Aile Sosyolojisiauzefsosyoloji

Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2

Aile Sosyolojisi Soruları 2020

aile sosyolojisi sorular - 2

Soru:  101.Komünal Örgütlenmenin amacı nedir ?
Cevap: Tüm aileler arasında, en tutumlularını ve çalışmagücü en yüksek olanlarını yıldırmadan bir eşitlik kurmaktadır.
Soru: 102.Vasiyete dayalı rejimlerin olumsuz yönü nedir?
Cevap: Mülkiyeti ve mülkiyet sahibi aileleri üretken veya verimsiz kılmak konusunda diğer sivil kurumlara nazaran daha büyük bir güce sahiptir.
Soru: 103.Vasiyete dayalı rejimlerin olumsuz yönde etkilenen ülke hangisidir
Cevap: Fransa
Soru: 104. Erkeklerin büyük evlat hakkı nerelerde yaygındır?
Cevap: İsveç’in büyük mülk sahipleri arasında, Danimarka’da, Alman devletlerinin büyük bir kısmında, İskoçya’da ve İtalya’da da oldukça yaygındır.
Soru: 105.Kaç tip aile vardır bunlar nelerdir?
Cevap: 1.Ataerkil aile 2.İstikrarsız ile 3.Kök Aile
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 106.İstikrarsız aile tipi nasıldır?
Cevap: İki eşin birleşmesiyle kurulan aile, önce çocukların doğumuyla genişler. Daha sonra ebeveynleri ve akrabalarına karşı olan ödevlerinden sıyrılmış olan çocukların bekâr kalarak ya da yeni bir aile kurarak dışarıda yerleştikçe aile küçülür.Sonunda da ebeveynlerin ölümüyle ya da bu kişilerin erken ölümleri durumunda küçük çocukların dağılmalarıyla birlikte aile parçalanır.
Soru: 107.Le play hangi aile tipi üzerinde durmuştur?
Cevap: Kök aile
Soru: 108.Uygarlığın ezeli ve ebedi temeli nedir?
Cevap: Baba otoritesi
Soru: 109. Miras ve aile arasındaki ilişkiyi, toplumsal anlamda gelişme ve devamlılık açsından inceleyen sosyolog kimdir?
Cevap: Frédéric Le Play
Soru: 110. “Şimdilerde, istikrarsız aileler rejimi, ülkeyi tümüyle istila etmiştir”.Bu sözü kim söylemiştir?
Cevap: Frédéric Le Play
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 111.Le Play devrimi hangi sözüyle eleştirmiştir?
Cevap: Bir reaksiyon göstermek niyetiyle, kanun koyucu, aile mülkünün tümüyle devredilmesi zorunluluğunu kaldırmakla yetinmedi. Çocuklar arasında mal paylaşımını buyurması gerektiğine inandı.
Soru: 112.Ataerkil aile tipi nasıdır?
Cevap: Çalışmaların yönetiminde ve toplumsal geleneklerde, girişimciliği geliştirmekten ziyade kurulu düzene saygıyı korur. Bu ahlaki ve maddi baskı durumunda birlik, ailenin seçkin üyelerinin bağımsız bir konumda kaydedebildikleri gelişimi durdurur.
Soru: 113.Evrimci Görüşler nelerdir?
Cevap: Sürü yaşamı-Poligami-Anadan gelen soy zinciri Uygarlık-Monogami-Babadan gelen soy zinciri
Soru: 114.Durkheim evrimci bir yaklaşım seçmiş olsa da kendisinde hangi yaklaşımlar yoktur?
Cevap: ilkel=düşük, gelişmiş=üstün
Soru: 115. İlkel tarihin incelenmesinde evlilik ilişkisi nasıldı?
Cevap: İlkel tarihin incelenmesi bize,erkeklerin çokkarılılık halinde yaşarken, karıların da aynı zamanda çok-kocalılık halinde yaşadıklarını ve bu nedenle, ortak çocukların da herkesin çocuğu olarak kabul edildiği durumların varlığını gösterir.Başlangıçta çok geniş bulunan ortaklaşa evlilik ilişkisi çemberi giderek daralmış ve tarihin ilerleyen aşamalarında bugünkü karı-koca evliliği durumuna dönüşmüştür.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 116. Morgan’a göre bütün kurallardan yoksun ilk cinsel ilişki durumu (bu ilkel durumun keşfi Bachofen’e aittir) zaman içinde hangi kaç değişime uğramıştır bunlar nelerdir?
Cevap: 1.Kandaş Aile 2.Ortaklaşa Aile 3.İki Başlı aile 4.Tek-eşli Aile
Soru: 117. F.Engels için Tek-eşlilik nasıl bir göstergedir?
