auzefCoğrafyaDünya Bölgeleri: Kuzey Amerika

Dünya Bölgeleri: Kuzey Amerika 2022-2023 Final Soruları

Dünya Bölgeleri: Kuzey Amerika 2022-2023 Final Soruları

#1. Columbia ve Alaska'nın yirminci yüzyıldaki sınırları aynı çevre koşullarıyla karakterize olurlar. Bu coğrafi bölge aşağıdakilerden hangisi ile anılmaktadır?

Cevap : C) Pasifik kuzeybatısı

#2. Fransız Kanadalı topluluklar her ne kadar Kanada'nın her tarafına ve kuzey New England'a dağılmışlarsa da, Fransız Kanada'sı temelde, koloniyal dönemdeki adı Yeni Fransa olan hangi eyaletle özdeşleşmiştir?

Cevap : D) Quebec

#3. Appalaş Yüksek Alanları (Yaylası)'nın en büyük metropoliten merkezi ve demir-çelik sanayisi coğrafyasına klasik bir örnek oluşturan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Pittsburgh

#4. Kanada prerilerinde, yani kışların çok şiddetli geçtiği, dolayısıyla da sonbaharda ekilen ürünün canlı kalmadığı yerlerde ekilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Yaz buğdayı

#5. Amerika Birleşik Devletleri'nde, ülkede birleşmenin olması ama bütünleşme olamaması 1861 yılında ülkenin kuzeyi ile güneyi arasında bir iç savaş doğmasına yol açmıştı. Savaş sonunda azat edilen 3,5 milyon zenci için nasıl bir yasa çıkarılmıştır?

Cevap : B) Zenci kanunları


#6. Kuzey Amerika'da hüküm süren iklim tiplerinin etkileri topraklara da yansımaktadır. Kuzey Amerika toprak grupları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Cevap : D) Sarı topraklar

#7. Kanada Kalkanı'nın maden kaynakları madencilik sektöründeki büyümeyi oldukça hızlandırmıştır. Aşağıdakilerden hangisi burada çıkarılan madenler arasında yer almaz?

Cevap : E) Zümrüt

#8. Anglo-Amerika terimi Kuzey Amerika'da gittikçe gözden düşmektedir. Buna rağmen hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Kanada'da egemenliğini hâlâ koruyan kültürel damga aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Avrupa kültürel damgası

#9. Kuzey Amerika'ya ilk yerleşimlerde yalnızca Fransız ve İngilizler değil, Hollandalıların ve İspanyolların da büyük rolü olmuştur. Hollandalılar, 40 yıl ellerinde tuttuktan sonra New York adını alacak olan hangi yerleşmeyi kurmuşlardır?

Cevap : C) New Netherland

#10. Amerika Birleşik Devletleri'nde demir yolu taşımacılık faaliyetlerinde iki yöntem izlenmektedir. Birincisi olan Unit Train, her biri 100 ton kapasiteli 100 vagondan oluşabilmektedir. Bu tür trenlerin en çok taşıdıkları madde aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Maden kömürü


#11. Kayalık dağlarla Pasifik kıyısındaki Sierra Nevada ve Cascade sıradağları arasında üç yüksek plato Dağlararası Havzalar Bölgesi'ni meydana getirir. Aşağıdakilerden hangisi bu üç yüksek platodan biridir?

Cevap : A) Columbia Platosu

#12. Atlantik kıyısında, kuzeydoğuda dar olan kıyı ovaları güneyde Georgia'da 30-40 km'ye varır. Bu ovaların 100 km genişliğe eriştiği yer neresidir?

Cevap : A) Teksas’ın kuzeydoğusu

#13. 1630'da kurulmuş olan, Megalopolis içinde kalan, New England'ın egemen şehri Boston, günümüzde neye dayanan sanayi kolları tabanını geliştirmeye başlamıştır?

Cevap : B) Yüksek teknolojiye (high-tech) dayalı sanayi kolları

#14. Arazinin büyük kısmının dik yamaçlardan oluştuğu Appalaşların en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Yaşamın vadilerde odaklaşmış olması

#15. ABD'nin üç eyaletinin (Indiana, Illinois, Iowa) tamamını, on iki diğer eyaletinin çeşitli kısımlarını ve Kanada'nın Ontario eyaletinin önemli bir bölümünü içine alan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Heartland


#16. Heartland'de sanayi merkezleri son derece uzmanlaşmış entegre sanayi faaliyetleriyle uğraşmaktadırlar. Bunlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Cevap : D) Hassas aletler imali

#17. Üç eyalete yayılmış nüfusuyla hangi şehir hem Megalopolis'in hem de dünyanın en büyük şehirsel alanlarından biridir?

