auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Vize

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Vize

#1. Psikanalitik yaklaşımın kurucusu ......; duygusal sorunları olan yetişkinleri, çocukluklarında yaşadıkları zorlu yaşam olaylar hakkında " serbest çağrışım" yöntemiyle konuşturarak tedavi etmeye çalışan Viyanalı bir hekimdir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : C) Freud

#2. Günümüzde halihazırda yararlanılan çocuk gelişim kuramlarının tarihsel temellerine bakıldığında, çocuklar hakkındaki felsefi düşünme biçimleri ile bilimsel ilerlemelerin ve yerel kültürel değerlerin yüzyıllar süren etkilerinin sonucu olduğu söylenebilir. Günümüz çocuk ve çocukluğa yaklaşımı anlayabilmek için insanlık tarihindeki bu özel sürecin izlerini, etkilerini bilmek, anlamak, yorumlamak gerekmektedir. Bunların pek çoğu çocuklar hakkında bilimsel çocuk çalışmalarından önce de var olan fakat çağdaş kuram ve araştırmalarda hala etkileri, izleri gözlenebilen izler, anılar ve görüşlerdir. Tarihsel süreç içinde bulunan kaynaklar ve materyal, ....... öncesinde çocuğa ve özellikle çocukluğa ilişkin ayrıca üretilmiş, belirgin kaynakların çok olmadığı yada bulunamadığını göstermektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : D) Orta Çağ

#3. Doğum sonrası dönem, bu dönem doğumdan itibaren yaklaşık altı haftalık dönemi kapsar. Bu dönemde annede hem fiziksel hem de hormonal değişim söz konudur. Yine bu dönemde annede duygusal dalgalanmalarda mevcuttur doğum sonrası ...... ve aynı zamanda bebekle birlikte gündelik işlerle baş etme gibi zor bir dönem geçirebilir. Bu dönem hem anne hem baba hem de bebek için bağ kurma ve uyum sağlama açısından kolay olmayan bir dönemdir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) depresyon

#4. Erinlik döneminde bireysel farklılık mutlaktır. Ancak her erinlikte olan kişilerinde benzer duygu ve düşüncelere önem verdikleri yapılmış pek çok çalışmada görülmüştür. Örneğin ergenler..... bu dönemde çok ilgi gösterirler. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : D) beden imgelerine

#5. .....'ın dediği gibi "Her birimizin içinde bir evren vardır." Bireysel evrenlerin keşfedilmesi birbirinden tamamen farklı grupların mesleği ya da uğraşı olmuştur, olmayı da sürdürecektir. Filozoflar çocukluğun oluşturucu doğası hakkında fikir yürüttüler, ahlakçılar çocukların davranışı hakkında açıklamalar yaptılar, ana babalar çocukların "neden oldukları gibi" geliştiklerini anlamak istediler. Ancak, yaklaşık yüz yıl öncesine kadar çocukların bilimsel olarak incelenmesi gerçek anlamda ortaya çıkmış değildir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : C) C. Sagan


#6. Ergenin kendi görüntüsü ve davranışları konusundaki öz-farkındalığının artmasına ergen ben merkezcilik denmektedir. Ergen ben merkezciliğinin iki unsuru bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ...... ergenin kendisi gibi diğer insanların da onunla ilgilendiğine inanması ve ayrıca dikkat çekici davranışlarla ilgiyi çekmeye, görünür olmaya çalışması anlamında kullanılmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) hayali seyirci

#7. Bir insan yavrusun hayata başlama süreci döllenme adı verilen bir süreç ve sonrasında anne karnında geçirilen yaklaşık..... günlük bir zaman sonrasında dünyaya merhaba diyebilecek bir gelişim gösterir. Bu süreç her haliyle çok teknik ancak bir o kadar da mucizevi bir süreçtir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) 280

#8. On yedinci yüzyılda aydınlanma, insan onuru ve saygı ideallerini vurgulayan yeni felsefeleri de beraberinde getirdiği söylenebilir. Bu dönemde tüm insanın anlamındaki farklılaşma çocuğun anlaşılmasında da daha insancıl bir hale gelmiştir. Bu dönem içindeki önemli bilim ve düşünce insanlarının bakış açıları ve görüşleri günümüz çocuk algısının oluşmasında son derece önemli köşe başlarını oluşturmuştur. Bir İngiliz filozofunun yaklaşımları yirminci yüzyıl çocuk anlayışının başlangıcını oluşturduğu ifade edilir. Yukarıda bahsedilen İngiliz filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) John Locke

