Aile Sosyolojisiauzefsosyoloji

Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3

Aile Sosyolojisi Soruları

aile sosyolojisi sorular - 3

Soru: 201. Evlilikte Aşk Sembolünün işleyişinden hangi sonuca varılmıştır?
Cevap: Evlilikte aşk/ilgi sembolleri yüzünden eşler beklentilerinin gerçekçi olmadığını görememekte ve boşanmaktadırlar.
Soru: 202.Evlilikte çocuğun anlamı ne olmuştur?
Cevap: Erkek çocuklar aile işinde çıraklık ederken, kızlar da ev işlerinin yanı sıra eş olma rolünü öğrenirlerdi. Küçük yaşlardaki çocukların masum ve hassas olduklarının kabulü zaman almıştır.
Soru: 203.Evlilikte ebeveynin anlamında hangi sonuca varılmıştır?
Cevap: Günümüzde çocuk yetiştirme çok daha uzun sürmekte ve çocuklar çok fazla talepte bulunduklarından, ebeveynlere geçmişte olduğundan çok daha fazla duygusal olarak da yüklenilmektedir. Yani hem çocuklardan hem ebeveynlerden beklentiler artmıştır.
Soru: 204.Evlilik rolünde kadının rolü değişmiş midir?
Cevap: Kadın ev dışında çalıştığında ev işleri ve çocukların bakımı konusunda kocasından veya aile büyüklerinden destek beklemektedir. Ancak kadınların geleneksel cinsiyet rollerine ilişkin yükümlülüklerinin azalmak bir yana, iş ile birlikte yürütülmeye çalışılması, kadınların çok daha fazla ezilmesine yol açmıştır.
Soru: 205. Çatışma denildiğinde akla ilk olarak hangi akım gelir?
Cevap: Marksizm
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 206. Sembolik Etkileşimci Yaklaşım evliliklerin boşanma ile sonuçlanmasını nasıl açıklamaya çalışmıştır?
Cevap:

Duygusal Doyum: Eşlerin birbirleriyle arkadaş /dost olmak amacıyla evlenmeye başlamaları kadar; eşlerin birbirinden çok şey bekleyerek aradıklarını bulamaması boşanmalarda artışa yol açmıştır. Sonuç olarak evlilik kendisine gereğinden fazla yüklenilen bir kurum haline gelmiştir.

Aşk Sembolü: Kadın veya erkek olarak sahip olunan aşk veya ilgi görme/gösterme sembolleri de evliliğin yükünü ağırlaştırmaktadır.

Çocuğun Anlamı: Tüm dünyada çocukluk ile ilgili görüşlerde köklü değişmeler ortaya çıkmıştır.

Ebeveynliğin Anlamı: Hem çocuklardan hem ebeveynlerden beklentiler artmıştır.

Evlilik Rolleri: Geçmiş kuşaklarda anne-baba veya karı koca olarak eşlerin ev, iş ve çocuklarla ilgili konularda sınırları çizilmiş sorumlulukları bulunurken, günümüzde belirsizlikler artmıştır.

Seçenekleri Algılama: Evliliğe bir seçenek (boşanma, yeni bir evlilik ya da evli olmama durumu) bulunduğunun algılanması boşanmayı mümkün kılacak ilk önemli adımdır.

Boşanmanın Anlamı: Boşanmaya yüklenilen başarısızlık anlamındaki sembolik anlamın değişmesi ve bir damga olmaktan çıkması boşanmaların artmasında başlı başına önemli bir etken olmuştur.

Yasal Değişiklikler: Geçimsizliğin bir neden olması

Soru: 207.Çatışma kuramı?
Cevap: Marxist görüşü R. Dahrendorf : Ailenin bir çatışma yönetimi sistemi L.Coser “Belirli koşullarda evlilikte çatışmanın ortaya çıkışı, eşler arasındaki ilişkilerin zayıflığından ziyade güçlülüğünü gösteremez mi?
Soru: 208.Çatışmayı, bireyler arasında birbirine uymaz farklı amaçları içine alan her türlü ilişki olarak tanımlayan kimdir
Cevap: R. Dahrendorf
Soru: 209.Çatışma ailede ne gibi sorunlar üzerinde durur?
Cevap: Ailede patolojik bir olgu olarak değil, doğal, beşerî etkileşimin normal bir sonucu olarak görülür. Bu yaklaşım, aile üyeleri arasındaki güç ve kaynakların yönetimi konusuna odaklanır. Çalışmalarda eşler arası şiddet, aile içi problemler, evlilik sorunları üzerinde durulur.
Soru: 210. Çatışma toplum açısından olduğu kadar aile açısından da kaçınılmaz olmasının önüne geçilmesi için ne yapılmalıdır?
Cevap: Çatışmanın ortadan kaldırılması değil düzenlenmesi gerekir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 211.Feminist yaklaşımı oluşturan önemli faktörler nelerdir?
Cevap: Erkek egemenliği “ataerkilliktir”.