Cevap: Babaları kesinlikle bilinen çocuklar yetiştirmek amacıyla, bu aile erkek egemenliği üzerine kurulmuştur. Çocuklar dolaysız mirasçılar olarak, babalarının servetine sahip olacaklardı.Tek-eşli aile, iki başlı aileden, artık tarafların ikisinin de istedikleri zaman çözemeyecekleri evlilik bağının sağlamlaşmasıyla ayrılır.Erkek için değil kadın için tek eşli olmak.Başlangıçta bireysel cinsel aşkın meyvesi olarak ortaya çıkmamış; evlilikler büyükler tarafından kararlaştırılmıştır.Dolayısıyla tek eşlilik doğal koşullar üzerine değil, iktisadi koşullar(ortaklaşa mülkiyetten özel mülkiyete geçiş) üzerine kurulmuş ilk aile biçimi olmuştur.
Soru: 118.Kandaş aile tipi nasıldır?
Cevap: İlk aşamadır. Bu aşamada karı-koca grupları kuşaklara göre ayrılmıştır. Ailenin sınırları içinde bütün büyükbabalarla büyük-anneler kendi aralarında karı-kocadırlar. Onların çocukları ve torunları için de durum aynıdır. Yani sadece yukarı kuşak ile aşağı kuşak arasında, evlilik hak ve ödevleri söz konusu edilemez. Tüm derecelerden kız ve erkek kardeşlerle, kuzen ve kuzinler, kardeş dolayısıyla karı-kocadırlar. Ortadan kalkmış olmakla birlikte bu aileye dair izler olduğunu düşünür.
Soru: 119.”İkinci adımda kardeşler arasında cinsel ilişki yasaklanır. Büyük bir olasılıkla önce karındaşlar (anne tarafından kardeşler) arasında yasaklama ortaya çıkmış ve yavaş yavaş ilerlemiştir. Bu yasağın nedeni Morgan’ a göre “doğal seçme” ilkesidir. Cinsel ilişkilere kısıtlamalar getiren aşiretler daha ileri bir duruma geçince, ortaklaşa aile tipine doğru bir geçiş yaşanmıştır. Grup halinde ailenin bütün biçimleri içinde, bir çocuğun babasının kim olduğu kesinlikle bilinemezdi. Böylece, grup halinde evlilikte soy ağacı ana tarafından gösterilebilirdi. (Anaerkil toplum tipinin olduğunu söylemektedir.) Bütün yabanıl ve barbarlığın aşağı aşamasında bulunan halklarda durum budur.”Bu paragrafta anlatılan aile tipi hangisidir?
Cevap: Ortaklaşa Aile
Soru: 120. İki başlı aile tipi nasıldır?
Cevap: Bir erkekle bir kadını, az çok uzun zaman içinde birbirlerine bağlayan belirli bir evlenme biçimi, grup halinde evlenme rejimi zamanında da ya da daha eskiden de vardı. Erkek birçok kadın arasında, bir baş kadına sahipti. Giderek kandaşlar arasında evliliğe getirilen yasakların artması, grup halinde evlenmeleri olanaksız duruma getirdi. Grup halinde evlenmelerin yerine iki-başlı aile geçti. Bu aşamada bir erkek bir kadınla yaşar, ama gene de çok karılılık ve uygun fırsatlarda kaçamak yapmak hakkına sahiptir. Çoğunlukla ortaklaşa yaşam boyunca kadınlardan çok sıkı bir bağlılık istenir ve eşini aldatan kadın cezalandırılır.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru:  121.Hangi evlilik tipinde evlilik bağı iki tarafça da kolaylıkla çözülebilir ve çocuklar, geçmişte olduğu gibi sadece anaya ait olur?
Cevap: İki başlı aile
Soru: 122. Ortadoğu’da tarımın başlangıcının ne zamandı?
Cevap: M.Ö. 7500
Soru: 123. M.Ö. 2500-1000 arası hangi çağa aittir?
Cevap: Tunç Çağı
Soru: 124. Demir Çağı hangi zamana aittir?
Cevap: M.Ö. 1000-0
Soru: 125. iki başlı evlilik ve analık hukuku üzerine kurulu topluma büyük darbe vuran nedir?
Cevap: Sürüler, her tarafta, aile başkanlarının özel mülkiyetinde idi. Bir kez ailenin özel mülkiyetine geçip, orada hızla arttıktan sonra, bu tür servetlerdir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 126.İki başlı evliliğin klasik toprağı neresidir?
Cevap: Amerika
Soru: 127.Tek eşli aile tipi genellikle hangi ülkede görülür?
Cevap: Yunanistan
Soru: 128.Engels ve Marx’ın ortak yazdığı el yazısı nedir?
Cevap: “İlk iş bölümü, erkekle kadın arasında döl verme bakımından yapılan iş bölümüdür.”
Soru: 129. Engels’a göre evlilik ne üzerine kurulur?
Cevap: Sınıf durumu üzerine
Soru: 130.Durkheim kaç yılında nerede hangi konular üzerine ders vermiştir?
Cevap: Durkheim 1887 yılında Bourdeaux’da ders vermeye başlamıştır.İlk yıl toplumsal dayanışma üzerine ders verir. İkinci yıl ise aile sosyolojisine giriş dersini.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 131.Durkheime göre Sosyolojiyi çevreleyen ilk sorun nedir?