#9. Her birimiz hücre adı verilen neredeyse sayısız organizmalardan oluşmaktayız. Her hücre içinde ..... adı verilen genetik bilgilerin toplandığı ve depolandığı organizmik unsurlardır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : E) kromozom

#10. Lock'un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik anlayış oluşturmada bir milat olmuştur. Lock'un düşünceleri dikkatle incelendiğinde gelişimin ..... vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır. Ancak Lock'un çocukların kendi yaşantılarında söz sahibi olmadıkları, bu boş levhanın sürekli başkaları tarafından doldurulduğu tezi, günümüzde artık kabul edilmemektedir. Günümüz çağdaş kuramcıları çocukları, dünyalarına anlam veren ve kendi gelişimlerine ciddi anlamda katkıda bulunan aktif, amaçlı birer birey olarak görmekte, algılamaktadır. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) sürekliliği


#11. İnsanlık tarihi içinde, çocuğun tarihinin incelenmesi de çok daha yeni sayılabilir. Yazılı kaynaklar çocukluğun ayrı bir dönem olarak algılanması ve değerlendirmesinin hangi yıllardan sonra oluştuğu ifade edilmektedir?

Cevap : A) 1700

#12. Gebeliğin 37. haftasından önce dünyaya gelen bebeklere ..... denmektedir. Yaklaşık 2.5 kilodan az doğan bebeklere de düşük doğum ağırlıklı bebekler denmektedir. Bu bebek ve annelerinin durumu normal zamanında doğan ve normal ağırlığında doğan bebeklerden tibben daha dikkatle izlenme gerektirmektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) erken doğum

#13. ...... insan hayatı içinde çocuklukla yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemidir. Bu noktada birkaç kavramın birbiriyle karıştırılmadan tanımlanmasında yarar vardır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : D) Ergenlik

#14. Bir ergenin ......, etkinliklerini, ilgilerini, davranış şekillerini ve cinsel yönelimini içermektedir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : E) cinsel kimliği

#15. ...... son zamanlarda bilim dünyasında, özellikle üniversitelerde akademik eğitim içinde, sıklıkla karşılaşılan bir söz olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıda hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : E) Bakış açısı öğrenmek


#16. Toplumların gelişmişliğinin ..... doğrultusunda değerlendirilmesi fikri, dünya çapında oldukça fazla taraftar bulan bir fikir olmaya başlamıştır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : B) çocuğa yönelik yaklaşımlar

#17. Hiç kuşku yok ki, insanı ve insanın içinde bulunduğu dünyayı ve bu dünyanın da içinde yer aldığı evreni anlama çabası; birbirleriyle çok ilintili bir ..... anlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : A) sistemi

#18. ......çocuğun ve ergenin büyüleyici gelişim öyküsünü anlamak için kullanabileceğimiz bir bilgi birikimine yol gösterdiler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Sistemli araştırmalar

#19. Bu karmaşık ilişki yumağında, milyarlarca yıllık evren tarihinde ve milyon yıllık yeryüzü tarihi ve bunlardan daha kısa bir süre olarak düşünülen ……. merak edeceğimiz, yanıtını bulmaya çalışacağımız ve hala çözülememiş pek çok soruyu zihinlerimizde oluşturmaktadır. Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : B) İnsanlık tarihi

#20. Birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Bütüncü yaklaşım


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Vize

1. …..’ın dediği gibi “Her birimizin içinde bir evren vardır.” Bireysel evrenlerin keşfedilmesi birbirinden tamamen farklı grupların mesleği ya da uğraşı olmuştur, olmayı da sürdürecektir. Filozoflar çocukluğun oluşturucu doğası hakkında fikir yürüttüler, ahlakçılar çocukların davranışı hakkında açıklamalar yaptılar, ana babalar çocukların “neden oldukları gibi” geliştiklerini anlamak istediler. Ancak, yaklaşık yüz yıl öncesine kadar çocukların bilimsel olarak incelenmesi gerçek anlamda ortaya çıkmış değildir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Freud
B) Erikson
C) C. Sagan
D) Sullivan
E) Zimmerman

Cevap : C) C. Sagan

2. Birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Psikoamalitik yaklaşım
B) Genelci taklaşım
C) Bilişsel yakalşım
D) Bütüncü yaklaşım
E) Özelci yaklaşım

Cevap : D) Bütüncü yaklaşım

3. Ergenin kendi görüntüsü ve davranışları konusundaki öz-farkındalığının artmasına ergen ben merkezcilik denmektedir. Ergen ben merkezciliğinin iki unsuru bulunmaktadır. Bunlardan biri olan …… ergenin kendisi gibi diğer insanların da onunla ilgilendiğine inanması ve ayrıca dikkat çekici davranışlarla ilgiyi çekmeye, görünür olmaya çalışması anlamında kullanılmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) yönelme
B) aynalama
C) hayali seyirci
D) yönlendirme
E) duruş

