Acil Durum Ve Afet Yönetimiafet hukukuauzef

Afet Hukuku Vize Denemesi-4

Afet Hukuku Vize Deneme-4

Afet Hukuku Vize Deneme-4

#1. Binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını teminen yaptırılacak zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesini teminen oluşturulan sigorta sisteminin genel adı nedir?

#2. Aşağıdaki metinde bş bırakılan yere gelmesi greken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir? “Yapılar, riskli yapı olarak tespit edildikten sonra bu durum ayni hak ve şahsi hak sahiplerine bir ‘risk tespit raporu’ sonucu ile bildirilmektedir. Raporun hak sahiplerine tebliğ edildiği tarihten itibaren ……gün içinde rapora itiraz edebilir.”

#3. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir? “Riskli binaların yıktırılması sonucu arsa halini alan taşınmazın değerlendirilmesinde aranan çoğunluk oranı ........dir.”

#4. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken kelime hangi şıkta doğru verilmiştir? “Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapılarda Kanun kapsamında uygulamada öncelik ....... tanınmıştır”

#5. Hak sahipleri, itiraz yolunu kullanmayıp dava hakkını kullanmak isterlerse açacakları davanın adı ve bu konu hakkında görevli ve yetkili mahkeme aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?


#6. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir? “Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların .........tarafından değerlendirilmesi esastır.”

#7. Bir parselde birden fazla yapı bulunması ve bu yapılardan bazılarının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması halinde uygulanacak prosedürün için aşağıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-İlgili tapu müdürlüğünce, parsel üzerinde bulunan bütün yapıların değil, sadece riskli olarak tespit edilen yapıların tapu kütüğüne riskli yapıdır belirtmesi işlenir. II-Riskli olarak tespit edilen bu yapıların yeniden inşası için düzenlenecek yapı ruhsatı, diğer maliklerin haklarının menfi olarak etkilenmemesi şartıyla, bütün maliklerin değil, sadece riskli yapıların maliklerinin talep ve muvafakatine istinaden düzenlenir. III-Riskli olarak tespit edilen bu yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemleri Müdürlükçe re’sen yapılır veya yaptırılır. IV-Üzerindeki yapıların tamamının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması şartı ile tevhidi mümkün olan birden fazla parselin tevhid edilmesi ile terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine üzerindeki riskli yapıların yıktırılmasından sonra, her parselde ayrı ayrı sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. V-Bu parsel veya parsellerin arasında veya bitişiğinde bulunan yapılaşmamış boş parsellerin, riskli yapıların bulunduğu parsellerle tevhid edilmek suretiyle birlikte değerlendirilebilmesi için, boş parsellerdeki bütün maliklerin oybirliği ile karar alması gerekir. Tevhidden sonra yapılacak uygulamaya tevhid ile oluşan parselde sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az dörtte bir çoğunluğu ile karar verilir.

#8. Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar tanınan kolaylıklar aşağıdaki hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

#9. Uygulama alanında zeminden kaynaklanan sebeplerle veya herhangi bir afet riskinden dolayı veyahut mevzuata göre yapılaşma hakkının olmamasından dolayı yeni yapı yapılması mümkün değil ise, prosedür nasıl işleyecektir?

#10. “Riskli Alan kararlarına karşı görevli ve yetkili mahkeme .......dır/dir.” Boş bırakılan yere gelmesi gereken mahkeme hangisidir?


#11. Anlaşmanın dışında kalan maliklerin arsa paylarının durumu ile ilgili aşağıdaki ibarelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-3/5’lik çoğunluk ile alınacak karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değerinden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. II-Paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir. III-Yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir.

#12. Afet bölgeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın isteği üzerine ilgili ……………mahallinde ilan olunur. Boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#13. Riskli konutu yıktıktan sonra yeni konutu kendi imkânları ile yapmak isteyenler için kredi dışında sağlanan kolaylıklar aşağıdaki hangi şıkta yanlış olarak ifade edilmiştir? I- Yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, , damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaftır. II- Kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmaz III- Belediyelerce alınan harçtan muaf değildir ancak indirim alabilir.

#14. Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I-Sigorta hukuku, “Büyük Adetler Kanunu’na’’ dayanır (Thelaw of largenumbers). Bu kanuna göre, ne kadar fazla olaylara dayanılırsa, varsayılan olasılığa o kadar yaklaşılır. II-Sigortacılık, sıradan bir ticari faaliyet değil, ekonomik ve sosyal işlevleri olan bir faaliyettir. III-Sigortacılığın bu işlevleri yerine getirebilmesi ve amacına ulaşabilmesi, sigortanın yaygınlaşmasına, yaygınlaşması da sigortaya güven duyulmasına bağlıdır. Bu nedenle, sigortacılık alanında faaliyette bulunan kişi ve kuruluşların faaliyetlerinin kurallara bağlanması ve faaliyetlerini bu kurallara uygun olarak yürütüp yürütmediklerinin devlet tarafından denetlenmesi, sigorta ilişkisinin kurulması ve hükümlerine ilişkin temel ilkelerin belirlenmesi zorunludur.

