Acil Durum Ve Afet Yönetimiafet hukukuauzef

Afet Hukuku Vize Deneme-2

Afet Hukuku Vize Deneme-2

Afet Hukuku Vize Deneme-2

#1. Afet bölgeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın isteği üzerine ilgili ……………mahallinde ilan olunur. Boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Aşağıdaki ifadede için hangi şık doğru olur? Afet bölgelerinin ilan ve tespitininde su baskınına uğramış veya uğrayabilir bölgeler ……………bakanlığın teklifi ile değerlendirmeye alınır.

#3. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tâbidir. II-Söz konusu binalar ve bağımsız bölümler için devlet tarafından zorunlu deprem sigortası yaptırılır ve bu sigorta her yıl yenilenir. III-Malik veya intifa hakkı sahibi, binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

#4. Afet bölgeleri ilan ve tespiti için aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I-Mahalli şart ve özellikler dolayısıyla yangın afetine uğraması muhtemel olan sahalar, şehir ve kasabalarda belediye meclisleri, köylerde ihtiyar heyetleri tarafından tespit ve kaymakamların mütalaası alındıktan sonra valilerin tasvibi üzerine ilgili bölgelerde ilan olunur. II-Yapılacak işlemlere esas olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kurulacak fen kurulları tarafından, afetin meydana geldiği arazinin durumu ile bütün yapılar ve kamu tesisleri incelenerek, hasar tespit raporu düzenlenir. III- Gereken hallerde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteği üzerine diğer bakanlık, kurum ve mahalli idareler yeteri kadar teknik personeli hasar tespiti çalışmalarında derhal görevlendirmekle yükümlüdürler.

#5. Afet bölgelerinin ilan ve tespitinde; yer sarsıntısı, yer kayması, kaya düşmesi ve çığ gibi afetlere uğramış veya uğrayabilir bölgeler hangi bakanlıkça tespit edilir?


#6. Afet bölgelerinin ilan ve tespitinde; Su baskınına uğramış veya uğrayabilir bölgeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının teklifi üzerine hangi bakanlıkça tespit edilir?

#7. Binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminen yaptırılacak zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminen oluşturulan sigorta sisteminin genel adı nedir?

#8. Birden çok kişinin birleşerek, içlerinden herhangi birinin, belli bir rizikonun gerçekleşmesi durumunda doğacak zararlarını tazmin etmeyi borçlanmalarına verilen ad nedir?

#9. Afet bölgelerinin ilan ve tespitininin karar merci hangi kurum-kuruluştur?

#10. Deprem Sigorta primlerinin tespitinde aşağıda sayılan hangi unsurlar değerlendirilir? I-Binanın yüzölçümü, II-İnşaat türü ve kalitesi, III-Binanın üzerinde bulunduğu arazinin zemin özellikleri, IV-Deprem riski


#11. Sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmeye verilen ad nedir?

#12. Zorunlu deprem sigortası yasal olarak …………….tarafından yaptırılmalıdır. Boşluğa gelebilecek en uygun ifade aşağıdaki şıklardan hangisidir?

#13. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-Arazinin tehlikeli durumu ve binaların gördüğü hasar bakımından yıktırılması ve boşaltılması gerekenler hakkında, o il ve ilçenin en büyük mülkiye amirine ayrı bir rapor verilir. II-Bu makamlarca böyle binalar derhal boşalttırılır. III-Yıkılması gerekenler için en çok 45 gün süre verilerek tehlikenin giderilmesi sahiplerine bildirilir.

#14. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I-Sigorta hukuku, “Büyük Adetler Kanunu’na’’ dayanır (Thelaw of largenumbers). Bu kanuna göre, ne kadar fazla olaylara dayanılırsa, varsayılan olasılığa o kadar yaklaşılır. II-Sigortacılık, sıradan bir ticari faaliyet değil, ekonomik ve sosyal işlevleri olan bir faaliyettir. III-Sigortacılığın bu işlevleri yerine getirebilmesi ve amacına ulaşabilmesi, sigortanın yaygınlaşmasına, yaygınlaşması da sigortaya güven duyulmasına bağlıdır. Bu nedenle, sigortacılık alanında faaliyette bulunan kişi ve kuruluşların faaliyetlerinin kurallara bağlanması ve faaliyetlerini bu kurallara uygun olarak yürütüp yürütmediklerinin devlet tarafından denetlenmesi, sigorta ilişkisinin kurulması ve hükümlerine ilişkin temel ilkelerin belirlenmesi zorunludur.

