auzefBebeklik Döneminde Gelişim ve EğitimÇocuk Gelişimi

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

#1. I. Fiziksel büyümenin en hızlı olduğu dönem II. Temel vücut yapısı ve organlar oluşmuştur III. Çevresel faktörlerden etkilenir Yukarıdaki gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

#2. I. Endoderm II. Mezoderm III. Ektoderm IV. Blastura Yukarıdakilerden hangisi/hangileri embriyo döneminde hücre bölünmelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır?

NOT: Embriyo Dönemi (2-8 Hafta): Bu evrede embriyo hızlı bir şekilde büyür ve embriyonun doku ve organları ortaya çıkar. Bu dönemde oluşan hücre bölünmelerinin bir sonucu olarak üç doku tabakası ortaya çıkar. Bu tabakalar;
-Endoderm tabakası (dış tabaka)
-Mezoderm (Orta tabaka)
-Ektoderm (İç tabaka)

#3. Aşağıdakilerden hangisi 4 aylık bir bebeğin yapması gereken özelliklerden biri değildir?

NOT: Dördüncü ayda, sert bir zemine karnının üzerine yatırıldığında, başını ve göğsünü 90 derecelik bir açıyla yükseltebilir ve kaldırabilir. Aynı zamanda sırt üstü yatarken hem başını kaldırıp bir yandan diğer yana rahatlıkla döndürebilir hem de kendisi dönebilir. Dört aylık bebek erişebildiği nesneleri tutarak ağzına getirebilir. Destekle oturduğu zaman başı arkaya düşmeden oturabilir. Ayağa kaldırıldığında başı hafifçe öne doğru düşer fakat sağa sola sallanmaz.

#4. Sıfır üç yaş grubu sınıflarda bez değiştirme alanı planlanırken dikkat edilecek noktalara ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#5. I. Klinefelter Sendromu II. Trilp X III. Fenilketonüri IV. Orak hücre anemisi Yukarıdakilerden doğum kusurlarından hangisi/hangileri genetik bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkmaz?

NOT: Bazı hastalıklar gen yoluyla anne babadan doğan bebeklere aktarılır ve bunlara gen hastalıkları denir. Gen hastalıkları:
-Fenilketonüri (PKU)
-Orak hücre anemisi
-Hemofili
**** Kromozom anormallikleri yapısaldır ve kromozomların eklenmesi veya silinmesiyle ortaya çıkar. Turner Sendromu ve Klinefelter sendromu, kromozom hastalıklarına örnektir.


#6. Hamilelik sırasında annenin geçirdiği enfeksiyon hastalık sebebiyle bebeklerde aşağıdaki hastalıklardan hangisi görülebilir?

#7. Bebekler aynada ve de fotoğraflarda kendilerini hangi aylarda tanıyabilirler?

#8. Normal zamanında gelişmiş bir yeni doğanın boy ve kilosu aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

NOT: Yeni doğanın baştan topuğa ölçülen ortalama boy uzunluğu 50 cm’dir. Genellikle bebekler ilk yıl için ayda 2.5 cm büyür. Doğumda, yeni doğan ortalama 3400 gr ağırlığındadır ve erkek bebekler genellikle kızlardan biraz daha ağırdır.

#9. Aşağıdaki duygulardan hangisi hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkan ve ikinci duygular olarak adlandırılan duygulardan biri değildir?

NOT: İkincil duygular, gurur, suçluluk, mahcubiyet, imrenme ve kıskançlık duygularıdır ve hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkmaktadır. İkincil duygu grubu daha karmaşıktır ve bilişsel nitelikler gerektirir.

#10. İşbirlikçi öğrenme? (soru ve şıklar hatırlandığı kadar yazılmıştır.)


