auzefÇocuk GelişimiÇocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Final Deneme-2

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Final Deneme-2

#1. Arapça ve Türkçe bilen ikidilli bir çocuğun Arapça konuşurken Türkçe sözcükleri cümlelerinin içerisine yerleştirmesi durumu aşağıdakilerden hangisine örnektir?

#2. Bir öğretmen gerçek hayattaki durumları düşünerek kendisi bir metin oluşturması ve bunu sınıf ortamında kullanması durumunda hangi girdi biçimini kullanmış olur?

#3. Annesi Almanca babası Türkçe konuşan iki dilli bir çocuk annesiyle Almanca konuşurken babası tarafından bir soru yöneltilmesi durumunda hemen Türkçe yanıt verip annesi ile Almanca konuşmaya devam edebilir. Yukarıdaki bu durum aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Bireyin sahip olduğu dillerde kendisini tam olarak ifade edememesi durumu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi Selinker’in ortaya koyduğu aradilin özelliklerinden birisidir?

NOT: Aradilin geçirgenlik, dinamiklik ve sistematiklik olmak üzere üç temel özelliği bulunmaktadır


#6. Aşağıdakilerden hangisi dil becerilerini geliştirmek amacıyla etkinlik sırasında yapılanların temel amacını oluşturmaktadır?

#7. Krashen’e göre ..........; yeni dil ile etkileşimdeki otomatik olarak gerçekleşen, bilinçsiz bir işlemlemenin varlığını ifade ederken …….., yeni dil ile etkileşimdeki bilinçli olarak gerçekleşen yapılandırılmış süreçleri ifade etmektedir. Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

#8. Aşağıdakilerden hangisi dilin parçalarüstü özelliklerine ilişkin bir dinleme hedefidir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi dil becerilerini geliştirmek amacıyla etkinlik öncesinde yapılanların temel amacını oluşturmaktadır?

#10. Aradilin geçirgenliğini durdurması diğer bir ifadeyle ikinci dil edinim sürecinin belirli bir noktada durarak ilerleme kaydedemesi durumuna ne ad verilir?


#11. Chomsky’nin öne sürdüğü, bireyin doğuştan getirdiği iddia edilen ve bütün dillerin altında yatan kuralları oluşturan yapıya ne ad verilir?

#12. Bir öğretmen gerçek hayatta kullanılan bir metni (örneğin bir masalı) alarak bu metin üzerinde bazı küçük değişiklikler, basitleştirmeler yaparak öğrencilerine sunması durumunda hangi girdi biçimini kullanmış olur?

#13. Bireylerin ikinci dil edinim sürecinde belirli bir aşamadaki dil özelliği gerek ana dilinden gerekse hedef dilden aldığı kurallarla oluşturulmuş bir forma dönüşebilir. Yukarıdaki bu duruma ne ad verilir?

#14. “Bana elmayı çok sevdiğini söyle” biçimindeki bir konuşma görevi aşağıdakilerden hangisine girmektedir?

#15. “Tümceler arası ilişkilerle ilgili bir yeterlilik düzeyidir. Bağdaşıklık ve tutarlılığı sağlama ile ilintilidir.” Yukarıda açıklanan konuşma becerisinin yeterlilik düzeyi ile aşağıdakilerden hangisidir?


#16. “Hedef dili kullananların kültürel ve sosyal özelliklerinin konuşma sürecinde uygulanmasıdır. Yukarıda açıklanan konuşma becerisinin yeterlilik düzeyi ile aşağıdakilerden hangisidir?

#17. I) Bir dilbilgisi yapısının anlamsal özelliğidir. II) Bir dilbilgisi yapısının yapısal özelliğidir. III) Bir dilbilgisi yapısının bağlamsal özelliğidir. Yukarıdaki ifadeler aşağıdakilerden hangisinde doğru sırada verilmiştir?

#18. Aradil her ne kadar bireyin sahip olduğu ana dilin ve hedef dilin kurallarının karıştırılmasıyla oluşturuluyor olsa da kendi içerisinde incelendiğinde oldukça tutarlı kurallara sahip olduğu ancak bu kuralların ana dilinden ve hedef dilden farklılaşabileceği görülmektedir. Yukarıda aradilin hangi özelliği vurgulanmaktadır?

#19. Bireyin sahip olduğu dillerden birinde var olan bir dilbilgisi yapısının yeni edindiği dile aktarması ve bu aktarımın yeni dildeki edinim sürecini kolaylaştırması durumuna ne ad verilir?

#20. Aşağıdakilerden hangisi bağlamda bulunan temel bileşenlerden değildir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Final Deneme-2

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!