auzefÇocuk GelişimiFiziksel Büyüme ve Motor gelişim

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

 

1 ) Aşağıdakilerden hangisi Kvaşiyorkor hastalığı ile ilgidir?
A ) Protein düzeyi çok düşük dengesiz bir beslenme düzenidir.
B ) Bu rahatsızlık genellikle 1-3 yaşları arasında görülmektedir.
C ) Çocuklar yeterli protein alamadıklarında, vücut kendi protein kaynaklarını parçalayıp kullanmaya başlamaktadır. Bu durumda çocukların karınları genişlemekte, ayakları şişmekte, saçları dökülmekte ve deride döküntüler oluşmaktadır.
D ) Çocukların kötü beslenmelerinin fiziksel gelişimlerine olumsuz etkileri bulunmaktadır.
E ) Hepsi
Cevap : E ) Hepsi
29 ) Maksimum oksijen alımı vücut ağırlığına göre 12 yaşından itibaren hem kız hem erkeklerde yıllık bazda benzer miktarlarda artmasına rağmen erkeklerde kaç yaşına kadar daha yüksek değerdedir?

A ) 6
B ) 5

C) 7

D) 8

E)10

Cevap : B ) 5
3 ) Annenin hamilelik sırasında tütün maddeleri kullanması doğum öncesi dönemde hangi komplikasyonların görülme oranını artırmaktadır?
Cevap : Düşük yapma olasılığını artırmakta, daha yüksek ölü doğum oranları gerçekleşmekte ve rahim içi büyüme geriliği yaşanmaktadır.
4 ) Hangisi annenin hamilelik sırasında tütün maddeleri kullanması doğum sonrası dönemde hangi komplikasyonların görülme oranını artırmaktadır?

A ) Konjenital kalp anomalisi
B ) Düşük ortalama doğum ağırlığı
C ) Ani bebek ölümü sendromu
D ) Büyümenin uzun vadeli geriliği,
E ) solunum bozuklukları, zatürree, bronşit, astım ve kulak enfeksiyonları
F ) Hepsi

Cevap : F ) Hepsi
5 ) Hangisi annenin hamilelik sırasında tütün maddeleri kullanması doğum sonrası dönemde annenin üzerindeki davranışsal etkilerindendir?

A ) Zihinsel bulanıklık
B ) Daha az görsel uyanıklık
C ) Emzirmenin gerçekleştirilememesi
D ) Hepsi

Cevap : D ) Hepsi

6 ) Annenin alkol kullanması bebeklerde, doğum öncesi ve sonrası hangi komplikasyonlara sebep olur?

A ) Büyüme yetersizlikleri
B ) Başın yeterince gelişememesi
C ) Kalp, eklem, kol ve bacaklarda problemler
D ) Zihinsel gerilik
E ) Hepsi

Cevap : E ) Hepsi
7 ) Yaşam babadan gelen spermin, annenin yumurtasını döllemesiyle başlamaktadır. Döllenen yumurtaya ne ad verilmektedir?
A ) Plesenta
B ) Zigot
Cevap : B ) Zigot
8 ) Kalıtım gelişimi etkileyen önemli bir faktördür ve kalıtımın kapsamını annenin yumurta ve babanın sperm hücrelerinde bulunan ……’er adet kromozom belirlemektedir.

A ) 23
B ) 33

Cevap : A ) 23
9 ) Anne ve babadan çocuğa kalıtım yoluyla geçen genetik yapıdır.

A ) Genotip
B ) Fenotip

Cevap : A ) Genotip
10 ) Bireyin dışarıdan gözlenebilen özelliklerine ne denir?

A ) Genotip
B ) Fenotip

Cevap : B ) Fenotip

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

11 ) Çocuğun doğduktan sonra büyümesi ve gelişmesi için iyi ve dengeli beslenmeye gereksinimi bulunmaktadır.
Beslenme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A ) İlk bir yıl içerisinde bebeklerin beslenme düzenleri, bütün temel yiyecek ve vitamin gruplarını içermelidir.
B ) İki yaşındaki çocukların iştahları vücut yapılarına ve çevresel koşullara göre bireysel farklılıklar göstermektedir.
C ) Okul öncesi dönemde ise çocukların iştahlarında bir azalma görülmektedir.
İştahtaki bu azalmanın nedeni, bu dönemde büyümedeki azalmaya bağlıdır.
D ) Çocuklar ergenlik döneminde girdiklerinde bedendeki hızlı büyüme yemek yemede ve iştahta azalmaya neden olmaktadır. Ergenlik döneminde beslenmeye ilişkin sıklıkla karşılaşılan sorun demir yetersizliğidir. Bu durum çocukların fiziksel gelişimlerini ve hareketlilik düzeylerini de olumsuz etkilemektedir.

