auzefCoğrafyaŞehir Coğrafyası

Şehir Coğrafyası 2021 Vize Deneme Sınavı

Şehir Coğrafyası 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Az işlek yolların kavşağında daha küçük şehirlerin, bölgesel, ulusal ve uluslararası yolların kavşaklarında veya deniz, kara ve hava yollarının kavşaklarında daha büyük şehirlerin varlığına neden olan faktör aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, şehir ile bölgesi arasındaki farkların genellikle yoğunlaştığı seçenek verilmiştir?

#3. Karalar içine sokulan dar ve uzun ............... bulunduğu mevkiiler de şehir kuruluşuna uygundur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi "mesken yoğunluğu kriterinde" konutlarla ilgili olarak dikkate alınan özelliklerden biridir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi bir şehrin ulaşım fonksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan bölgesinin belirlenmesinde yararlanılan yöntemlerden biridir?


#6. Aşağıdakilerden hangisinde Sanayi Devrimi’ne kadar geçen süre içinde şehirler ile köyler arasındaki hayat tarzı birbirinden çok az farklı iken, Sanayi Devrimi’nden sonra kırsal yerleşmeler ile şehirlerdeki hayat tarzının önemli derecede farklılaşmasına neden olan gelişmelerden biri verilmiştir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi sanayi hizmetleri içinde diğer bir faaliyeti oluşturan “çeşitli sanayi kollarından” biri değildir?

#8. “Şehir bölgesi” teriminin karşılığı olarak kullanılan hinderland veya umland kelimeleri hangi dile aittir?

#9. Aşağıdakilerden hangisinde şehirlerin “kültür hizmetlerinden” biri verilmiştir?

#10. Aşağıdakilerden hangisinde “morfolojik sınıflandırmaya” göre şehirlerin alabileceği şekillerden biri değildir?


#11. Aşağıdakilerden hangisine “auspendel” teriminin anlamı verilmiştir?

#12. Aşağıdakilerden hangisinde şehirdeki çeşitli bölgelerin varlığına bağlı olarak şehir nüfusunda saptanan farklılıklardan biri değildir?

#13. Özellikle gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerin şehirlerinde hâlâ ............. önemli bir ekonomik faaliyet olarak göze çarpmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#14. Aşağıdakilerden hangisinde şehrin yerleşim sahasının alabileceği şekillerdeki benzerlik veya farklılıklara bağlı olarak yapılan sınıflandırma verilmiştir?

#15. Aşağıdakilerden hangisinde şehir coğrafyasının araştırma konularından biri değildir?


#16. Aşağıdakilerden hangisinde ziraat şehirlerinin özelliklerinden biri verilmiştir?

#17. Aşağıdakilerden hangisi ister Doğu ister Batı dilleri incelendiğinde şehir tanımı için üzerine uzlaşılan noktalardan biri değildir?

#18. Aşağıdakilerden hangisinde Çağatay lehçesinde kullanılan “kent” teriminin ifade ettiği yerleşme verilmiştir?

#19. ABD'nin Kuzey AppalachBolgesi'ndeki taş kömürü havzalarının üzerinde veya yakınında hangi şehir kurulmuştur?

#20. Aşağıdakilerden hangisinde köy ve şehir yerleşmelerini birbirinden ayırmak için yararlanılan kriterlerden en yaygın olarak kullanılanı ve en eski olanı verilmiştir?


#21. Şehrin kamu hizmetleri belirli merkezlerde ve belirli bir .............. düzen içinde toplanmıştır.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#22. Aşağıdakilerden hangisinde köy ve şehir yerleşmelerini birbirinden ayırmak için yararlanılan kriterlerden en yaygın olarak kullanılanı ve en eski olanı verilmiştir?

#23. Aşağıdakilerden hangisinde “şehir bölgesi”nin tanımı verilmiştir?

#24. Aşağıdakilerden hangisinde insanları iş yerlerine ulaşabilmek için yolda geçirmeyi göze alabildikleri ortalama süre verilmiştir?

#25. Bir şehrin etkisi altında kalan bölge, ne bir küre ne de devamlı bir ………… halindedir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


#26. Aşağıdakilerden hangisi şehirlerin “jenetik sınıflandırmasında” yer alan aşamalardan biri değildir?

#27. Coğrafi ve topoğrafik mevkiine göre sınıflandırma” esasına göre, Fransa’nın Grenoble şehri hangi mevkide kurulmuştur?

#28. Aşağıdakilerden hangisi sanayi hizmetleri içinde diğer bir faaliyeti oluşturan “çeşitli sanayi kollarından” biri değildir?

#29. Aşağıdakilerden hangisinde şehirlerin “kültür hizmetlerinden” biri verilmiştir?

#30. Aşağıdakilerden hangisi şehirlerin “jenetik sınıflandırmasında” yer alan aşamalardan biri değildir?


#31. Ülkemizde zaman zaman “ilçe” karşılığında kullanılabilen ifadelerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

#32. Aşağıdakilerden hangisinde kır-şehir ayrımında kullanılan “şehre has hayat tarzı” kriterlerini daha çok kullanan bilim dallarında biri verilmiştir?

#33. Aşağıdakilerden hangisinde "şehir bölgesi"nin tanımı verilmiştir?

#34. ”Afrika’nın Kango havzasında nüfusu ………… kişi olan şehirler de söz konusudur.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#35. Aşağıdakilerden hangisinde bir şehrin bölgelerini daha belirgin olarak ortaya çıkaran fonksiyonlardan biri değildir?


#36. İngiltere’de bir yerleşmenin şehir olarak kabul edilmesi için sahip olmasi gereken nüfus yoğunluğu miktarı aşağıdakilerden hangisidir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Şehir Coğrafyası 2021 Vize Deneme Sınavı

Şehir Coğrafyası 2021 Vize Deneme Sınavı

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Şehir Coğrafyası 2020 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!