auzefÇocuk GelişimiYönetim ve Liderlik

Yönetim ve Liderlik Ünite -5

Yönetici, Öğretmen Ve Çocukta Liderlik

#1. Aşağıdakilerden hangisi öğretmen liderlerinin bir lider olarak sahip olması gereken özellikler ve yeteneklerden biri değildir?

#2. I. Cansu öğretmen yüksek lisans yapmak istemiş ancak okul müdürü ders saatlerini aksatır gerekçesiyle onun yüksek lisans yapmasına izin vermemiştir. II. Yavuz öğretmen ‘Veli Akademileri’ kapsamında velilerine yönelik çeşitli konularda eğitim seminerleri planlamıştır. Okul müdürü seminerlerin düzenli olarak yapılabilmesi için okuldaki tüm imkanları seferber etmiş, kendisi de seminerlerde dinleyici ve konuşmacı olma konusunda söz vermiştir. III. Demir öğretmen sınıfındaki öğrenciler ile bir proje geliştirmiş ve bu proje ile uluslararası bir yarışmaya katılmak istemiştir. Bunun için belirli bir bütçeye ihtiyaç duyan Demir öğretmen konuyu okul müdürü ile görüşmüş, ‘çok masraflı olacağı’ gerekçesiyle red cevabı almıştır. IV. Ayla öğretmen, zümre öğretmenleri ile birlikte mesleki gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla haftada 1 gün, ders saatleri dışında bir araya gelerek tartışma oturumları yapmayı planlamıştır. Okul müdürü Ahmet bey, bu toplantıların gerçekleşmesi için toplantı odası tahsis etmiş, çeşitli akademisyenleri okula davet etmiş ve kendisi de bu toplantılara katılma sözü vermiştir. Yukarıdaki örnek olaylar incelendiğinde, hangisi ya da hangilerinde lider bir okul müdürü görülmektedir?

#3. I. Öğretmen, "Toplama zamanı" diyerek "Temizlik" şarkısını başlattı. Uras, blok merkezindeki çocuklara hemen şunları söyledi: "Kareleri Cemre toplasın, yuvarlak olanları İlay toplasın, dikdörtgenleri Tahir toplasın. Ben ve Mustafa ise diğerlerini toplayacağız. Tamam mı?". Sonra Uras diğer çocukların blokları toplamasını izledi. II. Bazı çocuklar öğretmenin öykü kitabını göremedikleri için şikayet ediyordu. Eylül "Uzun olanlar arkaya, kısa olanlar öne otursun" önerisinde bulundu. Eylül’ün önerisine göre bazı çocuklar halının üzerinde hareket etmeye başladı. III. Miraç hikaye sırasında yanında oturan diğer çocuklarla konuşuyordu. Öğretmen, Miraç’tan sessiz olmasını istedi. Miraç çevresindeki diğer çocuklarla konuşmaya devam etti. Yukarıdaki örnek olayların hangisi ya da hangilerinde çocuklar liderlik özellikleri sergilemektedir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi liderlik becerisine sahip okul müdürlerinin özelliklerinden biri değildir?

#5. Sema, Sivas’ta bir okulun müdürüdür. İbrahim ise aynı okulda okul öncesi öğretmenidir. Sema, İbrahim’e şunları söylemiştir: I- Bu sene öğrencilerin ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmasını sağlamak okulumuz hedefleri arasındadır. II- Öğrencilerin ilköğretime hazır bulunuşluk düzeylerini geçen ay gözlemlemiştim. Üç ay sonra tekrar gözlemleyerek, ilerlemeyi izleyeceğim. III- Okul öncesi eğitim programı sosyal ve duygusal gelişim ve kazanım göstergelerine aylık eğitim planlarında yer verip vermediğini, eğitim etkinliği esnasında denetleyip değerlendireceğim. IV- Farklı kültürleri öğrenebilmeyi teşvik amacıyla, birer hafta Viyana ve Hannover’de gözlem yapabilmemizi sağlayacak bir programın izinlerini aldım. Buna göre; öğretimsel liderlik boyutları düşünüldüğünde, sadece öğretim programını yönetme boyutuna Sema hangisi veya hangilerinde yer vermiştir?


#6. Öğretmen liderliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#7. Çocuk liderliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#8. Aşağıdakilerden hangisi lider çocukların özelliklerinden biri değildir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi Murphy’nin tanımladığı ilkokul (6-11 yaş) çocuğunun liderlik görev ve becerilerinden değildir?

