auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

#1. Bir okul öncesi öğretmeni, aşağıda belirtilen kazanımlara ulaşma derecesini belirlemek istemektedir. 1-Bir olayın olası nedenlerini söyler 2-Ölçme sonucunu tahmin eder 3-Varlıkları miktarına göre gruplar Öğretmenin bu kazanımlara ulaşılma derecesini belirlemede kullanabileceği en uygun değerlendirme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Kişinin fen ve teknoloji anlayışını gerektiren durumlarda sorumluluk gösteren kararlar vermesi ve bilişsel harekete geçebilmesi için entelektüel bilgi ve becerilere sahip olması ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

#3. 1-Aileler çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için fırsatlar yaratan bireylerdir. 2-Bazı temel fen konularında çocukların bilgi edinmeleri çocukların ailelerinin fene olan ilgisine bağlıdır. 3-Anne ve babasının fen başarısının yüksek olması çocuğunda fen başarının yüksek olmasını sağlar. 4-Ailelerin çocuklarıyla yaptığı basit fen eğitimi onların fen bilgisine karşı tutumlarını etkiler. Yukarıdaki verilenlerden hangisi doğrudur?

#4. I. Çocukların keyif alarak oyunla öğrenmelerini sağlar. II. Çocuklara karşıtlıkları göstererek belli bir yorumla sonuca ulaştırır III. Çocuklara geçmişle günümüzü karşılaştırma imkanı sağlar. IV. Çocuklara sınıf ortamlarının dışında ilk elden deneyim kazanmalarını sağlar Yukarıdaki çocuklar açısından kazanımları verilen öğrenme merkezi hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitimi fen eğitiminin yararlarından biri değildir?


#6. Çocukların aktif olmasını ve fene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayan feni öğrenmelerini kolaylaştıran kendi öğrenme sorumluluklarını geliştiren öğrenmenin kalıcılığını artıran araştırma yöntem ve yollarını kullanmalarını sağlayan temel becerilere ne ad verilir?

#7. Dünyada bazı ülkelerde kök hücre tedavisi ile ilgili çalışmalara onay verilirken pek çok ülkede bu tür çalışmalara izin verilmemektedir. Bu durum bilimin doğasına ilişkin aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?

#8. 1-Bilimin yaparak yaşayarak öğrenilmesini içerir. 2-Bilim insanlarının yapmış oldukları çalışmaları yapılmış olan bilimsel çalışmaları içerisine almaktadır. 3-Bilimsel bilgiyi hangi süreçlerin yönlendirdiğini anlamaktır. 4-Bilimsel okuryazarlığın temel bileşenidir. Yukarıdaki bilimin doğası ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

#9. Doğal yaşam alanlarını keşfetmek ve çevre bilincinin kazandırılmasına yardımcı olmak için kurulmuş alanlar aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Fen eğitimi merkezlerinde yapılan çalışmalar çocuklarda I. Dikkatli gözlemler yapma II. Basit araştırmalara katılma III. Neden sonuç ilişkisi kurma Becerilerinden hangisi ya da hangilerinin gelişmesine neden olmaktadır?


#11. Aşağıda belirtilen değerlendirme araçlarından hangisi çocuğun fen becerileri gelişimi ile alakalı öğretmene daha çok bilgi verir?

#12. Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir ortamda oluşturularak kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

#13. Aşağıda verilenlerden hangisi proje yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?

#14. “Astronomi konularının dokunarak, hissederek, deney yapılarak öğrenilen konular olmadığı için çocuklar tarafından çok zor bir ders olarak görülür” Bu yerler astronomi ile ilgili konuların çok rahat, kolay ve kısa sürede öğrenilmesini sağlar?

#15. Aşağıda verilen değerlendirme araçlarından öğretmene çocuğun fen becerilerinin gelişimine ilişkin daha çok bilgi verir?


