auzefÇalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliğiİş Sağlığı ve Güvenliği

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2 2022-2023 Vize Soruları

#1. I. Hareketli kaynak setlerinde kaynak akım üreteçleri yanına uygun bir sigorta sistemi yerleştirilerek ana şebekeden yalıtılmalıdır. II. Sabit kaynak setlerinde, ara kablosu sonunda içten kilitli bir sigorta soket ve priz sistemi olmalı, böylelikle hem ara kablosu hem de ekipman için koruma sağlanmalıdır. III. Uzun kablolar kullanımda iken acil bir durum karşısında akımı kesmek için akım kesme düğmesi bulundurulmalıdır. IV. Hareketli ve sabit kaynak setleri mutlaka topraklanmalıdır. Topraklama kabloları ikincil akımları zarar görmeden taşıyabilmeli ve kaynak devresine uygun olmalıdır. IV. Metal tozlarının bulunduğu ortama kurulmuş ekipmanlar, düşük basınçlı kuru hava ile belli zaman dilimlerinde temizlenmelidir. Yukarıda verilen elektrik akımına bağlı kaynaklamadaki tehlikelerden korunma yolları ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

Cevap : E) III , IV, V

#2. I. Kaynakta alınacak emniyet tedbirleri konusunda en büyük görev kaynakçının kendisine düşmektedir. II. Kaynakçı kaynak esnasında kullandığı araç ve gereçleri iyi tanımalı ve bu araç ve gereçleri iyi kullanabilmelidir. III. Kaynakçı kaynak yaparken kullanacağı koruyucu giysi olarak altı ince tabanlı lastikli ayakkabı giymelidir. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri kaynakta alınacak emniyet tedbirleri arasında yer alır?

Cevap : A) I ve II

#3. Motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin sürücü belgeleri ile ilgili yapılan eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Cevap : D) A1-A2: Motosiklet kullanıcıları için verilir

Motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin sürücü belgeleri ile ilgili doğru eşleştirme “D) A1-A2: Motosiklet kullanıcıları için verilir”dir. A1 ve A2 sürücü belgeleri, belirli motor hacmine ve güce sahip motosikletleri kullanmak isteyen kişilere verilen ehliyet türleridir. Diğer seçeneklerin açıklamaları ise yanlıştır:
“A” ehliyeti genellikle motosiklet kullanıcıları için verilir, fakat iş makineleri için değil.
“G” ehliyeti, genellikle tarımsal amaçlarla kullanılan araçları kullanma yetkisi verir, çekici kullanımı için özel bir ehliyet değildir.
“H” ehliyeti, hususi ve binek araç kullanıcıları için değil, ağır vasıta veya özel iş makineleri için verilebilir. Ancak bu ifade ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve genel bir kural olarak kabul edilmemelidir.
“B” ehliyeti, engelli sürücüler için özel olarak verilmez; genellikle binek araçlar ve belirli hafif ticari araçları kullanma yetkisi verir.
Bu nedenle, en doğru ve genel geçer eşleştirme motosiklet kullanıcıları için A1 ve A2 ehliyetleri olacaktır.

#4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi -deney faktörünü- açıklamaktadır?

Cevap : C) Makine, donatı veya donanım üzerinde yapılan statik veya dinamik deneylerde kullanılan yük ile makine, donatı veya donanım üzerinde işaretlenmiş en büyük işletme yükü arasındaki aritmetik oranı ifade eder.

#5. I. Bakım - onarım çalışmaları sırasında, depolanmış enerjinin aniden boşalması ile ölümle sonuçlanabilen -yaralanmalar olmaktadır. II. Her türlü bakım - onarım, sökme - takma vb işlerde çalışanların uyması ve uygulaması gereken prosedür ve talimatların olması gerekir. III. Asansör makine dairesi veya boşlukları, geçit olarak kullanılabilir ve buraları gerekli görüldüğünde depo olarak kullanılır. Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Cevap : D) I ve II

Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili doğru ifadeler şunlardır:
-I. Bakım – onarım çalışmaları sırasında, depolanmış enerjinin aniden boşalması ile ölümle sonuçlanabilen yaralanmalar olmaktadır. Bu durum, enerji izolasyonu ve kilitleme/tagout prosedürlerinin önemini vurgular.
-II. Her türlü bakım – onarım, sökme – takma vb işlerde çalışanların uyması ve uygulaması gereken prosedür ve talimatların olması gerekir. Bu, iş güvenliğini sağlamak ve riskleri minimize etmek için gereklidir.
-III. Asansör makine dairesi veya boşlukları, geçit olarak kullanılabilir ve buraları gerekli görüldüğünde depo olarak kullanılır ifadesi yanlıştır. Asansör makine dairesi ve boşlukları, tehlikeli alanlar olduğundan geçit olarak kullanılmamalı ve depo olarak kullanılması uygun değildir. Bu alanlara yetkili ve eğitimli kişilerin dışında kimsenin girmesi tehlikeli olabilir ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına aykırıdır.
Bu nedenle, doğru ifadeler D) I ve II dir.


#6. I. El aletinin kullanılmasını doğru olarak bilindiğine emin olunması gerekir. II. El aleti kullanılmadan önce, güvenlik koşullarına uygunluğu kontrol edilmelidir. III. El aletleri her türlü yapılacak işlerde uygunluk gözetmeksizin kullanılabilir. El aletleri seçiminde yukarıdaki kriterlerden hangisi ya da hangilerine dikkat edilmesi gerekilir?

Cevap : E) I ve II

El aletleri seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gereken temel güvenlik kriterleri arasında kullanıcının el aletinin kullanımını doğru olarak bildiğinden emin olunması (I) ve el aleti kullanılmadan önce, güvenlik koşullarına uygunluğunun kontrol edilmesi (II) yer alır. El aletlerinin her türlü yapılacak işlerde uygunluk gözetmeksizin kullanılabilmesi (III) ise yanlış bir yaklaşımdır, çünkü her el aleti belirli işler için tasarlanmıştır ve yanlış kullanım ciddi yaralanmalara veya mal hasarına neden olabilir. Bu nedenle, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için el aletlerinin doğru ve amaçlarına uygun şekilde seçilip kullanılması önemlidir. Dolayısıyla, dikkat edilmesi gereken kriterler E) I ve II seçeneğidir.

#7. I. Elektrikli cihazlar II. Sabit makine parçaları III. Hidrolik sistemler IV. Havalı sistemler Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği için kilitlenme yukarıda verilen hangi yerlerde kullanılır?

Cevap : D) I, III ve IV

Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından kilitlenme (lockout/tagout) prosedürleri, enerji kaynaklarını kontrol altına almak için kullanılır. Bu prosedürler, işçilerin elektrik çarpması, ani makine hareketleri, hidrolik ve havalı sistemlerin beklenmedik aktivasyonu gibi kazalardan korunmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Verilen seçenekler arasında:
-Elektrikli cihazlar, ani elektrik akımlarının neden olabileceği zararlardan korunmak için kilitlenme prosedürlerini gerektirir.
-Sabit makine parçaları, makinenin beklenmedik hareketlerine karşı koruma sağlamak için kilitlenir.
-Hidrolik sistemler, yüksek basınçlı sıvıların kontrolsüz serbest bırakılması riskine karşı kilitlenmelidir.
-Havalı sistemler, yüksek basınçlı hava akışının neden olabileceği zararlardan korunmak için kilitlenmelidir.
Bu durumda, elektrikli cihazlar, sabit makine parçaları, hidrolik sistemler ve havalı sistemlerde onarım işleri sırasında iş sağlığı ve güvenliği için kilitlenme prosedürlerinin kullanılması gerektiğini gösterir. Dolayısıyla doğru cevap D) I, III ve IV olacaktır.

#8. Aşağıdakilerden hangisi karbondioksit gazının kullanıldığı yerlerden biri değildir?

Cevap : E) Katı olarak yangın söndürmek için kullanılır

#9. I. Asetilen tüpleri: Yeşil II. Oksijen tüpleri: Mavi III. Argon tüpleri: Açık mavi IV. Azot tüpleri: Kırmızı V. Helyum tüpleri: Kahverengi Yukarıda verilen gaz tüpleri ile ilgili eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Cevap : D) II, III ve V

#10. I. SRC1: Yurtdışı yolcu taşıması yapan sürücüler için verilmektedir. II. SRC2: Yurtdışı yük taşıyan sürücüler için verilmektedir. III. SRC3: Yurtiçi yolcu taşıması yapan sürücüler için verilmektedir. IV. SRC4: Yurtiçi yük taşıyan sürücüler için verilmektedir. Yukarıdaki motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin mesleki yeterlilik belgelerinden hangileri doğru olarak verilmiştir?

