auzefSosyal HizmetSosyal Hizmet Etiği

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

#1. Sosyal Hizmet Uzmanı X müracaatçısı Y için Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu inceliyordur. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : 6284

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un numarası 6284’tür.

#2. Deontolojik teoriler ve teleolojik teoriler aşağıdakilerden hangisinin altında ele alınmalıdır?

Cevap : c) Normatif etik teoriler

Deontolojik teoriler ve teleolojik teoriler, “Normatif etik teoriler” kategorisi altında ele alınmalıdır. Normatif etik, etik teorilerini ve kavramlarını gerçek ahlaki problemlere ve ikilemlere uygulamaya çalışır. Bu kategoride, deontolojik teoriler ve teleolojik teoriler gibi farklı etik yaklaşımlar incelenir ve pratik etik ikilemlerin çözümünde kullanılır​​.

#3. Bu teori, etik seçimlere farklı bir yaklaşım getirir. Bu bakış açısına göre, herhangi bir eylemin doğruluğu sonuçlarının iyiliği ile belirlenir. Sorumlu strateji, çeşitli eylem biçimlerinin sonuçlarını tahmin etme ve bunların göreceli değerlerini tartma girişimini gerektirir. Yukarıda ifade edilen teori aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) Teleolojik teori

“Teleolojik teori”yi tanımlamaktadır. Teleolojik teori, bir eylemin etik doğruluğunun sonuçlarının iyiliği ile belirlendiği fikrine dayanır. Bu bakış açısı, bir eylemin getireceği sonuçları değerlendirmeyi ve bu sonuçların göreceli değerlerini tartmayı gerektirir. Teleoloji, ahlaki değerlendirmelerde sonuçların önemini vurgular ve genellikle bu tür değerlendirmelerin en bilinen formu olan faydacılık ile ilişkilendirilir​​.

#4. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almaz?

Cevap : b) Kötü temsil etme

Yetkinlik:

Sosyal hizmet uzmanlarının gerekli yeterliliğe sahip olmaları ve mesleki uygulamaları yerine getirirken yetkin ve kalifiye olmaları gerekmektedir. Eleştirel bakış açısına sahip olmaları, literatürü düzenli takip etmeleri ve meslek ile ilgili sürekli eğitime katılmaları beklenir.

Ayrımcılık:

Sosyal hizmet uzmanlarının ırk, etnik köken, ulusal köken, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, medeni durum, siyasi inanç, din, göçmenlik durumu, zihinsel veya fiziksel yeteneklere göre ayrımcılık yapmamaları gerekmektedir. Ayrımcılıkla mücadele etmeleri ve ilgili plan, program, politika ve uygulamaları desteklemeleri ve yürütmeleri beklenir.

Kişisel Tutum:

Sosyal hizmet uzmanlarının kişisel tutum, davranış veya hareketlerinin mesleki uygulamalarını etkilememesi gerekmektedir. Bunun için özel hayatları ile mesleki hayatları arasındaki sınırları netleştirmeleri beklenir​​.

Bu bilgilere dayanarak, verilen seçenekler arasında “b) Kötü temsil etme” seçeneği, sosyal hizmet uzmanlarının meslek elemanı olarak etik sorumlulukları arasında yer almamaktadır. Diğer seçenekler (sosyal refah, telif hakkı ve itibarın kabulü, kişisel tutum, temsil) belirtilen etik sorumluluklar arasında bulunuyor

#5. Çalıştırma çağı ve çocukları çalıştırma yasağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun kaçıncı maddesi ile düzenlenmiştir?

Cevap : 71

4857 sayılı İş Kanunu’nda çalıştırma çağı ve çocukların çalıştırılma yasağı, Kanun’un 71. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, on beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır, ancak on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar belirli şartlar altında çalıştırılabilir.


#6. Aşağıdakilerden hangisi “meslek etiği”nin tanımıdır?

Cevap : c) Bir mesleğin mensuplarının izlemesi gereken etik ilkeler.

