auzefÇocuk GelişimiErken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2020 Vize Online Deneme Sınavı

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2020 Vize Online Deneme Sınavı

#1. Bir bebeğin kaçıncı haftadan önce doğması erken doğum olarak kabul edilmektedir?

NOT: Çocuğun gelişimini etkileyen nedenlerden birisi de bebeğin beklenenden erken dünyaya gelmesidir. Sağlıklı bir gebelik ortalama olarak 40 hafta sürmektedir. Fakat her bebek 40 haftalık süreci tamamlayamayıp erken dünyaya gelebilirler. Gebelik sürecinin 20. haftasından başlayıp, 37. Haftasından önce gerçekleşen her doğum erken doğum olarak kabul edilmektedir. Dünyaya gelen bebeğe ise prematüre bebek denmektedir.

#2. Aşağıdakilerden hangisi erken müdahalenin ilk basamağıdır?

NOT: Ulusal ve uluslararası literatür incelendiğinde, erken müdahale toplamda 9 basamaktan oluştuğu tespit edilmiştir. Bu basamaklar sırası ile şu şekildedir:
1.Müracaat,
2.Değerlendirme,
3.Tanılama,
4.Bilgilendirme/Yönlendirme,
5.Bireyselleştirilmiş Aile Hizmet Planı (BAHP) Toplantısı,
6.Hizmet Koordinatörlüğü,
7.BAHP 6 Aylık Gözden Geçirme,
8.Yıllık BAHP Güncelleme,
9.Geçiş Süreci
Müracaat aşaması erken müdahalenin ilk basamağıdır. Bu basamakta çocukla ilgilenen ebeveyn tarafından çocuğun gelişimsel olarak farklılıklarını fark ederek gerekli kurum veya kuruluşlara başvurduğu aşamadır.

#3. I.Çocukların öğrenme yaşantılarını arttırmak II. Ailelerin okul katılımını sağlamak III. Ailelere rehberlik etmek Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ev ziyaretlerinin önemlerindendir?

#4. Anne çocuk eğitim vakfının ilk projesi aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Ev ziyaretleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


#6. Türkiye de okul öncesi eğitimde ev ziyaretlerinin program içerisinde yer alması hangi yıl gerçekleştirilmiştir?

NOT: Türkiye’de ise okul öncesi eğitimde ev ziyaretlerinin program içerisinde yer alması, ilk olarak 1952 yılında kabul edilen ve yürürlüğe giren Okul Öncesi Eğitim Programı ile sağlanmıştır. 1952 Okul Öncesi Eğitim Programında, çocuğun okula başladığı ilk günlerde ebeveynlerin nasıl davranması gerektiğine ilişkin bilgilerin, ev ziyaretleri ile sağlanılabileceği belirtilmiştir.

#7. Erken müdahale ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#8. Tıbbi tanılamayı aşağıdakilerden hangi uzman yapabilir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi bir yetenek testidir?

NOT: Yetenek testleri, çocukların bir alana ya da herhangi bir meslek alanına olan ilgisi, performansı veya başarı düzeyini ölçmek amacıyla geliştirilmiş testlerdir. Çocukları matematiğe karşı yeteneği olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan Erken Matematik Yeteneği Testi II, hangi tür zeka alanının daha baskın olduğunu belirlemek amacıyla kullanılan TIMI Çoklu Zeka Envanteri bu testlere örnek olarak verilebilir.

#10. Denver II gelişimsel değerlendirme testi kaç yaşındaki çocuklara kadar uygulanabilir?

NOT: Denver II testi, bir performans testidir. Performans testi, çocukların bizzat verilen yönergelere göre performanslarının göstermesinin sağlandığı testlerdir. Denver II testinde de testi yapan kişi tarafından çocuğun yaş düzeyine uygun olarak yönergeler verip, çocuğun yönergeleri yapıp yapamayacağı gözlemlenir ve puanlanır. Test 0-6 yaş arasındaki normal ve atipik gelişim gösteren çocuklara uygulanan bir testtir.


#11. Çocukla görüşme yapmak için hazırlık yapan çocuk gelişimci Ahmet bey öncelikle aşağıdakilerden hangisini belirlemelidir?

