygulamalarının yaygınlık kazanması ile devlet, dini kurumlar ve aile dayanışmaları tarafından yerine getirilen yardım görevlerini üstlenmiştir.

#12. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet ve sosyal teori arasındaki ilişki ile ilgili olarak söylenemez?

Cevap: C) Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı medikal modele daha da yaklaştıracaktır.

Açıklama: Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı medikal modele yaklaştırmak yerine, sosyal değişim ve sosyal adalet ilkelerini hayata geçiren bir aksiyon alanı hâline getirme potansiyeli sağlamaktadır.

#13. İnsan her sorun veya hastalığına dair bir ................ inşa eder. Bu, kişinin hayata dair anlam arayışı ve amaçlarından devşirdiği bir hikâyedir aslında. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) anlatı

Açıklama: İnsan, her sorun veya hastalığına dair bir anlatı inşa eder. Bu anlatı, kişinin hayata dair anlam arayışı ve amaçlarından devşirdiği bir hikâyedir.

#14. Sosyal hizmette radikal yaklaşın aşağıdakilerden hangisini daha çok vurgular?

Cevap: C) Çatışma

Açıklama: Sosyal hizmette radikal yaklaşım, toplumsal eşitsizliklere ve çatışmalara odaklanır, bu sorunların giderilmesi için yapısal değişiklikler ve toplumsal adaletin sağlanmasını vurgular.

#15. Sosyal hizmet ve sosyal teori arasında güçlü bir ilişki kurabilmek için aşağıdaki sosyal hizmet uzmanı rollerinden hangisine ihtiyaç duyulmaktadır?

Cevap: E) Araştırmacı

Açıklama: Sosyal hizmet ve sosyal teori arasında güçlü bir ilişki kurabilmek için araştırmacı rolü önemlidir çünkü bu rol, sosyal teoriyi uygulamalı sosyal hizmet pratiklerine entegre eder.

#16. Tinsel sosyal hizmet yaklaşımı hangisine daha çok vurgu yapar?

Cevap: A) Maneviyat

Açıklama: Tinsel sosyal hizmet yaklaşımı, manevi değerlere ve maneviyata vurgu yapar, bireylerin ruhsal ve duygusal gereksinimlerini karşılamayı amaçlar.

#17. Aşağıdakilerden hangisi “sosyal” alanın oluşumundaki en etkili olaydır?

Cevap: B) Endüstri Devrimi

Açıklama: Endüstri Devrimi, sosyal alanın oluşumundaki en etkili olaydır çünkü bu dönemde işçi sınıfı ve sosyal sorunlar belirgin hale gelmiş, sosyal hizmet ihtiyacı artmıştır.

#18. Aşağıdakilerden hangisi baskı karşıtı uygulamayı radikal sosyal hizmet yaklaşımından farklılaştıranlardan biridir?

Cevap: D) Postmodernizmin içinden çıkması

Açıklama: Baskı karşıtı uygulama, postmodernizmin içinden çıkarak farklı bir perspektif sunar. Bu yaklaşım, sosyal hizmet uzmanının mesleki uzmanlığına eleştirel yaklaşarak daha eşitlikçi ve katılımcı bir model benimser.

#19. Aşağıdakilerden hangisi "Kişisel olan politiktir." ifadesini daha çok benimser?

Cevap: E) Feminist yaklaşım

Açıklama: “Kişisel olan politiktir.” ifadesi, feminist yaklaşım tarafından benimsenir ve kişisel deneyimlerin politik ve toplumsal bağlamda ele alınması gerektiğini savunur.

#20. Aşağıdakilerden hangisi modern örgütlerin dayanması gereken esaslardan biri değildir?

Cevap: B) Örgütteki karşılıklı davranışlar her zaman bir tür yapı içinde düzenlenmek zorunda değildir.

Açıklama: Modern örgütlerde karşılıklı davranışlar belirli bir yapı içinde düzenlenmek zorundadır, bu nedenle bu ifade modern örgütlerin esaslarından biri değildir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Toplum ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

AUZEF Final Sınav Soruları: Toplum ve Sosyal Hizmet

1- Küreselleşme aşağıdakilerden hangisini dramatik bir biçimde zayıflatmıştır?

A) Hükümetlerin sosyal refah sorumlulukları
B) Hükümetlerin iktisadi sorumlulukları
C) Hükümetlerin manevi sorumlulukları
D) Hükümetlerin siyasi sorumlulukları
E) Hükümetlerin sosyal kontrol sorumlulukları

Cevap: A) Hükümetlerin sosyal refah sorumlulukları

Açıklama: Küreselleşme, hükümetlerin sosyal refah sorumluluklarını dramatik bir biçimde zayıflatmıştır, çünkü küresel ekonomik güçler ve piyasa dinamikleri sosyal politikaları etkiler hale gelmiştir.

2- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet ve sosyal teori arasındaki ilişki ile ilgili olarak söylenemez?

A) Sosyal teori, sosyal çalışmayı salt mikro odakta paket birtakım çözümler sunan bir meslek olmaktan çıkararak sosyal değişim ve sosyal adalet ilkelerini daha doğru ve sahici bir biçimde hayata geçiren bir aksiyon alanı hâline getirme potansiyeli sağlamaktadır.
B) Sosyal çalışmacı ve hizmet alan arasındaki ilişkinin hiyerarşik ve/veya muhayyel doğası ancak hizmet alanı doğru anlamamıza yardımcı olacak sosyal teori perspektifiyle sahici ve yatay bir ilişkiye dönüşebilecektir.
C) Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı medikal modele daha da yaklaştıracaktır.
D) Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmanın sosyal sorunlara dair kategorik düşünme ve müdahale anlayışını gözden geçirmesine ve (psiko)sosyal sorunların ardındaki toplumsal, kültürel, iktisadi, politik ve ideolojik yapısal faktörleri doğru bir biçimde analiz edebilmesine yardımcı olacaktır.
E) Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı salt uygulama teorisi çerçevelerinden kurtarıp teorize edecek ve birkaç yaklaşım ve/veya modelin esaretinden kurtararak teknik bir iş olmaktan çıkararak bir disiplin olmasına hizmet edecektir.

Cevap: C) Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı medikal modele daha da yaklaştıracaktır.

Açıklama: Sosyal teori ve sosyal çalışma arasındaki güçlü bağ, sosyal çalışmayı medikal modele yaklaştırmak yerine, sosyal değişim ve sosyal adalet ilkelerini hayata geçiren bir aksiyon alanı hâline getirme potansiyeli sağlamaktadır.

3- Aşağıdakilerden hangisi yönetselliğin dört temel ilkesinden biri değildir?

A) Tasarruf
B) Güçlendirme
C) Adem-i merkeziyetçilik
D) Piyasa güçleri
E) Hesap verilebilirlik

Cevap: B) Güçlendirme

Açıklama: ?

4- Sosyal hizmette radikal yaklaşın aşağıdakilerden hangisini daha çok vurgular?

A) Düzen
B) Norm
C) Çatışma
D) Harmoni
E) Uyum

Cevap: C) Çatışma

Açıklama: Sosyal hizmette radikal yaklaşım, toplumsal eşitsizliklere ve çatışmalara odaklanır, bu sorunların giderilmesi için yapısal değişiklikler ve toplumsal adaletin sağlanmasını vurgular.

5- Asırlardır dini kurumlar, aile dayanışmaları ve diğer sivil kuruluşlar tarafından yerine getirilen yardımlar, aşağıdakilerden hangisi ile devletin görevleri içerisinde yerini almıştır?

A) Sosyal refah devleti uygulamalarının yaygınlık kazanması
B) Çok kültürcü sosyal politikaların yaygınlaşması
C) Sosyal yardım faaliyetlerinin başat hale gelmesi
D) Postmodernizmin hâkim paradigma haline gelmesi
E) Merkeziyetçiliğin güçlenmesi

Cevap: A) Sosyal refah devleti uygulamalarının yaygınlık kazanması

Açıklama: Sosyal refah devleti uygulamalarının yaygınlık kazanması ile devlet, dini kurumlar ve aile dayanışmaları tarafından yerine getirilen yardım görevlerini üstlenmiştir.

6- Aşağıdakilerden hangisi “sosyal” alanın oluşumundaki en etkili olaydır?

A) Rönesans
B) Endüstri Devrimi
C) Baltalimanı Antlaşması
D) Cumhuriyetin ilanı
E) Reform

Cevap: B) Endüstri Devrimi

Açıklama: Endüstri Devrimi, sosyal alanın oluşumundaki en etkili olaydır çünkü bu dönemde işçi sınıfı ve sosyal sorunlar belirgin hale gelmiş, sosyal hizmet ihtiyacı artmıştır.

7- Sosyal hizmet ve sosyal teori arasında güçlü bir ilişki kurabilmek için aşağıdaki sosyal hizmet uzmanı rollerinden hangisine ihtiyaç duyulmaktadır?

