Bizans Mimarisi ve Sanatı 2019 Bütünleme Soruları

Bizans Mimarisi ve Sanatı 2019 Bütünleme Soruları

Bizans Mimarisi ve Sanatı 2019 Bütünleme Soruları

1- Kaçıncı yy bazilikalarında planlı yapılara ahşap örtü yerine kubbe yerleştirildi?

Cevap : 6.yüzyılda

2- Theodorik’ in mezarı hangi şehirdedir?

Cevap : Ravenna

3- I. Theodosius’un kızı Galla Placidia’ya ait mezar yapısı kaçıncı yüzyıla aittir?

Cevap : 5. Yy

4- Bizans Devleti’nin başlangıç tarihi olarak kabul edilen 330 yılında ne olmuştur?

Cevap : Konstantinopolis kenti, Yeni Roma olarak başkent

5- İkonoklast dönemde ne tür imgeler yapmak yasaklanmıştır?

Cevap : Dini figürlü resimler

6- Orta Bizans döneminde ortaya çıkan resim programına göre kilise kubbesinde ne tasvir edilir?

Cevap : Pantokrator İsa tasviri

7- Orta Bizans döneminde klasik etkilere zıt bir anlayışla, mozaiklerde konuyu zaman ve mekândan soyutlamak için aşağıdakilerden hangisi uygulanmıştır?

Cevap : Altın rengi fon

8- Sant’Apollinare Nuovo Kilisesi ve Sant’Apollinare Classe Kilisesi’ni birbirinden ayıran özellik nedir?

Cevap : Galeri katları

9- De Materia Medica (Dioskorides) el yazmasının konusu nedir?

Cevap : Tıp

10- Erguvani el yazmaları hangi yüzyıllarda üretilmiştir?

Cevap : 5-6.yüzyıl

11- Liturjik elemanlardan isanın bedenini simgeleyen ekmağin içine konulduğu yüksek kenarlı tepsi hangisidir?

Cevap : Paten

12- Madeni eserin üzerinde açılan oyuklara doldurulan koyu renkli madeni karışım ile eserin üzerinde renk değişikliğinin yaratılması hangi süsleme tekniği ile yapılır?

Cevap : Niello

13- Dini veya gündelik amaçla kullanımış fildişi kutulara ne ad verilir?

Cevap : Pyxis

14- Yapılan tanım hangisine aittir ‘Altından yapılan,askeri rütbeyi gösteren yekpare boyunluklardır, değerli taşlarla yapılmış sarkaçları da olabilmektedir?

Cevap : Maniakionlar

15- Hacıların ziyaret ettikleri yerlerden taşıdıkları kutsal su veya yağın içine koyulduğu hacı şişeleri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Ampullalar

16- Pammakaristos kilisesi(Fethiye Cami) nin güneyine bitişik olan yapının işlevi nedir?

Cevap : Mezar şapel

Bizans Mimarisi ve Sanatı 2019 Bütünleme Soruları

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Kültürel Miras Ve Turizm Telegram

Editor

Editör

%d blogcu bunu beğendi: