auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

#1. Bireylerle sosyal hizmet yöntemi ilk olarak 1917 yılında Mary Richmond'ın kaleme aldığı ..... adlı kitaba dayanmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Sosyal Teşhis

#2. Aşağıdaki aydınlanmacılardan hangisine göre çocuklar yetişkinlerin verdiği eğitimle doldurulan boş aynalardan çok doğal olarak doğru ve yanlış anlayışıyla donanmış, doğuştan düzgün bir büyüme planına sahip soylu vahşilerdir?

Cevap : D) Rousseau

#3. Sosyal hizmet meslek ve disiplini; birlikte çalıştığı, etkilediği ve etkilendiği diğer mesleklerden farklı olarak mesleki metodolojiye yönelik, toplumsal unsurlar ve çevre şartları ile değişen ..... göre de yeni duruş oluşturmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) ortak insan ihtiyaçlarına

#4. Bilime dayalı bir disiplin olarak sosyal hizmet, meslekleşme sürecinin aşamaları ve amaçları içinde mesleki üdahale yöntemleri oluşturmuştur. Sosyal hizmet..... yöntemleri; bireyle çalışma, ailelerle çalışma ve grup çalışması, örgütlerle ve toplumla çalışmadır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) müdahale

#5. Aşağıdakilerden hangisi, sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken beceriler arasında yer almaz?

Cevap : B) İnsana ve yaşama merhamet ile bakabilme gücü


#6. Tarihsel bakış açısıyla, çocuğa yönelik kötü muamele, istenmeyen çocukların ya da gayrimeşru birlikteliklerden doğan çocukların tereddüt edilmeden öldürülmesi, bazı toplumlarda kız çocuklarının diri diri gömülmesi toplumsal ritüellerdendi. Çocukların köleleştirilmesi ve çalıştırılması da normal bir olay olarak görülmekteydi. Bunun yanı sıra, ..... tanrılara kurban etmek adına da yine çocukların öldürülmesi görülmüştür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Antik Çağ’da

#7. Çocukların fiziksel, duygusal, cinsel veya sosyal açıdan kötü muameleye maruz kalması çocuğun ..... ortadan kalkması sonucunu doğurmaktadır. Bu durum sadece çocuk ve aileyi etkilemekle kalmaz, toplumu ve toplumun işleyişini sağlayan yapıları da etkileyen bir büyük sosyal sorun olarak görülmelidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) güvenliliğini

#8. Çocuk ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları en temelde dört grupta incelenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : C) Yurtdışı sektör

#9. İnsan kromozomları ..... eşleşik çiftten oluşmaktadır. Kromozomlar DNA adı verilen bir maddeden oluşmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) 23

#10. Çocuk ihmali ve istismarını "18 yaş altındaki çocuklara uygulanan her tür fiziksel, cinsel ve/veya duygusal kötü muamele, ihmal ve çocuğun ticari olarak sömürülmesi ve çocuğun sağlığına, refahına ve gelişimine fiili veya potansiyel olarak zarar veren eylemler" olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Dünya Sağlık Teşkilatı


#11. Bireyler..... yaşlarına kadar yetişkinliğe geçiş yapmaya çalışırlar. Bu geçiş dönemi yetişkinliğe geçiş olarak adlandırılır ve kimlik arayışı, dengesizlik ve fırsatlarla belirlenir. Bireyler kuşkusuz fiziksel özellikleri bakımından zirveye ulaşırlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) 17-30

#12. Tüm insanlar içinde her birey çocukluk aşamasını çeşitli sosyolojik, psikolojik, siyasal, kültürel vb. nedenlerle aynı geçirmez. Bazıları çocukluk çağından itibaren handikaplı, ..... ve sorunlarla dolu bir yaşam sürecine doğru ilerler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) riskli

#13. Çocuk ve gençlik özel alanlar, çeşitli nedenlerle ..... yaşayan çocuk ve gençlerin sınıflandırılmasını kapsamaktadır. İşte bu çocuklar bakıma, özel ilgiye, özel bilgiye en fazla ihtiyaç hisseden çocuklardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) sorunlar

#14. Sosyal hizmet literatüründe pek çok kaynakta, sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken 'becerilere' yer verilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu beceriler arasında yer almaz?

