auzefboş zamanların sosyolojisisosyoloji

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Ünite 1
SOSYOLOJİK PERSPEKTİF VE BOŞ ZAMAN
Bölüm Özeti

Bu bölümde, boş vakit ve serbest zaman kullanımına kültürel ve tarihsel bakış acısıyla bakıldığında, toplumların boş zamanlarını nasıl değerlendirdikleri ve kendilerini nasıl yeniden aktif hâle getirmeye çalıştıklarının öneminden bahsedilmiştir. Burada zamanın önemi ön plana çıkmaktadır. Zamanın ne olduğu ya da ne olmadığını anlamak, onu nasıl kullanacağımızı bilmek en önemlisidir.

Boş zaman, serbest zaman ve rekreasyon kavramlarının arasındaki farktan kısaca bahsedilmiştir. Boş zaman kavramının negatif etkisini pozitife çevirerek, nimet hâline getirerek zamanın kıymetini bilmenin önemi üzerinde durulmuştur. Boş zamanı negatif algıdan çıkararak, bireyin kendini yenilemesi ve aktif hâline getirmesini bilerek kendimiz için farklı bir gelecek oluşturabiliriz.

1. Aşağıdakilerden hangisi Antik Yunancada “teori” sözcüğünün karşılığıdır?

A) Moralis

B) Philia

C) Logistikon

D) Ethos

E) Kronos

Cevap : C) Logistikon

2.
I. Tarih
II. Psikoloji
III. İktisat
Sosyologlar sebep-sonuç ilişkileri ve teoriler geliştirirken yukarıdaki bilim dallarının hangisinden veya hangilerinden yararlanırlar?

A) I ve II

B) II ve III

C) I, II, III

D) I ve III

E) Yalnız I

Cevap : C) I, II, III
3. Aşağıdakilerden hangisini insanoğlunun çoğaltması mümkün değildir?

A) Yapılan uğraşlar

B) Gezilen yerler

C) Bir günde geçirilen zaman

D) Okunan kitaplar

E) İzlenen filmler

Cevap : C) Bir günde geçirilen zaman
4. “Zamanın her şeyi değiştirdiğini söylüyorlar. Aslında değişim için gidip sen değişmelisin.” sözü aşağıdaki isimlerden hangisine aittir?

A) Sokrates

B) Platon

C) Aristoteles

D) Kant

E) Andy Warhol

Cevap : E) Andy Warhol


Ünite 2
BOŞ ZAMAN KAVRAMLARI VE ETİMOLOJİLERİ I
Bölüm Özeti

Bu bölümde kavramlar üzerinde durulmaktadır ve kavramlara açıklık getirilmektedir. Öncelikle bir kavramı tam olarak anlayabilmek için, o kavramla ilgili gerekli ve yeterli koşulların belirlenmesi gerekmektedir. Gerekli koşullar bir kavramı veya olgu için olmazsa olmazlardır. Art arda sıralanan gerekli koşullar yeterli koşulu meydana getirir. Bu bağlamda, boş zaman kavramlarını açıklayabilmek için “boş zaman”, “serbest zaman”, “rekreasyon” ve “oyun” kavramları üzerindeki negatif çağrışımlara açıklık getirilmiştir.

Daha sonra, kültürümüzdeki boş zaman ile ilgili yanlış algılamalar üzerinde durulmuştur. Boş zaman ve rekreasyon faaliyetler arasındaki fark önem arz etmektedir. Son olarak da oyun kavramı üzerinde durulmuştur. Özellikle Caillois ve Huizinga’nin bakış açısından oyun kavramı ele alınmıştır.

1. Gerekli koşulların birleşmesi sonucunda oluşan bir kavramın eksiksiz, tam tanımını veren durum aşağıdakilerden hangisidir?

A) Totoloji

B) Yeterli koşul

C) Tam koşul

D) Açıklama

E) Betimleme

Cevap : B) Yeterli koşul
2. Aşağıdaki kavramlardan hangisi aynı zamanda Huizinga’nın eserinin ismi de olan “oyun oynayan insan” anlamına gelmektedir?

