auzefsosyolojiTürkiye'nin Toplumsal Yapısı

Türkiye’nin Toplumsal Yapısı Ünite 1

Türkiyenin Toplumsal Yapısı Ünite 1

Toplumsal Yapı Kavramı

Anahtar Kavramlar

 Toplum,
 Toplumsal yapı,
 Disiplinlerarasılık ( interdisiplinerlik ),
 Toplumsal kurum,
 Toplumsal ilişki,
 Toplumsal grup,
 Toplumsal statü,
 Toplumsal prestij,
 Toplumsal rol,
 Toplumsal sınıf,

Bölüm Soruları

1. ‘Toplumsal yapı’ kavramı sosyal bilimlerin hangi alanlarını kapsayabilir ya da hangi dalları ile ilişkilidir? Bu kadar geniş alanı kapsayan bir kavram kullanışlı olabilir mi? Toplumu anlamak açısından yararı ne olabilir?

1. Toplumsal yapı kavramı, iktisat, siyaset ve kültür başta olmak üzere uluslararası ilişkiler, hukuk, toplumsal cinsiyet, aile yapısı, nüfus, etnik yapı, göç, kentsel yapı, kırsal yapı ve tarım, din, eğitim gibi konuları kapsar. Buna ek olarak toplumsal değişmeyi de ele alır. Dolayısı ile merkezinde sosyoloji dursa da toplumsal yapı çözümlemesi, sosyal bilimlerin hemen tüm alt dallarından; başta tarih, iktisat, siyaset bilimi ve kültürel çalışmalar olmak üzere, hukuk, uluslararası ilişkiler, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve benzeri bilim dallarından yararlanır.

Toplumsal yapı oldukça geniş bir kavramdır ve çok farklı unsurları aynı anda barındırması nedeniyle somut gönderme içeren bir tanımına ulaşmak zordur. Esasen yapı, hem eğitim, iktisat, hukuk gibi makro kurumları hem de toplumsal ilişki, rol gibi mikro alanlardaki yansımaları aynı anda içerir. Ancak bu durum, başta bir pürüz ve belirsizlik gibi görülse de aslında bu kavrama dayanan analizlere asıl gücünü katan potansiyel de buradadır: Böylelikle, içerdiği tüm aşırı genelleme tehlikesine rağmen, toplumsal yapı kavramı sayesinde, bir toplumun bütününü, içerdiği mikro ilişkileri ıskalamadan görmek ve tanımlamak mümkün olmaktadır. Bu nedenle, yani toplumun bütünü hakkında fikir üretme olanağını içerdiği için, sınırlarının farkında olmak şartı ile yapı analizleri yararlı, ilgi çekici ve önemlidir.

2. ‘Toplumsal yapı’ kavramı çok geniş bir alanı kapsadığına göre, ayırt edici belli başlı unsurları nelerdir? Kavram nasıl tanımlanabilir?

2. Farklı toplumsal yapı analizleri şu ortak unsurları barındırır: bireyler, kurumlar, ilişkiler ve değerler. Fakat toplumsal yapı analizi bu bileşenlerdeki gelip geçici unsurlara değil, mutlaka süreklilik arz eden, yerleşmiş ve sistematik boyuta odaklanır. Buna ek olarak toplumsal yapı bireylerin bu ilişkiler içindeki tutum ve davranışlarını inceler. Ancak yapı kesinlikle bireylerin salt toplamından oluşmaz; bireylerin toplum içindeki işlevlerine göre farklılaşması sonucu oluşan koordineli eylemlerinin örgütlenmesidir. Ayrıca toplumsal yapı, bireysel davranışın-tutumun ve tepkinin önceden toplumca sınırları çizilmiş, yani yapılandırılmış boyutlarına eğilir. Öyle ise toplumsal yapıyı şu biçimde tanımlayabiliriz: Yerleşmiş, örgütlü ve sistemli ilişkilerin oluşturduğu ve bireylerin yapılandırılmış davranışlarını etkileyen kurumların ve değerlerin bütünü.