#16. Çocuklar için ................. çevrelerindeki dünya hakkında edindikleri kazanımlar gördükleri duydukları kokladıkları dokundukları her şey olarak adlandırılmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#17. Çocuklar için uygun görülen bilimsel süreç becerileri aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Her çocuk için 5 plastik bardak hazırlanır. Yarısı su ile doldurulur. Çocuklara kum, su,tuz,un ve toz biber verilip tanımadıkları sorulur. Bu maddeler su ile karışınca ne olacağı ve neler göreceklerine ilişkin tartışma yapılır. Maddeler karıştırılmadan önce tek tek suyla karıştıkları zaman görüntüsünün ne olacağı konuşulur. Maddeler suyla karıştırıldıktan sonra suda çözünme veya çözünmeme durumuna göre maddeleri ayırmaları istenir. Bu etkinlikte çocuğa kazandırılmak istenen bilimsel süreç becerileri hangileridir?

#19. Bilimin ne anlama geldiğini ,bilimsel bilginin oluşumunun süreç ve gereçlerini, bilimsel bilginin zamanla değişebileceğini ve var olan bilgilerin yeni araştırmalarda nasıl kullanıldığını anlamak için aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

#20. Bilimsel süreçlerde en önemli süreç aşağıdakilerden hangisidir


#21. Belirli kişilere, nesnelere olaylara yada kurumlara karşı her zaman aynı türden davranmaya yol açan sürekli ve değişmez bir inanç duygu ve eğilim olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#22. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk dönemi fen eğitiminde kullanılan drama yönteminin yararlarından biri değildir ?

Cevap : B) Bilişsel açıdan somut işlemler döneminde oldukları için soyut olan kavramları somutlaştırarak çocukların kavram öğrenimini kolaylaştırır.
NOT: Dramanın fen eğitimindeki faydaları;
1. Soyut olan kavramları somutlaştırarak çocukların kavram öğrenimini kolaylaştırır.
2. Çocuğun işbirliği becerisini geliştirir.
3. Sözlü iletişimi geliştirir.
4. Çocuğun yaratıcı olmasını sağlar.
5. Çocuğun hayal güçlerini geliştirir.
6. Çocuğun farklı bakış açılarına sahip olmalarını, eleştirmeyi ve tartışmayı sağlar.
7. Öğrenme kolay ve zevkli hale gelir.

#23. iki kavram arasında neden sonuç ilişkisi kurularak hazırlanan kavram haritası aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Doğrusal zincirler kavram haritası
NOT: Doğrusal zincirler kavram haritası; bir işlemi doğrusal biçimde sunan kavram haritalarıdır. Birbirlerini takip eden iki kavrama arasında neden-sonuç ilişkisi kurulur.

#24. Çocukların sorgulama temelli fen eğitimi kapsamında araştırma becerisi kazanabilmesi için yetişkinlerin rehberlik etmesi çocukların sistematik.............. ve..............yapmalar için fırsatlar verilmesi önemlidir. Cümlede boş bırakılan yere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#25. Genel nitelikteki veya belirli bir özelliğe sahip davranışları tanımlamada kullanılabilirler. - Ebeveynler kontrol listeleri aracılığıyla çocuklarının süreçte ne kadar gelişim gösterdiklerini öğrenebilirler. - Çocukların gelişim raporlarının hazırlanmasında etkin kullanılabilirler. - Çocukların hangi becerilere veya şu anda hangi gelişim özelliklerine sahip olduklarını belirleyip bir sonraki adım için daha iyi planlama yapmak amacıyla da kullanılabilir - Çocuğun öğrenmesi veya gelişimi iki seçenekli puanlama sistemi ile kaydedilir Yukardaki sözü edilen değerlendirme aracı aşağıdakilerden hangisidir?


#26. *Genel nitelikteki veya belirli özelliklere sahip davranışları tamamlamada kullanılabilirler. *Çocukların gelişim raporlarının hazırlanmasında etkin olarak kullanılır. *Ebeveynler çocuklarının süreçte ne kadar gelişim gösterdiklerini öğrenebilirler. *Çocuklarının hangi becerilere sahip olduklarını veya şu anda hangi gelişim özelliklerine sahip olduklarını belirleyip bir sonraki adım için dahi yapmak amacıyla da kullanılabilir. *Çocuğun öğrenmesi veya gelişimi iki seçenekli puanlama sistemiyle kaydedilir. Yukarıdaki sözü edilen değerlendirme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

#27. Performans kriterleri kullanılarak çocukların başarısını, gelişimini ve öğrenmesini dereceleme yöntemiyle kaydetmeye yarayan araç nedir?