A) Homosapiens

B) Homoerectus

C) Homoludens

D) Homohabilis

E) Homoneanderthalensis

Cevap : C) Homoludens
3. “Oyun ve ritüel arasında formal bir ayrım yapılamaz hâle gelmiştir. Böylece kutsal spor ile oyun arasında bir ayrım yapılamaz.” diyen J. Huizinga’nın oyun anlayışı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Oyun hayatın dışındadır ve ciddi değildir.

B) Oyuncuyu tamamen içine alır.

C) Maddi çıkar güdülmez ve kâr amaçlı değildir.

D) Sosyal gruplar oluşturmayı destekler.

E) Sadece profesyonellere özgü olmalıdır.

Cevap : E) Sadece profesyonellere özgü olmalıdır.
4. Aşağıdakilerden hangisi Fransız Filozof ve Yazar Roger Caillois’e göre oyunun temel özelliklerinden bir tanesi değildir?

A) Özgürce olması

B) Zorunlu olmaması

C) Bağımsız olması

D) Kurallara bağlı olmaması

E) Sonuçlarının belirlenmemiş olması

Cevap : D) Kurallara bağlı olmaması
5. Kişinin kendinden kaçıp bir başkası olmaya çalıştığı oyun şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Alea

B) Agon

C) Mimic

D) İlinix

E) Agora

Cevap : C) Mimic

Ünite 3
BOŞ ZAMAN KAVRAMLARI VE ETİMOLOJİLERİ II
Bölüm Özeti

Bu bölümde boş zaman, serbest zaman ve rekreasyon kavramlarının etimolojileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu kavramların birbiriyle olan ilişkileri de açıklanmıştır. Etimoloji, bir kavramın kültürel ve tarihsel bağlamda kökeni ve bir toplum için ifade ettiği anlamlarla ilgilenir. Her ne kadar Antik Yunan’da ve Latincede boş zaman için bir kelime bulunsa da Türkçede “boş zaman”ı açıklayabilmek için “boş” ve “zaman” kavramlarına ayrı ayrı bakmak gerekmektedir. Boş kelime itibarıyla negatif çağrışımlar yapsa da hür, serbest anlamına gelmektedir. Dolayısıyla serbest zaman kavramı üzerinde durulmuştur.

Serbest, kelime itibarıyla dilimizde zamanın olması anlamına gelmektedir. Diğer kavramların anlamları üzerinde farklılıklar olmasına rağmen, rekreasyon genel itibarıyla insanların boş ve serbest zamanlarında yaptıkları eğlenceli ve hoşlandıkları aktiviteler anlamına geldiğinden bahsedilmiştir. Bu bölümde son olarak da boş, serbest ve özgür zaman kavramları arasındaki ilişki üzerine durulmuştur.

1. Aşağıdakilerden hangisi “boş” kelimesinin mecaz anlamlarından biri değildir?

A) Anlamsız

B) Bilgisiz

C) Dolu karşıtı

D) Bir işe yaramayan, yararsız

E) Habersiz

Cevap : C) Dolu karşıtı
2. Türkçede “boş zamanları” ifade etmek için ilk olarak Fatih Sultan Mehmet tarafından kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rekreasyon

B) Boş

C) Serbest

D) Özgür

E) Özgün

Cevap : C) Serbest
3. Rekreasyonun orijinal hâli olan recreatio kelimesindeki “creatio” ne anlama gelmektedir?

A) Özgürlük

B) Yaratmak, yapmak

C) Serbestlik

D) Boşluk

E) Yeniden

Cevap : B) Yaratmak, yapmak
4. Aşağıdaki dillerden hangisinde boş zamana karşılık gelen bir kelime yoktur?