#11. Bebeklerin uzun hece dizinleri üretmeye başladıkları ve yetişkin benzeri tonlama kalıplara oluşturarak yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başladıkları dönem aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Çeşitlendirilmiş babıldama-mırıldanma dönemi (10-12 aylar): Söz öncesi evrenin sonlarında bebekler ünlü ve ünsüzlerden oluşan ses dizilerini çeşitlendirmektedir. Bu aşamada bebekler, çeşitli ünsüz ve ünlülerle birlikte çeşitli ses dizileri oluştururlar. Bebeklerin ünsüz repertuarı önemli ölçüde artar ve bebekler uzun hece dizinleri üretmeye başlarlar. Yetişkin benzeri tonlama kalıpları oluştururlar. Bu aşamada bebekler, hem daha fazla hece birleştirirler hem de yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başlarlar

#12. Bebek sırt üstü yatarken başı tarafa döndürülürse bebek bu tarafa kol ve bacağını uzatır. Bu refleks aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

#13. Yeni doğan bebekler, 24 saatin kaç saatini uyuyarak geçirmektedirler?

#14. Aşağıdakilerden hangisi büyük kas becerisine verilen bir örnektir?

#15. Yeni doğan bebeklere ilişkin; I. Bebekler doğdukları andan itibaren uzağı görebilirler. II. Yeni doğan bebekler insan seslerini duyabilirler. III. Bazı refleksler hayatta kalmalarını sağlar. IV. Kızlar doğumda erkeklerden daha ağırdır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri yanlıştır?


#16. Aşağıda bulunan üreme sistemlerinden hangisi dişilerde bulunan bir yapı değildir?

NOT: Kadınlarda üreme organları;
*Ovaryum(yumurtalık)
*Fallop Tüpü
*Fallop borusu
*Rahim (Uterus-döl yatağı)
*Serviks (dölyatağı ağzı – rahim açıklığı)
*Va(j)ina (çiftleşme borusu)

#17. Freud çocuğun, Oidipus kompleksi (erkeklerde) ve Electra kompleksi (kızlarda) olarak adlandırdığı erotik cazibe, kızgınlık, rekabet, kıskançlık ve korku arasındaki çatışmayı harekete geçiren anatomik cinsiyet farklılıklarının farkına vardığını belirttiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Yeni doğan bebeğin vücudunda mavi lekeler görülmektedir.Bu lekelerin adı aşağıdakilerden hangisine doğru verilmiştir?

#19. Erkek çocuklarından biri hemofili diğeri sağlıklı olan bir ailede doğan kız çocuklarının hepsi sağlıklıdır. Buna göre; I. baba sağlıklıdır. II. hastalık geni anneden gelmiştir. III. baba taşıyıcı hemofili hastalığına sahiptir. Yukarıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

NOT: Kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatan kanama bozukluğudur. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer ancak hastalık genellikle erkek bebeklerde gözlenir. Bazen genetik mutasyon sonucu nadir de olsa kız bebeklerde de görülebilir. Kanda “pıhtılaşma faktörü” olan bir proteinin eksikliği sonucuhemofiliortaya çıkar.

#20. 0-3 yaş grubu çocuklar için planlanan bir sınıfta küçük çocuklarının bloklar merkezi ile ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

NOT: Ahşap bloklar bu yaş grubu için çok doğru bir seçim olmayıp küçük çocukların blokları rahatlıkla taşıyabilmeleri amacıyla blokların köpük/kauçuktan yapılmış olması tavsiye edilir. Çünkü köpük/kauçuk blokları, bu yaş grubu çocukların kavrayabilmesi ve kullanması daha kolaydır. Aynı zamanda hafif olduğu için yaralanma tehlikesi oluşturmaz.


#21. I. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer. II. Genellikle erkek bebeklerde gözlenir. III. Gen bozukluğu hastalığıdır. Yukarıdaki hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Bazı hastalıklar gen yoluyla anne babadan doğan bebeklere aktarılır ve bunlara gen hastalıkları denir. Hemofili, kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatan kanama bozukluğudur. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer ancak hastalık genellikle erkek bebeklerde gözlenir.

#22. Embriyo döneminde gestrula evresinde oluşan üç embriyonik tabakadan organizmanın tüm doku organ ve sistemleri oluşur. Bu olaya verilen isim aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

NOT: Üç embriyonik tabakadan organizmanın tüm doku, organ ve sistemlerinin oluşmasına ise organogenez denilmektedir. Organogenez evresinde ilk oluşan organlar beyin ve omuriliktir ve ilk gelişen sistem sinir sistemidir.Bu sistemin oluşumu döllenmeden sonraki dördüncü haftada gerçekleşmektedir.

