auzefGruplarla Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Gruplarla Sosyal Hizmet 2021 Vize Deneme Sınavı

Gruplarla Sosyal Hizmet 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Aşağıdakilerden hangisi grup çalışmasında güven oluşturmada etkili olan liderlik faktörlerinden biri değildir?

Cevap : C) Rasyonelleştirme
NOT: Güven oluşumunda etkili olan liderlik faktörleri; dikkati verme ve dinleme, hem sözel hem de sözel olmayan davranışı anlama, empati, içtenlik, kendini açma, saygı ve ilgiyle yüzleştirmeyi içerir.

#2. "Fark oluşturan ve değer katan lider olmak, yaşama anlam ve yön veren ideallerin olmasını gerekli kılar." Bu cümlede grup çalışmasına liderlik yapan sosyal çalışmacının hangi özelliğine vurgu yapılmaktadır?

#3. Grup çalışmasının aday katılımcılara duyurulması için en etkili yöntem hangisidir?

#4. İnsanların doğası gereği sosyal bir varlık olduğunu, bu nedenle diğeri olmaksızın kendine dair anlamlı bir benlik duygusuna sahip olamayacağını vurgulayan bilim insanı hangisidir?

#5. Gill ve Barry (1982) grup çalışmasında, liderlik becerilerini grubun aşamalarına göre sınıflandırmıştır. Buna göre grubun başlangıç aşamasında hangi beceriyi sergiler?


#6. Hangisi grup çalışmasının başlangıç aşamasında liderin sakınması gereken davranışlardan birisidir?

#7. Birey gerçek hayatta küstah, saldırgan, bağımlı, açgözlü veya narsistse mutlaka grup içinde diğerleriyle ilişki kurarken bu uyumsuzlukları yansıtacaktır. Bu sayede grup liderinin bireyin geçmişinde öğrenmek istediği pek çok bilgi grup sürecinde bireyler arası örüntü içinde tekrar edilecektir. Yukardaki paragrafta grup ortamının hangi özelliği vurgulanmaktadır?

Cevap : C) Mikrokozmos
NOT: Grup çalışmasında üyelerin işlevsel olmayan davranışlarını anlamak için geçmişine bakmanın yanında, grup içindeki tutum ve davranışlarına da odaklanmak gerekir. Çünkü grup ortamı her birey için bir mikrokozmos özelliği taşımaktadır. Birey gerçek hayatta küstah, saldırgan, bağımlı, açgözlü veya narsistse mutlaka grup içinde diğerleriyle ilişki kurarken bu uyumsuzlukları yansıtacaktır.

#8. Grup sözcüğünün günlük kullanımdaki anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Sosyal hizmet müdahalesinde üyelerin grup çalışması yoluyla hayatlarında yapmayı umdukları değişiklikle doğrudan bağlantılı olan amaçların türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Sonuç amaçları
NOT: Sonuç amaçları katılımcıların grup çalışması yoluyla hayatlarında yapmayı umdukları değişikliklerle doğrudan bağlantılıdır. Sonuç amaçları; davranış değişikliğini kolaylaştırmak, başa çıkma becerilerini arttırmak, karar verme becerisinin
gelişmesine yardımcı olmak, ilişkileri geliştirmek ve müracaatçının var olan potansiyelini geliştirmesine destek olmak gibi amaçlardır.

#10. Sosyal Hizmet alanında grup çalışması gerçekleştirecek sosyal çalışmacının temel düzeyde bilgi ve beceri sahip olması gereken konular seçeneklerin hangisinde doğru bir şekilde verilmiştir?

Cevap : E) Sosyal hizmet kuramları, Bireyle sosyal hizmet yöntemi ve Görüşme teknikleri
NOT: Sosyal hizmet alanında grup çalışması gerçekleştirecek sosyal çalışmacının her şeyden önce sosyal hizmet kuramları, bireyle sosyal hizmet yöntemi ve görüşme teknikleri gibi konularda temel düzeyde bilgi ve beceri sahibi olması gerekir.