Cevap: Toplumsal dayanışma meselesi, insanları birleştiren bağların neler olduğunu, yani toplumsal bütünlüğün oluşumunu nelerin belirlediğini bilmektir.
Soru: 132. Durkheim, ailenin öğelerinin, parçaları birbirine bağlamak konusundaki işlevlerinin üzerinde durmak istiyordu. İşte bu ilişkileri ağı aile yaşamını kapsıyordu. Fakat Durkheim’a göre, bu türden bir anatomik (veya yapısal) çözümleme bir açıklama değildir. Bir açıklama getirmek için,kişinin ilişkinin ardındaki varoluş nedenini bulması gerekir. Burada Durkheim’ın hangi tutumu karşımıza çıkar?
Cevap:  Metodolojik Tutumu
Soru: 133.Dolaylı deney neye denir?
Cevap: Eğer bir olgunun değişik biçimleri laboratuvarda değil de doğal olarak üretilebilirse onun karşılaştırmalı İncelemesine denir.
Soru: 134. Durkheim da aileyi incelemek için kullanılacak tarihi ve antropolojik kaynaklar arasında hangilerini göstermiştir?
Cevap: Bachofen, Morgan, Maine
Soru: 135. Durkhemin’in “Evlilik aile”si (conjugal family) dediği modern aile hangi aile tipinin daralmasından meydana gelir?
Cevap: Ebeveyn ailesinin
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 136.Hangi toplum tipleri Durkheim’a göre farklı bir toplumsal dayanışma biçimi taşımaktadır?
Cevap: Geçmişteki ve şimdiki bütün toplumlarda ayırt edilebilen başlıca iki sosyal tip
Soru: 137.Geçmişteki toplumlar nasıl bir yapıya sahipti?
Cevap: Siyasi örgütlenmeden yoksun olan “biçimsiz” toplumlardır ve oradan oraya gezinen akraba topluluklarından kentlerde yaşayan gruplara kadar uzanmaktadır.
Soru: 138.Durkheim için Koşulları değiştirmek neyi belirleyebilmesini sağlar?
Cevap: Araştırmacının bir olgu hakkında neyin temel neyin olumsal/rastlantı (contingent) olduğunu
Soru: 139. Durkheime göre Eğer evlilik bağı ile bağlı isek bu bağı hangi bağlarla kıyaslamamız gerekecektir?
Cevap: Bugünün gelişmiş toplumlarındaki bağları önceki babaerkil ailelerdeki (hem tek eşli hem çok eşli) babasoylu ve anasoylu klanlardaki ve bütün ara tiplerdeki bağlarla
Soru: 140. Sosyolojik çözümlemeyi bugünün ailesinden başlatmaktansa, ailenin gelişiminin ………………………karşılaştırmalı çözümlemesinden başlamak daha doğrudur.Noktalı yere hangisi gelmelidir?
Cevap: Tarihsel tablosunun
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 141.Sosyolojik çözümlemenin ulaşmaya çalıştığı şey nedir?
Cevap: Kurumun/ailenin iç yapısı
Soru: 142. Spencer’in evrimci görüşleri neye dayanıyordu?
Cevap: Modern koşulları açıklamaya çalışan bir sosyolog için (Din, aile, vs) geçmiş bugün için bir başlangıçtır. Tarih ve etnoloji bugünün anlamını çözmemiz için veri sağlar. Tarihsel ve etnolojik malzeme uygun bir şekilde kullanıldığında sosyolojik “ampirik verileri” oluşturmaktadır.
Soru: 143.Durkheime göre sosyologlar çağdaş ile ilgilendiklerinde neden demografi ile de ilgilenmelidir?
Cevap: Demografi,toplumsal yaşamdaki değişmeleri ifade edebilmelerine imkân sağlar.Çünkü demografi toplumun bütününü kucaklar.
Soru: 144. Evlilik ailesi nelerden oluşur?
Cevap: Karı-koca ve evlenmemiş/reşit olmamış çocuklardan oluşur.
Soru: 145.Evlilik ailesinin nasıl bir yapısı vardır?
Cevap: Grubun üyeleri babaya bağlı olarak ortaya çıkan akrabalardan oluşur. Baba, reşit olana kadar çocuklarının eğitimini ve ihtiyaçlarını karşılar. Buna karşılık çocuk baba otoritesi altında yaşar. Çocuğun hukuki bir sorumluluğu yoktur; bu sorumluluk babaya aittir. Ancak çocuk evlenecek olgunluğa ulaştığında -bu hukuksal olarak 21 yaştır- ve çocuk evlendiğinde tüm bu ilişkiler sona erer. Bundan böyle çocuk kendi sorumluluğunu alır. Her durumda evlenen çocuk ayrı bir hanede yaşamaya başlar. Tabii ki bağları tamamen kopmaz. Çocuklar ailenin mirasçısıdır.Bu ailenin ilk formlarından kalan hukuki görevdir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 146. Ebeveyn ailesinin ya da ataerkil ailenin sürekli bağımlılık halinin devamını gösteren herhangi bir şey kalmamışının sebebi nedir?