“Meslek etiği”nin tanımı, bir mesleğin mensuplarının izlemesi gereken etik ilkeleri (codes of conduct) ifade eder. Örneğin, doktorluk mesleği gibi en eski mesleklerden birinde, doktorlar mesleklerini icra ederken Hipokrat Yemini ile belirtilen meslek etik ilkelerine bağlıdırlar. Bu tanıma göre, “Meslek etiği”nin doğru tanımı şu seçenekte yer almaktadır​​:

c) Bir mesleğin mensuplarının izlemesi gereken etik ilkeler.

#7. Kadın haklarının savunulmasında ve etik karar alma sürecinde sosyal hizmet uzmanlarına uluslararası sözleşmeler yol göstericidir. Aşağıdaki uluslararası sözleşmelerden hangisinin temel amacı kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi olan Birleşmiş Milletler Sözleşmesidir?

Cevap : c) CEDAW

Kadın haklarının savunulması ve etik karar alma sürecinde, sosyal hizmet uzmanlarına yol gösteren uluslararası sözleşmeler önemlidir. Bu bağlamda, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesini temel amaç olarak belirleyen Birleşmiş Milletler Sözleşmesi “c) CEDAW” (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi) olarak bilinir. CEDAW, kadın haklarını koruma ve teşvik etme konusunda rehberlik sağlayan temel bir uluslararası yasal çerçevedir.

#8. Anayasa Madde 32 düzeltme ve Cevap hakkı; “Düzeltme ve Cevap hakkı, ancak kişilerin haysiyet ve şereflerine dokunulması veya kendileriyle ilgili gerçeğe aykırı yayınlar yapılması hallerinde tanınır ve kanunla düzenlenir. Düzeltme ve Cevap yayımlanmazsa, yayımlanmasının gerekip gerekmediğine hakim tarafından ilgilinin müracaat tarihinden itibaren en geç (------) gün içerisinde karar verilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : 7

Anayasa’nın 32. maddesi kapsamında düzeltme ve cevap hakkı ile ilgili olarak, “Düzeltme ve cevap hakkı ancak kişilerin haysiyet ve şereflerine dokunulması veya kendileriyle ilgili gerçeğe aykırı yayınlar yapılması hallerinde tanınır ve kanunla düzenlenir. Düzeltme ve cevap yayımlanmazsa, yayımlanmasının gerekip gerekmediğine hakim tarafından ilgilinin müracaat tarihinden itibaren en geç yedi gün içerisinde karar verilir.” Bu bilgiye göre, doğru cevap “d) 7” gün olacaktır.

#9. Aşağıdakilerden hangisi ünlü sosyolog Max Weber’in iş ahlakı ile ilgili yayınladığı meşhur kitabının adıdır?

Cevap : b) Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu

Ünlü sosyolog Max Weber’in iş ahlakı ile ilgili yayınladığı meşhur kitabının adı “Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu” dur​​. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı şudur:

b) Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu.

#10. 1915 tarihinde yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : d) Abraham Flexner

Abraham Flexner, 1915 yılında “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı meşhur konuşmasında sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirtmiş ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulamıştır​​.

Tamamlanmış soru: 1915 yılında yaptığı “Sosyal hizmet bir meslek midir?” başlıklı konuşmada sosyal hizmetin etik kodlarının olmadığını belirten ve bu nedenle sosyal hizmetin bir meslek olup olmadığını sorgulayan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: d) Abraham Flexner


#11. Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi her hizmet kullanıcısını birer birey olarak görmeye ve kişinin karşılaştığı yoksulluk, evsizlik, akıl hastalığı gibi sorunları kendilerinden kaynaklanıyormuş sanmaya itiraz ederek gelişmiştir?