Cevap : C) Duygu kapasitesi becerisi

#15. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bulunan hizmet grupları altı daire başkanlığı içinde sınıflandırılmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : D) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı


#16. Pek çoğumuz, genellikle karşılaştığımız pek çok şeyin, bildiğimiz bir şey olduğunu düşünür, öyle kabul eder, hatta bazen savunuruz. Oysa şimdi "......" diye bildiğimiz şey, oldukça yeni bir kavramdır. Çok yakın tarihlere kadar (bundan birkaç yüzyıl öncesine kadar) pek çok insan, yaşamın ilk yirmi yılının belirleyici olduğunu, daha sonraki gelişimin ve işleyişin temelini oluşturduğunu düşünmüyordu. Bu açıdan baktığımızda, ..... kavramının yaşamın özel ve önemli bir dönemi olduğu olarak kabul edilmesi, görece yenidir. Yukarıdaki parçada bulunan boşluklar aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

Cevap : E) çocukluk

#17. Sosyal hizmet mesleği içinde son yıllarda belki de en fazla öne çıkan kavramlardan biri “sosyal hizmette ......." süreci kavramı olmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) planlı müdahale

#18. Sosyal hizmet her ne kadar bir yardım mesleği gibi görünse de temel amacı birine yardımı götürmekten daha fazla bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve kendilerini gerçekleştirebileceği bir çarkın kurulmasının zihinsel, politik ve uygulamasındaki süreci oluşturma çabasındadır. ..... ile kaynaklar arasındaki dengenin kurulması konusunda kendine sorumluluk yükler. Bilimsel ilke, yöntem ve teknikler aracılığıyla insanlara hizmet etmeyi amaçlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) ihtiyaç sahibi

#19. Hiç kuşku yoktur ki çocuk ve çocukluk, yaşamın en özel, en korunası, en ..... dönemidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) hassas

#20. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda çocuk ve gençlere yönelik hizmetler en temelde alti grupta genel müdürlük düzeyinde örgütlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : D) Kimsesizler Genel Müdürlüğü


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

1. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bulunan hizmet grupları altı daire başkanlığı içinde sınıflandırılmışlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
B) Eğitim ve Toplumsal Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
C) Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanlığı
D) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı
E) Çocuk Hakları Daire Başkanlığı

Cevap : D) Ergen Sorunları Daire Başkanlığı

2. Sosyal hizmet mesleği içinde son yıllarda belki de en fazla öne çıkan kavramlardan biri “sosyal hizmette …….” süreci kavramı olmuştur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) planlı değişim
B) planlı gelişim
C) programlı değişim
D) programlı gelişim
E) planlı müdahale

Cevap : E) planlı müdahale

3. Bireylerle sosyal hizmet yöntemi ilk olarak 1917 yılında Mary Richmond’ın kaleme aldığı ….. adlı kitaba dayanmaktadır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Müracaatçı
B) Sosyal Teşhis
C) Sosyal Vaka
D) Sosyal Analiz
E) Sosyal Müdahale

Cevap : B) Sosyal Teşhis

4. Sosyal hizmet literatüründe pek çok kaynakta, sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken ‘becerilere’ yer verilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu beceriler arasında yer almaz?