Cevap : B) I ve IV


#11. I. Yüksek gerilim cihazları II. Basit basınçlı kaplar III. Gaz yakan aletler IV. Soğuk su kazanları V. Kişisel korunma donanımları Yukarıda verilenlerden hangileri onarım işlerinde zorunlu standart kapsamındadır?

Cevap : C) II, III ve V

#12. El aletlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) El aletlerinin ağaçtan olan sapları düzgün yontulmuş, düzgün yüzeyli ve saçaklı özelliklerde olmalıdır.

#13. Aşağıdakilerden hangisi sanayide kullanılan helyum gazının kullanım yerlerinden biridir?

Cevap : C) Çok düşük sıcaklıkları ölçen termometrelerde kullanılır.

#14. I. Ağaç II. Bakır III. Sert lastik IV. Çelik Yukarıda verilenlerden hangileri kıvılcımın tehlikeli olduğu yerlerde ve işlerde el aletlerinde kullanılabilir?

Cevap : E) I, II ve III

#15. I. Toz altı kaynağı hatasız ve yüksek mekanik dayanımlı kaynak dikişleri verir. II. Toz altı kaynağı 5 mm'den ince malzemelerde kullanılmaya uygundur. III. Toz altı kaynağı her metal ve alaşım için uygulanabilir bir yöntemdir. Toz altı kaynağı ile ilgili yukarıdaki verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Cevap : A) Yalnız I

Toz altı kaynağı, özellikle kalın malzemelerde yüksek kaliteli ve hatasız kaynak dikişleri elde etmek için tercih edilen bir kaynak yöntemidir. Bu yöntem, yüksek mekanik dayanımlı kaynaklar sağlamasıyla bilinir, bu yüzden I. ifade doğrudur.
Ancak, toz altı kaynağı genellikle 5 mm’den ince malzemelerde kullanılmaya uygun değildir, çünkü bu yöntem yüksek ısı girdisi gerektirir ve ince malzemelerde deformasyona neden olabilir. Bu nedenle II. ifade yanlıştır.
III. ifadeye gelince, toz altı kaynağı her metal ve alaşım için uygulanabilir bir yöntem değildir. Genellikle düşük ve orta karbonlu çeliklerde kullanılır ve bazı alaşımlar veya metaller için uygun olmayabilir. Bu, yöntemin malzeme seçiciliği ve uygulama kısıtlamaları nedeniyle yanlıştır.
Bu bilgilere dayanarak, doğru ifade A) Yalnız I olur.


#16. I. Kaynakçılıkta yakıcı gaz olarak oksijen O2 gazı kullanılır. II. LPG: Renksiz, havadan hafif, zehirli olmayan bir gazdır. III. Doğal gaz renksiz, kokusuz, nemsiz ve havadan hafif bir gazdır. Kaynakçılıkta kullanılan gazlar ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Cevap : B) I ve III

#17. I. El aletlerinin yüksek yerlerden aşağıya düşmesi II. Keskin ve sivri el aletlerinin cepte taşınması III. El aletlerinin takım çantasına gelişigüzel bırakılması IV. El aletlerinin iş bitiminde emniyetli bir yere konulması Yukarıdaki maddelerden hangileri el aletlerinin kaza ve yaralanmaya neden olabileceği faktörlerdendir?

Cevap : D) I, II ve III

El aletlerinin kullanımı sırasında kaza ve yaralanmalara neden olabilecek faktörler arasında el aletlerinin yüksek yerlerden aşağıya düşmesi (I), keskin ve sivri el aletlerinin cepte taşınması (II) ve el aletlerinin takım çantasına gelişigüzel bırakılması (III) yer alır. Bu faktörler, iş güvenliği risklerini artırır ve kazalara yol açabilir. Diğer yandan, el aletlerinin iş bitiminde emniyetli bir yere konulması (IV), bir kaza ve yaralanma riskini azaltan güvenli bir uygulamadır. Dolayısıyla, kaza ve yaralanmaya neden olabilecek faktörler D) I, II ve III maddeleridir.

#18. Örtülü elektrot ark kaynağı ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap : B) Örtülü elektrotark Kaynağı sahip olduğu avantajları nedeniyle metallerin birleştirilmesinde en çok kullanılan kaynak yöntemidir.

#19. 32-38 mm çapındaki halatlarda aşağıdaki değerlerin hangisinin altına indiyse halat değişimi yapılmalıdır?

Cevap : C) 2

#20. I. Aynı ağırlık ve çapta oldukları hâlde daha mukavim olması II. Islak ve kuru hâlde mukavemetin aynı kalması III. Değişik iklim şartlarında uzunluğunun çok önemli oranda değişmesi IV. Kısa ömürlü ve dayanıksız olması Yukarıda verilenlerden hangileri tel çelik halat sisteminin sahip olduğu avantajlardır?

Cevap : B) I ve II


#21. Kaynak esnasında sağlığı etkileyen dumanlar, gazlar ve tozlar ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap : E) TIG kaynağında başlıca zehirli gazlardan ozon, azot dioksit, karbondioksit gazlan oluşmaktadır.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2 2022-2023 Vize Soruları

1. I. El aletinin kullanılmasını doğru olarak bilindiğine emin olunması gerekir.
II. El aleti kullanılmadan önce, güvenlik koşullarına uygunluğu kontrol edilmelidir.
III. El aletleri her türlü yapılacak işlerde uygunluk gözetmeksizin kullanılabilir.
El aletleri seçiminde yukarıdaki kriterlerden hangisi ya da hangilerine dikkat edilmesi gerekilir?

A) Yalnız II
B) I ve III
C) Yalnız I
D) II ve III
E) I ve II

Cevap : E) I ve II

El aletleri seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gereken temel güvenlik kriterleri arasında kullanıcının el aletinin kullanımını doğru olarak bildiğinden emin olunması (I) ve el aleti kullanılmadan önce, güvenlik koşullarına uygunluğunun kontrol edilmesi (II) yer alır. El aletlerinin her türlü yapılacak işlerde uygunluk gözetmeksizin kullanılabilmesi (III) ise yanlış bir yaklaşımdır, çünkü her el aleti belirli işler için tasarlanmıştır ve yanlış kullanım ciddi yaralanmalara veya mal hasarına neden olabilir. Bu nedenle, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için el aletlerinin doğru ve amaçlarına uygun şekilde seçilip kullanılması önemlidir. Dolayısıyla, dikkat edilmesi gereken kriterler E) I ve II seçeneğidir.

2. I. El aletlerinin yüksek yerlerden aşağıya düşmesi
II. Keskin ve sivri el aletlerinin cepte taşınması
III. El aletlerinin takım çantasına gelişigüzel bırakılması
IV. El aletlerinin iş bitiminde emniyetli bir yere konulması
Yukarıdaki maddelerden hangileri el aletlerinin kaza ve yaralanmaya neden olabileceği faktörlerdendir?

A) II ve IV
B) I, III ve IV
C) I ve II
D) I, II ve III
E) II, III ve IV

Cevap : D) I, II ve III

El aletlerinin kullanımı sırasında kaza ve yaralanmalara neden olabilecek faktörler arasında el aletlerinin yüksek yerlerden aşağıya düşmesi (I), keskin ve sivri el aletlerinin cepte taşınması (II) ve el aletlerinin takım çantasına gelişigüzel bırakılması (III) yer alır. Bu faktörler, iş güvenliği risklerini artırır ve kazalara yol açabilir. Diğer yandan, el aletlerinin iş bitiminde emniyetli bir yere konulması (IV), bir kaza ve yaralanma riskini azaltan güvenli bir uygulamadır. Dolayısıyla, kaza ve yaralanmaya neden olabilecek faktörler D) I, II ve III maddeleridir.

3. Aşağıdakilerden hangisi sanayide kullanılan helyum gazının kullanım yerlerinden biridir?

A) Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak kullanılır.
B) Tıpta organların doldurulması ve soğuk ortam naklinde kullanılır.
C) Çok düşük sıcaklıkları ölçen termometrelerde kullanılır.
D) Tanker, boru hattı, kimyasal fabrikaların temizlenmesinde kullanılır.
E) Uzay gemilerinde, roketlerde hidrojen ile birlikte yakıt olarak kullanılır.