#28. ...............................çocuğun gelişimi hakkındaki hikayeler yer alırken .......................... çocukların yaptıkları en iyi şeyler toplanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere sırayla hangisi gelir?

#29. Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde ses, ışık, hava, gökyüzü, ısı, sıcaklık, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, sağlığımız, toprak, su, hava kirliliği gibi pek çok kavramın somutlaştırılarak öğretilmesinde kullanılan yöntem hangisidir?

#30. Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir ortamda oluşturularak, kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezleri aşağıdakilerden hangisidir?


#31. Çocukların soru sormasını araştırma yapmasını ,tartışmasını ,yaratmasını sağlayan problem çözmeye odaklanmış aktif öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

#32. Doğal yaşam alanlarını keşfetmek ve çevre bilincinin kazandırılmasına yardımcı olmak için kurulmuştur?

#33. Kendi arabamızı kendimiz yapacak olsak nasıl bir araba yapardık sorusu ile uzun dönemli bir çalışmaya başlayan ve bu iş için gereken rolleri sınıf içinde dağıtıp küçük gruplara ayıran bir okul öncesi öğretmeninin seçmiş olduğu yol aşağıdakilerden hangisidir?

#34. Öğretmen kasıtlı olarak merak, takdir, bir şeyin önemini anlama, ısrar, sabır, yaratıcılık gibi çocuklara bazı önemli bilimsel davranış özelliklerini göstermeye çalışmaktadır?

#35. Berrin öğretmen çocuklarla birlikte bir konu belirlemiş. Çocukların ilgi duydukları alanlara göre gruba ayırmış ve o konuyla ilgili alt başlıkları çocuklara vermiştir. Çocuklar bu konular üzerinde araştırmalar yapmış. Gözlemler, deneyler, röportajlar yapmıştır, sonrasında her grup kendi sunumlarını yapmış ve sonuçta bir ürün oluşturmuşlardır. Berrin öğretmen aşağıdaki öğretim yöntemlerinden hangisini kullanmıştır?


#36. I. Fen bilgisi ile ilgili nesneler çiziyor mu? II. Fen bilgisi ile ilgili kitaplara ilgi gösteriyor mu? III. Fen eğitimi etkinliklerine katılmada isteklimi? IV. Televizyonda fen bilgisi ile ilgili seyrettiği bir şey hakkında yorum yapıyor mu? V. Sınıfta bulunan bir bitkiyi bakıp büyütmek istiyor mu? Öğretmenin fen eğitimi kapsamında hazırlamış olduğu bu sorular hangi değerlendirme aracı olarak kullanılabilir?

#37. Performans kriterleri kullanılarak çocukların başarısını, gelişimini ve öğrenmesini dereceleme yöntemiyle kaydetmeye yarayan araçlara ne ad verilir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

1- Fen eğitimi merkezlerinde yapılan çalışmalar çocuklarda
I. Dikkatli gözlemler yapma
II. Basit araştırmalara katılma
III. Neden sonuç ilişkisi kurma
Becerilerinden hangisi ya da hangilerinin gelişmesine neden olmaktadır?

A) III
B) II-III
C) I
D) II
E) I-II-III

Cevap : E) I-II-III

2- ………………………….çocuğun gelişimi hakkındaki hikayeler yer alırken …………………….. çocukların yaptıkları en iyi şeyler toplanır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere sırayla hangisi gelir?

A) Portfolyolarda – kontrol listelerinde
B) Anekdotlarda-portfolyolarda
C) Sürece yönelik portfolyoda – ürüne yönelik portfolyoda
D) Rubriklerde – projelerde
E) Betimsel kayıtlarda – portfolyolarda

Cevap : C) Sürece yönelik portfolyoda – ürüne yönelik portfolyoda

3- Bilimsel süreçlerde en önemli süreç aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tahminde bulunma
B) Gözlem
C) Sonuç çıkarma
D) Karşılaştırma
E) Ölçme

Cevap : B) Gözlem

4-
I. Fen bilgisi ile ilgili nesneler çiziyor mu?
II. Fen bilgisi ile ilgili kitaplara ilgi gösteriyor mu?
III. Fen eğitimi etkinliklerine katılmada isteklimi?
IV. Televizyonda fen bilgisi ile ilgili seyrettiği bir şey hakkında yorum yapıyor mu?
V. Sınıfta bulunan bir bitkiyi bakıp büyütmek istiyor mu?
Öğretmenin fen eğitimi kapsamında hazırlamış olduğu bu sorular hangi değerlendirme aracı olarak kullanılabilir?