A) Almanca

B) İngilizce

C) Fransızca

D) Antik Yunanca

E) Latince

Cevap : A) Almanca
5. Zaman kavramlarının kapsamı en geniş olandan en dar olana doğru sıralanmış hâli aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Özgür-serbest-boş

B) Serbest-özgür-boş

C) Boş-özgür-serbest

D) Boş-serbest-özgür

E) Serbest-boş-özgür

Cevap : C) Boş-özgür-serbest

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Ünite 4
SERBEST ZAMAN SOSYOLOJİSİ TEORİLERİ I ( İLK KURAMCILAR: KAPLAN VE VEBLEN )
Bölüm Özeti

Bu bölümde serbest zaman üzerine geliştirilen teorilerden bahsedilmiştir. Bu alanda en önemli isimlerden biri olan Max Kaplan’a göre serbest zaman göreceli, keyif verici, belli oranda adanmışlık gerektiren, rekreatif faaliyetlere imkân sağlayan ve olumlu beklentiler içerir. Bir başka önemli kişi Veblen’dir. Veblen, daha çok toplumdaki hâkim sınıfın serbest zaman faaliyetleri üzerinde nasıl belirleyici etkide bulundukları konusu ile ilgilenmiştir. Bununla ilgili olarak, bu bölümde bir toplumsal sınıf olarak serbest zaman kavramı açıklanmıştır.

Bir başka yaklaşım ise serbest zamanı zorunluluklar dışında kalan zaman olarak görür. Bu yaklaşımda, serbest zaman hayat döngüsü içerisinde açıklanmıştır. Yine bu bağlamda, zaman kavramın nasıl algılandığı ve bunun serbest zaman kavramı ile ilişkisi üzerinde durulmuştur.

1. Kaplan’a göre aşağıdakilerden hangisi serbest zamanın özelliklerinden biri değildir?

A) Göreceli olarak kişinin kendisi tarafından karar verilen bir aktivitedir.

B) Psikolojik olarak keyif vericidir.

C) Rekreasyon için olasılıklar sağlar.

D) Kişiyi geliştirmez.

E) Kişinin diğerlerine hizmet etmesini sağlar.

Cevap : D) Kişiyi geliştirmez.
2. Kaplan’a göre, serbest zaman kişinin kendisi tarafından karar verilen bir zaman olsa da özgür iradesinin bir sonucu olduğu anlamına gelmez. Aşağıdakilerden hangisi serbest zamanın zorlayıcı faktörlerden birisi değildir?

A) Kaynakların-tesislerin uygunluğu

B) Bireylerin olanaklar hakkında sınırlı bilgiye sahip olmaması

C) Zaman ve para kısıtlılığı

D) Ailenin düşünceleri

E) Eşlerin düşünceleri

Cevap : B) Bireylerin olanaklar hakkında sınırlı bilgiye sahip olmaması
3. Veblen’e göre, aşağıdakilerden hangisi serbest zamana sahip topluluğun özelliklerinden bir tanesidir?

A) Çok çalışan bir topluluktur.

B) Avcı-toplayıcı topluluk özelliği gösterir.

C) Üretici ekonominin bir parçası değildir.

D) Sosyal statünün en alt basamaklarındandır.

E) Karmaşık ilişkiler içindedir.

Cevap : C) Üretici ekonominin bir parçası değildir.
4. Veblen’e göre tarihte bireyler statülerine göre daha çok iş gerektiren, daha yoğun fakat ekonomik olarak daha üretken işleri tercih etmek zorunda kalmışlardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi üst statüdeki insanların seçtiği bir iştir?