3. Toplumsal yapıyı belirleyen belli başlı etkenler nelerdir? Bunlardan birini seçerek, toplumsal yapı üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğini düşününüz.

3. Yapıyı belirleyen belli başlı unsurlar şöyle sıralanabilir:
a. Toplumsal organizasyon
b. Tarihsel koşullar (zaman boyutu)
c. Coğrafya (mekân boyutu): Doğal çevre ve insan tarafından yeniden şekillendirilmiş çevreyi içerir.d. Nüfus: Nüfusun hem ( büyüklük gibi ) niceliksel ve hem de (kadın erkek oranı, işgücünün niteliği, etnik yapı vb.) niteliksel yapısını içerir. ( Nüfusu, çeşitli yönleriyle inceleyen bilimin adı demografidir. )e. Teknoloji: Teknoloji, insanın doğaya müdahale ettiği tüm teknikleri kapsar. Teknoloji dendiğinde, sadece bugünün yüksek teknolojileri anlaşılmamalıdır; insanın doğaya müdahale etmesinin bir aracı olduğuna göre, karasaban da pekâlâ teknolojik bir alettir. Bu etmenler içinde örnek olarak nüfusu ele alalım.Belli bir anda, belli bir yerdeki nüfus büyüklüğü basitçe, doğum sayısından ölenlerin ve göç edenlerin çıkarılması ile elde edilir. Bu büyüklüğün belirli zaman periyodları içinde karşılaştırılması ile de nüfus artışı ya da düşüşü olup olmadığı ve artış ve düşüş oranları elde edilebilir. Ancak bu veriler bize ancak ham değerleri verirler. Nüfusu anlamak için yaş grupları arasındaki dağılım, kadın-erkek oranları ve bunların birbirine oranı da incelenmelidir. Örneğin üretici yaş grubundaki kadın-erkek oranının dengede olması ya da olmaması, nüfusun artışını etkileyeceği için önemlidir. Ele alınabilecek başka bir nokta da nüfus içinde eğitimli ya da kalifiye işgücü oranının tespitidir. Elbette nüfus, bu sayılanların dışında da birçok göstergeye dayanarak incelenmelidir; ancak bunlar en temel göstergelerdir. Nüfusun niceliği ya da niteliği, hem toplumsal yapıyı anlamamızı sağlar hem de onu şekillendirir.Örneğin avcı-toplayıcı topluluklarda, kaynakların sınırlı olduğu dönemlerde nüfusun az olması eğilimi baskındır. Oysa toprağı işleyecek işgücüne ihtiyaç duyan tarım toplumlarında nüfusu artırmak önemli bir hedef olarak belirir.

Sanayileşmiş toplumlarda ise insan gücüne dayalı üretimin gerilemesine bağlı olarak nüfusun büyüklüğü önemini yitirir ve modern devletin oluşumuna bağlı olarak eğitim olanaklarının gelişmesi ile eğitimli ve kalifiye nüfus artar. Dolayısı ile modernleşme ile beraber, Batı’da görülen genel eğilim niceliğin düşmesi, niteliğin artışıdır.

Toplumsal Yapı Kavramı

Bir başka örnek ortalama ömür ile toplumsal yapı arasındaki ilişkidir. İnsanlık tarihi boyunca, üretim araçlarının gelişimine bağlı olarak ortalama ömür yükselme eğilimi göstermiş ve bu, modernleşme ile beraber büyük artış kaydetmiştir. Modernleşmenin etkisi ile (tıp hizmetlerinin gelişmesi gibi etkenlerin etkisi ile) ortalama yaşam süresi hızla artmıştır. Buna ek olarak tarım toplumlarında çocukların üretime katılma yaşı bir hayli düşük iken, modern toplumlarda çocuğun aileye bağımlı olduğu ve üretimin dışında olduğu süre uzamış, yani bağımlılık yaşı yükselmiştir. Bu ise çocuğun toplum içindeki değerinden nüfusun niteliğine dek birçok alanı etkilemiştir.

4. ‘Sınıf’ ve ‘statü’ kavramlarını tanımlayınız? Bu kavramlara dayanarak yapılan toplumsal yapı analizleri hangi noktalarda farklılaşmaktadır?