NOT: Görüşmeler yapılmadan önce muhakkak çocuk gelişimcinin hangi amaç doğrultusunda görüşme yapacağını belirlemesi gerekmektedir. Belirlenen amaçlar herkes tarafından anlaşılabilir ve iyi tanımlanmış bir amaç olması gerekmektedir. Özellikle görüşmelerin genel tek bir amacı olmalı ve altında ana amaç doğrultusunda oluşturulmuş alt amaçlar olabilir. Amaç belirlendikten sonra görüşmenin nerede yapılacağı, hangi tür görüşme tekniği tercih edileceği (yapılandırılmış-yarı yapılandırılmış- yapılandırılmamış), görüşmenin ne kadar süreceği ve hangi soruların sorulacağı belirlenmelidir

#12. Aşağıdakilerden hangisi tek gen bozukluklarından biridir?

NOT: Tek gen bozukluklarından en çok rastlanan rahatsızlıklar Fenilketonüri, Galactosemi, Rett sendromudur. Özellikle bu üç örnek bireyde zihinsel geriliğe neden olmaktadır.

#13. Erken müdahale programına dahil edilen çocukları etkileyen iki önemli faktör vardır. Bu faktörler biyolojik ve çevresel faktörlerdir. Aşağıdakilerden hangisi çevresel faktörlerden birisidir?

NOT: Çevresel veya psikolojik faktörler, daha çok doğum sonrası süreçte çocuğun karşılaştığı faktörlerdir. Bu faktörler de en az çocuğun doğum sürecinde karşılaştığı durumlar kadar önemlidir. Bu faktörler genel olarak 5 maddede toplamak mümkündür. Bunlar:
-Düşük Sosyoekonomik Yapı
-Yetersiz Beslenme
-Karşılaşılan Kazalar, Travmatik Durumlar ve Hastalıklar
-Çocuk İhmal ve İstismarı
-Ebeveyn-Çocuk Etkileşimi ve Bağlılık

#14. I. Kanıt toplama II. Hipotez kurma III. Bilgi edinme Sosyal problem çözme kuramı doğrultusunda ebeveynler yukarıdaki hangi beceri veya becerileri kazanır?

NOT: Sosyal Problem Çözme Kuramı doğrultusunda, ebeveynlerin problem çözme yeteneklerini geliştirerek gelecekte karşılarına çıkacak problemler için, kendi bilgilerini kullanma, bilgi ve kanıt toplama, hipotez kurma yollarını edinmelerini sağlayacak beceri ve davranışları geliştirir. Ebeveynler böylelikle, düşünsel, duyuşsal ve beceri edinme yollarıyla bilgi üretir ve problemi çözebilirler.

#15. Anne çocuk eğitim programı (AÇEP) hangi yaş grubu olan çocuklara göre hazırlanmıştır?

NOT: Programın hedef kitlesini, sosyal ve ekonomik açıdan düşük, çocuklarının daha önce hiçbir şekilde okul öncesi eğitimden yararlanmamış ve bir yıl içerisinde ilkokula başlayacak olan 60-72 aylık çocuklar ve bu çocuklara sahip olan anneler oluşturmaktadır. Anne Çocuk Eğitim programı Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmüş olup eğitime katılacak olan annelerin yaşadıkları yere en yakın Halk Eğitim Merkezlerinde uygulanmıştır.


#16. Küçük adımlar erken eğitim programı ilk olarak hangi grup çocuklara uygulanmıştır?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı 0-48 aylık gelişimsel geriliği olan çocuklara yönelik hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. Bu program Avusturya’da bulunan Macquarie Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilmiştir. Macquarie Üniversitesi bünyesinde bulunan Gelişimsel Geriliği Olan Çocuklar Programı bünyesinde Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı hazırlanmıştır.

#17. Ev ziyaretleri ile ilgili olan ve hem ailelerin yapısal karmaşıklığını hemde aile içi etkileşimleri yönlendiren etkileşimsel görüntüleri anlamaya yardımcı olan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Bireyselleştirilmiş aile hizmet planı ne kadarlık periyotlarda gözden geçirilmelidir?

#19. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2020’de yayımladığı istatistiklere göre aşağıdaki gruplardan hangisinin sayısı daha fazladır?