A) kontrol listesi
B) rubrik
C) betimsel kayıt
D) anektod
E) portfolyo

Cevap : A) kontrol listesi

5- *Genel nitelikteki veya belirli özelliklere sahip davranışları tamamlamada kullanılabilirler.
*Çocukların gelişim raporlarının hazırlanmasında etkin olarak kullanılır.
*Ebeveynler çocuklarının süreçte ne kadar gelişim gösterdiklerini öğrenebilirler.
*Çocuklarının hangi becerilere sahip olduklarını veya şu anda hangi gelişim özelliklerine sahip
olduklarını belirleyip bir sonraki adım için dahi yapmak amacıyla da kullanılabilir.
*Çocuğun öğrenmesi veya gelişimi iki seçenekli puanlama sistemiyle kaydedilir.
Yukarıdaki sözü edilen değerlendirme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rubrik
B) Derecelendirme ölçekleri
C) Kontrol listesi
D) Betimsel kayıt
E) Portfolyo

Cevap : C) Kontrol listesi

6- Performans kriterleri kullanılarak çocukların başarısını, gelişimini ve öğrenmesini dereceleme yöntemiyle kaydetmeye yarayan araç nedir?

A) Portfolyo
B) Çoktan seçmeli test
C) Anektod
D) Kontrol listeleri
E) Rubrik

Cevap : E) Rubrik

7- Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir ortamda oluşturularak kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Milli parklar
B) Planetaryum
C) Bilim merkezleri
D) Doğal ortamlar
E) Müzeler

Cevap : B) Planetaryum

8- Berrin öğretmen çocuklarla birlikte bir konu belirlemiş. Çocukların ilgi duydukları alanlara göre gruba ayırmış ve o konuyla ilgili alt başlıkları çocuklara vermiştir. Çocuklar bu konular üzerinde araştırmalar yapmış. Gözlemler, deneyler, röportajlar yapmıştır, sonrasında her grup kendi sunumlarını yapmış ve sonuçta bir ürün oluşturmuşlardır. Berrin öğretmen aşağıdaki öğretim yöntemlerinden hangisini kullanmıştır?

A) Problem dayalı öğrenme
B) İşbirliğine dayalı öğrenme
C) Proje yöntemi
D) Gezi gözlem
E) İstasyon

Cevap : C) Proje yöntemi

9- Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitimi fen eğitiminin yararlarından biri değildir?

A) Fen bilimleri çocuğun içinde yaşadığı dünya ile ilgili merak ettiği birçok soruya cevap verir.
B) Fen eğitim çocukların bireysel deneyler yaparak sosyalleşmesini engeller.
C) Fen bilgisi dili ve okur yazarlığı destekler.
D) Fen bilimleriyle ilgili çalışmalar yaparken zorlukların üstesinden gelmeyi ve problemi çözerken azimle devam etmesini sağlamaktadır.
E) Fen eğitimi çocukların okula hazır bulunuşlarını etkilemektedir.

Cevap : B) Fen eğitim çocukların bireysel deneyler yaparak sosyalleşmesini engeller.

10-
1-Aileler çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için fırsatlar yaratan bireylerdir.
2-Bazı temel fen konularında çocukların bilgi edinmeleri çocukların ailelerinin fene olan ilgisine bağlıdır.
3-Anne ve babasının fen başarısının yüksek olması çocuğunda fen başarının yüksek olmasını sağlar.
4-Ailelerin çocuklarıyla yaptığı basit fen eğitimi onların fen bilgisine karşı tutumlarını etkiler.
Yukarıdaki verilenlerden hangisi doğrudur?