Cevap : C) Çok düşük sıcaklıkları ölçen termometrelerde kullanılır.

4. I. Toz altı kaynağı hatasız ve yüksek mekanik dayanımlı kaynak dikişleri verir.
II. Toz altı kaynağı 5 mm’den ince malzemelerde kullanılmaya uygundur.
III. Toz altı kaynağı her metal ve alaşım için uygulanabilir bir yöntemdir.
Toz altı kaynağı ile ilgili yukarıdaki verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) Yalnız II
D) II ve III
E) I ve III

Cevap : A) Yalnız I

Toz altı kaynağı, özellikle kalın malzemelerde yüksek kaliteli ve hatasız kaynak dikişleri elde etmek için tercih edilen bir kaynak yöntemidir. Bu yöntem, yüksek mekanik dayanımlı kaynaklar sağlamasıyla bilinir, bu yüzden I. ifade doğrudur.
Ancak, toz altı kaynağı genellikle 5 mm’den ince malzemelerde kullanılmaya uygun değildir, çünkü bu yöntem yüksek ısı girdisi gerektirir ve ince malzemelerde deformasyona neden olabilir. Bu nedenle II. ifade yanlıştır.
III. ifadeye gelince, toz altı kaynağı her metal ve alaşım için uygulanabilir bir yöntem değildir. Genellikle düşük ve orta karbonlu çeliklerde kullanılır ve bazı alaşımlar veya metaller için uygun olmayabilir. Bu, yöntemin malzeme seçiciliği ve uygulama kısıtlamaları nedeniyle yanlıştır.
Bu bilgilere dayanarak, doğru ifade A) Yalnız I olur.

5. I. Yüksek gerilim cihazları
II. Basit basınçlı kaplar
III. Gaz yakan aletler
IV. Soğuk su kazanları
V. Kişisel korunma donanımları
Yukarıda verilenlerden hangileri onarım işlerinde zorunlu standart kapsamındadır?

A) I, II ve IV
B) I, III ve V
C) II, III ve V
D) II, III ve IV
E) I, II ve III

Cevap : C) II, III ve V

6. I. SRC1: Yurtdışı yolcu taşıması yapan sürücüler için verilmektedir.
II. SRC2: Yurtdışı yük taşıyan sürücüler için verilmektedir.
III. SRC3: Yurtiçi yolcu taşıması yapan sürücüler için verilmektedir.
IV. SRC4: Yurtiçi yük taşıyan sürücüler için verilmektedir.
Yukarıdaki motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin mesleki yeterlilik belgelerinden hangileri doğru olarak verilmiştir?

A) III ve IV
B) I ve IV
C) II ve IV
D) I ve III
E) I ve II

Cevap : B) I ve IV

7. 32-38 mm çapındaki halatlarda aşağıdaki değerlerin hangisinin altına indiyse halat değişimi yapılmalıdır?

A) 3
B) 1
C) 2
D) 1,5
E) 2,5

Cevap : C) 2

8. I. Bakım – onarım çalışmaları sırasında, depolanmış enerjinin aniden boşalması ile ölümle sonuçlanabilen -yaralanmalar olmaktadır.
II. Her türlü bakım – onarım, sökme – takma vb işlerde çalışanların uyması ve uygulaması gereken prosedür ve talimatların olması gerekir.
III. Asansör makine dairesi veya boşlukları, geçit olarak kullanılabilir ve buraları gerekli görüldüğünde depo olarak kullanılır.
Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) II ve III
C) Yalnız II
D) I ve II
E) Yalnız III

Cevap : D) I ve II

Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili doğru ifadeler şunlardır:
-I. Bakım – onarım çalışmaları sırasında, depolanmış enerjinin aniden boşalması ile ölümle sonuçlanabilen yaralanmalar olmaktadır. Bu durum, enerji izolasyonu ve kilitleme/tagout prosedürlerinin önemini vurgular.
-II. Her türlü bakım – onarım, sökme – takma vb işlerde çalışanların uyması ve uygulaması gereken prosedür ve talimatların olması gerekir. Bu, iş güvenliğini sağlamak ve riskleri minimize etmek için gereklidir.
-III. Asansör makine dairesi veya boşlukları, geçit olarak kullanılabilir ve buraları gerekli görüldüğünde depo olarak kullanılır ifadesi yanlıştır. Asansör makine dairesi ve boşlukları, tehlikeli alanlar olduğundan geçit olarak kullanılmamalı ve depo olarak kullanılması uygun değildir. Bu alanlara yetkili ve eğitimli kişilerin dışında kimsenin girmesi tehlikeli olabilir ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına aykırıdır.
Bu nedenle, doğru ifadeler D) I ve II dir.