4. Statü, kişinin toplumsal yapı içindeki konumudur. Yaş, cinsiyet, meslek vb. kişinin statüsünü belirler. Bir statü, doğuştan getirilebilir ya da eğitim-deneyim yolu ile kazanılmış olabilir. Gene bir statü, zorunlu ya da gönüllü olabilir. Statü ve rol, toplumsal ilişkiler vasıtasıyla gerçekleşir. Sınıf ise üretim araçları ile ilişkisi benzer biçimde kurulmuş insanlardan oluşan gruptur. Dolayısıyla insanların üretim biçimi içindeki pozisyonuna göre bölünmesidir.

Statülerin ve rollerin nasıl dağıldığı; hangi statülerin ya da grupların baskın olduğu; yani kişiler arası ilişkilerin yapılandırılmış boyutu, bir toplumsal yapıyı anlamak için anahtar öneme sahiptir. Tam da bu yapılandırılmış boyut nedeniyle, statüler sadece bireylere özgü değildir; ‘statü grupları’ (belli statülere sahip insanların oluşturduğu gruplar) da vardır. İşte bu terim, toplumsal yapı analizinde, sınıf kavramına alternatif, hatta rakip olabilecek bir kavram olarak kullanılmıştır.

Toplumsal Yapı Kavramı

Marksist sosyologlar toplumsal yapı ve değişimi açıklarken, toplumların üretim ilişkileri içindeki bölünmelerine dayalı sınıf kavramını daha çok öne çıkarırlar. Buna karşılık Weber toplumların anlaşılmasında sınıf kadar, üretimden çok kaynakların tüketilmesine dayalı bir ayırım olan ‘statü grupları’nın da önemli olduğunu vurgular. Bu iki kavram, aynı zamanda toplumun onu ele alan sosyologlarca nasıl hayal edildiğinin ipucunu da içerir: Sınıf temelli açıklamalar, daha çok toplumun içindeki çatışma ve kırılma eğilimine odaklanırken; ‘satü grupları’ temelli açıklamalarda, bu grupların yapı içindeki işlevleri vurgulanır. Dolayısı ile ‘statü grupları’nı öne çıkaran açıklamalarda, sınıf temelli açıklamalarda olduğu gibi bir grubun diğerinin üretimine el koymasından çok, işlevlerin yerine getirilmesine dayalı uyum vurgulanır; böylece toplum ahenkli bir bütün olarak kurgulanır.

Bu anlamda, Weber’in yapı anlayışı, daha çok toplumu bir arada tutanın ne olduğudur ve bu nedenle esas ilgisi değerlere yöneliktir. Esasında Marx’ın sınıfa ve Weber’in statü gruplarına dayanan modelleri arasında mutlak bir karşıtlık yoktur., toplumlar çoğu kez hem çatışmayı hem sürekliliği aynı anda barındırır. Bu nedenle bu iki modeli toplumun farklı yüzlerini aydınlatacak ve birbirini bütünleyen yaklaşımlar olarak görmek daha isabetlidir. Ancak elbette toplumsal yapıyı sarsan önemli dönüşümler gerçekleştiğinde ve bu dönüşümler devrim gibi siyasal taleplere evrildiğinde çatışmalar açığa çıkar. Sonuç olarak, hangi modelin daha uygun olduğu ya da ikisinin bir arada kullanılıp kullanılamayacağı belli bir tarihsel andaki toplumsal yapının şekillenmesine bağlıdır.

5. Toplumsal rol kavramını tanımlayınız.

5. Toplumsal rol, toplumsal statüyü işgal ederken, toplumun bireyden beklediği davranış kalıplarıdır. Kişinin toplumsal rolüne bağlı olarak, bazı davranışlar da toplum tarafından yasaklanabilir ya da onaylanmaz.

1. Toplumsal Yapı Kavramı

Auzef Sosyoloji Lisans Türkiye’nin Toplumsal Yapısı , Toplumsal Yapı Kavramı
Telegram Sosyoloji
sosyoloji facebook grubu

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!