Aile de ataerkil bir kurumdur. Toplumsal cinsiyet rolleri kültürel olarak öğrenilerek aktarılırlar

Marxist Feminizme göre, erkek egemenliği kapitalizmin bir sonucu veya özel mülkiyeti koruyan kapitalizmin yol açtığı bir durumdur.

Radikal feministler ataerkilliği kültürün bir sonucu olarak görürler.

Kültür değiştiğinde ataerkillik de değişebilir. Liberal Feminizme göre kamusal alanda çalışmak çok önemlidir. Sosyalist Feminizme göre Kadının özgürleşmesi ve kurtuluşu ancak sosyalizm ile mümkündür.

Soru: 212. J. Sprey, uyum kavramı yerine hangi kavramını koymaktadır?
Cevap: İşbirliği kavramını
Soru: 213.”Aile çatışması, çatışan parçalardan birinin elenmesi, yok edilmesiyle çözümlenmemelidir. Başarılı bir çatışma yönetimi gereklidir. Yani aileler çatışma ile birlikte yaşamayı öğrenmelidir.” Sözü kime aittir?
Cevap: J. Sprey
Soru: 214. Şirin Tekeli Feminizme eleştirisi nedir?
Cevap: Cumhuriyetin eşitlikçi ve iş hayatını hedefleyen söylemleri, öte yandan tüm geleneksel ev işlerini kadınların yapmaya devam etmesi, kanun önünde kocaların evin reisi olarak görünmesi nedeniyle “devlet feminizmi”ni eleştiriyordu.
Soru: 215. Ulrich Beck ve Elisabeth Beck Gernsheim ekolojik kriz, AIDS, feminizm, kitle iletişim araçlarının gelişimi,tüketim kültürü, kişisel gelişim ve sınıfsal antagonizmalar gibi birbiriyle bağlantısız görünen toplumsal olguları refah demokrasileri bağlamında ele alarak hepsini risk toplumu şemsiyesi altında toplamışlardır bunlar nelerdir?
Cevap: Risk toplumunun belirsizliklerini kişisel ilişkiler açısından gözlemlerler. Çağımızı, aile, iş, sevgi ve bireysel hedefler peşinde koşma özgürlüğü arasındaki çıkar çatışmalarıyla dolu bir çağ olarak görür.Bu evlilik ve aile yaşamını da etkiler. Aşkın küreselleşmesi : Farklı kültürlerden insanların bir araya gelmeleri, âşık olmaları ve aileler kurmaları her zamankinden sık rastlanan bir durumdur.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 216. Radikal feministler neyi talep etmek istedi?
Cevap: Kadının politikaya katılımı ve kamu çalışma hayatına daha geniş ölçüde girişini savundularsa da bu dönemin kadın hareketinin temel düşüncesi kadının ev içinde modern bir anne olarak rolünü desteklemek ve eğitimini talep etmekti.
Soru: 217. “Aileye İlişkin Kuramsal Yaklaşımlar”kime aittir?
Cevap: Sevinç Güçlü
Soru: 218. P. Bourdieu hangi kavram üzerinde durmuştur?
Cevap: Sosyal sermaye
Soru: 219.Bourdieu’nun sosyal sermaye teorisi hangi soruları ortaya koyar?
Cevap:

1.Sosyal sermaye aileler içinde nasıl oluşturulur ve biriktirilir? 2.Aileler, aile temelli sosyal sermayeyi gündelik yaşamda nasıl harekete geçiriyor? Yani sermaye nasıl yatırıma dönüşüyor? 3.Aile temelli sosyal sermayenin çocukların refahı için kullanılmasının sonuçları nelerdir? 4.Sosyal sermaye başarı biçimlerine niçin ve nasıl yol açar?

Soru: 220. Bourdieu, aileyi nasıl tanımlar?
Cevap: Aile, çıkarların bir dayanışmasıdır. Aile, ekonomik, kültürel ve sembolik ayrıcalıkları da toplar.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 221. Bourdieu’ya göre, ailenin sosyal sermaye sahipliği neden önemlidir?
Cevap: Kültürel sermayeyi harekete geçirebilmeleri için önemlidir ve sonuçta bu aile üyesinin başarısını etkiler.
Soru: 222. Bourdieu kaç temel sermaye tipi olduğundan bahsetmektedir bunlar nelerdir?
Cevap: 1.Ekonomik: Ekonomik kaynaklara egemendir. 2.Toplumsal : ilişkilere egemendir. 3.Kültürel : Kültürel sermayedir.
Soru: 223.Zaman içinde Bauman “postmodern” teriminin sorunlu olduğunu düşünürek hangi terime geçerek çağdaş toplum içindeki ilişkilerde, kimliklerde ve küresel ekonomideki hareketlilik ve değişimlerde bu kavramın daha iyi tanımladığını ifade eder?
Cevap: Akışkan modernite
Soru: 224. Katı moderniteden daha akışkan bir sosyal yaşam biçimine geçildiğini düşünmeye başlayan kimdir?
Cevap: Z.Bauman
Soru: 225.Z.Bauman Akışkan aşk kavramını aile içinde nasıl açıklamıştır?
Cevap: Akışkan aşk kavramı da kırılganlık, geçici olma, risk, güven ve güvende olmama durumlarının özel hayatlar, aşk, aile için de geçerli olduğunu açıklamaktadır.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 226. Akışkan Aşk adlı kitabın yazarı kimdir?
Cevap: Z.Bauma
Soru: 227.Modernitenin dönüşümü ile ilgili çalışma kime aittir?
Cevap: Z.Bauman
Soru: 228. Yeni Aile Türleri: nelerdir?
Cevap:

