auzefSosyal HizmetSosyal Hizmet Etiği

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

#1. Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri İle Koruma Kurulları Kanunu’nun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : 5402

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri İle Koruma Kurulları Kanunu’nun numarası 5402’dir. Bu kanun, mahkeme veya hakimin isteği üzerine sanığın geçmişi, ailesi, çevresi, eğitimi, kişisel, sosyal ve ekonomik durumu, ruhsal ve psikolojik durumu, topluma ve mağdura karşı taşıdığı risk hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlanmasını ve sunulmasını düzenler.

#2. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanının karşılaşabileceği etik ikilem türlerinden birisi değildir?

Cevap : Yararlılık ilkesi ile paternalizm arasında kalmak

Belirttiğiniz seçenekler arasında, sosyal hizmet uzmanının karşılaşabileceği etik ikilem türlerinden birisi olmayan seçenek “b) Yararlılık ilkesi ile paternalizm arasında kalmak”tır​​. Diğer seçenekler – mesleki değerler ile kişisel değerler arasında kalmak, kendi kaderini tayin hakkı ile paternalizm arasında kalmak ve gizlilik ilkesi ile raporlama zorunluluğu arasında kalmak – sosyal hizmet uzmanlarının karşılaşabileceği yaygın etik ikilem türleridir.

#3. İş etiğine aykırı uygulamalardan biri olan işe alma ve yükseltmede ehliyet ve liyakat yerine ayrımcılığa, kayırmacılığa ve torpile önem verilmesi aşağıdaki başlıklardan hangisinin altında yer alır?

Cevap : a) İşletmelerin çalışanlarına karşı iş etiğine aykırı tutumları

İşe alma ve yükseltmede ehliyet ve liyakat yerine ayrımcılığa, kayırmacılığa ve torpile önem verilmesi, iş etiğine aykırı uygulamalar kapsamında değerlendirilir ve “İşletmelerin çalışanlarına karşı iş etiğine aykırı tutumları” başlığı altında yer alır​​.
Bu nedenle, sorunun doğru cevabı:

a) İşletmelerin çalışanlarına karşı iş etiğine aykırı tutumlarıdır.

#4. Aşağıdakilerden hangisine yönelik olarak sosyal hizmet uzmanlarının mesleki etik ilke ve sorumlulukları arasında yer almamaktadır?

Cevap : d) Kendilerine

Bu soruda, sosyal hizmet uzmanlarının mesleki etik ilke ve sorumluluklarının hangi alana yönelik olmadığı soruluyor. Sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları genellikle müracaatçılara, çalıştıkları kuruma, sosyal hizmet mesleğine ve topluma yöneliktir. Bununla birlikte, bu sorumluluklar genellikle sosyal hizmet uzmanlarının “kendilerine” yönelik olarak tanımlanmaz.

Bu nedenle, doğru cevap:

d) Kendilerine

#5. Aşağıdakilerden hangisi grup çalışması yaparken sosyal hizmet uzmanlarının karşılaşabileceği etik ikilemlerden birisi değildir?

Cevap : Gruba üye seçimi

Grup çalışması yaparken sosyal hizmet uzmanlarının karşılaşabileceği etik ikilemler arasında “a) Gruba üye seçimi” etik bir ikilem değildir​​. Diğer seçenekler – güven ilişkisi, hizmetlere erişim ve uygun zamanda grubu sonlandırma – grup çalışmalarında karşılaşılabilecek yaygın etik ikilemler arasında yer almaktadır.


#6. Sosyal hizmet uzmanları, veremeyecekleri hizmetler için müracaatçılarını ilgili meslek elemanına --------. etmelidirler. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : e) Havale

Bu ifade, sosyal hizmet uzmanlarının, kendilerinin sunamayacağı hizmetler söz konusu olduğunda müracaatçılarını uygun bir meslek elemanına yönlendirmeleri gerektiğini belirtiyor. Bu durumda, müracaatçıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere başka bir profesyonel veya kuruma “havale” edilmeleri gereklidir. Dolayısıyla, boşluğa en uygun seçenek “havale”dir.