#23. İnsan beyninin serebral korteksinde ifade edici dili konuşmayı kontrol eden kısmına ne ad verilir?

#24. Bebekler hangi aya kadar sadece anne sütü ile beslenmelidir?

#25. Annesi ile birlikte bir arkadaşın evine ilk defa giden Naz oyuncaklarla oynarken annesi mutfaktan su almak için odadan ayrıldı. Annesinin gittiğini farkeden Naz, huzursuz oldu annesi yanına döndüğünde ona sarıldı daha sonra tekrar oyuncaklarıyla oynamaya devam etti. Bowlby Naz ve annesi arasındaki bağlanmayı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamaktadır?

NOT: Güvenli bağlanan bebekler: Bu bebekler çevreyi keşfetmek için ebeveynlerini güvenlik üssü olarak kullanırlar. Bakım veren kişi odada olduğunda bu bebekler çevreyi araştırır ve oyuncaklarla oynarlar. Bakım veren kişi yanından ayrıldığında huzursuz olmakla birlikte, yanlarına döndüğünde rahatlar ve onunla olumlu şekilde iletişime geçerler. Daha sonra oyunlarına tekrar dönerek oynamaya devam ederler.


#26. Gece alt ıslatma problemi ortalama hangi yaşta çözülebilecek bir problemdir?

#27. Doğum öncesinde embriyo döneminde hücrelerin tabakalı yapıya dönüşmesi ile embriyo doku ve organlar ortaya çıkar. Bu süreçte embriyoda cilt duyu organları ve beynin ve omuriliğin merkezi sinir sistemi deri tırnaklar diş minileri ve saçlar aşağıdaki tabakaların hangisinde oluşmaktadır?

NOT: -Ektoderm tabakası (dış tabaka): Cilt, duyu organları ile beynin ve omuriliğin merkezi sinir sistemi, deri, tırnaklar, diş mineleri ve saçlar.
-Mezoderm (Orta tabaka): Kaslar, kemikler, dolaşım sistemi ve böbrekler.
-Endoderm (İç tabaka): Sindirim ve solunum sistemleri, iç organlar, akciğerler, idrar yolu ve bezleri

#28. Aşağıda özellikleri verilen ailelerden hangi ailenin “aile eğitimi “ konusunda desteklenmesi önceliklidir?

NOT: Son yıllarda tüm dünyada, aileleri destekleyerek bebek ve küçük çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve akranları ile eşit fırsatlardan yararlanmalarını amaçlayan aile eğitim programlarının önemi daha çok anlaşılmıştır. Özellikle dezavantajlı grupta bulunan, (örneğin özellikle düşük gelir grubundaki veya patolojik ruhsal sorunları olan ailelerde yaşayan, ebeveyn-çocuk arasındaki güvensiz bağlanmanın ve ebeveynlerin sert ve tutarsız disiplin uygulamalarının olduğu, evlilik çatışmalarının yoğun yaşandığı, ebeveyn depresyonu ya da yüksek ebeveyn stresi gibi yüksek riskli ailelerde yaşayan) çocukların ve bu çocukların ailelerinin desteklenmesi aile ve çocukla çalışan herkes tarafından büyük önem kazanmıştır

#29. Bebeklerin anne sütünü emerek beslenmesinin önemine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

NOT: Bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin birçok faydası bulunmaktadır. Emzirme bebeğin beslenmesinin yanı sıra anne bebek arasında duygusal bağı teşvik etmesi ve sosyal etkileşimler açısından da önemlidir. Aynı zamanda emzirme, rahmin kasılmalarını ve rahmin doğum öncesi döneme geri dönmesini sağlaması açısından da önemlidir. Bebeklerin doğar doğmaz emzirilmeleri ağız sütü de denilen kolostrum üretimini de teşvik eder. Kolostrum anne sütünün öncüsü olup annenin hamileliğinin yedinci ayı gibi erken bir dönemde ortaya çıkabilir. Bu ilk süt protein, tuz ve karbonhidrat içerir ancak normal anne sütünden daha az yağ içerir. Anne sütü ayrıca bebeğin kendi bağışıklık sistemi gelişinceye kadar yenidoğanın korunmasına yardımcı olacak immünoglobulinleri de içerir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