Cevap: Evlilik ailesinin oluşumudur
Soru: 147.Evlilik ailesi düzeninde aileye müdahale etmek kime düşmüştür?
Cevap: Bu tür aile için yeni olan durum ve daha belirgin olan şey, devletin ailenin iç yaşamına sürekli artan müdahalesidir.Hatta devletin aile yaşamında bir faktör haline geldiği söylenebilir.
Soru: 148. Çok eşlilik konusu ile ilgili nadir ve güncel bir haber örneği nedir?
Cevap: Üstelik çok kocalılık örneği…Magma Dergisi’nde, 23 Ağustos 2016’da yayınlanan habere göre köy, Nepal’in yüksek kesimlerinde yer alıyor. Bir hanedeki erkek kardeşlerin hepsi bir kadınla evleniyor.
Soru: 149. T.Parsons’ın kuramı nedir?
Cevap: İşlevselcilik, toplumu kendine ait işlevleri bulunan parçalardan oluşan bütünsel bir sistemdir
Soru: 150.Aile toplum için nedir?
Cevap: belirli işlevleri yerine getiren toplumsal bütünsel sistemin çok sayıda bileşenlerinden biri olarak ele alınmaktadır.Daha da önemlisi aile sistemi, tüm toplumsal sistemi ayakta tutmak anlamına gelen roller ve statüler ağına uygun olarak hareket eden/edecek olan bireylerden meydana gelmiştir
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 151. F. Engels açısından, kadın ve erkeğin eşitlik içinde olduğu bir aile mümkün müdür?
Cevap: “İlk iş bölümü, erkekle kadın arasında döl verme bakımından yapılan iş bölümüdür.Karı-koca evliliği tarihe asla erkekle kadının karşılıklı uzlaşması olarak girmez.Bir cinsin öbürü tarafından uyruk altına alınması olarak bütün tarih öncesinin o zamana kadar bilmediği, iki cins arasındaki bir çatışmanın açığa vurulması olarak ortaya çıkar.Evlilik eşlerin sınıf durumu üzerine kurulur. Bu bakımdan evlilik her zaman gençlerin kendileri dışındakiler tarafından kararlaştırılan bir eylem demektir.Ancak, mülkiyetin ve sınıfların olmayacağı bir toplumsal düzende aşk temelli karı koca evliliği meydana gelebilir.
Soru: 152. E.Durkheim’ın görüşleri evrimci açıklamalardan etkilenmiş midir?
Cevap: Durkheim’ın düşüncesinin de ailenin geçirdiği evrime, anasoyluluktan babasoyluluğa yani evrimci çizgiye dahil olduğunu ekleyelim.Durkheim’a göre, evlilik ilişkisi çok evrim geçirmişse de bu farklı tiplerdeki benzer ve ortak zemini bulmak zor olmayacaktır.Durkheim ailenin farklı biçimlerine ait sistematik ve güvenilir bilgiden yoksun olduğumuzu söyler.Bu nedenle aile tiplerini sınıflayarak ve betimleyerek işe başlamak gerekir.Sosyolojik çözümlemeyi bugünün ailesinden başlatmaktansa, ailenin gelişiminin tarihsel tablosunun karşılaştırmalı çözümlemesinden başlamak daha doğrudur.Sosyolojik çözümlemenin ulaşmaya çalıştığı şey kurumun/ailenin iç yapısıdır.Bunu yapabilmek için, yani toplumsal olguların temel yapısal özelliklerine doğru gidebilmek için şunlara bakmalıyız diyor: Gelenek, kanun, töre diye adlandırılmış olan pratikle güçlenmiş eylem yollarına bakmalıyız.
Soru: 153. E.Durkheim bireyin aile ile dayanışma içinde olması gerektiğini söylerken hangi aileden söz etmektedir?
Cevap: Durkhemin’in burada bahsettiği”Evlilik aile”si (conjugal family) dediği modern ailedir.Uzun bir evrimden sonra ortaya çıkmıştır.Ebeveyn ailesinin daralmasından meydana gelir.Evlilik ailesi karı-koca ve evlenmemiş/reşit olmamış çocuklardan oluşur.Çocuk evlenecek olgunluğa ulaştığında -bu hukuksal olarak 21 yaştır- ve çocuk evlendiğinde tüm bu ilişkiler sona erer. Bundan böyle çocuk kendi sorumluluğunu alır. Her durumda evlenen çocuk ayrı bir hanede yaşamaya başlar. Tabii ki bağları tamamen kopmaz. Çocuklar ailenin mirasçısıdır. Bu tür aile için yeni olan durum ve daha belirgin olan şey, devletin ailenin iç yaşamına sürekli artan müdahalesidir.
