AnatomiauzefÇocuk Gelişimi

Anatomi Ünite -2 Online Test -1

Anatomi Ünite -2 Online Test -1

Anatomi Ünite -2 Online Test -1

#1. Toplamda 1 ayakta kaç adet parmak kemiği bulunmaktadır?

Cevap : D) 14
NOT: Ayak parmak kemikleri ise ( phalanges ) başparmakta 2 adet ( phalanx proximalis ve distalis ) ve diğer parmaklarda ise 3 adet ( phalanx proximalis, media ve distalis ) bulunmaktadır. Toplamda 1 ayakta 14 adet parmak kemiği bulunmaktadır.

#2. Kemikleşmesi ilk başlayan ve en büyük el bileği kemiği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Os capitatum
NOT: Distal sırada ise ( trapezium, trapezoideum, capitatum ve hamatum ) os capitatum kemikleşmesi ilk başlayan ve en büyük el bileği kemiğidir.Bu kemiklerden dış tarafta scaphoid ve trapezium, iç tarafta ise pisiforme ve hamatum arasında bir oluk vardır. Bu oluğa sulcus carpi denir. Bu oluğun üstünde fasyal kalınlaşma , özel bir doku olan retinaculum flexorum bulunur. Bu doku oluğu tünele çevirir. Bu tünele karpal tünel denir. İçinden kas tendonları ve median sinir geçmektedir. Karpal tünel içinde ödem veya başka maddeler birikmesi ile sınırlı alan içinde oluşan yüksek basınç etkisiyle median sinir hasar görebilir. Bu klinik tabloya karpal tünel sendromu denir.

#3. Kafatası kemikleri ( parietal kemik ) hangi kemik grubundadır?

Cevap : A) Yassı kemikler

#4. Ulna aşağıdakilerden hangi kemiktir?

Cevap : B) Dirsek kemiği

#5. Aşağıdakilerden hangisi Alt ekstremite kemiklerinden değildir?

Cevap : A) clavicula
NOT: Alt ekstremite kemikleri; kalça kemerini oluşturan kalça kemikleri ( os coxaE) ve serbest hareketli kısımları oluturan uyluk kemiği ( os femur ) , bacak kemiklerinden kaval kemiği ( os tibiA) ve kamış kemiği ( fibulA) , ayrıca ayak kemiklerini oluşturan ayak bileği kemikleri ( ossa tarsi ) , ayak tarak kemikleri ( ossa metatarsi ) ve ayak parmak kemiklerinden ( phalanges, falankslar ) oluşmaktadır.


#6. Sakrum ( sacrum ) kaç adet omurun birleşmesi ile oluşur?

Cevap : D) 5

#7. El bileği kemiklerinden en fazla kırığı olan kemik aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Scaphoid

#8. Aşağıdakilerden hangisi Splanchnocranium ( yüz kemikleri ) kemiklerinden değildir?

Cevap : B) Tibia

#9. Başın rotasyon ( dönme ) hareketi yapabilmesini sağlayan eklem aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Atlantoaksiyal eklem
NOT: Atlantoaksiyal eklem: Birinci boyun omuru ( atlas ) ile ikinci boyun omuru ( axis ) rasındaki eklemlerdir. Bu eklem türlerinde orta hatta yer alan eklem trokoid tip eklemdir ve dikey eksende rotasyon hareketi yapabilir. Başın rotasyon ( dönmE) hareketi yapabilmesini sağlayan esas eklemdir. Yanlarda bulunan eklemler ise plana tipi eklemler olup, baş ve boyun hareketleriyle beraber minik kaymalar şeklinde hareket etmektedirler.

#10. İskeleti oluşturan kemikleri bir arada tutan ve hareket etmemizi sağlayan bu birleşme yerlerine ne denir?

Cevap : C) Eklem


#11. Kaç tip kemikleşme vardır?

Cevap : C) 2
NOT: Kemiklerin gelişim sürecine ossifikasyon denir. İki tip kemikleşme vardır;
1. İntramembranöz ossifikasyon ( desmal kemikleşmE) : Kemiğin direk mezenşim tabası üzerinden gelişmesidir.
2. İnterkartilaginöz osssifikasyon ( endokondral-kondral kemikleşmE) : Kemiğin hyalin kıkırdak üzerinden gelişmesidir.

#12. Kol kemiği ( humerus ) hangi kemik grubundadır?

Cevap : B) Uzun kemikler

#13. Neurocranium kaç kemikten oluşmaktadır?

Cevap : C) 8

#14. Kemik dokuyu histolojik olarak kaç grupta inceliyoruz?

Cevap : C) 2
NOT: Kemik dokuyu histolojik olarak 2 grupta inceliyoruz; kompakt kemik dokusu ve spongioz kemik dokusu. Kompakt kemik dokusu oldukça düzenli bir yapıya sahiptir ve serttir. Spongioz kemikte ise daha fazla boşluklu, süngerimsi bir yapı mevcuttur.

#15. Diafiz ile epifiz arasında kalan ve epifiz kıkırdağına destek doku sağlayan bölgeye ne denir?