#15. Sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmeye verilen ad nedir?


#16. Riskli binaların yıktırılması sonucu arsa halini alan taşınmazın değerlendirilmesinde paydaşlara satış gerçekleşmezse bu paylar kim veya kimler adına tapuda resen tescil edilir?

#17. Aşağıdaki cümlelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I-Risk raporu sonucunda binanın güçlendirilesi işlemi için kredi kullanımı; “6306 sayılı kanun kapsamında verilir. II-Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin karar” ile güçlendirilmesi gereken binalara yönelik güçlendirme kredisinden faydalanılabilir. III-Yıkım kredisi; yıkım masrafları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özel hesaptan kredi verilebilir.

#18. I-Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecektir. II-Bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecektir. III-Yıkım için süre verilen yapı malikinin öncelikli yükümlülüğü tahliye ve yıkımı gerçekleştirmektir. VI-Yapı maliki, maliki olduğu yapıyı kullanan kimselere bildirim yapmakla yükümlü değildir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

#19. “Afet Bölgelerindeki Binaların Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapımı için İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde planlar …………..içinde yaptırılmalıdır.” Boş bırakılan yere gelmesi gereken şık hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#20. “İdare ve TOKİ tarafından …….. sayılı Kanun kapsamında yürütülen uygulamalardan elde edilen gelir ve hasılatın kaydı ………uygulamalarında kullanılmak üzere İdare ve TOKİ’nin hesaplarına gelir olarak kaydedilir ve bu gelirler, kentsel dönüşüm uygulamaları dışındaki işler için kullanılamaz.” Yukarıda verilen metinde boş bırakılan yere gelecek ibareler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Afet Hukuku Vize Deneme-4

1. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir?
“Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların ……………………..tarafından değerlendirilmesi esastır.”

A. Malikler
B. Kiracılar
C. Belediyeler
D. Bakanlıklar
E. Bankalar

Cevap : A. Malikler

2. Anlaşmanın dışında kalan maliklerin arsa paylarının durumu ile ilgili aşağıdaki ibarelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
I-3/5’lik çoğunluk ile alınacak karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değerinden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır.
II-Paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir.
III-Yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II,III

Cevap : A. Yalnız I

3. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir?
“Riskli binaların yıktırılması sonucu arsa halini alan taşınmazın değerlendirilmesinde aranan çoğunluk oranı ……..dir.”

A. 1/2
B. 1/3
C. 2/3
D. 2/5
E. 1/4

Cevap : C. 2/3

4. Riskli binaların yıktırılması sonucu arsa halini alan taşınmazın değerlendirilmesinde paydaşlara satış gerçekleşmezse bu paylar kim veya kimler adına tapuda resen tescil edilir?

A. Hazine
B. Belediyeler
C. Mahallede kadimden beri yaşayan kişiler
D. Komşular
E. Muhtar

Cevap : A. Hazine

5. I-Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecektir.
II-Bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecektir.
III-Yıkım için süre verilen yapı malikinin öncelikli yükümlülüğü tahliye ve yıkımı gerçekleştirmektir.
VI-Yapı maliki, maliki olduğu yapıyı kullanan kimselere bildirim yapmakla yükümlü değildir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. II-III
D. II-IV
E. Yalnız IV

Cevap : E. Yalnız IV

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
I-Risk raporu sonucunda binanın güçlendirilesi işlemi için kredi kullanımı; “6306 sayılı kanun kapsamında verilir.
II-Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin karar” ile güçlendirilmesi gereken binalara yönelik güçlendirme kredisinden faydalanılabilir.
III-Yıkım kredisi; yıkım masrafları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özel hesaptan kredi verilebilir.

A. Yalnız II
B. Yalnız I
C. Yalnız III
D. I-II
E. I- II- III

Cevap : E. I- II- III

7. Riskli konutu yıktıktan sonra yeni konutu kendi imkânları ile yapmak isteyenler için kredi dışında sağlanan kolaylıklar aşağıdaki hangi şıkta yanlış olarak ifade edilmiştir?
I- Yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, , damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaftır.
II- Kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmaz
III- Belediyelerce alınan harçtan muaf değildir ancak indirim alabilir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I-II
E. I-II-III

Cevap : C. Yalnız III

8. Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar tanınan kolaylıklar aşağıdaki hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A. Kalıcı konut tahsisi yapabilir.
B. Civar yerleşim yerlerinde rayiç bedel üzerinden bir konut miktarı kadar para yardımı yapabilir.
C. Mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.
D. Banka kredilerinde faiz oranlarını düşük tutabilir.
E. Ev ve araba yardımı yapabilir.

Cevap : C. Mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.

9. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken kelime hangi şıkta doğru verilmiştir?
“Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapılarda Kanun kapsamında uygulamada öncelik ……. tanınmıştır”

A. Kiracılar
B. Kullanıcılar
C. Malikler
D. Komşular
E. Bakanlık

Cevap : C. Malikler

10. Bir parselde birden fazla yapı bulunması ve bu yapılardan bazılarının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması halinde uygulanacak prosedürün için aşağıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
I-İlgili tapu müdürlüğünce, parsel üzerinde bulunan bütün yapıların değil, sadece riskli olarak tespit edilen yapıların tapu kütüğüne riskli yapıdır belirtmesi işlenir.
II-Riskli olarak tespit edilen bu yapıların yeniden inşası için düzenlenecek yapı ruhsatı, diğer maliklerin haklarının menfi olarak etkilenmemesi şartıyla, bütün maliklerin değil, sadece riskli yapıların maliklerinin talep ve muvafakatine istinaden düzenlenir.
III-Riskli olarak tespit edilen bu yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemleri Müdürlükçe re’sen yapılır veya yaptırılır.
IV-Üzerindeki yapıların tamamının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması şartı ile tevhidi mümkün olan birden fazla parselin tevhid edilmesi ile terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine üzerindeki riskli yapıların yıktırılmasından sonra, her parselde ayrı ayrı sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.
V-Bu parsel veya parsellerin arasında veya bitişiğinde bulunan yapılaşmamış boş parsellerin, riskli yapıların bulunduğu parsellerle tevhid edilmek suretiyle birlikte değerlendirilebilmesi için, boş parsellerdeki bütün maliklerin oybirliği ile karar alması gerekir. Tevhidden sonra yapılacak uygulamaya tevhid ile oluşan parselde sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az dörtte bir çoğunluğu ile karar verilir.

A. Yalnız I
B. Yalnız III
C. Yalnız V
D. I-V
E. II-V

Cevap : C. Yalnız V

11. Uygulama alanında zeminden kaynaklanan sebeplerle veya herhangi bir afet riskinden dolayı veyahut mevzuata göre yapılaşma hakkının olmamasından dolayı yeni yapı yapılması mümkün değil ise, prosedür nasıl işleyecektir?

A. Yapı hakkı kaybedilir.
B. Uygulama alanı dışında başka bir parselde yapılaşma yapılabilir.
C. Menkul inşaat yapılabilir.
D. Yapı hakkı kaybedilir, hak sahipleri başka bölgelere gönderilir
E. Menkul inşaatları ile birlikte hak sahipleri ülkenin farklı bölgelerine gönderilir.

Cevap : B. Uygulama alanı dışında başka bir parselde yapılaşma yapılabilir.

12. Aşağıdaki metinde bş bırakılan yere gelmesi greken ibare hangi şıkta doğru verilmiştir?
“Yapılar, riskli yapı olarak tespit edildikten sonra bu durum ayni hak ve şahsi hak sahiplerine bir ‘risk tespit raporu’ sonucu ile bildirilmektedir. Raporun hak sahiplerine tebliğ edildiği tarihten itibaren ……gün içinde rapora itiraz edebilir.”

A. 7
B. 10
C. 15
D. 30
E. 45

Cevap : C. 15

13. Hak sahipleri, itiraz yolunu kullanmayıp dava hakkını kullanmak isterlerse açacakları davanın adı ve bu konu hakkında görevli ve yetkili mahkeme aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

A. İptal- İl İdare Mahkemesi
B. Tazminat- Asliye Hukuk Mahkemesi
C. İptal- Asliye Hukuk Mahkemesi
D. Tazminat- Kadastro Mahkemesi
E. Tazminat- İl İdare Mahkemesi

Cevap : A. İptal- İl İdare Mahkemesi

14. “Riskli Alan kararlarına karşı görevli ve yetkili mahkeme …….dır/dir.” Boş bırakılan yere gelmesi gereken mahkeme hangisidir?

A. Yargıtay
B. Bölge Adliye Mahkemeleri
C. Anayasa Mahkemesi
D. Kadastro Mahkemeleri
E. Danıştay

Cevap : E. Danıştay

15. “İdare ve TOKİ tarafından …….. sayılı Kanun kapsamında yürütülen uygulamalardan elde edilen gelir ve hasılatın kaydı ………uygulamalarında kullanılmak üzere İdare ve TOKİ’nin hesaplarına gelir olarak kaydedilir ve bu gelirler, kentsel dönüşüm uygulamaları dışındaki işler için kullanılamaz.”
Yukarıda verilen metinde boş bırakılan yere gelecek ibareler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A. 6306- kentsel dönüşüm
B. 6309- yeşil alan
C. 6306- rekreasyon alanı
D. 6831- orman alanı
E. 6306- spor alanı

Cevap : A. 6306- kentsel dönüşüm

Afet Hukuku Vize Deneme-4

Auzef Acil Durum Ve Afet Yönetimi
Facebook ACİL DURUM VE AFET YÖNETİMİ

Afet Hukuku Vize Deneme-4

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!