A) 1 – 2 – 3 – 4
B) 1 – 2 – 3
C) 1 – 2 – 4
D) 2 – 3
E) 1-4

Cevap : C) 1 – 2 – 4

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

11- Çocukların aktif olmasını ve fene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayan feni öğrenmelerini kolaylaştıran kendi öğrenme sorumluluklarını geliştiren öğrenmenin kalıcılığını artıran araştırma yöntem ve yollarını kullanmalarını sağlayan temel becerilere ne ad verilir?

A) Bilimsel süreç becerileri
B) Problem çözme becerileri
C) Matematik becerileri
D) Sosyal beceriler
E) Bilişsel beceriler

Cevap : A) Bilimsel süreç becerileri

12- Aşağıda verilenlerden hangisi proje yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?

A) Sınıf içi etkinliklerle sonuca gitme
B) Ortaya bir ürün çıkarma
C) Belirli bir zaman diliminde gerçekleştirme
D) Bireysel çalışma veya grup çalışması
E) Planlı ve sistematik çalışma

Cevap : A) Sınıf içi etkinliklerle sonuca gitme

13- Çocuklar için …………….. çevrelerindeki dünya hakkında edindikleri kazanımlar gördükleri duydukları kokladıkları dokundukları her şey olarak adlandırılmaktadır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Fen
B) Doğa
C) Matematik
D) Bilimsel okur yazarlık
E) Problem

Cevap : A) Fen

14- Doğal yaşam alanlarını keşfetmek ve çevre bilincinin kazandırılmasına yardımcı olmak için kurulmuş alanlar aşağıdakilerden hangisidir?

A) Botanik bahçeleri
B) Hayvanat bahçeleri
C) Müzeler
D) Bilim merkezleri
E) Planetaryum

Cevap : A) Botanik bahçeleri

15- Çocukların sorgulama temelli fen eğitimi kapsamında araştırma becerisi kazanabilmesi için yetişkinlerin rehberlik etmesi çocukların sistematik………….. ve…………..yapmalar için fırsatlar verilmesi önemlidir.
Cümlede boş bırakılan yere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) araştırmalar-geziler
B) gözlemler – araştırmalar
C) geziler – deneyler
D) süreçler – deneyler
E) deneyler – değerlendirmeler

Cevap : B) gözlemler – araştırmalar

16- iki kavram arasında neden sonuç ilişkisi kurularak hazırlanan kavram haritası aşağıdakilerden hangisidir?

A) Diyagram
B) Doğrusal zincirler kavram haritası
C) Yıldız ağı kavram haritası
D) Örümcek ağı kavram haritası
E) Hiyerarşik kavram haritası

Cevap : B) Doğrusal zincirler kavram haritası
NOT: Doğrusal zincirler kavram haritası; bir işlemi doğrusal biçimde sunan kavram haritalarıdır. Birbirlerini takip eden iki kavrama arasında neden-sonuç ilişkisi kurulur.

17-
1-Bilimin yaparak yaşayarak öğrenilmesini içerir.
2-Bilim insanlarının yapmış oldukları çalışmaları yapılmış olan bilimsel çalışmaları içerisine almaktadır.
3-Bilimsel bilgiyi hangi süreçlerin yönlendirdiğini anlamaktır.
4-Bilimsel okuryazarlığın temel bileşenidir.
Yukarıdaki bilimin doğası ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

A) 1-2-4
B) 1-2-3-4
C) 2-3-4
D) Yalnız 3
E) Yalnız 2

Cevap : B) 1-2-3-4

18- Bir okul öncesi öğretmeni, aşağıda belirtilen kazanımlara ulaşma derecesini belirlemek istemektedir.
1-Bir olayın olası nedenlerini söyler
2-Ölçme sonucunu tahmin eder
3-Varlıkları miktarına göre gruplar
Öğretmenin bu kazanımlara ulaşılma derecesini belirlemede kullanabileceği en uygun değerlendirme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sözlü sınav
B) yazılı sınav
C) derecelendirme ölçeği
D) çoktan seçmeli test
E) öz değerlendirme

Cevap : C) derecelendirme ölçeği

19- Bilimin ne anlama geldiğini ,bilimsel bilginin oluşumunun süreç ve gereçlerini, bilimsel bilginin zamanla değişebileceğini ve var olan bilgilerin yeni araştırmalarda nasıl kullanıldığını anlamak için aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

