auzefİnsan Davranışı Ve Sosyal ÇevreSosyal Hizmet

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -10

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -10

Ergenlik Döneminde Biyolojik Gelişim

#1. Çocuk yaşta gebeliğin anne ve bebeğin sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmalar olumsuz etkilerin doğumdan uzun bir süre sonra da devam ettiği üzerinde durmaktadır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri, sosyal hizmet uzmanının çok genç yaşta anne olmanın getirdiği sorunları anlama ve bu sorunlara odaklanma gerekçesini belirtmektedir? I. Genç annelere, kendi durumlarını gerçekçi bir biçimde geliştirmeleri, kendileri için ne yapabileceklerine ilişkin kararlar verebilmeleri ve ihtiyaç duydukları destek hizmetlerinde yer almaları konusunda yardım edebilmek için gereklidir. II. Ergen annelerin yoksul ve sosyal hizmetlere bağımlı olma durumunu kabul etmeleri için gereklidir. III. Ergen annelerin çocuğun bakımı sorumluluğundan kaynaklanan artan stresini hafifletmek için yenidoğanın evlatlık işlemlerinin bir an önce başlatılması için gereklidir.

#2. Riskli ve tepkisel hareketleri dizginleyen beyin bölgeleri, ergenlik döneminde gelişmeye devam etmektedir ve bu nedenle gençlerin heyecan arayan arzuları ve duyguları üzerinde yetersiz bir iç frenleme söz konusudur. Bu iç frenleme görevini üstlenen ve beyinde planlama, karar verme, hedef belirleme gibi karmaşık bilişsel etkinliklerden sorumlu olan ana bölge aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Aşağıdakilerden hangi ifade genel olarak “ergenlik dönemini” tanımlama bağlamında yanlıştır?

#4. Aşağıdakilerden hangisi kapsamlı ve etkili bir cinsel eğitim programının niteliklerinden biri değildir?

#5. Çocukların alkol ve uyuşturucu madde kullanımında anne babaların da olumsuz etkileri olabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi, çocukların alkol ve uyuşturucu kullanmasında anne ve babaların olumsuz etkileri arasında sayılmaz?


#6. Döllenme gerçekleşmediği zaman, dölyatağından aylık olarak kan ve ölü dokuların atılmasına ne ad verilir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi gebelikten korunma temel yöntemlerinden hormonlarla ilgili yönteme örnek olarak verilebilir?

#8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamında değerlendirilen, tek hücreli bir parazitin yol açtığı ve cinsel ilişki ya da üreme organlarının teması yoluyla bulaşabilen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri alkol ve madde kullanımı riski olan ergenlerin genel ortak özellikleri arasındadır? I. Ebeveynlerinden destek görmeleri II. Madde kullanımını teşvik eden akran baskısı III. Zeka geriliği IV. Düşük okul başarısı V. Ebeveynlerinin kararsız bir disiplin sergilemeleri

#10. Kapsamlı bir cinsel eğitim programının aşağıda belirtilen hedeflerinden hangisi “tutumlar, değerler, öngörüler” kapsamında değerlendirilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ergenlik Döneminde Biyolojik Gelişim

Ünite-10

1. Aşağıdakilerden hangi ifade genel olarak “ergenlik dönemini” tanımlama bağlamında yanlıştır?

A) Ergenlik, daha özgül olan buluğdan ayrı tutulmalıdır.

B) Ergenlik, insan ömrü içindeki genel bir zamana gönderimde bulunan kültürel bir kavram olarak düşünülmelidir.

C) Ergenlik insanların cinsel bakımdan olgunlaştıkları ve üremeye elverişli duruma geldikleri bir zaman dilimine gönderimde bulunur.

D) Ergenlikteki büyüme atılımı, iskelet ve kas yapısının çoğu yönü de dâhil olmak üzere bütün bedeni etkiler.

E) Ergenlerde, genellikle, eşitsiz ve orantısız bir büyüme görülür. Çoğu ergenin kas, kemik gelişimine bağlı olarak el, ayak, kafa orantısızlığı görülür.

Cevap: C) Ergenlik insanların cinsel bakımdan olgunlaştıkları ve üremeye elverişli duruma geldikleri bir zaman dilimine gönderimde bulunur.

2. Döllenme gerçekleşmediği zaman, dölyatağından aylık olarak kan ve ölü dokuların atılmasına ne ad verilir?

A) Regl

B) Metroraji

C) Plasenta

D) Polikistik over sendromu

E) Menopoz

Cevap: A) Regl

3. Çocukların alkol ve uyuşturucu madde kullanımında anne babaların da olumsuz etkileri olabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi, çocukların alkol ve uyuşturucu kullanmasında anne ve babaların olumsuz etkileri arasında sayılmaz?

A) Anne ve babaların çocuklarıyla yeterince ilgilenmemeleri.

B) Anne ve babaların çocuklarına gerekli desteği vererek yönlendirmeyi sağlamamaları.

C) Alkol ve uyuşturucunun bizzat anne ve babalar tarafından kullanılması.

D) Anne ve babaların akran baskısına maruz kalmaları.

E) Anne ve babaların çocuklarının davranışlarını gereğince gözlemekte başarısız olmaları.

Cevap: D) Anne ve babaların akran baskısına maruz kalmaları.