Cevap : D ) Çocuklar ergenlik döneminde girdiklerinde bedendeki hızlı büyüme yemek yemede ve iştahta azalmaya neden olmaktadır. Ergenlik döneminde beslenmeye ilişkin sıklıkla karşılaşılan sorun demir yetersizliğidir. Bu durum çocukların fiziksel gelişimlerini ve hareketlilik düzeylerini de olumsuz etkilemektedir. ( artmaya )
12 ) Yaşamın ilk yıllarında görülmekte olan bedenin bütün temel besin maddeleri açısından düşük bir yeme düzeninin neden olduğu erime durumu nedir?

A ) Kvaşiyorkor
B ) Marasmus

Cevap : B Marasmus
13 ) Aşağıdakilerden hangisi Doğum öncesi dönemde bebeğin fiziksel gelişimi etkileyen etmenlerden değildir?

A ) Annenin şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi bazı hastalıklar,

B ) Annenin sigara, alkol gibi ilaç ve madde kullanımı

C ) Yaşadığı ortamda kurşun gibi zehirleyici maddelere maruz kalması

D ) Viral hastalıklar ( kızamıkçık, HIV ) , paraziter hastalıklar ( toksoplazmoz ) , hematolojik hastalıklar ( Rh uyuşmazlığı ) ve endokrin hastalıkları ( diabet ) gibi bir dizi anneden kaynaklı hastalık

E ) Annenin uyku düzeni

Cevap : E ) Annenin uyku düzeni
14 ) Ergenlik çağında veya yaklaşık ………. yaşlarında kızların büyümesi dramatik bir şekilde yavaşlamakta ve yaklaşık …….. yaşlarında tamamen durmaktadır.

A ) 12-13 / 15-16
B ) 13-14 /16-17

Cevap : A ) 12-13 / 15-16
15 ) Erkekler kızlardan …… yıl sonra ergenlik dönemine girdiklerinden dolayı, yetişkin büyüklüklerine …… yaşlarında ulaşmakta ve bu nedenle kızlardan …… yıl daha fazla uzama süreleri olmaktadır.

A ) 2 / 17-19 / 2
B ) 3 / 16-17 / 3

Cevap : A ) 2 / 17-19 / 2
16 ) İklim ve çocukların vücut yapıları arasında bir ilişki bulunmaktadır. Daha fazla vücut yüzey alanının vücut ısısını dağıtmaya yardımcı olduğu sıcak iklimlerde fiziksel özellikler nasıldır?

A ) Uzun boylu ve ince fizikler daha yaygındır.
B ) Kısa boy ve kalın fizikler daha yaygındır.

Cevap : A ) Uzun boylu ve ince fizikler daha yaygındır.
17 ) Vücut ısısının korunmasında minimal vücut yüzey alanının avantajlı olduğu soğuk iklimlerde fiziksel özellikler nasıldır?

A ) Uzun boylu ve ince fizikler daha yaygındır.
B ) Kısa boy ve kalın fizikler daha yaygındır.

Cevap : B ) Kısa boy ve kalın fizikler daha yaygındır.
18 ) Çevresel etmenler açısından fiziksel gelişimi etkileyen unsurlardan birisi de yüksek rakımlı bölgelerde yaşamaktır. Yüksek rakımı bölgelerde büyüyen çocuklar, deniz seviyesine daha yakın olan düşük rakımlı bölgelerde yetişen çocuklardan daha küçük bedenlere ve daha yavaş bir büyüme oranına sahiptir. Yeterli oksijen normal büyüme ve gelişme için önemlidir. Yüksek rakımlardaki barometrik basınç düşük olduğundan, kana daha az oksijen yayılmaktadır. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca çok yüksek rakımlarda yaşayan çocuklar, gecikmiş büyüme ve gelişme ile sonuçlanan ………. maruz kalabilmektedir.

A ) Hipoksi

B ) Endoksi

Cevap : A ) Hipoksi
19 ) Radyasyonun da fiziksel gelişim ve büyüme üzerinde zararlı bir etkisi olabilmektedir. Çocuklar, kozmik ışınlar, toprak, kaya ve yapı malzemelerindeki radon gazı gibi doğal kaynaklardan ya da nükleer santrallerdeki kazalarda oluşan veya nükleer santrallerin yaymış olduğu radyasyon gibi yapay kaynaklardan gelen radyasyona maruz kalabilmektedir. Yüksek radyasyon dozlarına, özellikle erken yaşlarda maruz kalan çocukların organizmalarının üzerinde radyasyonun yıkıcı etkileri olabilmektedir.Aşağıdakilerden hangisi radyasy,onun yıkıcı etkileri arasındadır?