A) Çiftçilik

B) Aşçılık

C) Toplayıcılık

D) Avcılık

E) Hayvancılık

Cevap : D) Avcılık
5. I. Uyku
II. İş
III. Serbest zaman
İnsanın hayatının 1/3’ünü zorunluluklarının dışında geçirdiği zaman olarak tanımlanan süreç yukarıdakilerden hangisi/hangileridir?A) Yalnız IIB) I ve IIC) I, II ve IIID) Yalnız IIE) Yalnız I
Cevap : A) Yalnız II
Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Ünite 5
SERBEST ZAMAN SOSYOLOJİSİ TEORİLERİ II ( NEULİNGER PARADİGMASI VE AKTİVİTE OLARAK SERBEST ZAMAN )
Bölüm Özeti

Bu bölümde serbest zaman yaklaşımları açıklanmaya devam edilmiştir. Öncelikle serbest zaman ve iş arasındaki farklılık vurgulanmıştır. Fakat serbest zaman ve iş kavramı daha karmaşıktır. Bununla ilgili olarak, Neulinger’in algılanan özgürlük ve zorlanma ile ilgili paradigması üzerinde durulmuştur, Neulinger’in ortaya attığı çeşitli aktivitelere açıklık getirilmiştir. Diğer taraftan bir aktivite olarak serbest zaman yaklaşımı açıklanmıştır. Bu anlamda, serbest zaman rekreatif faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir aksiyon zamanıdır.

Serbest zamanı bir aktivite olarak gören Haywood ve arkadaşlarının yaklaşımından bahsedilmiştir. Bu yaklaşımda serbest zaman işle olan ilişkisi kapsamında ele alınır. Ayrıca, serbest zamanı bir aktivite olarak ele almanın artı ve eksileri üzerinde de durulmuştur. Son olarak da Haywood ve arkadaşlarının yaklaşımının herhangi bir serbest zamanı karakterize eden formal boyut üzerinde durulmuştur.

1. Neulinger paradigmasına göre, saf iş zamanı aşağıdaki motivasyon türlerinden hangisini içerir?

A) İç motivasyon

B) Formal motivasyon

C) İnformal motivasyon

D) İç ve dış motivasyon

E) Dış motivasyon

Cevap : E) Dış motivasyon
2. Çağımızın ünlü düşünürlerinden olan Eric Fromm’a göre eğlencenin değerini aşağıdakilerden hangisi belirler?

A) Keyif miktarı

B) Mutluluk miktarı

C) Pazar

D) Kalite

E) Harcanan para

Cevap : C) Pazar
3. “Tüketimin üretimi” kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

A) Kaplan

B) Veblen

C) Fromm

D) Deleuze

E) Neulinger

Cevap : D) Deleuze
4. Haywood ve arkadaşları aktif-pasif zaman türlerine aşağıdaki ikiliklerden hangisini eklemişlerdir?

A) Üretim-tüketim

B) Boş-dolu

C) Serbest-boş

D) Özel-genel

E) Geçmiş-gelecek

Cevap : A) Üretim-tüketim
5. İçsel olarak motive olunan ve tamamen bağımsız bir şekilde dâhil olunan aktiviteleri gösteren zaman türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çalışma zamanı

B) Serbest zaman

C) Saf serbest zaman

D) Gönüllü zaman

E) Saf gönüllü serbest zaman

Cevap : C) Saf serbest zaman
Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Ünite 6
SERBEST ZAMAN SOSYOLOJİSİ TEORİLERİ III ( İŞLEVSELCİLİK VE YENİ MARKSİST TEORİLER )
Bölüm Özeti

Serbest zaman teorilerinin devamı niteliğinde birbirine karşıt iki yaklaşım ele alınmıştır: işlevselcilik ve Marksist görüş. İşlevselli bir yaklaşım olan Parsons’un işlevselci yaklaşımında serbest zaman bireyler için farklı fonksiyonları icra etmektedir. Bir başka işlevselci yaklaşımda Parker serbest zamanın iş ile olan ilişkisi üzerinde durmaktadır. Bu yaklaşımda serbest zaman aktiviteleri, işin devamı olarak görülür. Bireyler serbest zaman aktiviteleri ile işten elde edemedikleri tatmini sağlamaya çalışırlar.