4. Riskli ve tepkisel hareketleri dizginleyen beyin bölgeleri, ergenlik döneminde gelişmeye devam etmektedir ve bu nedenle gençlerin heyecan arayan arzuları ve duyguları üzerinde yetersiz bir iç frenleme söz konusudur. Bu iç frenleme görevini üstlenen ve beyinde planlama, karar verme, hedef belirleme gibi karmaşık bilişsel etkinliklerden sorumlu olan ana bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beyin sapı

B) Arkabaş ( oksipital ) lob

C) Beyin korteksinin ön lobları

D) Beyincik

E) Şakak ( temporal ) lob

Cevap: C) Beyin korteksinin ön lobları

5. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri alkol ve madde kullanımı riski olan ergenlerin genel ortak özellikleri arasındadır?
I. Ebeveynlerinden destek görmeleri
II. Madde kullanımını teşvik eden akran baskısı
III. Zeka geriliği
IV. Düşük okul başarısı
V. Ebeveynlerinin kararsız bir disiplin sergilemeleri

A) Sadece I

B) Sadece II

C) I-III

D) I-II-III

E) II-IV-V

Cevap: E) II-IV-V

6. Çocuk yaşta gebeliğin anne ve bebeğin sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmalar olumsuz etkilerin doğumdan uzun bir süre sonra da devam ettiği üzerinde durmaktadır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri, sosyal hizmet uzmanının çok genç yaşta anne olmanın getirdiği sorunları anlama ve bu sorunlara odaklanma gerekçesini belirtmektedir?

I. Genç annelere, kendi durumlarını gerçekçi bir biçimde geliştirmeleri, kendileri için ne yapabileceklerine ilişkin kararlar verebilmeleri ve ihtiyaç duydukları destek hizmetlerinde yer almaları konusunda yardım edebilmek için gereklidir.
II. Ergen annelerin yoksul ve sosyal hizmetlere bağımlı olma durumunu kabul etmeleri için gereklidir.
III. Ergen annelerin çocuğun bakımı sorumluluğundan kaynaklanan artan stresini hafifletmek için yenidoğanın evlatlık işlemlerinin bir an önce başlatılması için gereklidir.

A) Sadece I

B) Sadece II

C) Sadece III

D) II-III

E) I-II-III

Cevap: A) Sadece I

İnsan Davranışı

7. Aşağıdakilerden hangisi kapsamlı ve etkili bir cinsel eğitim programının niteliklerinden biri değildir?

A) Cinsel yollarla bulaşan hastalıklara ya da gebeliğe neden olabilecek riskli davranışları azaltmaya odaklanır.

B) Kızlar ve erkeklerle ilgili stereotipleri ( kalıpyargıları ) bilimsel bir olgu olarak sunar.

C) Davranışların sorumluluğunu üstlenmeyi, sonuçlarını göz önünde bulundurmayı vurgular.

D) Medyanın gençleri cinsel davranışlar konusunda nasıl teşvik ettiğini ele alarak, gençlerin buna nasıl bir tepki geliştirecekleri konusunda düşünmelerine yardımcı olur.

E) “İletişim, müzakere ve reddetme yeteneklerini” pratiğe dökme konusunda örnekler ve fırsatlar sağlar.

Cevap: B) Kızlar ve erkeklerle ilgili stereotipleri (kalıpyargıları) bilimsel bir olgu olarak sunar.

8. Kapsamlı bir cinsel eğitim programının aşağıda belirtilen hedeflerinden hangisi “tutumlar, değerler, öngörüler” kapsamında değerlendirilir?

A) Kişiler arası ilişkilerdeki yetiler, tercih yapma, kararlılık ve reddetme yeteneğini ve karşılıklı, tatmin edici ilişkiler kurma yetisini vs. geliştirme yolunda gençlere yardımcı olmayı hedefler.

B) Gençlere, kendilerinin ve içinde bulundukları toplulukların cinsiyet ve cinsellik gibi konulardaki tutumlarını sorgulama ve keşfetme fırsatı sunmayı hedefler.

C) Başkalarını da hesaba katan, destekleyici, zorlayıcı olmayan, karşılıklı ve tatmin edici yakın ve cinsel ilişkiler kurma kapasitesini gençlere kazandırmayı hedefler.

D) Büyüme ve gelişme süreçleri, insanların üremesi, anatomi, fizyoloji, mastürbasyon, aile yaşamı, gebelik, doğum, ebeveynlik gibi konuları içerecek şekilde insan cinselliği hakkında doğru bilgiler sunmayı hedefler.

E) Cinsel yönelim, cinsel kimlik, korunma, kürtaj, cinsel istismar, HIV / AIDS ve cinsel yoldan bulaşan diğer hastalıklar gibi konuları içerecek bir biçimde insan cinselliği hakkında doğru bilgiler sunmayı hedefler.

Cevap: B) Gençlere, kendilerinin ve içinde bulundukları toplulukların cinsiyet ve cinsellik gibi konulardaki tutumlarını sorgulama ve keşfetme fırsatı sunmayı hedefler.

9. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamında değerlendirilen, tek hücreli bir parazitin yol açtığı ve cinsel ilişki ya da üreme organlarının teması yoluyla bulaşabilen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Frengi

B) AIDS

C) Trikomoniyaz

D) Bel soğukluğu

E) Klamidya

Cevap: C) Trikomoniyaz

10. Aşağıdakilerden hangisi gebelikten korunma temel yöntemlerinden hormonlarla ilgili yönteme örnek olarak verilebilir?

A) Depo-Provera İğneleri

B) Vaj(i)nal sperm öldürücüler

C) Diyafram ve Rahim Kapağı

D) Kondom

E) Doğum kontrol süngeri

Cevap: A) Depo-Provera İğneleri

Ergenlik Döneminde Biyolojik Gelişim

Auzef Sosyal Hizmetler
Auzef insan davranışı ve sosyal çevre Ergenlik Döneminde Biyolojik Gelişim
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!