1- I. Klinefelter Sendromu
II. Trilp X
III. Fenilketonüri
IV. Orak hücre anemisi
Yukarıdakilerden doğum kusurlarından hangisi/hangileri genetik bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkmaz?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) II ve IV

Cevap : B) I ve II
NOT: Bazı hastalıklar gen yoluyla anne babadan doğan bebeklere aktarılır ve bunlara gen hastalıkları denir. Gen hastalıkları:
-Fenilketonüri (PKU)
-Orak hücre anemisi
-Hemofili
**** Kromozom anormallikleri yapısaldır ve kromozomların eklenmesi veya silinmesiyle ortaya çıkar. Turner Sendromu ve Klinefelter sendromu, kromozom hastalıklarına örnektir.

2- Aşağıda bulunan üreme sistemlerinden hangisi dişilerde bulunan bir yapı değildir?

A) Fallop tüpü ve borusu
B) Serviks(Vaj)ına)
C) Uterus (Dölyatağı)
D) Fallop tüpü
E) Prostat salgı bezi

Cevap : E) Prostat salgı bezi
NOT: Kadınlarda üreme organları;
*Ovaryum(yumurtalık)
*Fallop Tüpü
*Fallop borusu
*Rahim (Uterus-döl yatağı)
*Serviks (dölyatağı ağzı – rahim açıklığı)
*Va(j)ina (çiftleşme borusu)

3- Bebekler hangi aya kadar sadece anne sütü ile beslenmelidir?

A) İlk 6 ay
B) İlk 12 ay
C) İlk 3 ay
D) İlk 8 ay
E) İlk 9 ay

Cevap : A) İlk 6 ay

4- Yeni doğan bebeğin vücudunda mavi lekeler görülmektedir.Bu lekelerin adı aşağıdakilerden hangisine doğru verilmiştir?

A) Sarılık
B) Vernix caseosa
C) Laguna
D) Mekonyum
E) Mogol lekesi

Cevap : E) Mogol lekesi

5- Bebek sırt üstü yatarken başı tarafa döndürülürse bebek bu tarafa kol ve bacağını uzatır. Bu refleks aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

A) Tonik boyun refleksi
B) Yüzme refleksi
C) Babinski refleksi
D) Moro refleksi
E) Galant refleksi

Cevap : A) Tonik boyun refleksi

6- Annesi ile birlikte bir arkadaşın evine ilk defa giden Naz oyuncaklarla oynarken annesi mutfaktan su almak için odadan ayrıldı. Annesinin gittiğini farkeden Naz, huzursuz oldu annesi yanına döndüğünde ona sarıldı daha sonra tekrar oyuncaklarıyla oynamaya devam etti. Bowlby Naz ve annesi arasındaki bağlanmayı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamaktadır?

A) Güvensiz dirençli
B) Güvensiz kaçınan
C) Güvensiz dağınık
D) Güvenli bağlanan
E) Dağılmış bağlanma

Cevap : D) Güvenli bağlanan
NOT: Güvenli bağlanan bebekler: Bu bebekler çevreyi keşfetmek için ebeveynlerini güvenlik üssü olarak kullanırlar. Bakım veren kişi odada olduğunda bu bebekler çevreyi araştırır ve oyuncaklarla oynarlar. Bakım veren kişi yanından ayrıldığında huzursuz olmakla birlikte, yanlarına döndüğünde rahatlar ve onunla olumlu şekilde iletişime geçerler. Daha sonra oyunlarına tekrar dönerek oynamaya devam ederler.

7- Yeni doğan bebeklere ilişkin;
I. Bebekler doğdukları andan itibaren uzağı görebilirler.
II. Yeni doğan bebekler insan seslerini duyabilirler.
III. Bazı refleksler hayatta kalmalarını sağlar.
IV. Kızlar doğumda erkeklerden daha ağırdır.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri yanlıştır?