Soru: 154. İ. Ortaylı Osmanlı Hanesini nasıl tanımlar?
Cevap: Osmanlı ailesi çok geniş içerikli bir kavramdır. Bütün hatlarıyla ataerkil düzen vardır. Kentlerde bile aile-sülale silsilesine yönelik dokulanma, Balkanlar’dan Ortadoğu’ya her yerde görülür.Osmanlı aile yaşamındaki farklılıklar dini olmaktan çok bölgeseldi. Osmanlı Ailesinin mekanı Mahalle ve Köydü Ailenin içinde bulunduğu mahalle veya köy topluluğu ile etnik-dini bağları vardır. Hane büyülüğü konusunda, mutabakata varılmış kesin bir sayı yoktur. Bir bölgede kaç hane olduğu gösteren defterler de vardır. Osmanlı devletinin sayımı, XVI. Ve XVIII. yüzyıllarda hane üzerinden verilmiştir. Bu konuda en ünlü uzman olan Nejat Göyünç’ün tahlil ettiği hane büyüklüğü 5 kişi olarak ifade edilmektedir.
Hane, sosyal bir ünite olan mahalle ile organik bir bağ içindedir. Osmanlı Ailesi Mahallede yaşardı.Mahalle bir toplumsal ve kültürel birim olduğu içindir. Şehirlerde mahalleler, klasik dönemden itibaren Osmanlı idaresinin en alt idari birimleridir. Geleneksel Osmanlı şehirlerinde mahalle; henüz sınıf ve statü farklarının biçimlendirmediği bir fiziki mekandır. XIX. yüzyılın ilk yarısına kadar mahallerde yönetici imamlardı. Mahalleler birbirini tanıyan ve birbirine kefil olan hanelerden oluşur. Bir sülale veya aşiretin mensuplarından da oluşabilir. Osmanlı toplumsal yapısında “millet sistemi” vardı.
Soru: 155. Mehr ve başlık arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Cevap: Mehr kadının kendisine aittir ve daha çok boşanma ve dulluk halinde ekonomik güvencesini sağlamaya yönelik bir uygulamadır. Bir aileden ötekine transfer edilen üretim unsuru konumundadır. Bu transfer karşılığı ödenen değer, “başlık”, “kalın” veya başka terimlerle adlandırılır. Mehr, kırsal kesimlerde kızın ailesine ödenen başlık gibi bedellerden işlevi ve tasarruf sahibi açısından farklıdır. Yani, başlık, kalın gibi uygulamaların fıkıh kitaplarındaki uygulamalarla ilgisi yoktur. Başlık ve Arap ülkelerindeki ‘sadak’ın İslam hukukundaki mehr kurumunun bir devamı olduğuna dair bir yanlış bağlantı vardır. Başlık veya sadak bir adet ve uygulamadır.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 156. Çok eşlilik konusunda toplumun görüşleri nasıldır?
Cevap: Osmanlı toplumunda çok eşlilik ne gayriahlaki ne de gayri-kanuni bir durumdur. Ama hoş karşılanmaz. Çok eşlilik ancak kısıtlı ve dar bir kesimde uygulanmıştır.Birden fazla kadınla evlilik kural olarak çocuk, çoğunlukla da erkek çocuk sahibi olabilmek için başvurulan bir yol olarak göze çarpmaktadır.
Soru: 157.İntihar adlı eser kime aittir?
Cevap: Emile Durkheim
Soru: 158.sosyolojik açıdan aile?
Cevap: Geçmişe göre çok kolay bir şekilde çözülse de aile,
Soru: 159.Ailenin anlamı ne yönde değişmiştir?
Cevap: Geleneksel aileden demokratik (modern) aile yönünde değişmiştir.
Soru: 160. Aile ahlakın/geleneğin aktarıldığı en önemli kurumdur,görüşüne ters olan kurum hangisidir?
Cevap: Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 161. Le Play, devrim sonrası Fransa’ nın içinde bulunduğu koşullardan memnun mudur?
Cevap: Ataerkil düşüncesi ve dine verdiği önemle devrim sonrası koşulların rahatsızlığı içindedir. Şu sözü ile bitirelim: “Şimdilerde, istikrarsız aileler rejimi, ülkeyi tümüyle istila etmiştir”.
Soru: 162. Le Play, aile ve miras arasında neden bağ kurar?
Cevap: Miras ve aile arasındaki ilişkiyi toplumsal sonuçları bakımdan gelişme ve devamlılık açısından inceler ve; istikrarsız ailelerin rejimi, ülkeyi istila ettiğini söyler.Mirasın geçiş biçiminin ailenin üzerindeki dağıtıcı etkisi ve din ve mülkiyet kurumlarını özgürleştirip bireyselleştirerek ilerlemenin mümkün olacağını belirtir
