auzefÇalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileriEkonometriİktisatİşletmeKamu YönetimiMikro İktisatSiyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi

Mikro İktisat 2021 Vize Deneme Sınavı

Mikro İktisat 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Aşağıda verilen ifadenin doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz. “Mikro iktisat, ülke ekonomisini ve dünya ekonomisini ilgilendiren konu başlıklarını inceleyen bir iktisat dalıdır.”

#2. Aşağıdakilerden hangisi daha çok gösteriş amacıyla tüketimin hedeflenmesi sonucu bir malın fiyatı arttıkça talebinin de artması durumunu ifade eden yaklaşımdır?

#3. Aşağıdakilerden hangisi gerçekleşirse talep eğrisi üzerindeki denge noktası sağa doğru kayar?

#4. Bir arsanın okul yapımı için bağışlanması ne tür bir üretim şeklidir?

#5. Bir ekonomide üretim kapasitesi artarsa yukarıdaki üretim imkanları eğrisi üzerinde nasıl bir hareket meydana gelir?


#6. Tüketicilerin belirli bir malın fiyatında meydana gelen değişikliğe, ikame yada tamamlayıcı malların talep edilen miktarını değiştirme şeklinde gösterdikleri tepkinin şiddetine ne ad verilir?

#7. Mevcut kaynakların toplum gereksinmelerini en iyi karşılayacak tarzda üretime koşulamamasına … denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#8. Yukarıdaki grafik üzerinde gösterilen ürünün arz esnekliğini hesaplayınız. Ürünün fiyatı 25 TL iken arz edilen ürün miktarı 40 adettir. Daha sonraürünün fiyatı 40 TL olduğunda arz edilen miktar 100 adete yükselmiştir. Bu durumda ürünün arz esnekliği kaçtır?

#9. Sermaye ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur? I) Sermaye malı, bir nihai mal niteliğindedir ve diğer mal ve hizmetlerin üretimine katkıda bulunur. II) Sermaye malı, bu günkü tüketimden vazgeçilerek elde edilir. III) Sermaye malının zaman içerisinde aşınması ve yıpranması söz konusu değildir. IV) İnsanlar tarafından üretilmiş tüm üretim araçlarına sermaye denir.

#10. Esneklik ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangileri yanlıştır? I) Talebin fiyat esnekliği fiyatlardaki % 1’lik değişimin talep edilen miktar üzerindeki yüzdelik değişim etkisini ölçmek için kullanılır. II) Talep miktarı ve fiyat arasında doğrusal bir ilişki olduğundan, talep esnekliğinin değeri de pozitif olmaktadır. III) İki malın fiyat esneklikleri karşılaştırılırken esneklik değeri daha yüksek olan malın talep esnekliği daha düşük olmalıdır. IV) Bir maldan talep edilen miktardaki yüzdelik değişimin, malın fiyatındaki değişime sonsuz duyarlı olması durumunda tam esnek talep ortaya çıkar.


#11. "Engel ailelerin gelirlerindeki artışları hangi malların tüketimine harcadıklarıyla ilgili araştırmalar yapmış, tüketicilerin talep edebilecekleri malları üç grupta toplayarak hangi mal grubunun gelir artışından nasıl etkilendiğini ortaya koymuştur." Yukarıdaki ifadenin doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz.

#12. Aşağıda verilen devletin müdahale araçlarından hangisi tüketiciyi korumaya yöneliktir?

#13. Arz eğrisi üzerindeki bir hareket aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

#14. Aşağıdakilerden hangisi talebin fiyat esnekliğini etkileyen faktörlerden biri değildir?

#15. Talep edilen malın fiyat esnekliğinin pozitif olduğu duruma verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?


#16. "Üreticiler arz ettikleri mal yada hizmet fiyatlarının artması durumunda arz ettikleri mal ve hizmet miktarını arttırmak isterler dolayısıyla arz edilen mal miktarı ve fiyat arasında doğru orantılı bir ilişki vardır ve arz esnekliğinin değeri de pozitif olmaktadır." Yukarıdaki ifadenin doğru ya da yanlış olduğunu belirtiniz.

#17. Yukarıdaki piyasa dengesinde taralı alan neyi ifade etmektedir?

#18. …mal ve hizmetlerin insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#19. … bir malın satınalıcıları tarafından istenen talep miktarı ile o malın piyasa fiyatları arasındaki ters yönlü kısmi ilişki sonucu oluşan durumdur. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#20. Aşağıdakilerden hangisi devletin piyasaya müdahale araçlarından mal piyasasına yönelik bir uygulama değildir?


#21. Aşağıdakilerden hangisi arz fonksiyonunu belirleyen unsurlardan biri değildir?

#22. Aşağıdakilerden hangisi hem arz hem talep fonksiyonunu belirleyen unsurlardan biridir?

#23. Kar amacına yönelik olsun veya olmasın üretim faktörlerinin kullanılarak üretime yöneltilmesine ne ad verilir?

#24. Yukarıda yer alan tüketici dengesine göre maksimum faydayı sağlayan optimum denge noktası neresidir?

#25. Ordinal yaklaşımda tüketici dengesinin varsayımlarına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


#26. Aşağıdakilerden hangisi piyasa denge noktasında oluşan durumlardan biri değildir?

#27. Tüketicinin fiyatı düşen bir malı reel gelirini sabit tutmak maksadıyla daha fazla satın alması durumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanmıştır?

#28. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#29. Aşağıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur? I) Engel'e göre gıda maddelerinin talebinin gelir esnekliği 1'den küçüktür. II) Engel'e göre giyim ve lojman talebinin gelir esnekliği 1'dir. III) Engel'e göre gelir azaldıkça hanehalkının eğlence ve kültürel faaliyetlere ayırdığı payın bütçeddeki oranı artmaktadir. IV) Engel'e göre gelir azaldıkça hanehalkının sağlık ve ulaşıma ayırdığı payın bütçedeki oranı artmaktadir. V) Engel'e göre gelir azaldıkça hanehalkının eğlence ve kültürel faaliyetlere ayırdığı payın bütçedeki oranı artmaktadir.

#30. …belirli miktarlara ve vasıflara sahip üretim faktörlerinin çeşitli üretim alternatifleri arasından birinde kullanılması halinde, vazgeçilen alternatiflerin seçilmemesinden dolayı uğranılan kayıplardır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Mikro İktisat 2021 Vize Deneme Sınavı

Mikro İktisat 2021 Vize Deneme Sınavı Telegram Siyaset Bİlimi ve Kamu Yönetimi
siyaset bilimi ve kamu yönetimi siyaset bilimi ve kamu yönetimi facebook

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!