Cevap : a) Radikal etik

Bu açıklama “Radikal etik” yaklaşımını tanımlamaktadır. Radikal etik, her hizmet kullanıcısını birer birey olarak görme ve kişisel sorunlarını (yoksulluk, evsizlik, akıl hastalığı gibi) bireyin kendi hatalarından kaynaklanıyor gibi ele almama yaklaşımını benimser. Bu yaklaşım, sosyal sorunların bireysel hatalardan ziyade toplumsal, ekonomik ve politik yapıların sonucu olarak görülmesini savunur ve bu sorunlara karşı daha kapsayıcı ve sistemik çözümler geliştirilmesini teşvik eder.

#12. Sosyal hizmet kavramıyla eşleştirilecek ilk bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : c) Jeffrey Brackett

Brackett’tir. O, ABD’de Simmons Sosyal Hizmet Yüksekokulu’nun ilk Müdürü olarak tanınmaktadır ve sosyal hizmet kavramının gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur​​. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı şudur:

c) Jeffrey Brackett.

#13. “Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları” adlı rehber/kitapçık, 2004 yılında aşağıdaki kurumlardan hangisi tarafından hazırlanmıştır?

Cevap : e) Türkiye Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği – SHUDER

“Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumlulukları” adlı rehber/kitapçık, 2004 yılında Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu’nun kabul ettiği bir belge olarak, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından gözden geçirilerek yayınlanmıştır​​. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı şudur:

e) Türkiye Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği – SHUDER.

#14. Aşağıdakilerden hangisi topluma yönelik etik sorumluluklardan biri değildir?

Cevap : c) Mesleğin bütünlüğü

Topluma yönelik etik sorumluluklardan biri olmayan seçenek “Mesleğin bütünlüğü” olarak belirtilmiştir.

Cevap: c) Mesleğin bütünlüğü

 

#15. Bir ilkenin ve ondan kaynaklanan eylemin ahlaki olup olmadığını belirleyebilmemiz için evrensel olarak uygulanabilmesi, yani ona ihtiyaç duyabileceğimiz tüm durumlara uygulanabilme kapsamına sahip olması gerekir. Böyle bir ilkeyi (evrenselci test yoluyla) oluşturduğumuzda, Kant için "…" haline gelir. Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : e) Kategorik buyruk

“Kategorik buyruk” ile ilişkilidir. Alman filozofu Immanuel Kant’a göre, bir ilkenin ve ondan kaynaklanan eylemin ahlaki olup olmadığını belirleyebilmek için, bu ilkenin evrensel olarak uygulanabilir olması gerekir. Yani, bu ilke tüm durumlarda geçerli olmalıdır. Böyle bir ilkeyi evrenselci test yoluyla oluşturduğumuzda, Kant için bu ilke “kategorik bir buyruk” haline gelir. Kategorik buyruk, tüm insanlar için koşulsuz ve evrensel olarak geçerli olan ahlaki bir kural veya ilkeyi ifade eder.


#16. Değer ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır

Bu seçenekler içinde, değerlerin tanımı ve doğası açısından en az uyumlu olan “c) Kanun koyucu tarafından belirlenen kurallardır” seçeneğidir. Çünkü değerler, genellikle bireylerin veya toplumun önem verdiği, kişisel veya kolektif olarak benimsenen soyut kurallar ve ilkeler olarak tanımlanır. Değerler kanunlar tarafından belirlenmiş kurallardan ziyade, bireysel veya toplumsal inançlar, ilkeler ve normlarla daha yakından ilişkilidir​​.

#17. 4721 Türk Medeni Kanunu madde 285, babalık karinesi; “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak (………….) gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.” Şeklinde düzenlenmiştir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : 300

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 285. maddesinde, babalık karinesi şu şekilde düzenlenmiştir: “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.” Bu bilgiye göre, doğru cevap “c) 300” olacaktır.