A ) Hücre mutasyonları
B ) Sinir sisteminde hasar
C ) Büyüme geriliği
D ) Lösemi
E ) Hepsi

Cevap : E ) Hepsi

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

20 ) Güç, hız ve çeviklik gerektiren etkinliklerde en iyi performansı gösteren akranlarına göre daha fazla kas ve kemik ağırlığına sahip ve genellikle “kaslı” olarak etiketlenen ( adale ve kemikleri çok gelişmiş ) çocuklar hangi vücut tipine sahiptir?

A ) Mezomorfik
B ) Ektomorfik

Cevap : A ) Mezomorfik
21 ) ( en çok sinirleri ve beyin kısmı gelişmiş olan ) minimum kas gelişimi ile son derece ince ve “sıska” olarak nitelendirilen genellikle dayanıklılık ve güç gerektiren etkinliklerde daha az yetkin olmakta ancak koşu, atletizm gibi aerobik dayanıklılık etkinliklerinde iyi performans gösterebilmekte olan çocuklar hangi vücut tipine sahiptir?

A ) Mezomorfik
B ) Ektomorfik

Cevap : B ) Ektomorfik
22 ) Aerobik ve aerobik olmayan beceri odaklı etkinlikler de dahil olmak üzere pek çok alanda yetersiz performans gösterebilmekte olan Fazla kilolu çocuklar, fiziksel performansın her aşamasında genellikle dezavantajlı konumda olan çocuklar hangi vücut tipine sahiptir?

A ) Mezomorfik
B ) Endomorfik

Cevap : B ) Endomorfik
23 ) Olgunlaşma aşamasını belirlemek için en yaygın olarak kabul edilen değerlendirme prosedürü nedir?

A ) İskelet yaşı
B ) Kronolojik yaş

Cevap : A ) İskelet yaşı
24 ) Kas Gelişimi ve Kas Gücü ile ilgili hangisi doğrudur?

A ) İnsanların genetik olarak belirlenmiş sayıda kas lifi vardır. Her bir kas lifinin boyutu arttıkça kaslar daha da büyür, yani kasların büyüklüğü ilk önce lif sayısı ve ikincisi de büyüklüğü ile belirlenir. Dolayısıyla kas yapısı genetik faktörlerle sınırlı kalmaktadır.
B ) Kas liflerinin birçoğu doğum sırasında mevcut olsa da kasların niteliği bebeklikten ergenliğe dek değişmekte, çocukluk döneminde sabit bir oranda uzamakta, kalınlaşmakta ve kastaki su oranı da artmaktadır.
C ) Ergenlik döneminde, boyda olduğu gibi, kaslarda da bir gelişim ilerlemesi yaşanmakta ve ergenler birkaç yıl içerisinde çok daha
güçlü hâle gelmektedir. Bu güç artışı hem kız hem de erkek çocuklarda gerçekleşmekte, ancak erkek çocuklarda bu oran kızlara göre daha fazla olmaktadır.
D ) Hepsi

Cevap : D ) Hepsi
25 ) Harekete dahil olan eklemlerin en son sınırlarına kadar, yavaş ve sürekli olarak gerilmesiyle elde edilen hareket genişliğine ne denir?

A ) Statik esneklik
B ) Dinamik esneklik

Cevap : A ) Statik esneklik
26 ) Vücudun bir bölümünün son sınıra kadar hızlıca hareket etmesiyle oluşan hareket genişliğine ne denir?

A ) Statik esneklik
B ) Dinamik esneklik

Cevap : B ) Dinamik esneklik

27 ) Bir insanın vücutta oksijeni metabolik amaçlar için kullanma yeteneğine ne denir?

A ) Maksimum aerobik güç
B ) Minimum aerobik güç

Cevap : A ) Maksimum aerobik güç
28 ) Maksimum aerobik güç, erkekler ve kızlar arasındaki performans farklılıklarını açıklamaya yardımcı olan ………… ile yakından ilişkilidir.

A ) Yağsız vücut kütlesi
B ) Yağlı vücut kütlesi

Cevap : A ) Yağsız vücut kütlesi
29 ) Hangisi annenin geçirdiği kızamıkçık gibi enfeksiyon hastalıkları sebebiyle bebekte gelişimsel problemin görülebileceği bölgelerden değildir?

A ) Kafa

B ) Bacak
C ) Göz
D ) Kulak
E ) Beyin

Cevap : B ) Bacak

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

Fiziksel Büyüme ve motor gelişim
Coğrafya Jeomorfoloji Vize Soruları 2019
COĞRAFYA GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
SOSYAL HİZMETLER
SOSYAL HİZMETLER
SOSYOLOJİ GRUBU
SOSYOLOJİ GRUBU
İKTİSAT GRUBU
İKTİSAT GRUBU

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2

 

TOEFL GRAMMAR
register
LOLONOLO’YA ÜYE OL

 

Fiziksel Büyüme Ve Motor Gelişim Ünite -2
Auzef Bahar

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!