#15. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-Sigorta Hukuku, Türk Ticaret Kanunu (TTK),’nun 5.kitabı olup 1401-1520. maddeler arasında düzenlenmiştir. II-Genel hükümler ve sigorta türlerine ilişkin özel hükümler olmak üzere 2 bölümde ele alınmıştır. [20] III-01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni TTK ile birçok maddede kapsamlı değişiklik olmuş ve birçok madde de ilk defa bu kanunla düzenlenmiştir.


#16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? Olmuş veya olması muhtemel âfetlerin o yerin genel hayatına etkili olup olmadığı; meydana gelen bir afetten: I-100 haneye kadar olan köylerde ve bucaklarda mevcut konutlardan en az 1/10 unun. II-100 haneden fazla olan köylerde ve bucaklarda en az 5 konutun, III-Nüfusu 5 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 10 binanın, IV- Nüfusu 50 binden fazla ilçe ve illerde en az 50 binanın yıkılması veya bir daha oturulamayacak veya kullanılamayacak derecede ağır hasar görmesi halinde âfet o yerin genel hayatına etkilidir.

#17. “Afet Bölgelerindeki Binaların Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapımı için İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde planlar …………..içinde yaptırılmalıdır.” Boş bırakılan yere gelmesi gereken şık hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#18. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Afet sigortalarının amaçlarındandır? I- Binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminden yaptırılacak zorunlu deprem sigortası belirlenmesi II-Sigorta şirketlerince teminat verilemeyen çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminden sunulacak sigorta ve ikili sigorta teminatlarının belirlenmesi III- Sigorta sirketlerince teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminden sunulacak sigorta ve ikili sigorta teminatlarının belirlenmesi

#19. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve deprem nedeniyle hasar gören binalara ilişkin tazminat, gerekli bilgi ve belgeler ile hasar tespitinin tamamlanmasını müteakip en geç kaç gün içinde ödenir?

#20. “Afet bölgelerinde izin verilen geçici baraka inşaatının yıkılması ……….içinde zorunludur” Boş bırakılan yere gelmesi gereken şık hangisinde doğru olarak verilmiştir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Afet Hukuku Vize Deneme-2

1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır ?
Olmuş veya olması muhtemel âfetlerin o yerin genel hayatına etkili olup olmadığı; meydana gelen bir afetten:
I-100 haneye kadar olan köylerde ve bucaklarda mevcut konutlardan en az 1/10 unun.
II-100 haneden fazla olan köylerde ve bucaklarda en az 5 konutun,
III-Nüfusu 5 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 10 binanın,
IV- Nüfusu 50 binden fazla ilçe ve illerde en az 50 binanın yıkılması veya bir daha oturulamayacak veya kullanılamayacak derecede ağır hasar görmesi halinde âfet o yerin genel hayatına etkilidir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I-II-III
D. Yalnız IV
E. II-III

Cevap : E. II-III

2. Aşağıdaki ifadede için hangi şık doğru olur ?
Afet bölgelerinin ilan ve tespitininde su baskınına uğramış veya uğrayabilir bölgeler ……………bakanlığın teklifi ile değerlendirmeye alınır.

A. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
B. Hazine ve Maliye Bakanlığı
C. Tarım ve Orman Bakanlığı
D. Sağlık Bakanlığı
E. Milli Eğitim Bakanlığı

Cevap : A. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

3. “Afet Bölgelerindeki Binaların Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapımı için İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde planlar …………..içinde yaptırılmalıdır”
Boş bırakılan yere gelmesi gereken şık hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A. 1 yıl
B. 3 ay
C. 5 ay
D. Derhal
E. 6 ay

Cevap : C. 5 ay

4. “Afet bölgelerinde izin verilen geçici baraka inşaatının yıkılması ……….içinde zorunludur”
Boş bırakılan yere gelmesi gereken şık hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A. 1 yıl
B. 2 yıl
C. 6 ay
D. 4 ay
E. 5 ay

Cevap : A. 1 yıl

5. Afet bölgelerinin ilan ve tespitinde; Su baskınına uğramış veya uğrayabilir bölgeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının teklifi üzerine hangi bakanlıkça tespit edilir?

A. Devlet Su İşlerinin bağlı bulunduğu Bakanlık
B. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
D. Ekonomi Bakanlığı
E. Avrupa Birliği Bakanlığı

Cevap : A. Devlet Su İşlerinin bağlı bulunduğu Bakanlık

6. Afet bölgelerinin ilan ve tespitinde; yer sarsıntısı, yer kayması, kaya düşmesi ve çığ gibi afetlere uğramış veya uğrayabilir bölgeler hangi bakanlıkça tespit edilir?

A. Tarım ve Orman Bakanlığı
B. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
C. Avrupa Birliği Bakanlığı
D. Adalet Bakanlığı
E. Sağlık Bakanlığı

Cevap : B. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

7. Afet bölgelerinin ilan ve tespitininin karar merci hangi kurum-kuruluştur ?

A. Cumhurbaşkanlığı
B. Başbakanlık
C. Genel Müdürlükler
D. Valilikler
E. Büyükşehir Belediye Başkanlıkları

Cevap : A. Cumhurbaşkanlığı

8. Afet bölgeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın isteği üzerine ilgili ……………mahallinde ilan olunur.
Boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A. Valiliklerce
B. Büyük Şehir Belediyesinin ilgili birimlerince
C. Muhtarlıklarca
D. Kaymakamlıklarca
E. İl Milli Eğitim Müdürlüklerince

Cevap : A. Valiliklerce

9. Afet bölgeleri ilan ve tespiti için aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur ?
I-Mahalli şart ve özellikler dolayısıyla yangın afetine uğraması muhtemel olan sahalar, şehir ve kasabalarda belediye meclisleri, köylerde ihtiyar heyetleri tarafından tespit ve kaymakamların mütalaası alındıktan sonra valilerin tasvibi üzerine ilgili bölgelerde ilan olunur.
II-Yapılacak işlemlere esas olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kurulacak fen kurulları tarafından, afetin meydana geldiği arazinin durumu ile bütün yapılar ve kamu tesisleri incelenerek, hasar tespit raporu düzenlenir.
III- Gereken hallerde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteği üzerine diğer bakanlık, kurum ve mahalli idareler yeteri kadar teknik personeli hasar tespiti çalışmalarında derhal görevlendirmekle yükümlüdürler.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : E. I-II-III

10. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
I-Arazinin tehlikeli durumu ve binaların gördüğü hasar bakımından yıktırılması ve boşaltılması gerekenler hakkında, o il ve ilçenin en büyük mülkiye amirine ayrı bir rapor verilir.
II-Bu makamlarca böyle binalar derhal boşalttırılır.
III-Yıkılması gerekenler için en çok 45 gün süre verilerek tehlikenin giderilmesi sahiplerine bildirilir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : C. Yalnız III

11. Binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminen yaptırılacak zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminen oluşturulan sigorta sisteminin genel adı nedir?

