auzefBebeklik Döneminde Gelişim ve EğitimÇocuk Gelişimi

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021 Final Deneme Sınavı

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021 Final Deneme Sınavı

#1. Beyin gelişiminde coşku evresinde(Sinaptogenez) özellikle beynin hangi bölümlerinin sayısında çoğalma meydana gelir?

#2. Bebeğin sinir sisteminin gelişimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#3. Ortalama bir yenidoğan ağırlığı ne zaman doğum ağırlığının üç katına çıkar?

NOT: Büyümenin hızlı olduğu iki dönem vardır. Birincisi, bebeğin ağırlık olarak doğum ağırlığının üç katına çıktığı ve boylarının P arttığı yaşamın ilk 12 aydır. İkincisi, çocuğun yetişkin boyuna yaklaştığı ve ikincil cinsel özelliklerin ortaya çıktığı ergenlik dönemidir.

#4. I. Bilginin yapılandırılması II. Sosyal-duygusal ilişki kurma III. Etkinlikler oluşturma IV. Oyun geliştirme Bebek ve küçük çocuklar için bir oyun temelli bir program hazırlanırken program yukarıda belirtilen hangi alanlar üzerine kurmalıdır?

NOT: Bebek ve küçük çocuklar için oyun temelli bir program hazırlanırken etkinlikler (örneğin, okuma, matematik etkinliği gibi) kullanmak yerine bilginin nasıl yapılandırıldığı ve sosyal-duygusal ilişkilerin nasıl oluşturulacağı temel alınmalıdır. Bu anlamda program üç temel alan üzerinde yapılandırılabilir. Bunlar;
1. Bilginin yapılandırılması
2. Sosyal-duygusal ilişki kurma
3. Oyun gelişimi

#5. Aşağıdakilerden hangisi mizaç üzerinde etkili olan çocuğa ilişkin faktörlerden biridir?


#6. Aşağıda özellikleri verilen ailelerden hangi ailenin “aile eğitimi “ konusunda desteklenmesi önceliklidir?

NOT: Son yıllarda tüm dünyada, aileleri destekleyerek bebek ve küçük çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve akranları ile eşit fırsatlardan yararlanmalarını amaçlayan aile eğitim programlarının önemi daha çok anlaşılmıştır. Özellikle dezavantajlı grupta bulunan, (örneğin özellikle düşük gelir grubundaki veya patolojik ruhsal sorunları olan ailelerde yaşayan, ebeveyn-çocuk arasındaki güvensiz bağlanmanın ve ebeveynlerin sert ve tutarsız disiplin uygulamalarının olduğu, evlilik çatışmalarının yoğun yaşandığı, ebeveyn depresyonu ya da yüksek ebeveyn stresi gibi yüksek riskli ailelerde yaşayan) çocukların ve bu çocukların ailelerinin desteklenmesi aile ve çocukla çalışan herkes tarafından büyük önem kazanmıştır

#7. Aşağıdaki duygulardan hangisi hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkan ve ikinci duygular olarak adlandırılan duygulardan biri değildir?

NOT: İkincil duygular, gurur, suçluluk, mahcubiyet, imrenme ve kıskançlık duygularıdır ve hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkmaktadır. İkincil duygu grubu daha karmaşıktır ve bilişsel nitelikler gerektirir.

#8. Elindeki topu koltuğun altına düşüren Çınar hızla koltuğun arkasına gider ve topunu arar Piaget'e göre bir çocuk hangi aylarda topun gideceği yönü düşünerek koltuğun arkasında arar?

#9. Piaget e göre duyu motor döneminde bilişsel gelişim de bazı değişimler ortaya çıkmaktadır bu dönemde ortaya çıkan ve aşağıda verilen değişimlerden hangisi yanlıştır?

#10. Aşağıda verilen davranışlardan hangisi zor mizaçlı bebeklerin davranışlarından biridir?


#11. Bebeklerde üç ay gibi erken dönemde bazı duygusal ifadeler gözlenebilir aşağıdaki duygusal ifadelerden hangisi erken dönemde ortaya çıkan bu duygusal ifadelerden biri değildir?