#10. I. Sanal ve yüzyüze eğitimler II. Çalıştaylar III. Tavsiye paylaşım etkinlikleri IV.Mülakat Öğretmen liderliğini desteklemek için yukarıdaki faaliyetlerden hangilerinin yapılması uygundur?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Yönetici, Öğretmen Ve Çocukta Liderlik

Yönetici, Öğretmen Ve Çocukta Liderlik

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Yönetici, Öğretmen Ve Çocukta Liderlik

Aşağıdakilerden hangisi liderlik becerisine sahip okul müdürlerinin özelliklerinden biri değildir?
a) Öğretme ve öğrenmeyi teşvik etmek
b) Okul, aileler ve toplum arasındaki ilişkiyi desteklemek
c) Okul üyelerinin liderlik potansiyellerini göz ardı etmek
d) Ölçme ve değerlendirmeyi teşvik etmek ve desteklemek
e) Hesap verebilirlik

Cevap : c) Okul üyelerinin liderlik potansiyellerini göz ardı etmek

I. Cansu öğretmen yüksek lisans yapmak istemiş ancak okul müdürü ders saatlerini aksatır gerekçesiyle onun yüksek lisans yapmasına izin vermemiştir.
II. Yavuz öğretmen ‘Veli Akademileri’ kapsamında velilerine yönelik çeşitli konularda eğitim seminerleri planlamıştır. Okul müdürü seminerlerin düzenli olarak yapılabilmesi için okuldaki tüm imkanları seferber etmiş, kendisi de seminerlerde dinleyici ve konuşmacı olma konusunda söz vermiştir.
III. Demir öğretmen sınıfındaki öğrenciler ile bir proje geliştirmiş ve bu proje ile uluslararası bir yarışmaya katılmak istemiştir. Bunun için belirli bir bütçeye ihtiyaç duyan Demir öğretmen konuyu okul müdürü ile görüşmüş, ‘çok masraflı olacağı’ gerekçesiyle red cevabı almıştır.
IV. Ayla öğretmen, zümre öğretmenleri ile birlikte mesleki gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla haftada 1 gün, ders saatleri dışında bir araya gelerek tartışma oturumları yapmayı planlamıştır. Okul müdürü Ahmet bey, bu toplantıların gerçekleşmesi için toplantı odası tahsis etmiş, çeşitli akademisyenleri okula davet etmiş ve kendisi de bu toplantılara katılma sözü vermiştir.
Yukarıdaki örnek olaylar incelendiğinde, hangisi ya da hangilerinde lider bir okul müdürü görülmektedir?
a) I–II-III
b) II-III-IV
c) II-IV
d) I-IV
e) Hepsi

Cevap : c) II-IV

Sema, Sivas’ta bir okulun müdürüdür. İbrahim ise aynı okulda okul öncesi öğretmenidir. Sema, İbrahim’e şunları söylemiştir:
I- Bu sene öğrencilerin ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmasını sağlamak okulumuz hedefleri arasındadır.
II- Öğrencilerin ilköğretime hazır bulunuşluk düzeylerini geçen ay gözlemlemiştim. Üç ay sonra tekrar gözlemleyerek, ilerlemeyi izleyeceğim.
III- Okul öncesi eğitim programı sosyal ve duygusal gelişim ve kazanım göstergelerine aylık eğitim planlarında yer verip vermediğini, eğitim etkinliği esnasında denetleyip değerlendireceğim.
IV- Farklı kültürleri öğrenebilmeyi teşvik amacıyla, birer hafta Viyana ve Hannover’de gözlem yapabilmemizi sağlayacak bir programın izinlerini aldım.
Buna göre; öğretimsel liderlik boyutları düşünüldüğünde, sadece öğretim programını yönetme boyutuna Sema hangisi veya hangilerinde yer vermiştir?
a) a)I-II
b) II-III
c) III-IV
d) II-IV
e) I-III

Cevap : b) II-III

Öğretmen liderliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Öğretmen liderliği öğretmenin işlerini arttıran bir yüktür.
b) Öğretmenlerin lider olabilmesi için sınıflarından ayrılmaları gerekir.
c) Okulun tek lideri müdür olduğu için öğretmenler liderlik yapamaz.
d) Öğretmen liderliğinin amacı öğrenci başarısını arttırmak ve öğretme-öğrenme uygulamalarını iyileştirmektir.
e) Öğretmen liderliği resmi bir unvanı veya pozisyonu gerektirir.