Soru: 163. Le Play, Neden kök aileyi tercih eder?
Cevap: Le Play kök aileyi tercih eder ve der ki; baba otoritesini ile çocukların özgürlüklerini ve yeniliğe olan eğilim ile geleneklere saygıyı doğru bir ölçüde uzlaştırır.
Soru: 164.Parsons Amerikan Ailesinin yapısını nasıl tanımlanır?
Cevap: Çekirdek veya evlilik ailesi olarak tanımlar. Göreli olarak geniş akrabalıktan soyutlanmıştır, ikametgâh yeri yeni evli çiftin yerleşim yeridir. Dölverme Ailesi İki yanlı akrabalık sistemi üzerine dayanır ve evlilik üzerine kurulmuştur. Değerleri akılcılık Üzerine temellenir. Bu ailenin cinsiyete ve kuşaklara bağlı rolleri çok değişmiştir.
Soru: 165.Amerikan Ailesi nasıl tanımlanır?
Cevap: Ekonomik üretim,yönetim, dinsel etkinlik, toplumsallaştırma, boş zamanların değerlendirilmesi gibi işlevleri üstlenmiş geniş aile grubunu bağrında taşıyan arkaik toplumlarla büyük bir çelişki oluşturan farklılaşmış/uzmanlaşmış bir toplumdur.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 166. Parsons’a göre Amerikan Ailesinin işlevleri nelerdir?
Cevap: Ailenin en önemli işlevleri, türün devamı ve çocukların bakımı olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak Parsons’a göre aile, geleneksel olarak bu kuruma bağlı belirli işlevlerinin gerilemesi nedeniyle,yüksek düzeyde uzmanlaşmıştır;Canlı bir birim olarak varlığını sürdürmektedir. İçine doğduğu toplumun bir gün üyesi olabilmek için çocukların ilk toplumsallaştırılması ve toplum içindeki yetişkinlerin istikrarı.Bu iki işlev birbirine bağlıdır. Amerikan ailesi öncelikle genci özerkliğe hazırlar. Bunun için gençlerin yaşamına mümkün olduğunca az müdahale eder ve ebeveynsel davranış modellerine bağlı olmaktan kaçınarak genci özerkliğe ve sorumluluklara hazırlar. Ebeveynler için doğru olan çocuğa müdahale edilememesidir
Soru: 167. Sembolik Etkileşimcilik açısından ailenin yükünü arttıran konular nelerdir?
Cevap: Sembolik Etkileşimci yaklaşımın aile ve boşanma konusuna yönelik yaşanan değişimleri nasıl açıkladığını görmek uygun olur. Duygusal doyum Aşk sembolü Çocuğun anlamı Ebeveynliğin anlamı Evlilik rolleri Seçenekleri algılama Boşanmanın anlamı Yasal değişiklikler DİPNOT:Sonuç olarak Sembolik Etkileşimci Yaklaşım evliliklerin boşanma ile sonuçlanmasını sembollerdeki değişme ile açıklamaya çalışmaktadır.İnsanların boşanma ile ilgili düşüncelerinin değişmesi, evlilikten tatmin olma, aşk, çocuk, ebeveyn, karı koca rollerindeki değişmeler evli çiftler üzerinde önemli baskılar yapmaktadır. Tek bir nedene bağlı olarak gerçekleşmesi güç olmakla birlikte tüm değişmeler bir arada düşünüldüğünde boşanmaya itici faktörlerin güçlendiği düşünülebilir. Sonuç olarak, sembolik etkileşimin aileye yaklaşımı temel unsur olarak yapı (makro) yerine, birey (mikro) üzerinde durması ve olgular yerine “süreçlere”odaklanmasıdır
Soru: 168. Çatışmacı yaklaşım temelde neyi vurgular?
Cevap: Çatışma denildiğinde akla ilk olarak Marksizmin aileye bakışı gelecektir. Çatışma, ailede patolojik bir olgu olarak değil, doğal, beşerî etkileşimin normal bir sonucu olarak görülür. Bu yaklaşım, aile üyeleri arasındaki güç ve kaynakların yönetimi konusuna odaklanır. Eşler arası şiddet, aile içi problemler, evlilik sorunları üzerinde durulur. Çatışma kaçınılmazdır; çünkü ailede otorite hiyerarşisi vardır. Bu hiyerarşi, eşitsizlik sistemine yol açar. Çatışmanın negatif sonuçları olduğu kadar pozitif sonuçları da olduğunu varsayar. Çatışmanın olmayışı, ailenin mutlu ve başarılı olduğu anlamına gelmez
Soru: 169.Aileye uygulanan çatışma yaklaşımının temel varsayımları J. Sprey tarafından hangi şekilde Tanımlanmıştır?
Cevap: 1)İnsanlar, kendi çıkarlarına yönelimlidir ve bu nedenle diğerleri pahasına kendi çıkarlarını peşinden giderler.