1)Yeni geniş aile boşanma ve sonrasında yeniden evlenmelerin oluşturduğu aile tipidir. Eski evlilikten gelen çocuklarla beraber yeni geniş aile ortaya çıkar.İki çekirdekli aile olarak da tanımlanabilmektedir.

2)Tek ebeveynli aile boşanma, ölüm, evlilik dışı doğum nedenleriyle ortaya çıkmaktadır.

3)Birlikte yaşama çoğunlukla evlilikten önceki deneysel aşama olarak görülmektedir.

4)Bekar kalma : Boşanmalar dışında geç evlenmek, eşi ölen yaşlı nüfusun artması, bekar yaşamının tercih edilmesi etkendir.

5)Gay/Lezbiyen birliktelikleri evlilik talepleri çoğunlukla onaylanmasa da yapay döllenme ile çocuk sahibi olarak eşcinsel ebeveynlerden oluşan aileler ortaya çıkmaktadır.

Soru: 229.Toplumsal cinsiyet terimini sosyolojiye sokan kimdir?
Cevap: Ann Oakley
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 230.Toplumda geçen Sosyolojik kavramlar nelerdir kısaca açıklayınız?
Cevap: Toplumsal cinsiyet:Cinsiyet (sex) biyolojik kadın-erkek ayrımını anlatırken, ‘toplumsal cinsiyet’ (gender) erkeklik ve kadınlık arasındaki farklılıklar ve buna paralel ve toplumsal bakımdan eşitsiz bölünmeye gönderme yapmaktadır.

Cinsiyet rolleri : Erkeklerin ve kadınların nasıl davranmaları gerektiğini ve onlardan gerçekleştirmeleri beklenen farklı görevleri ortaya koyan bir görüş olarak gelişmiştir.

Karı-koca ailesi: Çekirdek aile yerine kullanılan bir terimdir.

Anasoylu (matrilineal): Bazı durumlarda anaerkillik (matriarchy) anlamında kullanılmaktadır.

Ataerkillik (patriarchy): Erkek tahakkümünü yansıtan daha genel bir anlamla yüklüdür.

Duygusal bireyleşme: XVIII. yüzyıl sonrasında gelişmeye başlayan evlilik bağlarının romantik duygular yaşayıp kişisel cazibeden etkilenmeyle kurulmasını sağlayan süreç için kullanılan bir terimdir.

İçevlilik (endogamy): Belli bir akrabalık grubu içinden evlenmeyi tercih eden ya da öngören bir pratiktir. Zıttı ise dış evlilik (exogamy) terimi ile adlandırılır. Buna göre de akraba grubunun dışında evlilik yapmak tercih edilir ya da öngörülür.Bu sınır genellikle ensest tabusuyla çizilir.Yakın akrabalar,özellikle ana-babalar ile çocuklar ve kardeşler arasında cinsel ilişkinin yasak olduğunu ifade eden bir terimdir.

Ensest tabusu (incest taboo): Yakın akrabalar, özellikle ana-babalar ile çocuklar ve kardeşler arasında cinsel ilişkinin yasak olduğunu ifade eden bir terimdir. Dış evlilik teriminin açıklamasında da görüldüğü gibi sınırlar bazı durumlarda daha geniş çizilmiştir

Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 231. F. Braudel yönetiminde yazılan ve Metis yayınları tarafından 1991 yılında basılan Akdeniz-İnsanlar ve Miras “Aile” adlı kitap kime aittir?
Cevap: Piergiorgio Solinas
Soru: 232.Akdeniz ailesini tanımlayınız?
Cevap: Geleneksel Akdeniz toplumunda aile, bireylerin vazgeçilemez var olma biçimidir; her birey, aile ilişkileri onu ne olarak tanımlıyorsa odur: baba, evlat, eş, ana. Ataerkil yapı, Akdeniz kültürlerinin bütününde rastlanan yaygın bir özelliktir.Aile biçimlerinin basit bir tipolojisi öncelikle ailenin büyüklüğüne bağlı olacaktır.
Soru: 233.Komünal örgütlenme nedir?
Cevap: Ataerkil düzenlemeyi geliştiren tüm aileler arasında, en tutumlularını ve çalışma gücü en yüksek olanlarını yıldırmadan bir eşitlik kurmaktadır.
Soru: 234.Le Play İstikrarsız aileyi nasıl tanımlar?
Cevap: Birbirine zıt iki tip olarak
Soru: 235.Tek eşli aile kimin egemenliği üzerine kurulmuştur?
Cevap: Erkek egemenliği
Soru: 235.Tek eşli aile kimin egemenliği üzerine kurulmuştur?
Cevap: Erkek egemenliği
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 236. İki başlı evliliğin klasik toprağı neresidir?
Cevap: Amerika
Soru: 237.Feminist yaklaşım içinde en önemlileri nelerdir?
Cevap: Marksist, Radikal, Liberal Sosyalist Feminizm
Soru: 238.Marksist düşünce kısaca nedir?
Cevap: Kadınların işçi sınıfında kurtuluşa ulaşacakları hakkındaki sosyolojik açıklamalar
Soru: 239.On altıncı yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıl başlarına kadar geçen süre içinde ailenin gelişmesinde “Hısım akraba ilişiklerine açık akraba tipi” diyen kişi kimdir?
Cevap: L. Stone
Soru: 240.Sosyal sermaye kavramı üzerinde duran kimdir?
Cevap: P. Bourdieu
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 241.İkinci dalga feminizm nasıl gelişti?
Cevap: Oy hakkı ABD’de 1920’de, Britanya’da 1928’de gerçekleştirilmiştir.Bundan sonra, kamusal alanda erkeklerle eşit haklara sahip olma hedefi ile aile içindeki konumlarını iyileştirme hedefleri arasında farklılıklar-gerilimler doğdu.1969’dan sonra ikinci dalga feminizm gelişti.
Soru: 242. Aşkın Normal Kaosu adlı kitaplarının devamı niteliğinde 2013 yılında hangi kitap yayınlanmıştır?
Cevap: Distant Love
Soru: 243.Distant love kitabında hangi ailelere odaklanılmıştır neden?
Cevap: Bu kitapta da “dünya aileleri”ne odaklanırlar. Amaçları aşkın küreselleşmesine odaklanmaktır.Çünkü çağın koşulları farklı kültürler arasındaki mesafeyi yaklaştırmıştır. Dolayısıyla farklı kültürlerden insanların bir araya gelmeleri, âşık olmaları ve aileler kurmaları her zamankinden sık rastlanan bir durumdur.
Soru: 244. Çoğul aile (Geniş aile) özel aile türü eski toplumlarda hangi bölgelerde görülmüştür?
Cevap: Kuzey Afrika ve özellikle Berberi halkları İslam kültürüyle karışmış olan kendilerine özgü özelliklerini korudular; Yunanistan’da,Sırbistan’da ve genel olarak Balkanlar’da; Orta İtalya’da ve Po ovasında, Fransa’nın bazı bölgelerinde de çoğul ailelere rastlandı.Bunların dışında kalan bölgelerde, Sardinya’da, Korsika’da, hatta İtalya’nın güneyinde
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 245. Çoğul ailenin biçimsel özellikleri nelerdir?
Cevap: 1.Çoğul aile, ortak bir atadan gelen, yetkeyi elinde tutan erkeklerin oluşturduğu bir soy çizgisine göre konumlanan ve sayıları sürekli artan hısımları kendi içinde toplama eğilimindedir.

2.Ortak maddi bir temele, mal varlığına dayanır. Bu temel hayvanlar, tarım aletleri ve evle birlikte, toprağı da içerir. ü3.Bir üretim ve tüketim birimi oluşturur. Daha da özgül olarak, geleneksel dengenin sağlandığı durumlarda aile kendi kendine yeter: Üretim birimiyle tüketim birimi birbirine karışır.

4.Kökenini oluşturan yapısını kuşaktan kuşağa yenileme eğilimindedir.Gerçekten, ailenin yeniden yapılanması anlamına gelen süre “çevrimi” üç kuşağa yayılabilir. Bu ortalama süre, Toscanalı bir kırsal ailenin 1880 ile 1976 arasındaki yaşamı üzerine yapılan bir araştırmada ortaya konmuştur. Buna göre üç kuşak gelip geçtiğinde, parçalanma süreçleri tamamlanmış olur.

5.Yukarıda kullanılan terimlerle tanımlanan mülk, sürekli var olan bir karşıtlığın doğmasına neden olur: Çoğul aile, üzerinde kurulmuş olduğu toplumsal üretim birimini belirli bir sınırın ötesine götüremez. Erkek kardeşler ve aileleri, baba öldükten sonra bile, ayrılmamaya karar verebilirler; ama onlardan sonra gelen kuşağın aynı biçimde davranması zordur. Bu durumda aile yine çoğalarak kendini yeniler. Fakat bunu başlangıçtaki malvarlığını küçülterek, mülk edinme ya da intifa hakkı yoluyla yeni bir toprağa sahip olarak yapar.

Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 246. Akdeniz ailesinin zorunlu çalışma yükümlülükleri nelerdir?
Cevap: Akdeniz’in bütününde uzun süre, ataerkil babaoğul ilişkisi şemasıyla çerçevelendi.Evlilik bağı ise siyasal ve dinsel birleşmelerin onaylanması işlevini görmeye yaradı.
Soru: 247. Zadruga ailesinin özellikleri nelerdir?
Cevap: Sırbistan’a özgüdür.Aralarında kan bağı olan üyeleri birbirlerine ortak dayanışma,aynı konutu paylaşma, ortak tüketim ve üretim ilişkileriyle sıkıca bağlandığı korporatif bir birimdi.Bu kurumun ekonomik temeli toprak mülkiyetiydi. Geniş arazilere yayılmış bir yurtluk içinde zadruga hem bir akrabalık kurumu hem de kimi zaman hatırı sayılır büyüklüğe ulaşan bir insani yerleşim merkeziydi.
Soru: 248.Çoğul ailede yaşlı atanın işlevsel görevi nedir?
Cevap: Topluluğun organik,ekonomik, maddesel ve toplumsal bütünlüğünü temsil etmekte, aynı zamanda da onu yararlı ve verimli hale getirmektir.
Soru: 249.Çoğul ailede yaşlı atanın gücünü yitirmesinin sonuçları nelerdir?
Cevap: Yaşlı ata, gücünü, yetkesini,iktidarını yitirmesi yüzünden aile bütünlüğünü temsil edemez duruma geldiğinde işlevini bitirmiştir.Bundan sonraki simgesel değeri, ata soyunu sürdürmesidir: Kuşakların akışı içinde ailenin canlı bir halkasını,ölmüş atalar zincirine bağlamaktadır.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 250.Ailede Ataerkil yapıyı kısaca açıklayınız?
Cevap: Akdeniz kültürlerinin bütününde rastlanan yaygın bir özelliktir.Bu ailenin en ileri götürülmüş örneklerinden biri,özellikle kırsal göçebelik dönemindeki eski Yahudi ailesidir.Erkek soyunun gücü;başka bir deyişle,eskilerin,yaşayan atalar yetkesinin,soya ait dayanışmanın,onu temsil eden en yaşlı insanda kişileştirilmesiydi.Yaşlı atanın yetkesi kadınlara; çocuklarına ve bunların eşlerine kadar uzanıyordu. Sürü hayvanları, birikmiş ve canlı zenginliğin maddi biçimi, refahın simgesi ve kaynağı, soyun mülküydü; onun korunması ve geliştirilmesi son çözümlemede evlilikler konusundaki seçimi yönlendiriyordu.Soyun sürüp gitmesi tabii ki evliliğin temeliydi: Erkekler, kadınlar ve çocuklar gerekli olan canlı zenginlik kaynağını oluşturuyordu. Birliğin yürütülmesi ve korunması onun refah düzeyine ve onu oluşturan bireylerin çokluğuna bağlıydı. Bir erkek, çocuk bırakmadan öldüğünde, dul kalan kadın, kayınbiraderiyle evleniyordu: Bu evlilikten doğan çocuklar, kısmen, ölen erkeğin çocukları olarak kabul ediliyordu. Levirlik adı verilen bu kurum (böylece ailenin neslini sürdürmesi) daha başka birçok halkta olup biteni açıkça gözler önüne serer. Bir aile tarafından gelin olarak verilen kadınlar, onu alan ailenin mülküne geçiyorlardı, bu aile ise onlardan doğurganlıklarına göre, mirasla ilgili haklara uygun olarak (bu durumda, ölen kocanın erkek kardeşi hak sahibiydi) istediği gibi yararlanıyordu.
Soru: 251.Levirlik nedir?
Cevap: Bir erkek, çocuk bırakmadan öldüğünde, dul kalan kadın, kayınbiraderiyle evleniyordu: Bu evlilikten doğan çocuklar, kısmen, ölen erkeğin çocukları olarak kabul ediliyordu.Buna levirlik denilirdi.
Soru: 252. Ortakçılık nasıl bir oluşmuştur?
Cevap: Efendinin ailesi, kendisine çeşitli yollardan bağlanmış olan köylü ailelerinin sürekli parçalanması sayesinde zenginleşti.Ortakçılık, bu duruma bir örnek oluşturur:Orta İtalya’da ve Po ovasında, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna, hatta daha da sonrasına kadar ortakçılık sürdü.Birbirleriyle dayanışma halinde olan ve bu tutumlarıyla dağılmayan ortakçı-kolon ailesinin çoğalma ve gelişme çabası göstermesine karşılık, kendisini dağılmaktan kurtarabilmesine olanak yoktu… Köylü, ailesiyle birlikte çiftlik sahibinin arazisine yerleşiyor ve kendisine verilen ev ile toprağı işleme hakkı karşılığında, elde ettiği ürünü onunla yarı yarıya paylaşıyordu. Bu iş ilişkisi, toplumsal anlaşma görüntüsü verse de aslında bir bağımlılık ilişkisiydi. Ortakçı, arazi sahibine bir rant sağlıyor,o da ona, hangi ürünlerin yetiştirileceği, kullanılacak yöntemler ve ekilecek miktar konularında