A) Yalnız IV
B) I ve III
C) Yalnız III
D) Yalnız II
E) Yalnız I

Cevap : A) Yalnız IV

8- Embriyo döneminde gestrula evresinde oluşan üç embriyonik tabakadan organizmanın tüm doku organ ve sistemleri oluşur. Bu olaya verilen isim aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

A) Blastomer
B) Segmentasyon
C) Fetüs oluşumu
D) Organogenez
E) Destek sistemleri

Cevap : D) Organogenez
NOT: Üç embriyonik tabakadan organizmanın tüm doku, organ ve sistemlerinin oluşmasına ise organogenez denilmektedir. Organogenez evresinde ilk oluşan organlar beyin ve omuriliktir ve ilk gelişen sistem sinir sistemidir.Bu sistemin oluşumu döllenmeden sonraki dördüncü haftada gerçekleşmektedir.

9- Bebeklerin anne sütünü emerek beslenmesinin önemine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Anne bebek arasında bağlanmayı teşvik eder.
B) Annenin ilk sütü protein, tuz ve karbonhidrat içerir. Ancak normal anne sütünden daha az yağ içerir.
C) Emme süresindeki rahim kasılmaları annenin doğum öncesi kilosuna dönmesine yardım eder.
D) Kolostrum ağız sütü doğum öncesi 7 ay gibi erken dönemde görülebilir.
E) Anne sütü yeni doğanın korunması için yardımcı olacak immünglobulinleri de barındırır.

Cevap : C) Emme süresindeki rahim kasılmaları annenin doğum öncesi kilosuna dönmesine yardım eder.
NOT: Bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin birçok faydası bulunmaktadır. Emzirme bebeğin beslenmesinin yanı sıra anne bebek arasında duygusal bağı teşvik etmesi ve sosyal etkileşimler açısından da önemlidir. Aynı zamanda emzirme, rahmin kasılmalarını ve rahmin doğum öncesi döneme geri dönmesini sağlaması açısından da önemlidir. Bebeklerin doğar doğmaz emzirilmeleri ağız sütü de denilen kolostrum üretimini de teşvik eder. Kolostrum anne sütünün öncüsü olup annenin hamileliğinin yedinci ayı gibi erken bir dönemde ortaya çıkabilir. Bu ilk süt protein, tuz ve karbonhidrat içerir ancak normal anne sütünden daha az yağ içerir. Anne sütü ayrıca bebeğin kendi bağışıklık sistemi gelişinceye kadar yenidoğanın korunmasına yardımcı olacak immünoglobulinleri de içerir.

10- Gece alt ıslatma problemi ortalama hangi yaşta çözülebilecek bir problemdir?

A) 48 ay
B) 18.ay
C) 24.ay
D) 42.ay
E) 36.ay

Cevap : E) 36.ay

11- Erkek çocuklarından biri hemofili diğeri sağlıklı olan bir ailede doğan kız çocuklarının
hepsi sağlıklıdır. Buna göre;
I. baba sağlıklıdır.
II. hastalık geni anneden gelmiştir.
III. baba taşıyıcı hemofili hastalığına sahiptir.
Yukarıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) II ve III
B) I ve II
C) Yalnız II
D) Yalnız I
E) Yalnız III

Cevap : E) Yalnız III
NOT: Kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatan kanama bozukluğudur. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer ancak hastalık genellikle erkek bebeklerde gözlenir. Bazen genetik mutasyon sonucu nadir de olsa kız bebeklerde de görülebilir. Kanda “pıhtılaşma faktörü” olan bir proteinin eksikliği sonucuhemofiliortaya çıkar.

12- Doğum öncesinde embriyo döneminde hücrelerin tabakalı yapıya dönüşmesi ile embriyo doku ve organlar ortaya çıkar. Bu süreçte embriyoda cilt duyu organları ve beynin ve omuriliğin merkezi sinir sistemi deri tırnaklar diş minileri ve saçlar aşağıdaki tabakaların hangisinde oluşmaktadır?