Cevap : C) hayali seyirci

4. On yedinci yüzyılda aydınlanma, insan onuru ve saygı ideallerini vurgulayan yeni felsefeleri de beraberinde getirdiği söylenebilir. Bu dönemde tüm insanın anlamındaki farklılaşma çocuğun anlaşılmasında da daha insancıl bir hale gelmiştir. Bu dönem içindeki önemli bilim ve düşünce insanlarının bakış açıları ve görüşleri günümüz çocuk algısının oluşmasında son derece önemli köşe başlarını oluşturmuştur. Bir İngiliz filozofunun yaklaşımları yirminci yüzyıl çocuk anlayışının başlangıcını oluşturduğu ifade edilir.
Yukarıda bahsedilen İngiliz filozof aşağıdakilerden hangisidir?

A) Irvina Yalom
B) Goete
C) Freud
D) John Locke
E) Jabe Adams

Cevap : D) John Locke

5. ……çocuğun ve ergenin büyüleyici gelişim öyküsünü anlamak için kullanabileceğimiz bir bilgi birikimine yol gösterdiler.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Retrospektif araştırmalar
B) Deneysel araştırmalar
C) Sistemli araştırmalar
D) Nicel araştırmalar
E) Nitel araştırmalar

Cevap : C) Sistemli araştırmalar

6. Psikanalitik yaklaşımın kurucusu ……; duygusal sorunları olan yetişkinleri, çocukluklarında yaşadıkları zorlu yaşam olaylar hakkında ” serbest çağrışım” yöntemiyle konuşturarak tedavi etmeye çalışan Viyanalı bir hekimdir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Mayer
B) Erikson
C) Freud
D) Baldwin
E) Stanley

Cevap : C) Freud

7. Bu karmaşık ilişki yumağında, milyarlarca yıllık evren tarihinde ve milyon yıllık yeryüzü tarihi ve bunlardan daha kısa bir süre olarak düşünülen ……. merak edeceğimiz, yanıtını bulmaya çalışacağımız ve hala çözülememiş pek çok soruyu zihinlerimizde oluşturmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) gezegenler tarihi
B) İnsanlık tarihi
C) astronomi tarihi
D) fiziksel tarih
E) canlılar tarihi

Cevap : B) İnsanlık tarihi

8. Her birimiz hücre adı verilen neredeyse sayısız organizmalardan oluşmaktayız. Her hücre içinde ….. adı verilen genetik bilgilerin toplandığı ve depolandığı organizmik unsurlardır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) kron
B) genotip
C) gen
D) genom
E) kromozom

Cevap : E) kromozom

9. Bir insan yavrusun hayata başlama süreci döllenme adı verilen bir süreç ve sonrasında anne karnında geçirilen yaklaşık….. günlük bir zaman sonrasında dünyaya merhaba diyebilecek bir gelişim gösterir. Bu süreç her haliyle çok teknik ancak bir o kadar da mucizevi bir süreçtir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) 280
B) 260
C) 270
D) 245
E) 265

Cevap : A) 280

10. Günümüzde halihazırda yararlanılan çocuk gelişim kuramlarının tarihsel temellerine bakıldığında, çocuklar hakkındaki felsefi düşünme biçimleri ile bilimsel ilerlemelerin ve yerel kültürel değerlerin yüzyıllar süren etkilerinin sonucu olduğu söylenebilir. Günümüz çocuk ve çocukluğa yaklaşımı anlayabilmek için insanlık tarihindeki bu özel sürecin izlerini, etkilerini bilmek, anlamak, yorumlamak gerekmektedir. Bunların pek çoğu çocuklar hakkında bilimsel çocuk çalışmalarından önce de var olan fakat çağdaş kuram ve araştırmalarda hala etkileri, izleri gözlenebilen izler, anılar ve görüşlerdir. Tarihsel süreç içinde bulunan
kaynaklar ve materyal, ……. öncesinde çocuğa ve özellikle çocukluğa ilişkin ayrıca üretilmiş, belirgin kaynakların çok olmadığı yada bulunamadığını göstermektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Bilişim Çağı
B) ilk Çağ
C) Modern Çağ
D) Orta Çağ
E) Yakın Çağ

Cevap : D) Orta Çağ

11. Hiç kuşku yok ki, insanı ve insanın içinde bulunduğu dünyayı ve bu dünyanın da içinde yer aldığı evreni anlama çabası; birbirleriyle çok ilintili bir ….. anlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) sistemi
B) var olanı
C) evreni
D) olması gerekeni
E) dünyayı

