auzefİnsan Davranışı Ve Sosyal ÇevreSosyal Hizmet

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -9

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -9

Sosyal Ve Ekonomik Adalet

#1. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamalarında geleneksel tıbbi yöntemin içeriğinde yer alır?

#2. Kendi eşraflarını geliştirmeye çalışan ve topluluğun sakinleri tarafından oluşturulmuş gruplara ne ad verilir?

#3. Bir sosyal hizmet uzmanının kurumsal ırkçılığın toplumsal durumlarda ne gibi sonuçlara yol açtığını incelemesi ve ırkçılığın bu türünün önüne geçmek için programlar geliştirmeyi savunması aşağıdaki seçeneklerde belirtilen hangi rolüyle ilişkilidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi yetkin kültürel uygulamada sosyal hizmet uzmanlarının ihtiyaç duydukları, geliştirmeleri gereken özellik ve beceriler açısından yanlıştır?

#5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi aktivizmin yürüttüğü politikalardan ‘düzensizlik politikası’ açısından doğrudur?


#6. . Aşağıdakilerden hangisi / hangileri kitlesel iletişim araçlarının ayrımcılığın varlığı ve onun sonuçlarına dair farkındalık oluşturmada başarısını engelleyen faktörlerdendir? I. Kitlesel iletişim araçlarının eş zamanlı olarak birçok insana ulaşabilmesi. II. Kitle iletişim araçlarının genellikle bilgilendirme amaçlı olması ve yüksek önyargılı kişilerin kitle iletişimin ayrımcılığı değiştirmeye dönük çağrılarını propaganda olduğunu düşünerek görmezden gelmeleri. III. Medya reklam kuşaklarında, haber ekibinde veya televizyon şovlarında farklı renk, cinsiyet, etnik kökenden kişilerin birlikte uyum içinde çalıştıklarını göstermeleri.

#7. “Irksal ve etnik gruplarla sosyal hizmet uygulaması’ bağlamında, baskıcı sistemin farklı renkten veya azınlık grubundan birinin kişiliği üzerinde yol açacağı olumsuz etkilerin, içinde büyüdüğü sistem tarafından dengelendiğini iddia eden görüş aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ırksal önyargı ve eylemleri azaltmak için yapılması önerilen “ırkçı düşünce ve eylemlerle yüzleşmek” kapsamında değerlendirilir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ve ekonomik adaleti yükseltmek için toplum stratejileri kapsamında değerlendirilen “pozitif ayrımcılık” stratejisini eleştirenlerin savunduğu görüşlerden biridir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONO

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Ve Ekonomik Adaleti Yükseltmek İçin Toplum Stratejileri

1. Aşağıdakilerden hangisi / hangileri kitlesel iletişim araçlarının ayrımcılığın varlığı ve onun sonuçlarına dair farkındalık oluşturmada başarısını engelleyen faktörlerdendir?

I. Kitlesel iletişim araçlarının eş zamanlı olarak birçok insana ulaşabilmesi.
II. Kitle iletişim araçlarının genellikle bilgilendirme amaçlı olması ve yüksek önyargılı kişilerin kitle iletişimin ayrımcılığı değiştirmeye dönük çağrılarını propaganda olduğunu düşünerek görmezden gelmeleri.
III. Medya reklam kuşaklarında, haber ekibinde veya televizyon şovlarında farklı renk, cinsiyet, etnik kökenden kişilerin birlikte uyum içinde çalıştıklarını göstermeleri.

A) Sadece I

B) Sadece II

C) Sadece III

D) I-III

E) I-II-III

Cevap: B) Sadece II

2. Aşağıdaki ifadelerden hangisi aktivizmin yürüttüğü politikalardan ‘düzensizlik politikası’ açısından doğrudur?

A) Hakim kültürden yabancılaşmayı ve siyasal sistemde olan bitenin farkında olmayı yansıtır. Direniş şiddet de içerebilir.

B) Hakim sosyal sistemin keskin uçlarına dokunur ve şiddet içermeyen direnişe dayalıdır.

C) Azınlıkların mağduriyetine dair hitabet ile bağlantılıdır. Genellikle çözüm üretmeye odaklanmaz, duygusal etkiler bırakabilir.