A) Zigot
B) Endoderm
C) Ektoderm
D) Mezoderm
E) Fetüs

Cevap : C) Ektoderm
NOT: -Ektoderm tabakası (dış tabaka): Cilt, duyu organları ile beynin ve omuriliğin merkezi sinir sistemi, deri, tırnaklar, diş mineleri ve saçlar.
-Mezoderm (Orta tabaka): Kaslar, kemikler, dolaşım sistemi ve böbrekler.
-Endoderm (İç tabaka): Sindirim ve solunum sistemleri, iç organlar, akciğerler, idrar yolu ve bezleri

13- Hamilelik sırasında annenin geçirdiği enfeksiyon hastalık sebebiyle bebeklerde aşağıdaki hastalıklardan hangisi görülebilir?

A) Otizim spekturum
B) Hemofili
C) Down sendromu
D) Klinefelter
E) Orak Hücre Anemisi

Cevap : A) Otizim spekturum

14- I. Fiziksel büyümenin en hızlı olduğu dönem
II. Temel vücut yapısı ve organlar oluşmuştur
III. Çevresel faktörlerden etkilenir
Yukarıdaki gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ergenlik
B) Doğum öncesi
C) Orta yaşlılık
D) Gençlik
E) İlkokul dönemi

Cevap : B) Doğum öncesi

15- I. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer.
II. Genellikle erkek bebeklerde gözlenir.
III. Gen bozukluğu hastalığıdır.
Yukarıdaki hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Down Sendromu
B) Hemofili
C) Otizm
D) Fenilketonüri
E) Orak Hücre Anemisi

Cevap : B) Hemofili
NOT: Bazı hastalıklar gen yoluyla anne babadan doğan bebeklere aktarılır ve bunlara gen hastalıkları denir. Hemofili, kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatan kanama bozukluğudur. Taşıyıcı genler anneden çocuğa geçer ancak hastalık genellikle erkek bebeklerde gözlenir.

16- I. Endoderm
II. Mezoderm
III. Ektoderm
IV. Blastura
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri embriyo döneminde hücre bölünmelerinin bir sonucu
olarak ortaya çıkmaktadır?

A) I ve II
B) II ve III
C) Yalnız III
D) I, II, III
E) Yalnız I

Cevap : D) I, II, III
NOT: Embriyo Dönemi (2-8 Hafta): Bu evrede embriyo hızlı bir şekilde büyür ve embriyonun doku ve organları ortaya çıkar. Bu dönemde oluşan hücre bölünmelerinin bir sonucu olarak üç doku tabakası ortaya çıkar. Bu tabakalar;
-Endoderm tabakası (dış tabaka)
-Mezoderm (Orta tabaka)
-Ektoderm (İç tabaka)

17- İnce motor becerileri gelişen çocuğun okula giderken ayakkabısını anne ve babası bağlıyor bunun gelişimle ilgili temel kavramı aşağıdakilerden hangisidir? (soru hatırlandığı kadar yazılmıştır.)

A) Hazırbulunuşluk
B) Öğrenme
C) Kritik Dönem
D) Olgunlaşma
E) Gelişim

Cevap :

18- Yeni doğan bebekler , 24 saatin kaç saatini uyuyarak geçirmektedirler?

A) 20 saatten fazlasını
B) 14-15 saatten fazlasını
C) 13-14 saatten fazlasını
D) 10-12 saatten fazlasını
E) 8-10 saat

Cevap : A) 20 saatten fazlasını

19- Freud çocuğun, Oidipus kompleksi (erkeklerde) ve Electra kompleksi (kızlarda) olarak adlandırdığı erotik cazibe, kızgınlık, rekabet, kıskançlık ve korku arasındaki çatışmayı harekete geçiren anatomik cinsiyet farklılıklarının farkına vardığını belirttiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gizil
B) Fallik
C) Anal
D) Ge(n)ital
E) Oral

Cevap : B) Fallik

20- Aşağıdakilerden hangisi büyük kas becerisine verilen bir örnektir?

A) Yerdeki boncuğu alma
B) Ekmeği bölme
C) Topu yakalama
D) Kaşıkla yemek yeme

Cevap : C) Topu yakalama

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

21- İnsan beyninin serebral korteksinde ifade edici dili konuşmayı kontrol eden kısmına ne ad verilir?