9. I. Kaynakçılıkta yakıcı gaz olarak oksijen O2 gazı kullanılır.
II. LPG: Renksiz, havadan hafif, zehirli olmayan bir gazdır.
III. Doğal gaz renksiz, kokusuz, nemsiz ve havadan hafif bir gazdır.
Kaynakçılıkta kullanılan gazlar ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

A) I ve II
B) I ve III
C) Yalnız II
D) Yalnız I
E) II ve III

Cevap : B) I ve III

10. I. Asetilen tüpleri: Yeşil
II. Oksijen tüpleri: Mavi
III. Argon tüpleri: Açık mavi
IV. Azot tüpleri: Kırmızı
V. Helyum tüpleri: Kahverengi
Yukarıda verilen gaz tüpleri ile ilgili eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

A) I, III ve IV
B) II, III, IV ve V
C) I, II, III ve IV
D) II, III ve V
E) I, III ve V

Cevap : D) II, III ve V

11. I. Hareketli kaynak setlerinde kaynak akım üreteçleri yanına uygun bir sigorta sistemi yerleştirilerek ana şebekeden yalıtılmalıdır.
II. Sabit kaynak setlerinde, ara kablosu sonunda içten kilitli bir sigorta soket ve priz sistemi olmalı, böylelikle hem ara kablosu hem de ekipman için koruma sağlanmalıdır.
III. Uzun kablolar kullanımda iken acil bir durum karşısında akımı kesmek için akım kesme düğmesi bulundurulmalıdır.
IV. Hareketli ve sabit kaynak setleri mutlaka topraklanmalıdır. Topraklama kabloları ikincil akımları zarar görmeden taşıyabilmeli ve kaynak devresine uygun olmalıdır.
IV. Metal tozlarının bulunduğu ortama kurulmuş ekipmanlar, düşük basınçlı kuru hava ile belli zaman dilimlerinde temizlenmelidir.
Yukarıda verilen elektrik akımına bağlı kaynaklamadaki tehlikelerden korunma yolları ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

A) II, III ve IV
B) I, IV ve V
C) I, II ve III
D) I ve II
E) III , IV, V

Cevap : E) III , IV, V

12. I. Ağaç
II. Bakır
III. Sert lastik
IV. Çelik
Yukarıda verilenlerden hangileri kıvılcımın tehlikeli olduğu yerlerde ve işlerde el aletlerinde kullanılabilir?

A) II ve III
B) I ve II
C) II, III ve IV
D) I, II ve IV
E) I, II ve III

Cevap : E) I, II ve III

13. Aşağıdakilerden hangisi karbondioksit gazının kullanıldığı yerlerden biri değildir?

A) Gaz olarak su işlemlerinde pH kontrolü için kullanılır.
B) Katı olarak endüstriyel proseslerde soğutucu olarak kullanılır.
C) SIM olarak gıda ürünlerinin dondurulması ve soğutulmasında kullanılır.
D) Sivi olarak bazı kimyasal reaksiyonların kontrolünde kullanılır.
E) Katı olarak yangın söndürmek için kullanılır

Cevap : E) Katı olarak yangın söndürmek için kullanılır

14. I. Kaynakta alınacak emniyet tedbirleri konusunda en büyük görev kaynakçının kendisine düşmektedir.
II. Kaynakçı kaynak esnasında kullandığı araç ve gereçleri iyi tanımalı ve bu araç ve gereçleri iyi kullanabilmelidir.
III. Kaynakçı kaynak yaparken kullanacağı koruyucu giysi olarak altı ince tabanlı lastikli ayakkabı giymelidir.
Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri kaynakta alınacak emniyet tedbirleri arasında yer alır?