D) Okul boykotları, kiralara karşı eylemler, iş yeri kuşatma, oturma eylemleri, toplu yürüyüşler ve ürün boykotlarını içerir.

E) Çeşitli gruplar arasındaki ayrımcı tutumların farkındalığını sağlayarak ilişkilerin geliştirilmesini içerir.

Cevap: A) Hakim kültürden yabancılaşmayı ve siyasal sistemde olan bitenin farkında olmayı yansıtır. Direniş şiddet de içerebilir.

3. Kendi eşraflarını geliştirmeye çalışan ve topluluğun sakinleri tarafından oluşturulmuş gruplara ne ad verilir?

A) İktidar grupları

B) Topluluk

C) Taban örgütleri

D) Azınlık işletmeleri

E) Azınlık grupları

Cevap: C) Taban örgütleri

4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ırksal önyargı ve eylemleri azaltmak için yapılması önerilen “ırkçı düşünce ve eylemlerle yüzleşmek” kapsamında değerlendirilir?

A) Başkaları tarafından yapılan ırkçı hareketlerin, ırkçı şakalar ve alay edici düşüncelerin yakışıksızlığına kesin bir şekilde dikkat çekmek.

B) Yoksulların yaşadığı köhne mahallelerde daha iyi yaşam standartları oluşturmak için yeni projeler başlatmak ve bunları tamamlamak

C) Azınlık grubu üyelerinin kurduğu işletmelere yapılan devlet yardımları.

D) İnsan hakları ”nın sosyal hizmet müfredatında yer alması.

E) İşverenlerin etkin bir şekilde azınlıkları işe alması ve bazı durumlarda boş pozisyonlar için azınlıklara ayrılmış kotalar oluşturulması.

Cevap: A) Başkaları tarafından yapılan ırkçı hareketlerin, ırkçı şakalar ve alay edici düşüncelerin yakışıksızlığına kesin bir şekilde dikkat çekmek.

5. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ve ekonomik adaleti yükseltmek için toplum stratejileri kapsamında değerlendirilen “pozitif ayrımcılık” stratejisini eleştirenlerin savunduğu görüşlerden biridir?

A) Düşük eğitim imkanları daha düşük prestijli işlere, düşük gelire, düşük hayat standartlarına ve ırksal eşitsizliğin nesilden nesile aktarılmasına sebep oluyor.

B) İşletmelerin kişisel tavsiyeler, resmi olmayan sosyal ağlar ve aile bağlarına bel bağladığı sürece, çoğunluk grubu üyelerinin bir işe girmede iktidar pozisyonunun yerleşmişliğinden kaynaklanan apaçık daha fazla avantaja sahip olacaktır.

C) Çoğunluk grubu, ancak üyeleri ayrımcılığın mağduru haline gelerek yararlanıcı olmaktan çıktıklarında ayrımcılık hakkındaki endişelerini açığa vurur.

D) Ekonomik ayrımcılığın aşılması eşitliğin ve ırklar arası ilişkinin sağlanması için ön koşuldur.

E) Birçoğu yaftalanmış kişilere yardım etmek için kullanılan bu yöntem, oldukça politize edilmiş ve acı verici bir çözümdür.

Cevap: E) Birçoğu yaftalanmış kişilere yardım etmek için kullanılan bu yöntem, oldukça politize edilmiş ve acı verici bir çözümdür.

6. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamalarında geleneksel tıbbi yöntemin içeriğinde yer alır?

A) Kişi ya da grubun güçlü yönlerini ve imkânlarını görmesine yardımcı olur.

B) Hizmeti alacak kişinin etnik grup üyeliği ve sosyal sınıf pozisyonuyla bağlantılı bir şekilde onun değerleri ve yaradılışını bir arada görmeye dayanır.

C) Zarar tespit etme yöntemiyle kişinin problemlerini tespit etmeye, hataları ortaya çıkarmaya odaklanır.

D) Yaygın olarak kullanılan terapi yöntemlerinin, sosyal hizmet ilkelerinin ve yeteneklerin etnik gerçekliği dikkate alarak adapte olmasını önerir.