#11. Hangisi grup ortamında üyeler arası çatışma yaşanmasının nedenlerinden değildir?

Cevap : C) Grup ortamında birbirlerinin paylaşımlarına geri bildirimde bulunmaları
NOT: Grup ortamında üyeler arası çatışma yaşanmasının diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
• Grup ortamında üyelerin birbirlerini özgürce eleştirme olanağı bulması ve bu sayede birbirlerini yargılayıcı tutum sergilemesi,
• Başkaları tarafından kabul edilme ve sevilmeyle ilgili sıkıntı yaşamaları,
• Güç gösterme ihtiyacı ve gücü paylaşmaya istekli olmama,
• Tüm sorunlarını dile getirme konusunda kendisine yeterince zaman ayırılmadığını düşünme,
• Grupta çok fazla üyenin bulunması nedeniyle kafa karışıklığı yaşanması,
• Üyelerin geçmiş yaşantılarında çözemedikleri travma ve çatışma deneyimlerinin grup ortamına yansıması.

#12. Aşağıdakilerden hangisi gruplarla sosyal hizmet uygulamasının genel amaçları arasında yer almaz?

#13. Grup çalışmasına katılan bireylerin yaşamın anlamını sorgulaması, dünyanın bazen adaletsiz olduğunu ve ölümün kaçınılmazlığını fark etmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmaktadır?

Cevap : A) Varoluşsal kaygı
NOT: Varoluşsal kaygıya neden olan faktörler yaşamın beraberinde getirdiği özerk ve bağımsız olma ihtiyacı, sevdiklerine bağlanma, yaşamın anlamını sorgulama, sorumluluk almanın önemini anlama, dünyanın bazen adaletsiz olduğunun farkına varma, ölümün kaçınılmazlığını fark etme gibi birtakım gerçeklikleri kapsar.

#14. Aşağıdakilerden hangisi grupla çalışma terapötik faktörlerden biri değildir?

#15. Katılımcıların ihtiyaçlarını organizasyonel gereksinimleri karşılaması gibi amaçlara hizmet eden grup türü aşağıdakilerden hangisidir?


#16. Grup çalışması ortamında üyelerin kendilerini yalnız hissetmemeleri, iç görü kazanmaları amacıyla grup liderinin kendi yaşantısı ve duygularını paylaşması olarak tanımlanan kavram hangisidir?

#17. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde grubun genel amacıyla, üyelerin davranışsal amacı arasındaki fark doğru olarak verilmiştir?

Cevap : E) Grubun genel amacı soyut, üyelerin davranışsal amacı somut ifadelerden oluşur.
NOT: Grup çalışması için lider tarafından belirlenen amaçlar geneldir ve soyut ifadelerden oluşur. Davranışsal amaçlar ise her
bir üye tarafından belirlenen, sadece onu ilgilendiren ve somut ifadeleri içeren amaçlardır.

#18. Grup içinde üyelerin kime yönelik, ne kadar konuştuğunu gözlemlemek grup liderinin aşağıdakilerden hangisini anlamasına yardımcı olur?

#19. Grup üyeleri arasındaki birlik ve beraberliği üyelerin birbiriyle olan ilişkisinin yapısını ve niteliğini gösteren terapötik faktör?

#20. Boşanmayla başa çıkmayı öğrenme amacıyla gerçekleştirilen grup çalışmasının ilk oturumunda; üyeler yalnızlıkları, şüpheleri ve kaygıları hakkında konuşmaktadırlar. Grup üyelerinden Ezgi aniden konuyu böler ve iş değişikliği hakkındaki düşüncesiyle ilgili konuşmaya başlar. Lider gruba “Ezgi bu kariyer düşüncesiyle ilgili nasıl karar alması gerekir?” diye sorar ve sonraki otuz dakika boyunca grup üyeleri Ezgi’ye bu durumun üstesinden nasıl geleceğiyle ilgili öneriler sunarlar. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki paragrafta ifade edilen grup oturumunda liderin davranışı nedeniyle oluşan olası sonuçlardan biri değildir?