Cevap : E) New York

#18. Amerika Birleşik Devletleri'nde kömür üretiminin çok büyük kısmı hangi yataklardan sağlanmaktadır?

Cevap : A) Appalaş kömür havzalarından

#19. Kaliforniya bölgesindeki iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Akdeniz iklimi

#20. Kanada'da ilk kıta aşırı hat 1880 yıllarında trafiğe açıldı. Ülkenin biçimlenmesinde ve iç kesimlerin yerleşmeye açılmasında büyük rol oynayan bu hattın adı nedir?

Cevap : B) Canadian Pacific


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Dünya Bölgeleri Kuzey Amerika 2022-2023 Final Soruları

1. Heartland’de sanayi merkezleri son derece uzmanlaşmış entegre sanayi faaliyetleriyle uğraşmaktadırlar. Bunlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Kimyasal maddeler
B) Ağır madenlerin çıkarımı
C) Otomobil imali
D) Hassas aletler imali
E) Kauçuk

Cevap : D) Hassas aletler imali

2. Atlantik kıyısında, kuzeydoğuda dar olan kıyı ovaları güneyde Georgia’da 30-40 km’ye varır. Bu ovaların 100 km genişliğe eriştiği yer neresidir?

A) Teksas’ın kuzeydoğusu
B) Kaliforniya kıyısı
C) Baltimore kıyısı
D) Pasifik kıyısı
E) New York

Cevap : A) Teksas’ın kuzeydoğusu

3. Anglo-Amerika terimi Kuzey Amerika’da gittikçe gözden düşmektedir. Buna rağmen hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de Kanada’da egemenliğini hâlâ koruyan kültürel damga aşağıdakilerden hangisidir?

A) Pasifik kültürel damgası
B) Rus kültürel damgası
C) Avrupa kültürel damgası
D) Hint kültürel damgası
E) Afrika kültürel damgası

Cevap : C) Avrupa kültürel damgası

4. Kuzey Amerika’ya ilk yerleşimlerde yalnızca Fransız ve İngilizler değil, Hollandalıların ve İspanyolların da büyük rolü olmuştur. Hollandalılar, 40 yıl ellerinde tuttuktan sonra New York adını alacak olan hangi yerleşmeyi kurmuşlardır?

A) Manchester
B) New Heaven
C) New Netherland
D) New Bristol
E) Geneva

Cevap : C) New Netherland

5. Fransız Kanadalı topluluklar her ne kadar Kanada’nın her tarafına ve kuzey New England’a dağılmışlarsa da, Fransız Kanada’sı temelde, koloniyal dönemdeki adı Yeni Fransa olan hangi eyaletle özdeşleşmiştir?

A) Yukon
B) Alaska
C) Nunavut
D) Quebec
E) Northwest

Cevap : D) Quebec

6. Columbia ve Alaska’nın yirminci yüzyıldaki sınırları aynı çevre koşullarıyla karakterize olurlar. Bu coğrafi bölge aşağıdakilerden hangisi ile anılmaktadır?

A) Kaliforniya
B) İçdoğu
C) Pasifik kuzeybatısı
D) İçbatı
E) Güney

Cevap : C) Pasifik kuzeybatısı

7. Kaliforniya bölgesindeki iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tundra iklimi
B) Akdeniz iklimi
C) Çöl iklimi
D) Okyanus İklimi
E) Karasal iklim

Cevap : B) Akdeniz iklimi

8. Amerika Birleşik Devletleri’nde demir yolu taşımacılık faaliyetlerinde iki yöntem izlenmektedir. Birincisi olan Unit Train, her biri 100 ton kapasiteli 100 vagondan oluşabilmektedir. Bu tür trenlerin en çok taşıdıkları madde aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çay
B) Ananas
C) Maden kömürü
D) Sarımsak
E) Sebze

Cevap : C) Maden kömürü

9. 1630’da kurulmuş olan, Megalopolis içinde kalan, New England’ın egemen şehri Boston, günümüzde neye dayanan sanayi kolları tabanını geliştirmeye başlamıştır?