A) Sözlü ve sözlü olmayan davranışı gözleme, yorumlama ile kişilik teorileri ve tanı yöntemlerini kullanma becerisi
B) Sözlü ve sözlü olmayan davranışı gözleme becerisi
C) Duygu kapasitesi becerisi
D) Güven verme becerisi
E) Yardım ilişkisinde uzmanın kendini kullanma becerisi

Cevap : C) Duygu kapasitesi becerisi

5. Bilime dayalı bir disiplin olarak sosyal hizmet, meslekleşme sürecinin aşamaları ve amaçları içinde mesleki üdahale yöntemleri oluşturmuştur. Sosyal hizmet….. yöntemleri; bireyle çalışma, ailelerle çalışma ve grup çalışması, örgütlerle ve toplumla çalışmadır.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) uygulama
B) etki
C) görev
D) yetki
E) müdahale

Cevap : E) müdahale

6. Tarihsel bakış açısıyla, çocuğa yönelik kötü muamele, istenmeyen çocukların ya da gayrimeşru birlikteliklerden doğan çocukların tereddüt edilmeden öldürülmesi, bazı toplumlarda kız çocuklarının diri diri gömülmesi toplumsal ritüellerdendi. Çocukların köleleştirilmesi ve çalıştırılması da normal bir olay olarak görülmekteydi. Bunun yanı sıra, ….. tanrılara kurban etmek adına da yine çocukların öldürülmesi görülmüştür.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) İlk Çağ’da
B) Antik Çağ’da
C) Yeni Çağ’da
D) Modern Çağ’da
E) Orta Çağ’da

Cevap : B) Antik Çağ’da

7. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çocuk ve gençlere yönelik hizmetler en temelde alti grupta genel müdürlük düzeyinde örgütlenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü
B) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
C) Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü
D) Kimsesizler Genel Müdürlüğü
E) Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Cevap : D) Kimsesizler Genel Müdürlüğü

8. Pek çoğumuz, genellikle karşılaştığımız pek çok şeyin, bildiğimiz bir şey olduğunu düşünür, öyle kabul eder, hatta bazen savunuruz. Oysa şimdi “……” diye bildiğimiz şey, oldukça yeni bir kavramdır. Çok yakın tarihlere kadar (bundan birkaç yüzyıl öncesine kadar) pek çok insan, yaşamın ilk yirmi yılının belirleyici olduğunu, daha sonraki gelişimin ve işleyişin temelini oluşturduğunu düşünmüyordu. Bu açıdan baktığımızda, ….. kavramının yaşamın özel ve önemli bir dönemi olduğu olarak kabul edilmesi, görece yenidir.
Yukarıdaki parçada bulunan boşluklar aşağıdaki hangi ifade ile doldurulmalıdır?

A) ergenlik
B) bebeklik
C) hayat
D) insan
E) çocukluk

Cevap : E) çocukluk

9. Sosyal hizmet her ne kadar bir yardım mesleği gibi görünse de temel amacı birine yardımı götürmekten daha fazla bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve kendilerini gerçekleştirebileceği bir çarkın kurulmasının zihinsel, politik ve uygulamasındaki süreci oluşturma çabasındadır. ….. ile kaynaklar arasındaki dengenin kurulması konusunda kendine sorumluluk yükler. Bilimsel ilke, yöntem ve teknikler aracılığıyla insanlara hizmet etmeyi amaçlar.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) ihtiyaç sahibi
B) vak
C) münecaatçı
D) danışan
E) müracaatçı

Cevap : A) ihtiyaç sahibi

10. Hiç kuşku yoktur ki çocuk ve çocukluk, yaşamın en özel, en korunası, en ….. dönemidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) parlak
B) nadir
C) zayıf
D) narin
E) hassas

Cevap : E) hassas

11. Aşağıdakilerden hangisi, sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken beceriler arasında yer almaz?

A) Mesleki yardım ilişkisini oluşturma ve sürdürme becerisi
B) İnsana ve yaşama merhamet ile bakabilme gücü
C) Sosyal inceleme yaparak, olgu ve çevreleri hakkında bilgi toplama becerisi
D) Değerlendirme ve rapor hazırlamak için uygun bilgileri ayırt etme ve toplama becerisi
E) Diğerlerini anlayarak amaç doğrultusunda dinleme becerisi