A) Arabulucu
B) Lider
C) Kaynak bulucu
D) Planlamacı
E) Araştırmacı

Cevap: E) Araştırmacı

Açıklama: Sosyal hizmet ve sosyal teori arasında güçlü bir ilişki kurabilmek için araştırmacı rolü önemlidir çünkü bu rol, sosyal teoriyi uygulamalı sosyal hizmet pratiklerine entegre eder.

8- Tinsel sosyal hizmet yaklaşımı hangisine daha çok vurgu yapar?

A) Maneviyat
B) Maddecilik
C) Nesnellik
D) Pozitivizm
E) Ateizm

Cevap: A) Maneviyat

Açıklama: Tinsel sosyal hizmet yaklaşımı, manevi değerlere ve maneviyata vurgu yapar, bireylerin ruhsal ve duygusal gereksinimlerini karşılamayı amaçlar.

9- Toplum örgütlenmesi yönteminin ilk tohumları aşağıdakilerden hangisi ile atılmıştır?

A) Yoksulların İtirazlarını Islah Etme Teşkilatı
B) Zenginlerin Şartlarını Kötüleştirme Teşkilatı
C) Zenginlerin Şartlarını Islah Etme Teşkilatı
D) Yoksulların Şartlarını Sabitleştirme Teşkilatı
E) Yoksulların Şartlarını Islah Etme Teşkilatı

Cevap: E) Yoksulların Şartlarını Islah Etme Teşkilatı

Açıklama: Toplum örgütlenmesi yönteminin ilk tohumları, yoksulların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla kurulan Yoksulların Şartlarını Islah Etme Teşkilatı ile atılmıştır.

10- Türkiye’de hangi yıllarda demokratikleşme hareketleriyle yerel yönetimler, sosyal hizmet sunumunda devreye girmişlerdir?

A) 1990’lı
B) 2010’lu
C) 1980’li
D) 1970’li
E) 2000’li

Cevap: A) 1990’lı

Açıklama: Türkiye’de 1990’lı yıllarda demokratikleşme hareketleriyle yerel yönetimler, sosyal hizmet sunumunda daha aktif bir rol almaya başlamışlardır.

11- Aşağıdakilerden hangisi örgüt üyelerince paylaşılan ortak tarih, değerler ve kurallara işaret eder?

A) Örgüt tarihi
B) Örgüt iklimi
C) Örgütsel performans
D) Örgüt kültürü
E) Örgütsel davranış

Cevap: D) Örgüt kültürü

Açıklama: Örgüt kültürü, örgüt üyelerince paylaşılan ortak tarih, değerler ve kurallara işaret eder ve örgütün kimliğini belirler.

12- Aşağıdakilerden hangisi “Kişisel olan politiktir.” ifadesini daha çok benimser?

A) Tinsel yaklaşım
B) Anlatı terapisi
C) Psikodinamik yaklaşım
D) Bilişsel davranışçı yaklaşım
E) Feminist yaklaşım

Cevap: E) Feminist yaklaşım

Açıklama: “Kişisel olan politiktir.” ifadesi, feminist yaklaşım tarafından benimsenir ve kişisel deneyimlerin politik ve toplumsal bağlamda ele alınması gerektiğini savunur.

13- Aşağıdakilerden hangisi modern örgütlerin dayanması gereken esaslardan biri değildir?

A) Örgütteki karşılıklı davranışlar, birbirine uygun bileşik amaçların sağlanmasında yardımcı olurlar.
B) Örgütteki karşılıklı davranışlar her zaman bir tür yapı içinde düzenlenmek zorunda değildir.
C) Örgütte bulunan her bireyin bireysel amaçları vardır.
D) Bir örgütte her zaman bireyler vardır.
E) Örgütteki bireylerin çeşitli konularda birbirleriyle ilişkileri olur.

Cevap: B) Örgütteki karşılıklı davranışlar her zaman bir tür yapı içinde düzenlenmek zorunda değildir.

Açıklama: Modern örgütlerde karşılıklı davranışlar belirli bir yapı içinde düzenlenmek zorundadır, bu nedenle bu ifade modern örgütlerin esaslarından biri değildir.

14- Aşağıdakilerden hangisi toplumla çalışmada koruyucu ve önleyici perspektife daha uygun bir müdahaledir?

A) Çocuk evleri sitelerinin sayısını artırmak
B) Madde bağımlısı olan gençlerin tedavi olanaklarını artırmak
C) Palyatif bakımda manevi destek uygulamalarını artırmak
D) Okullarda madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bilinç uyandırıcı çalışmalar yürütmek
E) Ayni ve nakdi yardımları çeşitlendirmek

Cevap: D) Okullarda madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bilinç uyandırıcı çalışmalar yürütmek

Açıklama: Okullarda madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bilinç uyandırıcı çalışmalar yürütmek, koruyucu ve önleyici perspektife daha uygun bir müdahaledir çünkü önleyici eğitim ve farkındalık yaratır.