2)Beşeri çevre, insanlar tarafından yaratılan düşünceler ve sembollerden ibaret olup semboliktir. Bu nedenle insanlar, yüksek sembolik hedefleri başarmayı bekler ve ümit ederler. Güç, prestij, ayrıcalık gibi sembolik şeyler için insan isteğinin sınırlarını bilmenin yolu yoktur. Başarıları, beklentileri ve ümitleri arasındaki ayrım, çatışmanın hali hazırdaki kaynağıdır.

3)Rekabet, her sosyal ilişkiye içseldir.

Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 170. Talcott Parsons’ın kuramın İşlevselcilik yaklaşıma göre aile nasıl meydana gelmiştir?
Cevap: Aile, toplum için belirli işlevleri yerine getiren toplumsal bütünsel sistemin çok sayıda bileşenlerinden biri olarak ele alınmaktadır.Daha da önemlisi aile sistemi, tüm toplumsal sistemi ayakta tutmak anlamına gelen roller ve statüler ağına uygun olarak hareket eden/edecek olan bireylerden meydana gelmiştir.
Soru: 171. Aile Sosyolojisi Ailenin Toplumdaki Yeri adlı kitabının yazarı kimdir?
Cevap: Önal Sayın
Soru: 172. Parsons’ın aile kuramı kaç boyutta inceler bunlar nelerdir?
Cevap: 1.Amerikan ailesinin işlevleri 2.Amerikan ailesinin yapısı 3.Erkek ve kadın rolleri
Soru: 173.”Toplum bir ….. sistemdir. Aile ise bu bütünsel sistemin bir …-sistemidir. Yani aileyi tek başına bir sistem olarak ele almamak ve diğer kurumlar gibi bütünsel topluma bağımlı bir birim olarak değerlendirmek gerekir.”Boşluklara hangi kelimeler gelecektir?
Cevap:  b) Bütünsel-alt