Cevap : B) İnsana ve yaşama merhamet ile bakabilme gücü

12. İnsan kromozomları ….. eşleşik çiftten oluşmaktadır. Kromozomlar DNA adı verilen bir maddeden oluşmuştur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 27
B) 23
C) 25
D) 24
E) 26

Cevap : B) 23

13. Tüm insanlar içinde her birey çocukluk aşamasını çeşitli sosyolojik, psikolojik, siyasal, kültürel vb. nedenlerle aynı geçirmez. Bazıları çocukluk çağından itibaren handikaplı, ….. ve sorunlarla dolu bir yaşam sürecine doğru ilerler.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) riskli
B) kötü
C) olumsuz
D) zayıf
E) farklı

Cevap : A) riskli

14. Çocuk ve gençlik özel alanlar, çeşitli nedenlerle ….. yaşayan çocuk ve gençlerin sınıflandırılmasını kapsamaktadır. İşte bu çocuklar bakıma, özel ilgiye, özel bilgiye en fazla ihtiyaç hisseden çocuklardır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) mental sıkıntılar
B) ileri zekaya sahip
C) özel
D) sorunlar
E) özerk

Cevap : D) sorunlar

15. Çocukların fiziksel, duygusal, cinsel veya sosyal açıdan kötü muameleye maruz kalması çocuğun ….. ortadan kalkması sonucunu doğurmaktadır. Bu durum sadece çocuk ve aileyi etkilemekle kalmaz, toplumu ve toplumun işleyişini sağlayan yapıları da etkileyen bir büyük sosyal sorun olarak görülmelidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) gelişimini
B) güvenirliğini
C) güvenliliğini
D) gizemini
E) gizliliğini

Cevap : C) güvenliliğini

16. Aşağıdaki aydınlanmacılardan hangisine göre çocuklar yetişkinlerin verdiği eğitimle doldurulan boş aynalardan çok doğal olarak doğru ve yanlış anlayışıyla donanmış, doğuştan düzgün bir büyüme planına sahip soylu vahşilerdir?

A) Max Weber
B) Buber
C) Rollo May
D) Rousseau
E) Heideger

Cevap : D) Rousseau

17. Bireyler….. yaşlarına kadar yetişkinliğe geçiş yapmaya çalışırlar. Bu geçiş dönemi yetişkinliğe geçiş olarak adlandırılır ve kimlik arayışı, dengesizlik ve fırsatlarla belirlenir. Bireyler kuşkusuz fiziksel özellikleri bakımından zirveye ulaşırlar.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 17-30
B) 18-30
C) 17-22
D) 15-22
E) 15-18

Cevap : A) 17-30

18. Sosyal hizmet meslek ve disiplini; birlikte çalıştığı, etkilediği ve etkilendiği diğer mesleklerden farklı olarak mesleki metodolojiye yönelik, toplumsal unsurlar ve çevre şartları ile değişen ….. göre de yeni duruş oluşturmuştur.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) ortak insan ihtiyaçlarına
B) bakışa
C) durumlara
D) koşullara
E) anlayışa

Cevap : A) ortak insan ihtiyaçlarına

19. Çocuk ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları en temelde dört grupta incelenmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Yerel yönetimler
B) Özel sektör
C) Yurtdışı sektör
D) Kamu kurum ve kuruluşları
E) Sivil toplum kuruluşları

Cevap : C) Yurtdışı sektör

20. Çocuk ihmali ve istismarını “18 yaş altındaki çocuklara uygulanan her tür fiziksel, cinsel ve/veya duygusal kötü muamele, ihmal ve çocuğun ticari olarak sömürülmesi ve çocuğun sağlığına, refahına ve gelişimine fiili veya potansiyel olarak zarar veren eylemler” olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A) UNICEF
B) Birleşmiş Milletler Göç Konseyi
C) Dünya Sağlık Teşkilatı
D) Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu
E) Birleşmiş Milletler

Cevap : C) Dünya Sağlık Teşkilatı

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmetler Ön Lisans e Lisans Tamamlama
sosyal hizmetler facebook Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet 2023-2024 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!