Cevap : A) sistemi

12. Doğum sonrası dönem, bu dönem doğumdan itibaren yaklaşık altı haftalık dönemi kapsar. Bu dönemde annede hem fiziksel hem de hormonal değişim söz konudur. Yine bu dönemde annede duygusal dalgalanmalarda mevcuttur doğum sonrası …… ve aynı zamanda bebekle birlikte gündelik işlerle baş etme gibi zor bir dönem geçirebilir. Bu dönem hem anne hem baba hem de bebek için bağ kurma ve uyum sağlama açısından kolay olmayan bir dönemdir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) depresyon
B) nevroz
C) anksiyete
D) manik
E) psikoz

Cevap : A) depresyon

13. …… insan hayatı içinde çocuklukla yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemidir. Bu noktada birkaç kavramın birbiriyle karıştırılmadan tanımlanmasında yarar vardır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Gençlik
B) Erinlik
C) Delikanlılık
D) Ergenlik
E) Geçiş

Cevap : D) Ergenlik

14. Erinlik döneminde bireysel farklılık mutlaktır. Ancak her erinlikte olan kişilerinde benzer duygu ve düşüncelere önem verdikleri yapılmış pek çok çalışmada görülmüştür. Örneğin ergenler….. bu dönemde çok ilgi gösterirler.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) dışa dönüklüğe
B) anlayışa
C) özgürlüğe
D) beden imgelerine
E) özgünlüğe

Cevap : D) beden imgelerine

15. Lock’un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik anlayış oluşturmada bir milat olmuştur. Lock’un düşünceleri dikkatle incelendiğinde gelişimin ….. vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır. Ancak Lock’un çocukların kendi yaşantılarında söz sahibi olmadıkları, bu boş levhanın sürekli başkaları tarafından doldurulduğu tezi, günümüzde artık kabul edilmemektedir. Günümüz çağdaş kuramcıları çocukları, dünyalarına anlam veren ve kendi gelişimlerine ciddi anlamda katkıda bulunan aktif, amaçlı birer birey olarak görmekte, algılamaktadır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) aynılığı
B) durağanlığı
C) gelişimi
D) değişimi
E) sürekliliği

Cevap : E) sürekliliği

16. Bir ergenin ……, etkinliklerini, ilgilerini, davranış şekillerini ve cinsel yönelimini içermektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) cinsel merakları
B) cinsel kişiliği
C) cinsel yönelimi
D) cinsel tabuları
E) cinsel kimliği

Cevap : E) cinsel kimliği

17. İnsanlık tarihi içinde, çocuğun tarihinin incelenmesi de çok daha yeni sayılabilir. Yazılı kaynaklar çocukluğun ayrı bir dönem olarak algılanması ve değerlendirmesinin hangi yıllardan sonra oluştuğu ifade edilmektedir?

A) 1700
B) 1500
C) 1400
D) 1800
E) 1600

Cevap : A) 1700

18. …… son zamanlarda bilim dünyasında, özellikle üniversitelerde akademik eğitim içinde, sıklıkla karşılaşılan bir söz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıda hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) Görmeyi öğrenmek
B) Bakmayı öğrenmek
C) Öğrenmek
D) Görüş biçimini öğrenmek
E) Bakış açısı öğrenmek

Cevap : E) Bakış açısı öğrenmek

19. Toplumların gelişmişliğinin ….. doğrultusunda değerlendirilmesi fikri, dünya çapında oldukça fazla taraftar bulan bir fikir olmaya başlamıştır.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluk aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) yaşlılığın kırılganlığı
B) çocuğa yönelik yaklaşımlar
C) bebekliğin önemi
D) ergenliğe tanın tolerans.
E) yetişkinliğin gücü

Cevap : B) çocuğa yönelik yaklaşımlar

20. Gebeliğin 37. haftasından önce dünyaya gelen bebeklere ….. denmektedir. Yaklaşık 2.5 kilodan az doğan bebeklere de düşük doğum ağırlıklı bebekler denmektedir. Bu bebek ve annelerinin durumu normal zamanında doğan ve normal ağırlığında doğan bebeklerden tibben daha dikkatle izlenme gerektirmektedir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) kürtaj
B) erken doğum
C) düşük
D) geç doyum
E) fetus

Cevap : B) erken doğum

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Vize

Çocuk Gençlik ve Sosyal Hizmet 2021 Vize-Final Deneme Sınavı Sosyal Hizmetler Ön Lisans e Lisans Tamamlama
sosyal hizmetler facebook Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2022-2023 Vize

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!