Cevap: e) Havale

#7. Bir durumun etik ikilem olabilmesi için hangi özelliğe sahip olması gerekmektedir?

Cevap : b) Veriecek herhangi bir kararda mutlaka bir etik ilke ihlal edilir.

Bir durumun etik ikilem olabilmesi için gereken özellik, “verilecek herhangi bir kararda mutlaka bir etik ilke ihlal edilir” şeklindedir​​. Bu, etik ikilemlerin, seçenekler arasında hangi yolun seçilirse seçilsin, bir veya birden fazla etik ilkenin ihlal edilmesine neden olacağı durumları tanımlar.

#8. Aşağıdaki durumlardan hangisinde müracaatçının kendi kaderini tayin etme hakkı yerine paternalist müdahale tarzı meşru görülemez?

Cevap : Maddi yoksunluk içindeki bir mülteci için karar vermek

Müracaatçının kendi kaderini tayin etme hakkı yerine paternalist müdahale tarzının meşru görülemediği durum, “c) Maddi yoksunluk içindeki bir mülteci için karar vermek”tir​​. Bu durumda, maddi yoksunluk içinde olan bir mültecinin kararlarını başkalarının alması, paternalist müdahale olarak kabul edilemez ve bu kişinin kendi kaderini tayin etme hakkına saygı gösterilmesi gereklidir.

#9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamasında gizliliğin bittiği durumlardan birisi değildir?

Cevap : c) Kurum yöneticisinin talep etmesi durumunda

Sosyal hizmet uygulamalarında gizlilik, müvekkilin zarar görmesini önlemek veya yasal zorunluluklar kapsamında bazı durumlarda sona erer. Bu durumlar arasında, müvekkilin kendisine veya başka birine zarar verme planı yapması, çocuk ihmal veya istismarı şüpheleri ve mahkemenin ilgili bilgiyi talep etmesi yer alır. Ancak, kurum yöneticisinin talebi üzerine gizliliğin sona ermesi bu prensiplerle uyumlu değildir. Bu nedenle, doğru cevap “c) Kurum yöneticisinin talep etmesi durumunda” seçeneğidir. Bu durum, gizliliğin sona erdirilmesi için geçerli bir sebep olarak kabul edilmez.

#10. 4787 Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun madde 5’e göre mahkemelerde Adalet Bakanlığınca adliyelerde görevlendirilen psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların tercihen kaç yaşını doldurmuş olması beklenir?

Cevap : 30

4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 5. maddesinde, adliyelerde görevlendirilen psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar için belirtilen tercih edilen yaş sınırı “d) 30” olarak belirlenmiştir. Bu, mahkemelerde bu profesyonellerin görev alabilmeleri için önerilen minimum yaş sınırını ifade eder.


#11. Aşağıdakilerden hangisi temel dört tıp ilkesinden birisi değildir?

Cevap : a) Bilgilendirme ilkesi
Tıp etiğinin temel dört ilkesi şunlardır:

Yarar sağlama ilkesi
Zarar vermeme ilkesi
Özerkliğe saygı ilkesi
Adalet ilkesi​​​​.
Bu dört temel ilke arasında “Bilgilendirme ilkesi” yer almamaktadır. Dolayısıyla, “Aşağıdakilerden hangisi temel dört tıp ilkesinden birisi değildir?” sorusunun cevabı “Bilgilendirme ilkesi”dir.

Cevap: a) Bilgilendirme ilkesi

#12. Türkiye’de sosyal hizmet kavramının ilk kez hukuken tanımlandığı yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : e) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu

Türkiye’de sosyal hizmet kavramının ilk kez hukuken tanımlandığı yasal düzenleme, 1983 yılında kabul edilen “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu” dur​​. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı şudur:

e) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu.