A) Alıcı Afazi
B) Serebral korteks
C) Wernice
D) Broca alanı
E) Konuşma Afazisi

Cevap : D) Broca alanı

22- Bebeklerin uzun hece dizinleri üretmeye başladıkları ve yetişkin benzeri tonlama kalıplara oluşturarak yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başladıkları dönem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cıvıldama dönemi
B) Jargon dönemi
C) Tekrarlanan babıldama
D) Döngüsel sesler ve istemsiz sesler
E) Çeşitlendirilmiş mırıldama

Cevap : E) Çeşitlendirilmiş mırıldama
NOT: Çeşitlendirilmiş babıldama-mırıldanma dönemi (10-12 aylar): Söz öncesi evrenin sonlarında bebekler ünlü ve ünsüzlerden oluşan ses dizilerini çeşitlendirmektedir. Bu aşamada bebekler, çeşitli ünsüz ve ünlülerle birlikte çeşitli ses dizileri oluştururlar. Bebeklerin ünsüz repertuarı önemli ölçüde artar ve bebekler uzun hece dizinleri üretmeye başlarlar. Yetişkin benzeri tonlama kalıpları oluştururlar. Bu aşamada bebekler, hem daha fazla hece birleştirirler hem de yetişkin konuşmalarını taklit etmeye başlarlar

23- Normal zamanında gelişmiş bir yeni doğanın boy ve kilosu aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) 50 cm – 2500
B) 55 cm – 3000
C) 45 cm – 2000
D) 50 cm – 3300

Cevap : D) 50 cm – 3300
NOT: Yeni doğanın baştan topuğa ölçülen ortalama boy uzunluğu 50 cm’dir. Genellikle bebekler ilk yıl için ayda 2.5 cm büyür. Doğumda, yeni doğan ortalama 3400 gr ağırlığındadır ve erkek bebekler genellikle kızlardan biraz daha ağırdır.

24- Aşağıdaki duygulardan hangisi hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkan ve ikinci duygular olarak adlandırılan duygulardan biri değildir?

A) Tiksinme
B) Utanç
C) Gurur
D) Kıskançlık
E) Suçluluk

Cevap : A) Tiksinme
NOT: İkincil duygular, gurur, suçluluk, mahcubiyet, imrenme ve kıskançlık duygularıdır ve hayatın ikinci ve üçüncü yıllarında ortaya çıkmaktadır. İkincil duygu grubu daha karmaşıktır ve bilişsel nitelikler gerektirir.

25- 0-3 yaş grubu çocuklar için planlanan bir sınıfta küçük çocuklarının bloklar merkezi ile ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bebekler ve küçük yaşlardaki çocuklar oynamak yerine daha çok blokları bir yerden bir yere taşırlar ve istiflerler
B) Blok ve dramatik oyun merkezi yanyana planlanabilir
C) Blok merkezine çocuklar kullansın diye sepetler çantalar kovalar Kutular kaplar tencereler büyük kamyonlar küçük Valizler eklenebilir
D) Block merkezinde çok fazla materyal bulunmaktan kaçınmak gerekir
E) Ahşap bloklar bu yaş grubu için çok doğru bir seçimdir

Cevap : E) Ahşap bloklar bu yaş grubu için çok doğru bir seçimdir
NOT: Ahşap bloklar bu yaş grubu için çok doğru bir seçim olmayıp küçük çocukların blokları rahatlıkla taşıyabilmeleri amacıyla blokların köpük/kauçuktan yapılmış olması tavsiye edilir. Çünkü köpük/kauçuk blokları, bu yaş grubu çocukların kavrayabilmesi ve kullanması daha kolaydır. Aynı zamanda hafif olduğu için yaralanma tehlikesi oluşturmaz.

26- Aşağıda özellikleri verilen ailelerden hangi ailenin “aile eğitimi “ konusunda desteklenmesi önceliklidir?