A) Bilimin okuryazarlığı
B) Bilimsel bilgi
C) Bilimsel süreç
D) Bilimin doğası
E) Hipotez

Cevap : D) Bilimin doğası

20- Kendi arabamızı kendimiz yapacak olsak nasıl bir araba yapardık sorusu ile uzun dönemli bir çalışmaya başlayan ve bu iş için gereken rolleri sınıf içinde dağıtıp küçük gruplara ayıran bir okul öncesi öğretmeninin seçmiş olduğu yol aşağıdakilerden hangisidir?

a) proje yaklaşımı
b) deney yöntemi
c) yapılandırmacı yaklaşımı
d) iş birlikçi öğrenme
e) mikro öğretim

Cevap : a) proje yaklaşımı

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

21- Aşağıda verilen değerlendirme araçlarından öğretmene çocuğun fen becerilerinin gelişimine ilişkin daha çok bilgi verir?

A) anektod
B) Quizler
C) Rubrikler
D) derecelendirme ölçekleri
E) portfolyolar

Cevap : E) portfolyolar

22- Çocukların soru sormasını araştırma yapmasını ,tartışmasını ,yaratmasını sağlayan problem çözmeye odaklanmış aktif öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sorgulama temelli
B) Yapılandırmacılık
C) Deney temelli
D) Araştırma temelli
E) Beyin temelli

Cevap : A) Sorgulama temelli

23- Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk dönemi fen eğitiminde kullanılan drama yönteminin yararlarından biri değildir ?

A) Çocuğun yaratıcı olmasını sağlar.
B) Bilişsel açıdan somut işlemler döneminde oldukları için soyut olan kavramları somutlaştırarak çocukların kavram öğrenimini kolaylaştırır.
C) Sözlü iletişimi gerçekleştirir
D) Çocuğun iş birliği becerisini geliştirir
E) Çocuğun farklı bakış açılarına sahip olmalarını eleştirmeyi ve tartışmayı sağlar.

Cevap : B) Bilişsel açıdan somut işlemler döneminde oldukları için soyut olan kavramları somutlaştırarak çocukların kavram öğrenimini kolaylaştırır.
NOT: Dramanın fen eğitimindeki faydaları;
1. Soyut olan kavramları somutlaştırarak çocukların kavram öğrenimini kolaylaştırır.
2. Çocuğun işbirliği becerisini geliştirir.
3. Sözlü iletişimi geliştirir.
4. Çocuğun yaratıcı olmasını sağlar.
5. Çocuğun hayal güçlerini geliştirir.
6. Çocuğun farklı bakış açılarına sahip olmalarını, eleştirmeyi ve tartışmayı sağlar.
7. Öğrenme kolay ve zevkli hale gelir.

24- çocuğun değerlendirilmesi için kullanılan değerlendirme araçlarından biride derecelendirilmiş puanlama anahtarlarıdır. Aşağıdakilerden hangisi derecelendirilmiş puanlama anahtarının özelliklerinden biri değildir?

Cevap : çocuğun arkadaşı ile yaptığı etkinliklerin değerlendirilmesinde kullanılır

25- Bir öğretmen aşağıda belirtilen becerileri çocuklarına kazandırmak istemektedir.
-Bireysel veya grup çalışması yürütme
-Yaratıcı düşünme becerisini kullanma İletişim becerisi kazanma
-Alanda inceleme ve araştırma yapma
Belli bir çalışma takvimine göre çalışmalar yürütme sonuçta bir ürün oluşturma ve sunma
Bu durumda bu öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

Cevap : proje yöntemi

26- Belirli kişilere, nesnelere olaylara yada kurumlara karşı her zaman aynı türden davranmaya
yol açan sürekli ve değişmez bir inanç duygu ve eğilim olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ego
B) Davranış
C) Rol
D) Algı
E) Tutum

Cevap : E) Tutum

27- Dünyada bazı ülkelerde kök hücre tedavisi ile ilgili çalışmalara onay verilirken pek çok ülkede
bu tür çalışmalara izin verilmemektedir. Bu durum bilimin doğasına ilişkin aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?