#13. Hastanede çalışan sosyal hizmet uzmanına, intihar teşebbüsü ile genç bir erkek müracaatçı gönderilmiştir. Müracaatçı, yaşadığı sosyal problemlerin kendisini bu duruma getirdiğini ve cinsel tercihlerinin farklı olduğunu söylemiş, uzmandan yardım istemiştir. Sosyal hizmet uzmanı, müracaatçının cinsel tercihlerinden dolayı kararsız kalmıştır. Burada sosyal hizmet uzmanının yaşadığı etik ikilem aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Kişisel değerlerin mesleki değerlerle çatışması

Bu durumda sosyal hizmet uzmanının yaşadığı etik ikilem, “d) Kişisel değerlerin mesleki değerlerle çatışması”dır. Sosyal hizmet uzmanı, müracaatçının cinsel tercihleri nedeniyle kararsız kalmış ve bu, uzmanın kişisel değerleri ile mesleki değerlerinin çatışmasına yol açmıştır.

#14. Aşağıdakilerden hangisi “meslek etiği” kavramının kapsamı içerisinde yer almaz?

Cevap : d) İşletmecilik Etiği

“Meslek etiği” kavramının kapsamı içerisinde yer almayan seçenek, “İşletmecilik Etiği”dir​​. Bu kavram, meslek etiğinden ziyade işletmelerin genel etik ilkeleri ve normları ile ilgilidir ve bireysel mesleklerin etik ilkelerini kapsamaz. Dolayısıyla, sorunun doğru cevabı şudur:

d) İşletmecilik Etiği

#15. Karar verme yeterliliğine sahip bir müracaatçının (hasta bireyin) kendine uygulanacak tanı ve tedavi yöntemleri ile öteki uygulamaları ve bunlara seçenek oluşturabilecek uygulamalarla tüm bu yöntemlerin olası olumlu ve olumsuz sonuçlarına ilişkin bilgilendirildikten sonra bu bilgileri açıkça ve anlayarak kabul etmesidir Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

e) Bilgilendirilmiş onay

Bu açıklamada, karar verme yeterliliğine sahip bir müracaatçının (hasta bireyin), kendisine uygulanacak tanı ve tedavi yöntemleri hakkında tam olarak bilgilendirilmesi ve bu bilgilere dayanarak kendi kararını vermesi süreci anlatılmaktadır. Bu süreçte, müracaatçıya uygulamaların olası olumlu ve olumsuz sonuçları hakkında bilgi verilir ve müracaatçının bu bilgileri anlayarak kabul etmesi beklenir. Bu durum, “Bilgilendirilmiş Onay” ilkesini tanımlamaktadır.

Cevap: e) Bilgilendirilmiş onay


#16. Aşağıdakilerden hangisi, günümüzde iş etiği ilkelerine duyarlı olmayan kamu ya da özel sektör işletmelerinin toplum tarafından cezalandırılma biçimlerinden biri değildir?

Cevap : e) Bu kuruluşların çalışanlarının bir kısmının sendika üyesi olmaması

Günümüzde iş etiği ilkelerine duyarlı olmayan kamu ya da özel sektör işletmelerinin toplum tarafından cezalandırılma biçimlerinden biri olmayan seçenek, “Bu kuruluşların çalışanlarının bir kısmının sendika üyesi olmaması”dır​​. Bu durum, iş etiği ilkelerine duyarlılıkla doğrudan ilişkili bir cezalandırma biçimi olarak kabul edilmez. Dolayısıyla, sorunun doğru cevabı şudur:

e) Bu kuruluşların çalışanlarının bir kısmının sendika üyesi olmaması.

#17. 4721 Türk Medeni Kanunu Madde 124 ehliyet koşulları; “Erkek veya kadın (…………) yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple (…………) yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.” Şeklinde düzenlenmiştir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : 17-16

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 124. maddesindeki ehliyet koşullarına göre, “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.” Bu bilgilere göre, doğru cevap “a) 17-16” şeklinde olmalıdır.