Cevap : d) Öğretmen liderliğinin amacı öğrenci başarısını arttırmak ve öğretme-öğrenme uygulamalarını iyileştirmektir.

I. Öğretmen, “Toplama zamanı” diyerek “Temizlik” şarkısını başlattı. Uras, blok merkezindeki çocuklara hemen şunları söyledi: “Kareleri Cemre toplasın, yuvarlak olanları İlay toplasın, dikdörtgenleri Tahir toplasın. Ben ve Mustafa ise diğerlerini toplayacağız. Tamam mı?”. Sonra Uras diğer çocukların blokları toplamasını izledi.
II. Bazı çocuklar öğretmenin öykü kitabını göremedikleri için şikayet ediyordu. Eylül “Uzun olanlar arkaya, kısa olanlar öne otursun” önerisinde bulundu. Eylül’ün önerisine göre bazı çocuklar halının üzerinde hareket etmeye başladı.
III. Miraç hikaye sırasında yanında oturan diğer çocuklarla konuşuyordu. Öğretmen, Miraç’tan sessiz olmasını istedi. Miraç çevresindeki diğer çocuklarla konuşmaya devam etti.
Yukarıdaki örnek olayların hangisi ya da hangilerinde çocuklar liderlik özellikleri sergilemektedir?
a) I-II
b) II-III
c) c) I-III
d) Hepsi
e) e) Hiçbiri

Cevap : a) I-II

Aşağıdakilerden hangisi öğretmen liderlerinin bir lider olarak sahip olması gereken özellikler ve yeteneklerden biri değildir?
a) Çatışmanın üstesinden gelebilme, müzakere ve arabuluculuk yapma
b) Meslektaşlarını destekleme ve meslektaşları arasında büyümeyi ve gelişmeyi teşvik etme
c) Meslektaşlarına güven oluşturma ve onlarla sağlam ilişkiler kurma
d) Meslektaşları ile iletişim kurmada güçlük
e) Bölge ve öğretmen ihtiyaçlarını ve endişelerini değerlendirme, yorumlama ve önceliklendirme

Cevap : d) Meslektaşları ile iletişim kurmada güçlük

Aşağıdakilerden hangisi lider çocukların özelliklerinden biri değildir?
a) Zorbalık
b) Yaratıcılık
c) Kendine güven
d) İletişim becerisi
e) Problem çözme

Cevap : a) Zorbalık

Aşağıdakilerden hangisi Murphy’nin tanımladığı ilkokul (6-11 yaş) çocuğunun liderlik görev ve becerilerinden değildir?
a) Grup içinde diğerlerini koordine etme
b) Okul içi liderlik görevleri (Örn; sınıf başkanı veya öğretmen yardımcısı)
c) Karmaşık projeler düzenleme
d) Fikirlerini ifade etmek için topluluk önünde konuşma
e) Başkaları ile etkileşimde sosyal zekaya artan ihtiyaç (sosyal durumları anlama ve bu durumlara uygun davranma)

Cevap : c) Karmaşık projeler düzenleme

Çocuk liderliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Yalnızca yetişkinler lider olabilir, çocuklar lider olamaz.
b) Liderlik eğitimi lise ve sonrası dönemde başlar.
c) Erken çocukluk sınıflarında görev yapan öğretmenlerin çocuk liderliği üzerinde etkisi vardır.
d) Çocukların sınıf ortamında liderlik sergilemeleri oldukça güçtür.
e) Çocuklarda görülen liderlik özellikleri, diğer yaş gruplarının sergilediği liderlik özelliklerinden farklıdır.

Cevap : c) Erken çocukluk sınıflarında görev yapan öğretmenlerin çocuk liderliği üzerinde etkisi vardır.

I. Sanal ve yüzyüze eğitimler
II. Çalıştaylar
III. Tavsiye paylaşım etkinlikleri
IV.Mülakat
Öğretmen liderliğini desteklemek için yukarıdaki faaliyetlerden hangilerinin yapılması uygundur?
a) Yalnız I
b) I ve II
c) I ve III, IV
d) II ve III
e) I,II ve III

Cevap : e) I,II ve III

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Yönetici Öğretmen Ve Çocukta Liderlik
Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!