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 253.Bazı temel görünümlerini (görev ve yetkenin birbiriyle kaynaşması, malvarlığının dayanışma içinde korunması, aile adının ve malların sonraki kuşağa aktarılması)biçimsel olarak korumakla birlikte, nitelik olarak derinlemesine değişikliğe uğraması hangi aile yapısına aittir?
Cevap: Çoğul aile (ya da en azından çoğul ailenin mantığı)
Soru: 254.Kralın intifa hakkı nedir?
Cevap: Ailenin bin bir emekle meydana getirdiği ürünlerin hiçbiri “mülk sahibinin gözünden kaçırılamaz, bir bölümü her zaman ona ayrılırdı: Piliç, yumurta, tavşan, domuz eti Noel ve Paskalya kutlamalarında mülk sahibinin evine götürülürdü. Araziden sağlanan ürünlerle birlikte belirli miktarda kumaşın da her yıl verilmesi gerekirdi. Efendiye bağlılığın ve boyun eğmenin ifadesi olan bu armağanlara ‘kralın intifa hakkı’ denirdi.
Soru: 255.Ataerkil toplumun ortaya koyduğu şema, insanları belirli işlevleri, görevleri yerine getirmeye, yoksunluklara katlanmaya zorlayan uyumlu bir toplum şeması mıdır?
Cevap: Ataerkil toplumun ortaya koyduğu şema, insanları belirli işlevleri, görevleri yerine getirmeye, yoksunluklara katlanmaya zorlayan katı bir şemadır.Bu kurallar, o dönemdeki ortamın ve teknolojinin gelişme aşamasının çok olumsuz zorlamaları karşısında aile birliğinin sürdürülebilmesini garanti altına alabilmek için zorunluydu. Öte yandan da aynı kurallar, toplumsal ve ekonomik yapının gelişmesini büyük ölçüde engelliyordu.19. yüzyılın ortalarına doğru sayısız aile topluluğu hâlâ kabile ilişkileri çerçevesi içinde topraktan, kuyulardan, otlaklardan birlikte yararlanıyordu. Kabilenin sahip olduğu arazinin kullanım hakkı ve mülkiyeti ne satılabilir ne de kiralanabilirdi.
Soru: 257.Fransa’nın, Cezayir’i (1830’dan itibaren), daha sonra Tunus’u (1881) ve Fas’ı (1912) Sömürgeleştirmesiyle ne gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır?
Cevap: Buralardaki toplulukların ve ailelerin dokusunu altüst eden bozucu öğeler bu ülkelere girdi. Devlet, zorla kamulaştırarak ya da satın alarak geniş bir toprak edinme işlemine girişti. Toprak mülkiyetinin bu işlemler sonucu el değiştirmesi, kırsal toplulukları dayandıkları aile örgütlenmesinin maddi temelinden yoksun bıraktı.Bir sömürgecinin elinde tuttuğu ortalama 120 hektar toprağa karşılık, köylünün elinde yalnızca 12 hektar toprak vardı.Köylü, daha önce kendi ailesinin toprağını mülküne sahip olmaksızın işleyen, fakat kendisi için yaşamın temeli olan bu kaynaktan yararlanma hakkını hiçbir şekilde elinden almayan bir toplumsal yapının parçasıyken, şimdi, toprağı elinden alınmış bir işçi durumuna geliyordu. Tarım işletmelerinde işçi olarak ya da daha önce özgürce yararlandıkları topraklarda yarıcı (ortakçı) olarak çalışmaya başladılar. Bu koşullarda,aralarındaki kan bağı kısa sürede koptu. Dayanışma, baş eğme ya da saygı ilişkilerini eski şemalara göre korumak, dayanışmanın ekonomik temelleri parçalandığında giderek daha zor hale geliyordu.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 258. Karl Marx, Cezayir’deki Kabiliye bölgesindeki kabilelerinin toplumsal örgütlenmesi hakkındaki yazdığı görüşü aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Cevap: d) Ailenin mülkü geleneksel olarak ailenin bütün bireylerinin katıldığı bir seçimle saptanan yaşlı erkeklerden biri tarafından yönetilir.Bu kişi, satın alınması gerekeni satın alır, satılması gerekeni satar, toprakları kiraya verir, tahıl ekimini ve hasadını yönetir.

