auzefSosyal Hizmet

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -7

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -7

Ortak Yaşam Olaylarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

#1. Çocuklarda oyun fiziksel kas gelişimi, akranlar arası iletişimi güçlendirme, toplumsallaşma gibi birçok alanda işlev görür. Bu anlamda Garvey oyunu, beş niteliği içeren etkinlik alanı olarak tanımlar. Aşağıdakilerden hangisi Garvey’e göre oyunun nitelikleri arasında sayılmaz?

#2. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bedensel çocuk istismarının tanımı kısaca verilmiştir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ihmali ve istismarı riskini artıran çevresel unsurlardan biridir?

#4. Parten, çocukların toplumsal oyunu geliştirmeleri sırasında nasıl ilerlediğini kavramsallaştırdığı modelde, farklı yaş gruplarının faklı oyun türleriyle karakterize olduğunu iddia eder. Parten’e göre genellikle üç yaşındaki çocuklar hangi oyun türüne eğilimlidir?

#5. Aşırı ihmal edilen çocuklarda ortaya çıkabilen ve çocukların geri kalmış iskelet gelişimi ve bir dizi davranışsal sorun sergilemesi ile tanınan fiziksel duruma ne denir?


#6. Cinsel olarak istismar edilmiş çocuklar, bir dizi fiziksel, psikolojik ve davranışsal göstergeler sergileyebilir. Aşağıdakilerden hangisi cinsel olarak istismar edilmiş çocuğun sergileyebildiği davranışsal göstergelerden biridir?

#7. Aşağıdaki kavramlardan hangisi “bir bakıcının olmadığı ya da bakıcının dikkatsiz olduğu ya da uygun olmadığı ve bu nedenle de çocukların kendilerine ya da başkalarına zarar verme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu durum”a işaret eder?

#8. Aşağıdakilerden hangisi cinsel olarak istismar edilmiş mağdurların, yetişkinlikte daha ciddi sorunlara sahip olması riskini arttıran değişkenler arasında sayılmaz?

#9. Aşağıdakilerden hangi ifade çocuk kabadayılığını (dayılanma) tanımlama ve diğer saldırganlık türlerinden ayırma açısından yanlıştır?

#10. Çocuk ihmalinin gerçekleşmiş olabileceği durumların değerlendirilmesi için bir temel sağlayacağı varsayılan 12 gösterge üzerinde durulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu göstergelerden “duygusal ve davranışsal sorunlar” başlığı altında değerlendirilebilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ortak Yaşam Olaylarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Ünite-7

1. Çocuklarda oyun fiziksel kas gelişimi, akranlar arası iletişimi güçlendirme, toplumsallaşma gibi birçok alanda işlev görür. Bu anlamda Garvey oyunu, beş niteliği içeren etkinlik alanı olarak tanımlar. Aşağıdakilerden hangisi Garvey’e göre oyunun nitelikleri arasında sayılmaz?

A) Ödül ya da uygun olduğu düşünüldüğü için yapılmalıdır.

B) Oyun, sadece keyif almak için yapılan bir şey olmalıdır

C) Oyunun kendinde bir amacı dışında bir amacı olmamalıdır.

D) Ya zihinsel ya da bedensel olarak birey onun içinde yer almalıdır.

E) Oynayan insanların onu seçmiş olması gerekir.

Cevap: A) Ödül ya da uygun olduğu düşünüldüğü için yapılmalıdır.

2. Parten, çocukların toplumsal oyunu geliştirmeleri sırasında nasıl ilerlediğini kavramsallaştırdığı modelde, farklı yaş gruplarının faklı oyun türleriyle karakterize olduğunu iddia eder. Parten’e göre genellikle üç yaşındaki çocuklar hangi oyun türüne eğilimlidir?

A) Yalnız oyun

B) Paralel oyun

C) İlişkili oyun

D) İşbirliği oyunu

E) İlişkisel oyun

Cevap: B) Paralel oyun

3. Aşağıdakilerden hangi ifade çocuk kabadayılığını (dayılanma) tanımlama ve diğer saldırganlık türlerinden ayırma açısından yanlıştır?

A) Kabadayılık bireyin belirli akranlarına tekrar tekrar yönelttiği saldırganlık türüdür.

B) Birçok vakada kabadayılar akran grubunda daha yüksek bir statü elde etmek için kurbanlarına eziyet eder ve diğerlerinin güç gösterisine şahit olmasına gereksinim duyar.

C) Kabadayıların duygusal olmayan bir biçimde güç kullanması daha olasıdır.

D) Kabadayılık (dayılanma) sadece erkekler tarafından sergilenen bir saldırganlık türüdür kızlar bu tür saldırgan davranışlarda yer almaz.

E) Eşitlerin zaman zaman dövüşmesi ya da anlaşmazlığı kabadayılık (dayılanma) değildir.

Cevap: D) Kabadayılık (dayılanma) sadece erkekler tarafından sergilenen bir saldırganlık türüdür kızlar bu tür saldırgan davranışlarda yer almaz.

4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bedensel çocuk istismarının tanımı kısaca verilmiştir?

A) Bir bakıcının çocuğun temel gereksinimlerini karşılamadaki yetersizliğidir.

B) Bir bakıcı, diğer yetişkinler ve bazen de daha büyük bir çocuk tarafından, bir çocuk üzerinde uygulanan kazara olmayan yaralanmalardır.

C) Bakım veren kişinin, çocuğu zarardan ya da tehlikeden korumada ve uygun barınak, yemek ve giysi dâhil temel fiziksel gereksinimlerini karşılamada başarısız olma durumudur.