#21. Sosyal çalışmacı tarafından grup ihtiyacı belirlenip format hazırlandıktan sonraki adım aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Grubun aday katılımcılara duyurulması
NOT: Grup ihtiyacı belirlenip format hazırlandıktan sonraki adım, grubun aday katılımcılara duyurulmasıdır. Bu aşamada broşürler, afişler, e-posta grupları, internet duyuruları ve ilgili yerlere resmi yazı yazma gibi yöntemler kullanılabilir.

#22. "Grup dinamiği kavramı genellikle grubun herhangi bir kısmında ortaya çıkan değişmelerin grup üyeleri üzerinde ve grubun yapısında meydana getirdiği etki ve tepkileri ifade etmek için kullanılmaktadır." Paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

#23. I.Etkili aktarım II.Koşulsuz olumlu kabul III.Empatik anlayış IV.İçtenlik ve saydamlık Yukarıdakilerin hangileri grup çalışmasını yürüten liderin terapötik uyumu sağlayabilmesi için yerine getirmesi gereken temel becerilerindendir?

Cevap : A) II,III,IV
NOT: Koşulsuz olumlu kabul, içtenlik ve saydamlık, empati gibi terapötik beceriler her sosyal çalışmacının sahip olması gereken temel özelliklerdir.

#24. "Grup oturumunda üyeler endişelerini dile getiremediği için içine kapanık görünmekte ve gerçek kişiliklerini yansıtmaktan çekinmektedirler." Yukarıdaki durum tespiti grup çalışmasının hangi aşamasında yapılmıştır?

#25. Aşağıdaki durumlardan hangisi grup çalışmasının odağının başka konulara doğru kayma riskine neden olur?


#26. Grup çalışmasında etkileşim yoluyla değişim başlatılır ve bireyin etkisiz, katı kalıplarının daha işlevsel olanlarla yer değiştirmesi sağlanır. Grup bireye değerli olduğunu gösteren ona sorunlarıyla baş etmesi için güç veren ve insan ilişkilerinde başarılı olabilmesi için yardımcı olabilecek beceriler kazandıran bir ortam sağlar. Paragrafta grupla ilgili hangi özelliğe vurgu yapılmıştır?

#27. Grup çalışması yürüten sosyal çalışmacı, müracaatçıların olumlu ve gerçekleştirilebilir amaç koymayı bilmedikleri için hayatlarını düzene sokma konusunda defalarca başarısız olduklarını bilir. Dolayısıyla müracaatçı amaç oluşturma süreci vasıtasıyla sadece amaçlarını nasıl yapılandıracağını değil aynı zamanda davranış veya düşüncesindeki değişikliklerin yeni bir bakış açısıyla ilgili olabileceğini de öğrenir. Paragrafta grupla çalışma sürecinde amaçların hangi temel işlevlerinden bahsedilmektedir?

Cevap : D) Eğitsel işlevi
NOT: Amaçların eğitsel işlevi vardır. Grup çalışması yürüten sosyal çalışmacı bilir ki; müracaatçılar hayatlarını düzene sokma konusunda defalarca başarısız olmuştur, çünkü olumlu ve gerçekleştirilebilir amaç koymayı bilmemektedir. Müracaatçı amaç oluşturma süreci vasıtasıyla, sadece amaçlarını nasıl yapılandıracağını değil, aynı zamanda davranış veya düşüncesindeki değişikliklerin yeni bir bakış açısıyla ilgili olabileceğini de öğrenir.