#18. Sosyal hizmet uzmanları, müracaatçıların menfaatine olacağını düşünmeleri halinde meslektaşlarının önerilerine ve danışmanlığına başvurmalıdır. Meslektaşlarının yetkinlik ve uzmanlık alanlarından haberdar olmalıdır ve bu konuda onlara danışmalıdır? Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Cevap : c) Konsültasyon

Bu açıklama, sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçıların menfaatine olacağını düşündüklerinde meslektaşlarının önerilerine ve danışmanlığına başvurması gerektiği durumu tanımlıyor. Ayrıca, meslektaşlarının yetkinlik ve uzmanlık alanlarından haberdar olma ve bu konuda onlara danışma gerekliliğini vurguluyor. Bu tanım, meslektaşlar arasında bilgi ve deneyim alışverişini ifade eden “Konsültasyon” sürecini açıkça tanımlamaktadır.

Cevap: c) Konsültasyon

#19. Bir sosyal hizmet uzmanı, 13 yaşındaki X ile yaptığı görüşmede üvey babası Y tarafından 3 yıldır cinsel istismara uğradığını öğrenmiştir. Mağdur X gizli kalması ve kimseye söylememesi şartıyla sosyal hizmet uzmanına bu durumu anlatmıştır. Gizlilik etik ilkesi ile hukuki düzenlemelerin emirleri arasında etik ikilemde kalan sosyal hizmet uzmanı sorumluluğu gereği durumu yetkili mercilere bildirmesi gerekirken hukuk kurallarını çiğnemiştir. Sosyal hizmet uzmanı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun aşağıdaki maddelerinden hangisi gereğince soruşturma açılır?

Cevap : 280

Bu durumda, sosyal hizmet uzmanı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 280. maddesi gereğince soruşturma açılabilir. Bu madde, görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensuplarına ceza öngörmektedir​​. Bu kapsamda, sosyal hizmet uzmanı da bu yükümlülüğe tabi tutulabilir.

#20. Aşağıdakilerden hangisi “sosyal hizmet alanındaki paydaşlar” arasında yer almaz?

Cevap : c) Tüm Bakanlıklar ve Teşkilatları

Sosyal hizmet alanındaki paydaşlar arasında yer almayan seçenek “Tüm Bakanlıklar ve Teşkilatları”dır​​. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı şudur:

c) Tüm Bakanlıklar ve Teşkilatları.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

Sosyal Hizmet Uzmanlarının Mesleki ve Etik Sorumlulukları

Giriş: Sosyal hizmet, toplumun en hassas kesimlerine hizmet etme sorumluluğu taşıyan, etik ilkelerle yoğun bir şekilde iç içe olan bir meslektir. Bu makalede, sosyal hizmet uzmanlarının mesleki ve etik sorumluluklarına odaklanılacaktır, özellikle “Sosyal Hizmet Etiği” kitabının 4. ünitesinde ele alınan konulara dayanarak.

Sosyal Hizmet Uzmanlarının Meslek Elemanı Olarak Etik Sorumlulukları:

Sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak sahip oldukları etik sorumluluklar, profesyonel davranışlarından, hizmet kalitelerine, müşteri mahremiyetinin korunmasından, adalet ve eşitlik ilkelerine bağlı kalınmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar:

Sosyal hizmet uzmanları, mesleğin bütünlüğünü ve prestijini korumakla yükümlüdür. Bu, sürekli profesyonel gelişim, mesleki standartlara uyum ve etik kararlar alma süreçlerinde titizlik gerektirir.

Sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları, sadece bireysel profesyonelliklerini değil, aynı zamanda toplumun genel refahına katkıda bulunmalarını da kapsar. Bu sorumlulukların anlaşılması ve uygulanması, sosyal hizmet mesleğinin temelini oluşturur.