NOT: Üç aylık bebeklerde ilgi, sevinç, üzüntü ve tiksinti duyguları görülmekte olup bebekler bu duyguları uygun bağlamlarda sergilemektedirler

#12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi sıfır -üç yaş grubu için sınıf ortamı tasarlanırken çocukların sağlığını ve eğitimin kalitesini etkileyecek fiziksel faktörlerden biri değildir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi oyun temelli öğrenmenin özelliklerinden biri değildir?

#14. 1988 yılında başlatılan programın temel amacı çocukların potansiyellerini ulaşmalarını yardımcı olmanın erken çocukluk eğitimi yanı sıra ebeveynler için okuryazarlık eğitimi sağlamak yetişkin eğitimi ve ebeveynlerin çocuklarının eğitiminde etkin olmalarını ebeveynlik eğitimi sağlamak olan aile eğitim programı aşağıdakilerden hangisidir?

#15. 0-3 yaş grubu çocuklar için planlanan bir sınıfta küçük çocuklarının bloklar merkezi ile ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

NOT: Ahşap bloklar bu yaş grubu için çok doğru bir seçim olmayıp küçük çocukların blokları rahatlıkla taşıyabilmeleri amacıyla blokların köpük/kauçuktan yapılmış olması tavsiye edilir. Çünkü köpük/kauçuk blokları, bu yaş grubu çocukların kavrayabilmesi ve kullanması daha kolaydır. Aynı zamanda hafif olduğu için yaralanma tehlikesi oluşturmaz.


#16. Kamii ve DeVries e göre aşağıdakilerden hangisi bilginin yapılandırılması sürecinden biri değildir?

NOT: Kamii ve DeVries (1993), çocuklarda bilginin yapılandırılma sürecini dört alt içerik alanına ayrılmıştır. Bunlar;
1. Duyu-motor araştırması
2. Fiziksel bilgi yapısı
3. İlişkisel bilgi yapısı
4. Sosyal bilgi yapısıdır.
İlk üçü öncelikle çocukların fiziksel çevre ile doğrudan etkileşimi yoluyla edindiği bilgileri içerirken dördüncüsü yetişkinlerin arabuluculuğunu gerektirmektedir.

#17. Bebeklerin dilin “herhangi bir davranışın kazanılmasında olduğu gibi uyaran-tepki bağı temelinde edimsel koşullanma yoluyla öğrenildiğini” aşağıdaki dil gelişim kuramından hangisinin temel felsefesidir?

#18. Bir nesneyi başka bir nesne yerine kullanma davranışını içine alan oyun dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

#19. İnsan beyninin serebral korteksinde ifade edici dili konuşmayı kontrol eden kısmına ne ad verilir?

#20. Bellek, dikkat, problem çözme, algı ve öğrenme gibi süreçler hangi başka altında toplanmaktadır?


#21. Sıfır üç yaş grubu sınıflarda bez değiştirme alanı planlanırken dikkat edilecek noktalara ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#22. Bebekler hangi dil öncesi gelişim döneminde “huzur- rahatlama sesleri “üretirler?

NOT: Cıvıldama-Gığıldama dönemi (2-3 ay): Bebekler, altı ve sekiz hafta arasında yeni bir seslendirme türü üretirler ve bu seslendirmeler cıvıldama olarak isimlendirilir. Bu bebeğin ilk ses üretim aşamasıdır. Bu aşamada bebekler normal konuşma benzeri tonlama ile “huzur-rahatlama sesleri” üretirler.

#23. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre ülkemizde bir okul öncesi eğitim kurumuna devam ederek eğitim alan 0-2 yaş aralığındaki çocukların oranı yüzde kaçtır?

Cevap : B) Yüzde 1 in bile altında
NOT: TUİK (2016) tarafından hazırlanan Türkiye Aile Yapısı Raporuna göre de, anne ve babası çalışan 0-5 yaş aralığındaki çocukların sadece Yüzde 20’sinin kurum temelli eğitim ve bakım hizmeti aldıkları belirlenmiştir. Ayrıca 0-5 yaş aralığındaki çocukların Yüzde 86’sının bakım ve eğitim hizmetlerini anneleri, Yüzde 7,4’ünün anneanne veya babaanneleri ve Yüzde 1,5’nun bakıcı tarafından üstlenildiği saptanmıştır. Kurum merkezli (kreş ve anaokulu) bakım hizmeti alan çocukların oranı ise sadece Yüzde 2,8 olarak belirlenmiştir (TÜİK, 2017). Bu oran, 0-2 yaş aralığında Yüzde 1’in bile altındadır

#24. Duyguları düzenleme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

#25. Sıfır- yirmi dört aylık çocuklarda gözlenen oyun çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


#26. Aşağıdaki merkezlerden hangisi merkez sınıfta bulunan dağınık merkezlerden biridir?