E) İnsanların yeteneklerini, ilgilerini, kaynaklarını, inanışlarını ve başarılarını vurgular.

Cevap: C) Zarar tespit etme yöntemiyle kişinin problemlerini tespit etmeye, hataları ortaya çıkarmaya odaklanır.

İnsan Davranışı

7. “Irksal ve etnik gruplarla sosyal hizmet uygulaması’ bağlamında, baskıcı sistemin farklı renkten veya azınlık grubundan birinin kişiliği üzerinde yol açacağı olumsuz etkilerin, içinde büyüdüğü sistem tarafından dengelendiğini iddia eden görüş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Etnik hassasiyet

B) Çift yönlü bakış açısı

C) İnsan hakları

D) Güçler yaklaşımı

E) Yetkin kültürel uygulama

Cevap: B) Çift yönlü bakış açısı

8. Aşağıdakilerden hangisi yetkin kültürel uygulamada sosyal hizmet uzmanlarının ihtiyaç duydukları, geliştirmeleri gereken özellik ve beceriler açısından yanlıştır?

A) Sosyal hizmet uzmanları, kültürün ve onun etkilerinin farkında olmalıdır.

B) Sosyal hizmet uzmanları, kendi kültürlerini öğrenmelidir.

C) Sosyal hizmet uzmanları, hizmet sağladıkları kişilerin kültürel bilgilerini edinmeye ihtiyaç duyar.

D) Sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet becerilerini, hizmet sağladıkları kişilere kendi kişisel kültür tarzını benimsetmek için kullanabilmelidir.

E) Sosyal hizmet uzmanları kendi etnik kökenlerini de öğrenmeye ihtiyaç duyar.

Cevap: D) Sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet becerilerini, hizmet sağladıkları kişilere kendi kişisel kültür tarzını benimsetmek için kullanabilmelidir.

9. Amerikan Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW), 2001’de sosyal hizmet uygulamalarında kültürler konusundaki yetkinlik üzerine 10 standart ortaya koymuştur. Aşağıdakilerden hangisi ‘kültürler arası liderlik’ standardının içeriğinde yer alır?

A) Sosyal hizmet uzmanları farklı hizmet alıcıları ile diğer profesyonel çalışanları arasında iletişim kuracak bilgileri sağlamalıdır.

B) Sosyal hizmet uzmanları hizmet sağladıkları kişilerin farklı dillerde de olsa bilgi, yönlendirme ve hizmete erişimini sağlamalı ve desteklemelidir.

C) Sosyal hizmet uzmanları işe alım ya da bir yere kabul sürecinde destekleyici ve müdafaa edici olmalı, farklılıkların korunduğundan emin olduğu mesleklerde bunun sürdürülmesi için çaba sarf etmelidir.

D) Sosyal hizmet uzmanları yardım etme sürecinde kültürün önemini anlamak için uygun metodolojik yaklaşımları, yetenekleri ve teknikleri kullanmalıdır.

E) Sosyal hizmet uzmanları hizmet sağladıkları çoğunluk grubunun aile sistemleri, değerleri, gelenekleri ve tarihi hakkında bilgi sahibi olmalı ve bu bilgi donanımını geliştirmeyi sürdürmelidir.

Cevap: A) Sosyal hizmet uzmanları farklı hizmet alıcıları ile diğer profesyonel çalışanları arasında iletişim kuracak bilgileri sağlamalıdır.

10. Bir sosyal hizmet uzmanının kurumsal ırkçılığın toplumsal durumlarda ne gibi sonuçlara yol açtığını incelemesi ve ırkçılığın bu türünün önüne geçmek için programlar geliştirmeyi savunması aşağıdaki seçeneklerde belirtilen hangi rolüyle ilişkilidir?

A) Savunucu rolü

B) Araştırmacı rolü

C) Öncü rolü

D) Eğitimci rolü

E) Koordine edici rolü

Cevap: B) Araştırmacı rolü

Sosyal Ve Ekonomik Adalet

Auzef Sosyal Hizmetler
Auzef insan davranışı ve sosyal çevre Etnosentrizm
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

Sosyal Ve Ekonomik Adalet

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!