A) Bilimin yaratıcı doğası
B) Bilimin değişebilir doğası
C) Gözlemler ve çıkarımlar
D) Bilimin öznel doğası
E) Bilimin sosyal ve kültürel doğası

Cevap : E) Bilimin sosyal ve kültürel doğası

28 – I. Çocukların keyif alarak oyunla öğrenmelerini sağlar.
II. Çocuklara karşıtlıkları göstererek belli bir yorumla sonuca ulaştırır
III. Çocuklara geçmişle günümüzü karşılaştırma imkanı sağlar.
IV. Çocuklara sınıf ortamlarının dışında ilk elden deneyim kazanmalarını sağlar
Yukarıdaki çocuklar açısından kazanımları verilen öğrenme merkezi hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Parklar
B) Planetaryum
C) Doğal ortamlar
D) Okul bahçeleri
E) Müzeler

Cevap : E) Müzeler

29- I- Soyut kavramların somutlaştırılmasını sağlar ve çocuklara yaşantı yoluyla öğrenme fırsatı sunar.
II- Sadece çocukların değil ailelerin de dikkatini çekerek aile katılımlı eğitim etkinlikleri yapma fırsatı sağlar.
III- Bilimsel bilgi ve bilime karşı olumlu tutum kazandırır.
IV- Çocuklar serbestçe dolaşarak, eğlenceli ve dikkat çekici sergileri gezerek öğrenmeyi gerçekleştirir.
V- Deneyler yapmalarına fırsat verir
Bu öğrenme merkezi aşağıdakilerden hangisidir ?

Cevap : Bilim Merkezleri

30- Kişinin fen ve teknoloji anlayışını gerektiren durumlarda sorumluluk gösteren kararlar vermesi
ve bilişsel harekete geçebilmesi için entelektüel bilgi ve becerilere sahip olması ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

A) Bilim ve teknoloji
B) Bilim okuryazarlığı
C) Bilimsel düşünme
D) Bilimsel süreç becerileri
E) Problem çözme becerisi

Cevap : A) Bilim ve teknoloji

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

31- Doğal yaşam alanlarını keşfetmek ve çevre bilincinin kazandırılmasına yardımcı olmak için kurulmuştur?

A) Planetaryum
B) Bilim merkezleri
C) Botanik bahçeleri
D) Müzeler
E) Hayvanat bahçeleri

Cevap : C) Botanik bahçeleri

32- Performans kriterleri kullanılarak çocukların başarısını, gelişimini ve öğrenmesini dereceleme yöntemiyle kaydetmeye yarayan araçlara ne ad verilir?

A) Kontrol listeleri
B) Portfolyo
C) Çoktan seçmeli test
D) Rubrik
E) Anekdot

Cevap : D) Rubrik

33- Her çocuk için 5 plastik bardak hazırlanır. Yarısı su ile doldurulur. Çocuklara kum, su,tuz,un ve
toz biber verilip tanımadıkları sorulur. Bu maddeler su ile karışınca ne olacağı ve neler
göreceklerine ilişkin tartışma yapılır. Maddeler karıştırılmadan önce tek tek suyla karıştıkları zaman
görüntüsünün ne olacağı konuşulur. Maddeler suyla karıştırıldıktan sonra suda çözünme veya
çözünmeme durumuna göre maddeleri ayırmaları istenir. Bu etkinlikte çocuğa kazandırılmak istenen bilimsel süreç becerileri hangileridir?

A) Gözlem – Tahmin etme
B) Gözlem – Tahmin etme – Sınıflama – İletişim
C) Gözlem – İletişim
D) Sonuç çıkarma – Gözlem
E) Sınıflama – Karşılaştırma – Gözlem

Cevap : B) Gözlem – Tahmin etme – Sınıflama – İletişim

34- Genel nitelikteki veya belirli bir özelliğe sahip davranışları tanımlamada kullanılabilirler.
– Ebeveynler kontrol listeleri aracılığıyla çocuklarının süreçte ne kadar gelişim gösterdiklerini öğrenebilirler.
– Çocukların gelişim raporlarının hazırlanmasında etkin kullanılabilirler.
– Çocukların hangi becerilere veya şu anda hangi gelişim özelliklerine sahip olduklarını belirleyip bir
sonraki adım için daha iyi planlama yapmak amacıyla da kullanılabilir
– Çocuğun öğrenmesi veya gelişimi iki seçenekli puanlama sistemi ile kaydedilir
Yukardaki sözü edilen değerlendirme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Portfolyo
B) Kontrol listeleri
C) Betimsel kayıt
D) Rubrik
E) Değerlendirme ölçekleri