#18. Son yıllarda uygulamalı etik modeli gözden düşmeye başlamış ve bunun yerine, daha özel ve bağlamsal bir yaklaşım yükselmiştir. Her zaman ve her yerde geçerli olduğu varsayılan birtakım teorilere ve ilkelere sıkıca bağlanmak yerine, belirli durumların benzersiz özelliklerine odaklanan yeni bir yaklaşım öne çıkmaktadır. Yukarıda ifade edilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap : b) Erdem etiği

 

Yukarıda ifade edilen, belirli durumların benzersiz özelliklerine odaklanan ve daha özel ve bağlamsal bir yaklaşım olarak tanımlanan etik model “Erdem etiği”dir. Erdem etiği, genel kurallar veya prensipler yerine kişisel karakter özellikleri ve erdemler üzerine yoğunlaşır. Bu yaklaşım, her durumun kendine özgü bağlamını ve insanların bu durumlarda sergiledikleri erdemli davranışları ön plana çıkarır. Erdem etiği, bireylerin ahlaki kararlarını ve eylemlerini, belirli durumların özgün gerekliliklerine göre şekillendirmelerini teşvik eder.

#19. 1960 yılında sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : c) Amerikan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW)

Sosyal hizmet mesleğinin etik kodlarını ortaya koyan ve kabul eden ilk profesyonel sosyal hizmet organizasyonu, Amerikan Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (NASW) olup, bu etik kodlarını 1960 tarihinde yayınlamıştır.

#20. İş etiğine aykırı uygulamalardan biri olan aldatıcı reklamlara başvurulması aşağıdaki başlıklardan hangisinin altında yer alır?

Cevap : e) İşletmelerin müşterilerine ve tedarikçilerine karşı iş etiğine aykırı tutumları

Aldatıcı reklamlara başvurulması, iş etiğine aykırı uygulamalar kapsamında değerlendirilir ve “İşletmelerin müşterilerine ve tedarikçilerine karşı iş etiğine aykırı tutumları” başlığı altında yer alır​​. Dolayısıyla, sorunun doğru cevabı:

e) İşletmelerin müşterilerine ve tedarikçilerine karşı iş etiğine aykırı tutumlarıdır.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Sosyal Hizmet 3. sınıf güz dönemi dersi

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Ünite -3

Sosyal Hizmet Etiğinin Hukuki Temelleri

Sosyal Hizmet Etiğinin Hukuki Temelleri:

Sosyal hizmetlerde etik ilkelerin hukuki düzenlemeler tarafından desteklendiğini, özellikle gizlilik, çocuk istismarı ve ihmal, ve belirli durumlarda raporlama zorunluluklarını vurgulayarak tartışacağım.

Kadın Haklarının Savunulmasında Uluslararası Sözleşmelerin Rolü:

CEDAW gibi uluslararası antlaşmaların, kadın haklarını savunmada sosyal hizmet uzmanlarına nasıl etik karar vermede yol gösterdiğini inceleyeceğim.

Sosyal Hizmetlerde Profesyonel Gereklilikler:

Hukuki ortamlarda psikolog ve sosyal çalışmacılar için gereken yaş ve niteliklere, özellikle Türk Medeni Kanunu ve İş Kanunu gibi spesifik yasal düzenlemelerden örnekler vererek değineceğim.

Sosyal Hizmet Uygulamasında Etik İkilemler:

Sosyal hizmet uzmanlarının, özellikle çocuk istismarı durumlarında karşılaştığı etik çatışmaları ve kararlarının yasal sonuçlarını analiz edeceğim.

Sosyal Hizmetlerde Etik ve Hukukun Etkileşimi:

Etik ilkelerin hukuki yükümlülüklerle nasıl hem uyumlu olduğunu hem de ayrıştığını, özellikle Anayasa altında düzeltme ve cevap hakkı bağlamında inceleyeceğim.