@lolonolo_com

Auzef Sosyal Hizmet Etiği

Ünite -4

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

1- Sosyal hizmet uzmanları, müracaatçılara verilen hizmetleri ve çalışma koşullarını iyileştirmek için işçi sendikalarının kurulması ve bunlara katılım da dahil olmak üzere örgütlü eylemlerde bulunabilirler. Sosyal hizmet uzmanları, bir eylem planına karar vermeden önce ilgili konuları ve bunların müracaatçılar üzerindeki olası etkilerini dikkatlice incelemelidir.
Yukarıdaki açıklama aşağıdaki etik sorumluluklardan hangisini ifade etmektedir?

a) Müracaatçıya bağlılık
b) Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları
c) Çıkar çatışmaları
d) Kendi kaderini tayin hakkı
e) Bilgilendirilmiş onam

Cevap : Yönetim – Çalışan Uyuşmazlıkları

2- Değer ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Kişilerin önemli saydıkları kurallardır
b) Toplumda yaygın olarak benimsenen soyut kurallardır
c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır
d) Kişilerin benimsedikleri ve erişmeye çalıştıkları kuralladır
e) İlkeler, tutumlar, görüşler ya da tercihleri kapsamaktadır

Cevap : Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır

3- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumluluklarından biri değildir?

a) Meslektaşların yetersizliği
b) Ayrımcılık
c) Kişisel tutum
d) Dürüst olmama
e) Temsil

Cevap : Meslektaşların yetersizliği

4- Aşağıdakilerden hangisi topluma yönelik etik sorumluluklardan biri değildir?

a) Sosyal refah
b) Toplum katılımı
c) Mesleğin bütünlüğü
d) Sosyal ve siyasal aksiyon
e) Toplumun acil gereksinimleri

Cevap : Mesleğin bütünlüğü

5- ——– ilkesi sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edilirken gerekli bilgi ve beceriye sahip olmalarını ve yeterliliği kazanma niyetlerini ifade etmektedir. Bu ilke mesleki uygulamalar yerine getirilirken yetkin ve kalifiye olmayı, eleştirel bakış açısına sahip olmayı, literatürü düzenli takip etmeyi ve meslek ile ilgili sürekli eğitimi ifade etmektedir
Yukarıdaki boşluk bırakılan yere, aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

a) Çıkar çatışmaları
b) Yetkinlik
c) Kötü temsil etme
d) Kayıtlara erişim

e) Hizmetlerin kesintisi

Cevap : Yetkinlik

6- yılında sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW)
b) Alman Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)
c) Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)
d) Avrupa Sosyal Hizmet Okulları Birliği (EASSW)

e) Avustralya Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (AASW)

Cevap : Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)

7- Aşağıdakilerden hangisi, Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları belgesinin ana başlıklarından biri değildir?

a) Müraccatçılarına karşı etik sorumluluklar
b) Meslektaşlara ilişkin etik sorumluluklar
c) Topluma ilişkin etik sorumluluklar
d) Aileye ilişkin etik sorumluluklar
e) Sosyal hizmet mesleğine karşı etik sorumluluklar

Cevap : Aileye ilişkin etik sorumluluklar

8- tarihinde yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?qq

a) Adam Smith
b) Mary Richmond
c) Jane Addams
d) Abraham Flexner
e) Anthony Giddens

Cevap : Abraham Flexner

9- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmet mesleğine ilişkin etik sorumluluklarından biridir?

a) Müracaatçılara bağlılık
b) Kendi kaderini tayin hakkı
c) Mesleğin Bütünlüğü
d) Gizlilik ve mahremiyet
e) Müracaat hakkı

Cevap : Mesleğin Bütünlüğü

10- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almaz?

a) Sosyal refah
b) Kötü temsil etme
c) Telif hakkı ve itibarın kabulü
d) Kişisel tutum
e) Temsil

Cevap : b) Kötü temsil etme

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Final Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Auzef Sosyal Hizmetler, Kavramsal Çerçeve: Sosyal Hizmet, Birey ve Aile

Sosyal Hizmet Mesleki Değerleri ve Etik İlkeler

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!