a) Alt-bütünsel

b) Bütünsel-alt

c) Birim-toplum

d) Aile-Toplum

Soru: 174. Parsons çağdaş Amerikan ailesinin yapısını nasıl tanımlar?
Cevap: Çekirdek veya evlilik ailesi olarak tanımlar.
Soru: 175.Dölverme Ailesi nasıl oluşur?
Cevap: İki yanlı akrabalık sistemi üzerine dayanır ve evlilik üzerine kurulmuştur.Değerleri akılcılık üzerine temellenir. Bu ailenin cinsiyete ve kuşaklara bağlı rolleri çok değişmiştir. Birincisi egonun içinde doğduğu yönlendirme ailesi adı altında İkincisi ise egonun evlenmesinden kaynaklanan döl verme ailesi olarak isimlendirilir. Ego iki ailenin tek ortak üyesidir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 176. Evlilik Ailesinin şemasal sıralaşını nasıldır?
Cevap: Yönlendirme ailesi-Ego Egonun içine doğduğu Aile-Yönlendirme Ailesi Egonun Yönlendirme Ailesinden tamamen bağımsız olarak kurduğu-Dölverme Ailesi
Soru: 177. Parsons’a göre hangi tip aile sanayi toplumuna daha iyi uyum gösterir?
Cevap: Evlilik ailes
Soru: 178.Evlilik ailesinin sanayi toplumuna uyum sağlamasının nedeni nedir?
Cevap: Çünkü bu aile, sanayi toplumunun gerektirdiği coğrafi ve toplumsal hareketliliği daha kolay yerine getirebilir.Mesleki zorunluluklar nedeniyle yer değiştirmeleri küçük aile, geniş bir aileden daha kolay yapar.
Soru: 179.Evlilik ailesinin genel özellikleri nelerdir?
Cevap: Yönlendirme ailesinden bağımsızdır. Akrabalık ilişkilerinden bağımsızdır. Coğrafi hareketliliği uygun bir aile tipidir. Toplumsal hareketliliği uygun bir aile tipidir. Bireylerin kendi yeterlilikleri/becerileri temelinde kurulmuştur.
Soru: 180. Sosyoloji-Kısa Fakat Eleştirel Giriş eser kime aittir?
Cevap: A. Giddens
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 181. Parsons’ın Amerikan ailesi hakkında görüşleri etkinlik yarattığı kadar eleştirilere de maruz kalmıştır.Bu Eleştiriler nelerdir?
Cevap: Birincisi tanımladığı ailenin sınıfsal nitelikleri, yeni bir aile modeli kurarken geleneksel kadın-erkek rollerinin muhafaza etmesi gibi özelliklerle ifade edilebilir. İkincisi evrensel bir şeklide yorumlanan sanayileşmenin çekirdek aileyi ortaya çıkaracağı tezidir.
Soru: 182.A.Giddens’a göre hangi topluma geçiş geniş aileyi parçaladı?
Cevap: Endüstri toplumuna
Soru: 183. Durkheim’a göre modern aile hangi temele dayanmaktaydı?
Cevap: Evlilik temeline
Soru: 184.Eskiden aile hangi temele dayanıyordu?
Cevap: Aile temeline
Soru: 185. Parsons,geniş aile sisteminde değerler nasıldı?
Cevap: Akılsal olmadığı, statünün doğumla birlikte elde edildiği konusunda ısrar etmektedir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 186.Sanayi sonrası modern Amerikan evlilik ailesi hangi değere yönelmiştir?
Cevap: Akılsal değerlere yönelmiştir.
Soru: 187. Parsons Aile içinde kadınsı ve erkeksi rollerde özellikle neye önem verirdi?
Cevap: Cinsiyete bağlı ailesel roller konusuna önem verir.
Soru: 188. “Toplumla bağ kurma rolü …….. olarak tanımlanır.”Boşluğa gelecek kelime hangisidir?
Cevap: Araçsal rol
Soru: 189. Aile içinde kadınsı ve erkeksi rollerde anne babaya düşen roller nelerdir?
Cevap: Anne Anlamsal Roller Baba Araçsal Rol
Soru: 190. Cinsiyete uygun olarak rollerin bu iki kutupsal yapısı (ev içi-ev dışı roller) Parsons’a göre,ailede ne gibi fayda sağlar?
Cevap: Çocuğun kişiliğinin biçimlenmesinde önemli rol oynar.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 191. Akrabalık ilişkilerinin daralmasıyla anne-baba ve çocuklardan oluşan hangi aile tipi ortaya çıktı?
Cevap: Çekirdek aile ortaya çıktı
Soru: 192. L. Stone on altıncı yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıl başlarına kadar geçen süre içinde ailenin gelişmesini kaç ana aşamaya ayırıyor bunlar nelerdir?
Cevap: 1-“Hısım akraba ilişiklerine açık akraba tipi” [Open Lineage Family, The Family, Sex and Marriage in England: 1500-1800 s:6] 2-“Sınırlı babaerkil çekirdek aile” [The Restricted Patriarchal Nuclear Family, The Family, Sex and Marriage in England: 1500-1800 s:7] 3-“Bireylerin birbirine sıkı bağlarla bağlandığı çekirdek aile” [Closed Domesticated Nuclear Family, The Family, Sex and Marriage in England: 1500-1800 s:7]
Soru: 193. 16. yüzyılda ve öncesinde egemen olan aile tipi Stone’un hangi aile tipidir?
Cevap: “Hısım akraba ilişiklerine açık akraba tipi” olarak adlandırdığı aile tipidir.
Soru: 194. Ariés’in belirttiği gibi, ailenin “toplumla arasına mesafe koyması”, “toplumu yavaş yavaş genişleyen özel hayat alanının dışına itmesi” kaçıncı yüzyılda mümkün olmuştur?
Cevap: 18.yy
Soru: 195.Stone göre Sınırlı babaerkil çekirdek aile ne demektir?
Cevap: Zenginlerinkinden başlayarak mahremiyet sağlayan koridorların olması,yatak odalarından ayrılan oturma odalarıyla bugünün çağdaş planlanmasına temel oluşturur.Stone’un çizdiği tabloya göre bu tür gelişmelerin öncesinde yalnızca belirli sosyal gruplar içinde olsa da ikinci tip bir aile hayatı ortaya çıktı. Stone buna oldukça karmaşık bir ifadeyle “sınırlı babaerkil çekirdek aile” demektedir
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Soru: 196. On sekizinci yüzyılda yerleşmiş temel aile kurumu olan “bireylerin birbirine sıkı bağlarla bağlandığı çekirdek aile”nin ortaya çıkışını gösteren birkaç ayırt edici özelliği stone hangi deyimiyle özetlemiştir?
Cevap: Stone “sevgi ve muhabbete dayalı bireycilik” deyimiyle özetliyor.
Soru: 197. Sembolik Etkileşimci yaklaşımın pragmatizme dayanan üç temel ilkesi nelerdir?
Cevap: a) İnsanlar kendileri tarafından anlam/önem atfedilen (yüklenilen) davranışlarda bulunurlar.

b) İnsanların davranışları toplumdaki diğer insanlarla giriştikleri sosyal etkileşimden kaynaklanır.

c)İnsanlar karşılaştıkları durumları yorumlarlar ve ulaştıkları sonuca bağlı olarak da davranışlarını değiştirirler.

Soru: 198. Sosyal psikolog Çiğdem Kağıtçıbaşı 1971yılında yaptığı araştırma hangisidir?
Cevap: Çocuğun Değeri Araştırması
Soru: 199. Sembolik Etkileşimcilere göre, boşanmayı mümkün kılacak ilk önemli adım nedir?
Cevap: Evliliğe bir seçenek (boşanma, yeni bir evlilik ya da evli olmama durumu) bulunduğunun algılanması
Soru: 200.Evliliğin kendisine gereğinden fazla yüklenilen bir kurum haline gelmesi Sembolik Etkileşimci yaklaşımın aile ve boşanma konusuna yönelik yaşanan değişimleri hangisinde meydana gelmiştir?
Cevap: Duygusal Doyum
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-1
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-23
Aile Sosyolojisi
ANASAYFA
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
İnkılap Tarihi Anasayfa
Sosyoloji
Sosyoloji ANASAYFA
TOEFL
TOEFL GRAMERİ
Facebook
SOSYOLOGİ GERUBU

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!