15- Sosyal sorunları ve hizmet alanlarını betimleyen, tasnif eden ve son tahlilde prototipleştiren sosyal hizmet bilgisinin yerini aşağıdakilerden hangisi almıştır?

A) Eşitsizliklere razı birey olarak hizmet alan
B) Yardıma muhtaç birey olarak hizmet alan
C) Bir özne/fail olarak hizmet alan
D) Uyum sağlaması gereken birey olarak hizmet alan
E) Bir prototip olarak hizmet alan

Cevap: C) Bir özne/fail olarak hizmet alan

Açıklama: Sosyal hizmet bilgisinin yerini, bir özne/fail olarak hizmet alan anlayışı almıştır. Bu anlayış, hizmet alan bireyleri aktif katılımcılar ve kendi hayatlarının kontrolünü elinde tutan özneler olarak görür.

16- Postmodernizm aşağıdakilerden hangisine karşı çıkmaktadır?

A) Bilimin gücüne iman yersiz ve gereksizdir.
B) Bilmek görelidir.
C) Bilgi sosyal olarak inşa edilir.
D) Bilmenin nesnel ve mutlak bir yolu vardır.
E) Bilmenin çoğul yolları vardır.

Cevap: D) Bilmenin nesnel ve mutlak bir yolu vardır.

Açıklama: Postmodernizm, bilmenin nesnel ve mutlak bir yolu olduğu düşüncesine karşı çıkar, bilginin sosyal olarak inşa edildiğini ve görece olduğunu savunur.

17- Weber aşağıdakilerden hangisi ile kapitalizm arasında güçlü bir bağ görür?

A) Sosyal hizmet etik ve standartları
B) Katolik ahlakı
C) Sosyal haklar
D) Ortodoks ahlak
E) Protestan ahlakı

Cevap: E) Protestan ahlakı

Açıklama: Weber, Protestan ahlakı ile kapitalizm arasında güçlü bir bağ görür ve Protestan ahlakının kapitalist ekonomik sistemin gelişimine katkıda bulunduğunu savunur.

18- Aşağıdakilerden hangisi baskı karşıtı uygulamayı radikal sosyal hizmet yaklaşımından farklılaştıranlardan biridir?

A) Yapısal eşitsizliklere odaklanması
B) Sınıfsal çelişkilere odaklanması
C) Eşitlikçi olması
D) Postmodernizmin içinden çıkması
E) Sosyal hizmet uzmanının mesleki uzmanlığına eleştirel yaklaşması

Cevap: D) Postmodernizmin içinden çıkması

Açıklama: Baskı karşıtı uygulama, postmodernizmin içinden çıkarak farklı bir perspektif sunar. Bu yaklaşım, sosyal hizmet uzmanının mesleki uzmanlığına eleştirel yaklaşarak daha eşitlikçi ve katılımcı bir model benimser.

19- İnsan her sorun veya hastalığına dair bir ……………. inşa eder. Bu, kişinin hayata dair anlam arayışı ve amaçlarından devşirdiği bir hikâyedir aslında.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) açıklama
B) müdahale
C) anlatı
D) buhran
E) isyan

Cevap: C) anlatı

Açıklama: İnsan, her sorun veya hastalığına dair bir anlatı inşa eder. Bu anlatı, kişinin hayata dair anlam arayışı ve amaçlarından devşirdiği bir hikâyedir.

20- Aşağıdakilerden hangisi bir toplum hakkında bilgi toplarken tercih edilen yanlış bir yoldur?

A) Elde edilen bilgilerin sistematize edilmesi
B) Bilginin kaynaklarını anonimleştirme
C) Birinci elden bilgi toplama
D) Bilgi toplamada araştırma uzmanlarından da yararlanarak geniş bir araştırma projesine gitme
E) İkinci elden bilgi toplama

Cevap: B) Bilginin kaynaklarını anonimleştirme

Açıklama: Bilgi toplarken kaynakların anonimleştirilmesi, bilgi doğruluğunu ve güvenilirliğini azaltabilir. Bu nedenle tercih edilen yanlış bir yoldur.

@lolonolo_com

Toplum Ve Sosyal Hizmet

Toplum ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

Auzef Sosyal Hizmet lisans tamamlama 3. sınıf bahar dönemi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!