A) I ve II
B) Yalnız II
C) Yalnız I
D) II ve III
E) I ve III

Cevap : A) I ve II

15. I. Aynı ağırlık ve çapta oldukları hâlde daha mukavim olması
II. Islak ve kuru hâlde mukavemetin aynı kalması
III. Değişik iklim şartlarında uzunluğunun çok önemli oranda değişmesi
IV. Kısa ömürlü ve dayanıksız olması
Yukarıda verilenlerden hangileri tel çelik halat sisteminin sahip olduğu avantajlardır?

A) II ve III
B) I ve II
C) II ve IV
D) I ve IV
E) II ve IV

Cevap : B) I ve II

16. El aletlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) El aletlerinin ağaçtan olan sapları düzgün yontulmuş, düzgün yüzeyli ve saçaklı özelliklerde olmalıdır.
B) Kıvılcımın tehlikeli olduğu yerlerde ve işlerde kullanılan el aletleri kıvılcım çıkarmayan cinsten olmalıdır.
C) Keskin kenarlı veya sivri uçlu ei aletleri kullanılmadıkları zaman bu kısımları koruyucu altına alınması gerekir.
D) El aletlerinin yardımıyla ve kendine özgü şekilleriyle, istenen işi yapabilmek için gerekli olan kuvvet veya güç bir araya getirilebilir.
E) El aletleri en iyi kalitedeki malzemeden yapılmalı, çekiç vb. aletlerin sapları dayanıklı materyalden yapılmalıdır.

Cevap : A) El aletlerinin ağaçtan olan sapları düzgün yontulmuş, düzgün yüzeyli ve saçaklı özelliklerde olmalıdır.

17. Kaynak esnasında sağlığı etkileyen dumanlar, gazlar ve tozlar ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Kaynak yaparken ana malzemenin üzerine kaplanmış kurşun, çinko gibi maddeler zararlı gazlarında çıkışını önler.
B) MAG kaynağında çevreye yayılan ultraviyole ışının oksijen üzerine etkisi ile ozon gazı oluşmaktadır.
C) MIG kaynağında CO2 gazı kullanıldığından, bu gaz yüksek ısının bulunduğu yerde karbonmonoksit gazı çıkarmaktadır.
D) Zararlı gazların ortamdan uzaklaştırılması ve ortamda azalan oksijen miktarının dengesi için ortam sürekli havalandırılmalıdır.
E) TIG kaynağında başlıca zehirli gazlardan ozon, azot dioksit, karbondioksit gazlan oluşmaktadır.

Cevap : E) TIG kaynağında başlıca zehirli gazlardan ozon, azot dioksit, karbondioksit gazlan oluşmaktadır.

18. I. Elektrikli cihazlar
II. Sabit makine parçaları
III. Hidrolik sistemler
IV. Havalı sistemler
Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği için kilitlenme yukarıda verilen hangi yerlerde kullanılır?

A) II ve IV
B) II ve 10
C) I, II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

Cevap : D) I, III ve IV

Onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından kilitlenme (lockout/tagout) prosedürleri, enerji kaynaklarını kontrol altına almak için kullanılır. Bu prosedürler, işçilerin elektrik çarpması, ani makine hareketleri, hidrolik ve havalı sistemlerin beklenmedik aktivasyonu gibi kazalardan korunmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Verilen seçenekler arasında:
-Elektrikli cihazlar, ani elektrik akımlarının neden olabileceği zararlardan korunmak için kilitlenme prosedürlerini gerektirir.
-Sabit makine parçaları, makinenin beklenmedik hareketlerine karşı koruma sağlamak için kilitlenir.
-Hidrolik sistemler, yüksek basınçlı sıvıların kontrolsüz serbest bırakılması riskine karşı kilitlenmelidir.
-Havalı sistemler, yüksek basınçlı hava akışının neden olabileceği zararlardan korunmak için kilitlenmelidir.
Bu durumda, elektrikli cihazlar, sabit makine parçaları, hidrolik sistemler ve havalı sistemlerde onarım işleri sırasında iş sağlığı ve güvenliği için kilitlenme prosedürlerinin kullanılması gerektiğini gösterir. Dolayısıyla doğru cevap D) I, III ve IV olacaktır.