D) Ebeveynlerin kendilerine ve çocuklarına bakmak için gerekli kaynaklara sahip olmamasıdır.

E) Çocukların çoğu zaman ya da neredeyse her zaman yeterli gözetim olmaksızın tek başına bırakılmasıdır.

Cevap: B) Bir bakıcı, diğer yetişkinler ve bazen de daha büyük bir çocuk tarafından, bir çocuk üzerinde uygulanan kazara olmayan yaralanmalardır.

5. Aşağıdaki kavramlardan hangisi “bir bakıcının olmadığı ya da bakıcının dikkatsiz olduğu ya da uygun olmadığı ve bu nedenle de çocukların kendilerine ya da başkalarına zarar verme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu durum”a işaret eder?

A) Gelişimsel duraklama

B) Bedensel istismar

C) Yetersiz gözetim

D) Psikolojik (ya da duygusal) kötü muamele

E) Özbakım

Cevap: C) Yetersiz gözetim

 

6. Çocuk ihmalinin gerçekleşmiş olabileceği durumların değerlendirilmesi için bir temel sağlayacağı varsayılan 12 gösterge üzerinde durulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu göstergelerden “duygusal ve davranışsal sorunlar” başlığı altında değerlendirilebilir?

A) Çocuklar dilsel eksiklikler, zayıf akademik başarı, düşük notlar, zeka eksiklikleri, düşük yaratıcılık ve sorun çözmede zorluklar sergileyebilir.

B) Ebeveynler çocuklarına karşı düşük hassasiyet ve bağlılık sergileyebilir.

C) Çocukların akıl sağlığı sorunları ya görmezden gelinir ya da kendi haline bırakılır.

D) Çocuklar ebeveynlerinin varlığına ve karşılıklı etkileşimine olumlu ve tutarlı bir biçimde yanıt verdikleri, güvenli bağlanma ilişkilerini sürdürmede başarısız olabilir.

E) Çocuklar kayıtsızlık, geri çekilme ve yalıtılmışlık, düşük öz-saygı, fiziksel ve sözel saldırganlık, dikkat toplamada zorluklar ve kaygı ve şizofreniyi karakterize eden psikiyatrik belirtiler sergileyebilir.

Cevap: E) Çocuklar kayıtsızlık, geri çekilme ve yalıtılmışlık, düşük öz-saygı, fiziksel ve sözel saldırganlık, dikkat toplamada zorluklar ve kaygı ve şizofreniyi karakterize eden psikiyatrik belirtiler sergileyebilir.

7. Aşırı ihmal edilen çocuklarda ortaya çıkabilen ve çocukların geri kalmış iskelet gelişimi ve bir dizi davranışsal sorun sergilemesi ile tanınan fiziksel duruma ne denir?

A) Down sendromu

B) Cücelik

C) Bedensel istismar

D) Psikolojik cücelik

E) Kötü muamele

Cevap: D) Psikolojik cücelik

8. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ihmali ve istismarı riskini artıran çevresel unsurlardan biridir?

A) Çocukların gereksinimlerinin farkında olmayan ya da zayıf kararlar ya da gerçeklik kavramı sergileyen ebeveynler.

B) Ussal olmayan, istismarcı davranış geçmişi olan ve kasıtlı olarak çocuğa zarar veren failler.

C) Küçük ya da zihinsel ya da diğer engellerden birine sahip olan çocuklar.

D) Destek ağlarından yoksun olan ve/veya destek sistemlerini kullanmayan ebeveynler.

E) Fiziksel, zihinsel ve duygusal kapasiteleri gibi çeşitli nedenlerle öfke ve diğer tepkilerini denetleme becerisi zayıf olan ebeveynler.

Cevap: D) Destek ağlarından yoksun olan ve/veya destek sistemlerini kullanmayan ebeveynle

9. Cinsel olarak istismar edilmiş çocuklar, bir dizi fiziksel, psikolojik ve davranışsal göstergeler sergileyebilir. Aşağıdakilerden hangisi cinsel olarak istismar edilmiş çocuğun sergileyebildiği davranışsal göstergelerden biridir?

A) Yaş grubuna uygun olmayan cinsel jestler

B) Düşük özsaygı

C) İntihara eğilim

D) İdrar yapmada güçlük

E) Travma sonrası stres belirtileri

Cevap: A) Yaş grubuna uygun olmayan cinsel jestler

10. Aşağıdakilerden hangisi cinsel olarak istismar edilmiş mağdurların, yetişkinlikte daha ciddi sorunlara sahip olması riskini arttıran değişkenler arasında sayılmaz?

A) Güç kullanımı ve cinsel istismarın yoğunluğu

B) Mağdurun krizler ve streslerle daha etkili bir biçimde baş etmesine doğal olarak izin veren bir kişilik yapısı

C) Mağdurun ebeveynlerin ya da diğerlerinin desteğini alamaması

D) İstismarın uzun sürmesi

E) Mağdurun faille daha yakın ilişki içinde olması

Cevap: B) Mağdurun krizler ve streslerle daha etkili bir biçimde baş etmesine doğal olarak izin veren bir kişilik yapısı

Ortak Yaşam Olaylarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Auzef Sosyal Hizmetler
Auzef insan davranışı ve sosyal çevre Ortak Yaşam Olaylarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

Psikolojik Gelişim Sürecinde Bebeklik Ve Çocuklukta Önemli Sorunlar Ve Yaşam Olayları

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!