#28. Aşağıdakilerden hangisi grup üyelerinin amaçları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

Cevap : E) Amaçların gerçekçi olup olmadığı üzerinde durulmamalıdır.
NOT: Grup üyelerinin amaçları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
– Amaçlar olumsuz ifadelerle değil, olumlu cümlelerle oluşturulmalıdır.
– Amaçlarını oluşturmada zorlanan müracaatçılara, beğendikleri birinin yerinde olduklarını hayal etmeleri söylenir. “Nasıl biri olurdun, nasıl değişik olurdun?” diye sorulur.
Bu sorular müracaatçının amaçlarını belirlemesi için yardımcı olur.
– Amaçların kimin amacı olduğu irdelenmelidir. Değişimi bizzat müracaatçının
isteyip istemediği teyit edilmelidir.
– Amaçların gerçekçi olup olmadığı üzerinde durulmalıdır.
– Amaçların güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri analiz edilmelidir.

#29. Üniversite öğrencilerinden oluşan bir etkileşim grubunda bir öğrenci, arkadaşını gruba şu şekilde tanıtır: Sıra bende... Irmak, Bartın’dan gelmiş. Babası öğretmen, annesi ev hanımı. Bir kardeşi var altıncı sınıfta bir de abisi var üniversitede okuyan. Yemek yapmayı severmiş, yemek yemeyi daha çok severmiş. Sessizmiş zaten hep sustuk. Unuttuğum bir şey.. Sanırım sen fazla konuşmamışsın. Yukarıdaki paragrafta örneği verilen tartışma tekniği hangisidir?

#30. I. Bu gruba katılmanızın kişisel nedenleri nelerdir? II. Bu grup deneyiminden kişisel olarak beklentiniz nelerdir? III. Size göre bu grubun amacı nedir? IV. Bu grupta olmanızı teşvik eden biri oldu mu? Yukarıdakilerden hangileri grup çalışmasının başlangıç aşamasında üyelerin hedef ve beklentileriyle ilgili endişelerini dile getirmeleri için grup liderinin sorması gereken sorulardandır?

Cevap : B) I – II – III
NOT: Grup çalışmasının başlangıç aşamasında üyelerin hedef ve beklentileriyle ilgili endişelerini dile getirmeleri için grup liderinin sorması gereken sorular:
– Bu gruba katılmanızın kişisel nedenleri nelerdir?
– Bu grup deneyiminden kişisel olarak beklentiniz nelerdir?
– Size göre bu grubun amacı nedir?
– Bu grupta olmaktan dolayı sizi kaygılandıran şeyler var mı?


#31. Sosyal Hizmet Grup çalışmasında grup öncesi hazırlık yapılmasının yararı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Katılımı geliştirir
NOT: Grup öncesi hazırlık katılımı geliştirir, kendini açmayı, grup aidiyetini ve bağlılığını arttırır.

#32. Grup çalışmasının geçiş aşamasında üyeler aşağıdaki durumlardan hangisiyle karşılaşmaz?

Cevap : B) Amaçları belirlemeye çalışmak
NOT: Geçiş aşamasında genellikle üyelerin davranışlarının arkasında kaygı vardır. Bu aşamada üyeler savunuculuk ve dirençle etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenmek, korkularıyla yüzleşmek, çatışma ve kontrol sorunlarıyla ayrıntılı olarak çalışmak zorundadırlar.

#33. Aşağıdakilerden hangisi tüm grup çalışmalarında geçerli olacak kurallardan birisi değildir?

#34. Grup çalışmasında üye sayısı üyelerin birbirleriyle yeterli etkileşimde bulunabilecekleri kadar çok, herkesin sürece katılmasına olanak sağlayacak kadar da az olması gerekir. Buna göre destek grupları, psikolojik danışma ve terapi gruplarında ideal sayısı kaçtır?

#35. Aşağıdakilerden hangisi grup çalışmasının geçiş aşamasında ortaya çıkabilecek durumlardan biri değildir?


#36. Ölçütlerden hangisi grupların yapısına ve türüne göre sınıflandırılmasında en az etkili olan özelliktir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Gruplarla Sosyal Hizmet 2021 vize deneme sınavı

Gruplarla Sosyal Hizmet 2021 Vize Deneme Sınavı

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!