A) Düşük gelir grubundaki ebeveynler
B) Eğitim düzeyi yüksek ebeveynler
C) Üst sosyoekonomik düzeydeki aileler
D) Az Çocuklu aileler
E) Ebeveyn çocuk arasında güvenli bağlanma olan ebeveynler

Cevap : A) Düşük gelir grubundaki ebeveynler
NOT: Son yıllarda tüm dünyada, aileleri destekleyerek bebek ve küçük çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve akranları ile eşit fırsatlardan yararlanmalarını amaçlayan aile eğitim programlarının önemi daha çok anlaşılmıştır. Özellikle dezavantajlı grupta bulunan, (örneğin özellikle düşük gelir grubundaki veya patolojik ruhsal sorunları olan ailelerde yaşayan, ebeveyn-çocuk arasındaki güvensiz bağlanmanın ve ebeveynlerin sert ve tutarsız disiplin uygulamalarının olduğu, evlilik çatışmalarının yoğun yaşandığı, ebeveyn depresyonu ya da yüksek ebeveyn stresi gibi yüksek riskli ailelerde yaşayan) çocukların ve bu çocukların ailelerinin desteklenmesi aile ve çocukla çalışan herkes tarafından büyük önem kazanmıştır

27- Bebekler aynada ve de fotoğraflarda kendilerini hangi aylarda tanıyabilirler?

A) 28-36 ay
B) 4-7 ay
C) 9-12 ay
D) 15-24 ay
E) 14-16 ay

Cevap : D) 15-24 ay

28- Sıfır üç yaş grubu sınıflarda bez değiştirme alanı planlanırken dikkat edilecek noktalara ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Bez değiştirme alanı yiyecek hazırlama alanlarından ayrı olmalı ve uzak bir yere yerleştirilmelidir
B) Bez değiştirme alanında hijyen açısından ayrı bir lavabo bulunmalıdır
C) Bez değiştirme alını sınıfın boş bir alanında planlanmalıdır
D) Bez değiştirme alanı öğretmenin bir bebeğin bezini değiştirirken diğer bebekleri gözleyebileceği şekilde yüzü sınıfa dönük olmalıdır
E) Bez değiştirme alanında kirli bezlerin atılması için içine torba geçirilebilen ve basmalı sisteme açılan kapalı kovalar kullanılmalıdır

Cevap : C) Bez değiştirme alını sınıfın boş bir alanında planlanmalıdır

29- Aşağıdakilerden hangisi 4 aylık bir bebeğin yapması gereken özelliklerden biri değildir?

A) Bebekler bu ayda desteksiz oturabilirler.
B) Sırt üstü yatarken hem başını kaldırıp bir yandan diğer yana rahatlıkla döndürebilir.
C) Bebekler nesneleri ağızlarına götürebilirler
D) Sırt üstü yatarken ayak ve ayak parmaklarını tutar
E) Ayağa kaldırıldığında başı hafifçe öne doğru düşer fakat sağa sola sallanmaz.

Cevap : A) Bebekler bu ayda desteksiz oturabilirler.
NOT: Dördüncü ayda, sert bir zemine karnının üzerine yatırıldığında, başını ve göğsünü 90 derecelik bir açıyla yükseltebilir ve kaldırabilir. Aynı zamanda sırt üstü yatarken hem başını kaldırıp bir yandan diğer yana rahatlıkla döndürebilir hem de kendisi dönebilir. Dört aylık bebek erişebildiği nesneleri tutarak ağzına getirebilir. Destekle oturduğu zaman başı arkaya düşmeden oturabilir. Ayağa kaldırıldığında başı hafifçe öne doğru düşer fakat sağa sola sallanmaz.

30- İşbirlikçi öğrenme? (soru ve şıklar hatırlandığı kadar yazılmıştır.)

A) Tuvaleti gelince annesine söylemmesi
B) Öğretmen çocuğa yap-boz yapmasında yardım etmesi
C) Ayakkabılarını kendi giymesi
D) Yemeğini kimsenin yardımı olmadan yemesi

Cevap : B) Öğretmen çocuğa yap-boz yapmasında yardım etmesi

Lolonolo.com

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim 2021-2022 Vize ve Final

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!