a )Ekilebilir topraklar konusunda hâlâ hak sahibi olduğu görüntüsünü veren yalnızca bölünmez aile değildir.

b) Toprağın mülkiyeti bölünmez babaya aittir.

c) Bu aile, baba,ana, çocuklar, çocukların eşleri, çocukları ve onların çocukları (torunlar), amcalar, halalar, erkek ve kız yeğenlerden oluşmaz

d) Ailenin mülkü geleneksel olarak ailenin bütün bireylerinin katıldığı bir seçimle saptanan yaşlı erkeklerden biri tarafından yönetilir.Bu kişi, satın alınması gerekeni satın alır, satılması gerekeni satar, toprakları kiraya verir, tahıl ekimini ve hasadını yönetir.

e) Gücü ve yetkisi hiç de sınırlıdır değildir. f)Özellikle taşınmaz malların satın alınması ya da satılması gerektiğinde, ailenin bütün bireylerine danışması gerekmez.

Soru: 259. Solinas’ın “Aile” başlıklı yazısında geçen büyük toprak sahipleri ve feodal gelenekler köylü kitlelerinin aile yaşamını, küçük karı-koca ailesinin sınırlarına kadar küçülmeye itmiş, onları hiçbir güvenlik umudu olmayan yoksulluğa mahkûm etmiştir.Bir Orta İtalya kasabasında bir köylü kadının,1955 yılında not aldığı hangi sözleri ile en basit güvenceden bile yoksun bırakılmış bir insanlık durumunu olanca açıklığı ile gözler önüne sermektedir?
Cevap: “Her sabah uyandığımda, bize yeni bir gün bağışladığı için Tanrı’ya şükrediyorum ve akşam olup da keçimle, domuzumla, kuzumla ve çocuklarımla eve döndüğümde, yatağıma yatıp, bizi kazasız belasız günün sonuna erdirdiği için Tanrı’ya yeniden şükrediyorum”.
Soru: 260. Sömürgecilerin çıkarlarına ilave olarak —diye yazar Marx— hükümet, boyun eğdirilmiş halkın,kabile toplulukları düzeninin bozulması yoluyla zayıflatılmasını da hedef alıyordu; meclis üyesi Didier, Fransız Ulusal Meclisi’ne 1851’de sunduğu raporda bu hedefi hangi sözlerle dile getiriyordu?
Cevap: “Kan bağı temeline dayanan toplulukların parçalanmasına yoğunluk kazandırmalıyız. Egemenliğimize başkaldırmalarının önüne geçmenin anahtarı buradadır.”
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 261.Osmanlı toplumunda aile kimin kitabıdır?
Cevap: İ.Ortaylı
Soru: 262.İ.ortaylı’nın “Osmanlı Ailesi”ni açıkladığı kitabın ismi nedir?
Cevap: Osmanlı Toplumunda Aile
Soru: 263.Hane ne demektir?
Cevap: Hane, Farsça kökenli bir kelimedir. Ev, ikametgâh, aile anlamlarına gelen hane, aynı zamanda hukuki ve mali bir birimdir.
Soru: 264. Nejat Göyünç’ün tahlil ettiği hane büyüklüğü kaç kişi olarak ifade edilmektedir?
Cevap: 5
Soru: 265. Sosyolojinin ülkemizdeki kurucusu kimdir?
Cevap: Ziya Gökalp
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 266.Osmanlı’da ilk Batılılaşma kimin zamanında başlamıştır?
Cevap: Sultan Abdülmecit
Soru: 267. İkinci Meşrutiyet döneminde en çok tanınan ve kadın haklarının meşhur savunucusu kimdir?
Cevap: Celal Nuri
Soru: 268. XIX. yüzyılın sonunda aşk ve özgür evlilik seçimi konulu modern piyes ve romanlar ortaya çıkmaya başlamıştır.Aile bu çerçevede merkezi önemdeydi. Bu tür edebiyat 1860’larda aşk ve özgürlüğün yüceltilmesiyle başlıyor,1920’lerde doruk noktasına erişiyordu. Ziya Gökalp bu gelişmeler karşısındaki endişesi ne olmuştur?
Cevap: “Toplumsal ahlakla ehlîleşmemiş romantik aşkın memleketimizde cinsi bir ahlaksızlık cereyanı doğurmaya başladığından” endişe ile bahsediyordu. Kontrolsüz aşk kolaylıkla denetimden çıkabilecek bir güçtü ve Gökalp bunu aile namusunun büyük ölçüde kadının iffetine bağlı olduğu bir toplumda özellikle tehdit olarak görüyordu. Gökalp yaşadığı dönemde, aile bağlarında gevşeme olduğunu ve boşanmaların arttığını söylüyor ve bunun “gerek zevç ve gerek zevcelerin,çocuklarını düşünmeyerek, hodkam duygulara gittikçe daha çok kapılmakta olduklarını gösteren” ahlaki çöküntü ortamına bağlıyordu.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 269. Batılılaşmanın ev ve aileye etkilerini incelemek için hangi kaynaktan faydalanılmalıdır?