Cevap : B) Kontrol listeleri

35- Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir
ortamda oluşturularak, kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezleri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doğal ortamlar
B) Milli parklar
C) Müzeler
D) Planetaryum
E) Bilim merkezleri

Cevap : D) Planetaryum

36- Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde ses, ışık, hava, gökyüzü, ısı, sıcaklık, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, sağlığımız, toprak, su, hava kirliliği gibi pek çok kavramın somutlaştırılarak öğretilmesinde kullanılan yöntem hangisidir?

A) Kavram haritası
B) Drama
C) Analoji
D) Gezi gözlem
E) Deney

Cevap : B) Drama

37- Aşağıda belirtilen değerlendirme araçlarından hangisi çocuğun fen becerileri gelişimi ile alakalı öğretmene daha çok bilgi verir?

A) Anekdotlar,
B) Quizler,
C) Rubrikler,
D) derecelendirme ölçekleri
E) portfolyolar

Cevap : E) portfolyolar

38- Çocuklar için uygun görülen bilimsel süreç becerileri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Verileri yorumlama, değişkenleri bulma ve kontrol etme iletişim deney yapma
B) Değişken belirleme verileri yorumlama , deney yapma, model olma
C) Ölçme , hipotez kurma, deney düzenleme ve yapma
D) Deney yapma model oluşturma gözlem ölçme
E) Gözlem, sınıflama, ölçme, iletişim, tahminde bulunma, sonuç çıkarma

Cevap : E) Gözlem, sınıflama, ölçme, iletişim, tahminde bulunma, sonuç çıkarma

39- “Astronomi konularının dokunarak, hissederek, deney yapılarak öğrenilen konular olmadığı için çocuklar tarafından çok zor bir ders olarak görülür” Bu yerler astronomi ile ilgili konuların çok rahat, kolay ve kısa sürede öğrenilmesini sağlar?

A) Bilim merkezleri
B) Müzeler
C) Planetaryum
D) Doğal ortamlar
E) Bilim teknikle ilgili dersler

Cevap : C) Planetaryum

40- Öğretmen kasıtlı olarak merak, takdir, bir şeyin önemini anlama, ısrar, sabır, yaratıcılık gibi
çocuklara bazı önemli bilimsel davranış özelliklerini göstermeye çalışmaktadır?

A) Kolaylaştıran rol
B) Değişimi gerçekleştiren rol
C) Örnek rol
D) Sınıf kültürüne katkıda bulunan rol
E) Danışman rol

Cevap : C) Örnek rol

41- Öğretmenlerin çocukla ilgili gözlemlerini kısa, öz ve yargısız bir şekilde kısa notlar hâlinde yazmasıdır?

Cevap : Anekdot

42- Derecelendirilmiş puanlama anahtarı özelliklerinden değildir ?

Cevap : Çocuğun arkadaşıyla yaptığı etkinliklerin değerlendirilmesinde kullanılır

43- Hangisi öğretmenin bir sonraki etkinliğe geçerken yapması gerekenlerdendir ?

Cevap : Bir önceki etkinliğin tamamlanması

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize


Çocuk Gelişimi - facebook

 

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

Ünite Soruları

Vize

Final

Ünite – 1 Ünite – 8
Ünite – 2 Ünite – 9
Ünite – 3 Ünite – 10
Ünite – 4 Ünite – 11
Ünite – 5 Ünite – 12
Ünite – 6 Ünite – 13
Ünite – 7 Ünite – 14

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

 

AUZEF Çocuk Gelişimi

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2020 Vize

 

 

Drama ,  Erken Çocukluk Eğitiminde Eğitici Drama ,  Çocuk Gelişimi Final

vize soruları , final soruları , bütünleme soruları , Çocuk Gelişimi Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Online Deneme Sınavları, çıkmış sorular.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!