A. Afet sigortaları
B. Hayat Sigortaları
C. Kasko
D. Organ Sigortaları
E. Seyahat Sigortaları

Cevap : A. Afet sigortaları

12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
I-Sigorta hukuku, “Büyük Adetler Kanunu’na’’ dayanır (Thelaw of largenumbers). Bu kanuna göre, ne kadar fazla olaylara dayanılırsa, varsayılan olasılığa o kadar yaklaşılır.
II-Sigortacılık, sıradan bir ticari faaliyet değil, ekonomik ve sosyal işlevleri olan bir faaliyettir.
III-Sigortacılığın bu işlevleri yerine getirebilmesi ve amacına ulaşabilmesi, sigortanın yaygınlaşmasına, yaygınlaşması da sigortaya güven duyulmasına bağlıdır. Bu nedenle, sigortacılık alanında faaliyette bulunan kişi ve kuruluşların faaliyetlerinin kurallara bağlanması ve faaliyetlerini bu kurallara uygun olarak yürütüp yürütmediklerinin devlet tarafından denetlenmesi, sigorta ilişkisinin kurulması ve hükümlerine ilişkin temel ilkelerin belirlenmesi zorunludur.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : E. I-II-III

13. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
I-Sigorta Hukuku, Türk Ticaret Kanunu (TTK),’nun 5.kitabı olup 1401-1520. maddeler arasında düzenlenmiştir.
II-Genel hükümler ve sigorta türlerine ilişkin özel hükümler olmak üzere 2 bölümde ele alınmıştır. [20]
III-01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni TTK ile birçok maddede kapsamlı değişiklik olmuş ve birçok madde de ilk defa bu kanunla düzenlenmiştir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : A. Yalnız I

14. Sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmeye verilen ad nedir ?

A. Eser Sözleşmesi
B. Sigorta Sözleşmesi
C. Vekalet Sözleşmesi
D. Kredi Sözleşmesi
E. Çevre Sözleşmesi

Cevap : B. Sigorta Sözleşmesi

15. Birden çok kişinin birleşerek, içlerinden herhangi birinin, belli bir rizikonun gerçekleşmesi durumunda doğacak zararlarını tazmin etmeyi borçlanmalarına verilen ad nedir?

A. Karşılıklı Sigorta
B. Reasürans
C. Geçerli olmayan sigorta
D. Sigorta Primi
E. Çoklu sigorta

Cevap : A. Karşılıklı Sigorta

16. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Afet sigortalarının amaçlarındandır ?
I- Binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminden yaptırılacak zorunlu deprem sigortası belirlenmesi
II-Sigorta şirketlerince teminat verilemeyen çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminden sunulacak sigorta ve ikili sigorta teminatlarının belirlenmesi
III- Sigorta sirketlerince teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminden sunulacak sigorta ve ikili sigorta teminatlarının belirlenmesi

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. I,II,III

Cevap : E. I,II,III

17. Zorunlu deprem sigortası yasal olarak ……………………tarafından yaptırılmalıdır. Boşluğa gelebilecek en uygun ifade aşağıdaki şıklardan hangisidir?

A. Kiracılar
B. Malikler ve intifa hakkı sahipleri
C. Söz konusu binayı kiralayan veya satan emlakçılar
D. Devlet
E. Binaya ziyaretçi olarak gelen kişiler

Cevap : B. Malikler ve intifa hakkı sahipleri

18. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve deprem nedeniyle hasar gören binalara ilişkin tazminat, gerekli bilgi ve belgeler ile hasar tespitinin tamamlanmasını müteakip en geç kaç gün içinde ödenir?

A. 7
B. 15
C. 10
D. 45
E. 30

Cevap : E. 30

19. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
I-Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tâbidir.
II-Söz konusu binalar ve bağımsız bölümler için devlet tarafından zorunlu deprem sigortası yaptırılır ve bu sigorta her yıl yenilenir.
III-Malik veya intifa hakkı sahibi, binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : B. Yalnız II

20. Deprem Sigorta primlerinin tespitinde aşağıda sayılan hangi unsurlar değerlendirilir?
I-Binanın yüzölçümü,
II-İnşaat türü ve kalitesi,
III-Binanın üzerinde bulunduğu arazinin zemin özellikleri,
IV-Deprem riski

A. Yalnız I
B. I- II
C. I-II-III
D. Yalnız IV
E. I-II-III- IV

Cevap : E. I-II-III- IV

Afet Hukuku Vize Deneme-2

Auzef Acil Durum Ve Afet Yönetimi
Facebook ACİL DURUM VE AFET YÖNETİMİ
error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!