Cevap : A) Metafiz
NOT: Vücudumuzdaki kemiklerin yapısına bakarsak, uzun kemikleri ele aldığımızda her iki ucunda kemiklerin boyuna büyümesini sağlayan epifiz tabakasını görmekteyiz ( Resim 1 ) . Uzun kemiklerin ( örn. femur ) uzunca gövdesine diafiz ismi verilirken ( kemik şaftı ) diafiz ile epifiz arasında kalan ve epifiz kıkırdağına destek doku sağlayan bölgeye de metafiz denmektedir. Diafiz bölgesi yani kemik gövdesinin içinde kemik iliğinin yer aldığı bir boşluk bulunur, buna cavitas medullaris denir.


#16. Radius aşağıdakilerden hangisiyle eklem yapmaz?

Cevap : A) Fibula
NOT: Radius ( döner kemik ) : Önkolun dış tarafında bulunan radius dirsek bölgesinde hem kol kemiği ( humerus ) ile hem de diğer önkol kemiği olan ulna ( dirsek kemiği ) ile eklem yapmaktadır. Üst uç dairesel yapıya sahiptir ve bu bölgeye caput radii denir. Bu bölgenin hemen altında radius boynu ( collum radii ) ve onun da altında pazu kasının ( m. biceps brachii ) yapıştığı pürtüklü yüzey ( tuberositas radii ) bulunmaktadır. Alt uç; üst uca göre daha kalındır ve bu uç bilek kemikleri ile ( scaphoid ve lunatum ) eklemleşerek el bileği eklemini oluşturmaktadır.

#17. El parmak kemikleri ( phalanges, falankslar ) kaç kemikten oluşmaktadır?

Cevap : E) 14
NOT: El parmak kemikleri ( phalanges, falankslar ) ; başparmakta 2 adet ( phalanx proximalis ve distalis ) , diğer parmaklarda 3 adet ( phalanx proximalis, media ve distalis ) olmak üzere toplam 14 adet kemikten oluşmaktadır.

#18. Kemikler genel olarak kaç grupta incelenir?

Cevap : B) 6

#19. Kemiğin içinde yani kemik iliğinin yer aldığı boşlukta ve kemiğin dış yüzeyinde bulunan zar ile kaplıdır. İç kısımda medüller boşluğun etrafını saran zara............, dış yüzeyi saran zara ise ........... ismi verilmektedir. Yukarıdaki boşluğu tamamlayınız?

Cevap : B) Endosteum / Periosteum
NOT: Kemiğin içinde yani kemik iliğinin yer aldığı boşlukta ve kemiğin dış yüzeyinde bulunan zar ile kaplıdır. İç kısımda medüller boşluğun etrafını saran zara endosteum, dış yüzeyi saran zara ise periosteum ismi verilmektedir. Kemiğin esas ağrıya duyarlı kısmı işte bu dış kısımdaki periost zarıdır. Kemik içinde oluşan bir tümör, enfeksiyon, ödem veya kemik kırığı gibi periost bütünlüğünü bozan her durumda kişi ciddi anlamda kemik ağrısı hissedecektir.

#20. Alt çene kemiği ( mandibula ) hangi kemik grubundadır?

Cevap : D) Düzensiz kemikler


#21. El bileği kemiklerinden en çok çıkığı olan kemik aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Lunatum

#22. Kemik yapısından sorumlu olan hücreler aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Osteoblastlar

#23. Doğumda frontal kemik kaç parça halindedir?

Cevap : A) 2
NOT: Os frontale ( alın kemiği ) : Doğumda frontal kemik 2 parça halindedir, kemik gelişimi ile beraber bu 2 kemik birleşir ve tek bir kemik halini alır. Alın bölgesinde yer alan bu kemikte göz çukurunun ( orbitA) üst kenarı, kaşların yer aldığı çıkıntı ( arcus superciliaris ) , alın bölgesinde en yüksek nokta sağlı sollu ( tuber frontalE) yer almaktadır. Kemiğin kaşların üst bölgesine gelecek şekilde iç kısmında hava boşlukları vardır, bu hava boşluklarına sinüs frontalis ismi verilmektedir. Ayrıca göz çukurunu oluşturan dairesel yapılar arasında da burun boşluğunun çentiği yer almaktadır. İki kaş arasındaki tam orta noktaya antropometrik olarak glabella ismi verilmektedir.

#24. Kemiklerden en geç kemikleşen ve küçük bilek kemiği hangisidir?

Cevap : D) Pisiforme

#25. "Bacak kemiklerinden kaval kemiği" aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Tibia


#26. Kemik dokuda kaç tip hücre bulunur?

Cevap : D) 5

#27. Kemik yıkımından sorumlu olan hücreler aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Osteoklastlar

#28. El bileği kemikleri ( carpal kemikler ) kaç adet kemikten oluşmaktadır?

Cevap : A) 8
NOT: El bileği kemikleri ( carpal kemikler ) 4’ü proksimal ( gövdeye yakın ) , 4’ü de distalde ( gövdeden uzak ) olmak üzere 8 kemikten oluşmaktadır. Proksimal sıradakiler arasında ( scaphoideum, lunatum, triquetrum ve pisiformE) scaphoideum ve lunatum esas el bileği eklemini oluşturmaktadırlar ve önkol kemiklerinden radius ( döner kemik ) ile eklem yapmaktadırlar.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!