19. Aşağıdaki ifadelerden hangisi -deney faktörünü- açıklamaktadır?

A) Üretici tarafından garanti edilen yükü aşan ve yük kaldırma donanımı veya makinesinin artık tutamayacağı, yük ile Sırasıyla donanımı veya makine üzerinde işaretlenmiş en yüksek çalışma yükü arasındaki aritmetik oranı ifade eder.
B) Makineye tutturulmamış, ancak makine ile yük arasına veya yüke tutturulmak için yükün üzerine konulan eleman veya donanimi ifade eder.
C) Makine, donatı veya donanım üzerinde yapılan statik veya dinamik deneylerde kullanılan yük ile makine, donatı veya donanım üzerinde işaretlenmiş en büyük işletme yükü arasındaki aritmetik oranı ifade eder.
D) Bir sapan tertibatında veya yapılmasında yardımcı olarak kullanılan kulaklı çengel, kilitli zincir, kelepçe, halka, kulaklı Civata ve benzerleri gibi donatılardır.
E) Hareketinin bütününün konumu sabit noktalarla belirlenen bir rijit veya fleksibil kılavuz boyunca yapıldığı yüklerdir.

Cevap : C) Makine, donatı veya donanım üzerinde yapılan statik veya dinamik deneylerde kullanılan yük ile makine, donatı veya donanım üzerinde işaretlenmiş en büyük işletme yükü arasındaki aritmetik oranı ifade eder.

20. Örtülü elektrot ark kaynağı ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Örtülü elektrot ark kaynağında kullanılan kaynak ekipmanları ağırdır ve bu yüzden kaynak ekipmanları taşınamaz.
B) Örtülü elektrotark Kaynağı sahip olduğu avantajları nedeniyle metallerin birleştirilmesinde en çok kullanılan kaynak yöntemidir.
C) Örtülü elektrot ark kaynağının metal yığma hızı ve verimliliği açısından pek çok ark kaynak yönteminden yüksektir.
D) Örtülü elektrot ark kaynağında, her kaynak pasosu sonrasında kaynak metali üzerinde oluşan cürufu temizlemek gerekmez.
E) Örtülü elektrot ark kaynağı yaygın olarak, boru ve kanal kaynağında ve tamir işlerinde kullanılmaktadır.

Cevap : B) Örtülü elektrotark Kaynağı sahip olduğu avantajları nedeniyle metallerin birleştirilmesinde en çok kullanılan kaynak yöntemidir.

21. Motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin sürücü belgeleri ile ilgili yapılan eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

A) D: İş makineleri kullananlar için verilir.
B) G: Çekici kullananlar için.
C) H: Hususi ve binek araç kullanıcıları için verilir.
D) A1-A2: Motosiklet kullanıcıları için verilir
E) B: Engelli sürücüler için verir.

Cevap : D) A1-A2: Motosiklet kullanıcıları için verilir

Motorlu araç ve iş makinesi operatörlerinin sürücü belgeleri ile ilgili doğru eşleştirme “D) A1-A2: Motosiklet kullanıcıları için verilir”dir. A1 ve A2 sürücü belgeleri, belirli motor hacmine ve güce sahip motosikletleri kullanmak isteyen kişilere verilen ehliyet türleridir. Diğer seçeneklerin açıklamaları ise yanlıştır:
“A” ehliyeti genellikle motosiklet kullanıcıları için verilir, fakat iş makineleri için değil.
“G” ehliyeti, genellikle tarımsal amaçlarla kullanılan araçları kullanma yetkisi verir, çekici kullanımı için özel bir ehliyet değildir.
“H” ehliyeti, hususi ve binek araç kullanıcıları için değil, ağır vasıta veya özel iş makineleri için verilebilir. Ancak bu ifade ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve genel bir kural olarak kabul edilmemelidir.
“B” ehliyeti, engelli sürücüler için özel olarak verilmez; genellikle binek araçlar ve belirli hafif ticari araçları kullanma yetkisi verir.
Bu nedenle, en doğru ve genel geçer eşleştirme motosiklet kullanıcıları için A1 ve A2 ehliyetleri olacaktır.

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2 2022-2023 Vize

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2 2022-2023 Vize

iş sağlığı ve güvenliği lisans Telegram İş sağlığı Ve güvenliği

Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği-2 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!