A) Mücevher işleme sanayisi
B) Yüksek teknolojiye (high-tech) dayalı sanayi kolları
C) Tekne imalatı
D) Demir cevherine dayalı imalat
E) Geleneksel atölye tipi imalat

Cevap : B) Yüksek teknolojiye (high-tech) dayalı sanayi kolları

10. Kayalık dağlarla Pasifik kıyısındaki Sierra Nevada ve Cascade sıradağları arasında üç yüksek plato Dağlararası Havzalar Bölgesi’ni meydana getirir. Aşağıdakilerden hangisi bu üç yüksek platodan biridir?

A) Columbia Platosu
B) Tibet Platosu
C) Anadolu Platosu
D) Denver Platosu
E) Himalaya Platosu

Cevap : A) Columbia Platosu

11. ABD’nin üç eyaletinin (Indiana, Illinois, Iowa) tamamını, on iki diğer eyaletinin çeşitli kısımlarını ve Kanada’nın Ontario eyaletinin önemli bir bölümünü içine alan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Heartland
B) Yukon
C) Teksas
D) British Columbia
E) Kaliforniya

Cevap : A) Heartland

12. Amerika Birleşik Devletleri’nde kömür üretiminin çok büyük kısmı hangi yataklardan sağlanmaktadır?

A) Appalaş kömür havzalarından
B) St Lawrence su yolu boyunca uzanan yataklardan
C) Butte havzasından
D) Red River yataklarından
E) Rio Grande yataklarından

Cevap : A) Appalaş kömür havzalarından

13. Amerika Birleşik Devletleri’nde, ülkede birleşmenin olması ama bütünleşme olamaması 1861 yılında ülkenin kuzeyi ile güneyi arasında bir iç savaş doğmasına yol açmıştı. Savaş sonunda azat edilen 3,5 milyon zenci için nasıl bir yasa çıkarılmıştır?

A) Asker yasaları
B) Zenci kanunları
C) Plantasyon yasaları
D) Kuzey arazi kanunu
E) Güney arazi kanunu

Cevap : B) Zenci kanunları

14. Kanada’da ilk kıta aşırı hat 1880 yıllarında trafiğe açıldı. Ülkenin biçimlenmesinde ve iç kesimlerin yerleşmeye açılmasında büyük rol oynayan bu hattın adı nedir?

A) Trans Continental Railway
B) Canadian Pacific
C) Transpacific Railway
D) Ohio Railway
E) Penetration Railway

Cevap : B) Canadian Pacific

15. Üç eyalete yayılmış nüfusuyla hangi şehir hem Megalopolis’in hem de dünyanın en büyük şehirsel alanlarından biridir?

A) Delaware
B) Chicago
C) Boston
D) Hartfield
E) New York

Cevap : E) New York

16. Kanada prerilerinde, yani kışların çok şiddetli geçtiği, dolayısıyla da sonbaharda ekilen ürünün canlı kalmadığı yerlerde ekilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kahve
B) Pirinç
C) Mango
D) Yaz buğdayı
E) Mısır

Cevap : D) Yaz buğdayı

17. Arazinin büyük kısmının dik yamaçlardan oluştuğu Appalaşların en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ormanlar yüzünden hiç yerleşme olmaması
B) Su kaynaklarının bulunmaması
C) Tarım yapılamaması
D) Dağlar yüzünden hiç yerleşme olmaması
E) Yaşamın vadilerde odaklaşmış olması

Cevap : E) Yaşamın vadilerde odaklaşmış olması

18. Kanada Kalkanı’nın maden kaynakları madencilik sektöründeki büyümeyi oldukça hızlandırmıştır. Aşağıdakilerden hangisi burada çıkarılan madenler arasında yer almaz?

A) Alüminyum
B) Titanyum
C) Bakır
D) Demir cevheri
E) Zümrüt

Cevap : E) Zümrüt

19. Appalaş Yüksek Alanları (Yaylası)’nın en büyük metropoliten merkezi ve demir-çelik sanayisi coğrafyasına klasik bir örnek oluşturan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Las Vegas
B) Sudburry
C) San Francisco
D) Seattle
E) Pittsburgh

Cevap : E) Pittsburgh

20. Kuzey Amerika’da hüküm süren iklim tiplerinin etkileri topraklara da yansımaktadır. Kuzey Amerika toprak grupları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Çernozyomlar
B) Tundra toprakları
C) Preri toprakları
D) Sarı topraklar
E) Podsoller

Cevap : D) Sarı topraklar

Coğrafya
Telegram Coğrafya

Dünya Bölgeleri: Kuzey Amerika 2022-2023 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!