NOT: Öğrenme merkezlerini planlarken sesli (aktif), sessiz, dağınık merkezler olarak gruplamak gerekmektedir. Sesli merkezleri bir araya, sessiz merkezleri bir araya ve dağınık merkezleri bir araya gelecek şekilde yerleştirilmelidr. Müzik, dramatik oyun, blok merkezleri sesli merkezlerdir. Kitap ve manipulatif oyun merkezleri konsantrasyon gerektirir ve sessiz merkezlerdir. Sanat ve fen-duyu merkezi ise dağınık (ıslak alan) merkezlerdir ve zemini silinebilir bir yerde planlanmalıdır.

#27. Sınıfta bulunması gereken alanlar planlanırken çocukların yaşının temel bir değişken olduğu fikrine temel alarak iki yaşından büyük çocuk gruplarında sıfır-iki yaş çocuk gruplarından farklı olarak aşağıdaki alanlardan hangisi eklenmelidir?

NOT: sıfır-iki yaş grubu için tasarlanan bir sınıfta beslenme, uyuma, bez değiştirme ve oyun alanlarının planlanması gerekirken, iki yaşından büyük çocuk gruplarında bu alanlara tuvaletler ve öğrenme merkezleri de eklenmelidir

#28. Aşağıda verilen dilin bileşenlerine ilişkin açıklamalardan hangisi yanlıştır?

#29. Bebekler arasında kolay mizaca sahip bebeklerin oranı aşağıdakilerden hangisidir?

#30. Sosyal etkileşim kuramcılarına göre dil kazanımı nasıl gerçekleşmektedir?


#31. Sıfır-üç yaş grubu çocukların beslenme alanına ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#32. I. Daha az maliyetli II. Eğiticiye gerek yoktur III. Daha esnek ve elverişli IV. Kültürel olarak daha uygun Ev merkezli çocuk bakımının kurum merkezli bakıma oranla avantajlari aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

NOT: Ev merkezli çocuk eğitimi, kurum merkezli eğitime oranla kültürel olarak daha uygun, daha az maliyetli, esnek ve elverişlidir.

#33. Bebekler ortalama olarak kaç aylıkken ilk sözcükleri üretirler ve konuşmaya başlarlar?

#34. Sıfır-üç yaş grubu çocuklar için planlanan bir sınıfta kitap merkezi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#35. Aşağıdakilerden hangisi sıfır üç yaş grubu çocuklar için sınıfta bulunması gerekmez?


#36. Bebekler aynada ve de fotoğraflarda kendilerini hangi aylarda tanıyabilirler?

#37. Bebeklerin uzun hece dizinleri üretmeye başladıkları ve yetişkin benzeri tonlama kalıplara oluşturarak yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başladıkları dönem aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Çeşitlendirilmiş babıldama-mırıldanma dönemi (10-12 aylar): Söz öncesi evrenin sonlarında bebekler ünlü ve ünsüzlerden oluşan ses dizilerini çeşitlendirmektedir. Bu aşamada bebekler, çeşitli ünsüz ve ünlülerle birlikte çeşitli ses dizileri oluştururlar. Bebeklerin ünsüz repertuarı önemli ölçüde artar ve bebekler uzun hece dizinleri üretmeye başlarlar. Yetişkin benzeri tonlama kalıpları oluştururlar. Bu aşamada bebekler, hem daha fazla hece birleştirirler hem de yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başlarlar

#38. Aşağıda zor mizaca sahip çocukların özellikleri verilmiştir, hangi ifade doğru değildir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021 Final Deneme Sınavı

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021 Final Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Önlisans Açık Öğretim
telegram çocuk gelişimi

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021 Final

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!