NOT: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020’de yayımladığı engelli ve yaşlı istatistik bülteni incelendiğinde, veri kayıt sistemlerine kayıtlı kişi sayıları engel gruplarına göre verilmiştir. Türkiye’de en sık süreğen hastalığı olan kişilerin fazla sayıda olduğu görülmektedir. Onun devamında sırasıyla zihinsel engel, ortopedik engel, görme engeli, işitme engeli ve ruhsal ve duygusal engeller takip etmektedir.

#20. Çocukla görüşme yapacak olan çocuk gelişimcinin aşağıda verilen özelliklerden hangisine sahip olmaması gerekir?


#21. Aşağıdakilerden hangisi küçük adımlar erken eğitim programının temel ilkelerinden birisi değildir?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programına göre ister normal gelişim gösteren çocuk olsun isterse de özel gereksinim gösteren çocuk olsun bütün çocuklar öğrenebilir. Bu ilke bu programının en temel ilkesidir.

#22. Aşağıdakilerden hangisi küçük adımlar erken eğitim programı kitaplarından biri değildir?

#23. Küçük adımlar erken eğitim programı hangi ülkede doğmuştur?

NOT: Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı 0-48 aylık gelişimsel geriliği olan çocuklara yönelik hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. Bu program Avusturya’da bulunan Macquarie Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından geliştirilmiştir.

#24. Erken müdahalede çocuk kaç yaşına geldiğinde geçiş süresi başlatılır?

NOT: Geçiş süreci, erken müdahale alan çocuğun 3 yaşına geldiğinde gerekli olan özel eğitim programına veya diğer ihtiyaç duyduğu hizmete başlama sürecidir.

#25. Hippy programı hangi ülkede ortaya çıkarılmıştır?

NOT: HIPPY programı İsrail’de geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamış ev destekli bir erken müdahale programıdır. Avima Lombard’ın önderliğinde oluşturulmuş olan bu programı 1965 yılında İsrail’de bulunan Hebrew Üniversitesi’nde Eğitimde Gelişimler Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir.


#26. Avrupa ile ABD ev ziyaretlerini erken yıllarda başlamıştır. Avrupa’da ve ABD’de uygulanan ilk ev ziyaretleri arasındaki en önemli fark aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#27. Rett sendromu ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

NOT: Rett Sendromu, yaygın olarak gözlemlenen gelişimsel bozukluklardan birisidir. Bu rahatsızlığın sebebi bireyde olan X kromozomunda yer alan metil-CpG Bağlayıcı Protein 2 geninin belirli aralıklarda mutasyona uğramasıdır. Kızlarda, erkeklere oranla daha fazla gözlemlenir. Genellikle çocuk doğduğundan sonra ortalama olarak 6-18 aylık arası normal gelişim gösterirken, ilerleyen dönemlerde dil ve motor becerilerinde gerilemeler gözlemlenir. Başlangıç evrelerinde otizm benzeri davranışlar gözlemlenir. Her 12.500 kız çocuğundan birinde gözlemlenen ve 12 yaşına gelene kadar gözlemlenen bir rahatsızlıktır

#28. Ergenlik döneminde bir çocuğun değerlendirilmesinde en doğru bilgiyi alabilmek için aşağıdaki hangi kişi ile görüşmek gerekmektedir?

#29. I. Denver II. Görüşme III. Gözlem Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri informal değerlendirme tekniklerindendir?

NOT: Formal değerlendirme kısa zamanda değerlendirmesine izin verirken, informal değerlendirmeler daha uzun süreli değerlendirmelere dayanmaktadır. Özellikle çocuklarda kullanılan informal değerlendirme teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
-Gözlem
-Görüşme
-Kontrol Listeleri
-Gelişim Envanterleri
-Ölçüt Bağımlı Ölçme Araçları
-Ev ödevleri, sınıf içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar
-Çocukların gelişimlerini gösteren video kayıtları gibi.

#30. Tanılama gerçekleştirilirken hem formal hem de informal değerlendirme tekniklerine yer verilmelidir. Bu şekilde daha doğru ve sağlıklı tanılama gerçekleştirilebilir. Bu ifade tanılamanın hangi ilkesini açıklar?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2020 Vize Online Deneme Sınavı

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2020 VİZE Online Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Önlisans Açık Öğretim
telegram çocuk gelişimi

Erken Müdahale Programları Ve Gelişimsel Destek 2021 Final

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!