Cevap: Orhan Koloğlu’nun dönemin gazete reklamlarını inceleyerek yaptığı çalışmalardan faydalınabilir.
Soru: 270.‘Canan’ adlı romanında Peyami Safa İstanbul kadınları kaça ayırır bunlar nelerdir?
Cevap: 1.Avam, ailesine ve kocasına her zaman sadık orta halli kadın 2.asri kadın. 3.Bencil, zevk peşinde koşan ve sadık olmayan kadındı.
Soru: 271. Serbest cinsellik, serbest aşk ve bunların ahlak ve aile üzerindeki yıkıcı etkileri 1920’lerin hangi romanlarda ve dergilerde ana temalar olarak kullanılmıştır?
Cevap: Canan adlı romanda Resimli Ay dergisi Sevimli Ay dergisi
Soru: 272. İstanbul Haneleri’nde değişim hangi dönemde hız kazanmıştır?
Cevap: İkinci Meşrutiyet’le önemli ölçüde hız kazandı
Soru: 273. Cumhuriyet gazetesindeki bir yazar anne ve babalara hangi tavsiyelerde bulunmuştur?
Cevap: Aşk, saadet, huzur, hepsi tabii bir seyirle hayatta oluyorlar.Buna ne anne ne baba ne cemiyet ne kanun siper yapamıyor.Aşk mı istiyor, hürriyet mi istiyor, veriniz…
Soru: 274. Atatürk 1923’deki aynı konuşmasında hangi sözü kadınlara hitap etmiştir?
Cevap: Kadının en yüce vazifesi anneliktir
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 275. Birinci Dünya Savaşı çıktığında,İstanbul’da, kaçtan fazla kadın dergisi yayına başlamış ve değişen sürelerde yayına devam etmişti?
Cevap: 15’ten fazla
Soru: 276. ‘Bir kadının başlıca meşguliyeti evine nezaretten… ibarettir’ diyor ve çocuklarını da uygun bir biçimde topluma sokmaktır”sözü kime aittir?
Cevap: Abdullah Cevdet
Soru: 277.Ziya Gökalp’in kızı seniya söylediği söz nedir?
Cevap: ‘Kadın sadece çocuk yetiştirmekle sorumlu değildir… aynı zamanda milleti eğitmek ve erkeği doğru yola yöneltmek de onun görevidir’
Soru: 278. ‘Bize şimdilik, siyasi kadınlar, teknisyen kadınlar pek o kadar lazım değildir… Her şeyden evvel valideye, zevceye,mürebbiyeye, insal-i atiyeyi yetiştirecek kadınlara muhtacız’.Sözü kime aittir?
Cevap: Celal Nuri
Soru: 279. Adab-ı muaşeret kitabının tanınmış yazarı kimdir?
Cevap: Abdullah Cevdet
Soru: 280. XIX. yüzyılın son on yılından itibaren Osmanlı aydın ve yazarları çocuk ve onun toplumdaki yeri konularına eğilirler.İlkokul çocukları ve anne babalar için çocuk/ çocuk yetiştirme konularında kitaplar yazan Ahmet Mithat Efendi en önemli rolü oynayanlardandır.Bunlardan biri hangisidir?
Cevap: “Ana ve Babanın Evlad Üzerinde Hukuk ve Vezaifi”
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-3
Soru: 281.Medeni Kanun’un kabulünden bir yıl sonra yayınlanan ve Batılılaşmış Cumhuriyetçi seçkin aileleri hedefleyen kitabın adı nedir?
Cevap: Adab-ı Muaşeret
Soru:  282. BM, 1975–1985 arasını kadın on yılı ilan etmesinin sonucu ne olmuştur?
Cevap:İkinci dalga feminizmde çok sayıda kadın akademisyenin sosyolojik çalışmaları da etkili olur. Sosyoloji kuramlarının önemli bir kısmının erkek merkezli olmasına yönelik feminist eleştiriler, kadın sorunlarına yönelik araştırmalar yapılır.Toplumsal cinsiyet, ataerkillik, cinsiyet rolleri gibi kavramlarla, cinsiyet eşitsizliğine dair kuramlar geliştirilir.
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-1
Aile Sosyolojisi Soruları 2020-2
Aile Sosyolojisi
ANASAYFA
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
İnkılap Tarihi Anasayfa
Sosyoloji
Sosyoloji ANASAYFA
TOEFL
TOEFL GRAMERİ
Facebook
SOSYOLOGİ GERUBU

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!