Aile Hukuku ve Çocuk Adaleti Bağlamında Sosyal Hizmet:

Aile mahkemelerinde ve reşit olmayanlarla ilgili durumlarda sosyal hizmet uzmanlarının etik ve yasal sorumluluklarını vurgulayarak sosyal hizmet uzmanlarının rolünü ele alacağım

@lolonolo_com

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Ünite -3

Sosyal Hizmet Etiğinin Hukuki Temelleri

1- Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamasında gizliliğin bittiği durumlardan birisi değildir?

a) Müracaatçının kendisini ya da başka bir insanı incitmeyi planladığı öğrenildiğine
b) Çocuk ihmal ya da istismarının var olduğundan şüphelenildiğinde
c) Kurum yöneticisinin talep etmesi durumunda
d) Mahkeme ilgili bilgiyi edinmeyi zorunlu kıldığında
e) Müracaatçı sosyal hizmet uzmanını zarar vermekle tehdit ettiğinde

Cevap : Kurum yöneticisinin talep etmesi durumunda

2- Kadın haklarının savunulmasında ve etik karar alma sürecinde sosyal hizmet uzmanlarına uluslararası sözleşmeler yol göstericidir. Aşağıdaki uluslararası sözleşmelerden hangisinin temel amacı kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi olan Birleşmiş Milletler Sözleşmesidir?

a) Havana Şartı
b) Kyoto Protokolü
c) CEDAW
d) Viyana Sözleşmesi
e) Ottawa Antlaşması

Cevap : CEDAW

3- 4787 Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun madde 5’e göre mahkemelerde Adalet Bakanlığınca adliyelerde görevlendirilen psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların tercihen kaç yaşını doldurmuş olması beklenir?

a) 45
b) 40
c) 35
d) 30
e) 25

Cevap : 30

4- Çalıştırma çağı ve çocukları çalıştırma yasağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun kaçıncı maddesi ile düzenlenmiştir?

a) 31
b) 41
c) 51
d) 61
e) 71

Cevap : 71

5- 4721 Türk Medeni Kanunu Madde 124 ehliyet koşulları; “Erkek veya kadın (…………) yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple (…………) yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) 17-16
b) 17-17
c) 17-18
d) 18-18
e) 18-19

Cevap : 17-16

6- 4721 Türk Medeni Kanunu madde 285, babalık karinesi; “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak (………….) gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
e) 500

Cevap : 300

7 – Bir sosyal hizmet uzmanı, 13 yaşındaki X ile yaptığı görüşmede üvey babası Y tarafından 3 yıldır cinsel istismara uğradığını öğrenmiştir. Mağdur X gizli kalması ve kimseye söylememesi şartıyla sosyal hizmet uzmanına bu durumu anlatmıştır. Gizlilik etik ilkesi ile hukuki düzenlemelerin emirleri arasında etik ikilemde kalan sosyal hizmet uzmanı sorumluluğu gereği durumu yetkili mercilere bildirmesi gerekirken hukuk kurallarını çiğnemiştir.
Sosyal hizmet uzmanı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun aşağıdaki maddelerinden hangisi gereğince soruşturma açılır?

a) 240
b) 250
c) 260
d) 270
e) 280

Cevap : 280

8- Anayasa Madde 32 düzeltme ve Cevap hakkı; “Düzeltme ve Cevap hakkı, ancak kişilerin haysiyet ve şereflerine dokunulması veya kendileriyle ilgili gerçeğe aykırı yayınlar yapılması hallerinde tanınır ve kanunla düzenlenir. Düzeltme ve Cevap  yayımlanmazsa, yayımlanmasının gerekip gerekmediğine hakim tarafından ilgilinin müracaat tarihinden itibaren en geç (……….) gün içerisinde karar verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
e) 10

Cevap : 7

9- Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri İle Koruma Kurulları Kanunu’nun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

a) 6284
b) 5402
c) 4991
d) 4721
e) 2828

Cevap : 5402

10- Sosyal Hizmet Uzmanı X müracaatçısı Y için Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu inceliyordur. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un numarası aşağıdakilerden hangisidir?

a) 6284
b) 5402
c) 4991
d) 4721
e) 2828

Cevap : 6284

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Vize Deneme Sınavı -3

Auzef Sosyal Hizmet Etiği Auzef Sosyal Hizmetler, Kavramsal Çerçeve: Sosyal Hizmet, Birey ve Aile

Sosyal Hizmet Etiğinin Hukuki Temelleri

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!