Weber eksenli geliştirilen işlevselli yaklaşımların aksine, Marksist yaklaşımlar da geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlarda serbest zaman üretim-tüketim kavramları içerisinde şekil almaktadır. Dolayısıyla serbest zaman piyasa tarafından yönlendirilmektedir. Sonuç olarak da sınıf farklılıklarına bağlı olarak insanların serbest zaman algılamaları ve seçimleri de değişiklik göstermektedir.

1. Ülkemizde beden eğitimi derslerinde uygulanan sıralı düzen eğitimi hangi ülkenin programından alınmıştır?

A) Almanya

A) Fransa

B) İtalya

C) Amerika

D) Kanada

Cevap : A) Almanya
2. Parsonscu işlevsellik, serbest zamanı rahatlama, gevşeme olarak görür. Bu görüş esas olarak, hangi İngiliz filozofun görüşünü temel almaktadır?

A) John S. Mill

B) B. Russell

C) J. Locke

D) A. Smith

E) I. Kant

Cevap : B) B. Russell
3. Aşağıdakilerden hangisi Parsons’a göre sosyal sistemin üstesinden gelmesi gereken problemlerden biri değildir?

A) Adaptasyon ekonomi ile ilgilidir.

B) Hedeflere ulaşmak, politik sistem ile ilgilidir.

C) Davranış kalıbı elde etmek, aile ile ilgilidir.

D) Entegrasyon pek çok kültürel ve serbest zaman etkinliği ile ilgilidir.

E) Özgürlük, sınıfsal ayrımların ortadan kalkmasıyla ilgilidir.

Cevap : E) Özgürlük, sınıfsal ayrımların ortadan kalkmasıyla ilgilidir.
4. Aşağıdakilerden hangisi Roberts’a göre serbest zamanın fonksiyonlarından biri değildir?

A) Sosyal sistemi takviye etmek

B) Stresi alarak büyük sosyal sistemler için güvenlik şalteri gibi hareket etmek

C) İnsanları eğlendirmek

D) İnsanların yeteneklerini geliştirmek için fırsat vermek

E) Fair play, takım çalışması ve liderlik gibi değerleri aşılamak

Cevap : C) İnsanları eğlendirmek
5. Neo-Marksistlere göre aşağıdakilerden hangisi işlevselci modelin hatalarından biri değildir?

A) Zayıf bir işlevsel analiz üzerine kurulu olmak

B) Sadece öneriden oluşmak

C) Serbest zamanı, iş deneyiminin bir fonksiyonu olarak görmek

D) Kişiye ve bireye çok fazla önem vermek

E) Sosyal davranışları kültürel bir refleks olarak öngörmek

Cevap : D) Kişiye ve bireye çok fazla önem vermek

Ünite 7
SERBEST ZAMAN SOSYOLOJİSİ TEORİLERİ IV ( CİDDİ SERBEST ZAMAN VE MANEVİYAT )
Bölüm Özeti

Bu bölümde ilk olarak Stebbins’in ciddi ve sıradan serbest zaman kavramları üzerinde durulmuştur. Ciddi serbest zaman bireylerin iş dışında kalan ve bilinçli olarak kariyerlerine katkıda bulunabilecek aktiviteler içinde bulundukları zamandır. Araştırmalar ciddi serbest zamanın bireylerin kişilikleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Diğer taraftan ciddi serbest zamanın tersine, sıradan serbest zaman bireylerin kişisel bakış açısına dayanmaktadır.

Bir varlık ve zihin durumu olarak, Neulinger’in serbest zamanı psikolojik açıdan incelemesi üzerinde durulmuştur. Bu bakış açısındaki önemli olan nokta, serbest zamanın iş karşıtı olarak görülmesi değil, yükümlülüğün karşıtı olarak görülmesidir. Dolayısıyla serbest zaman bir zihin durumu olarak ele alınmıştır ve son olarakta manevi açıdan serbest zaman yaklaşımı üzerinde durulmuştur.

1. Sahiplendiği köpeği gezdiren, onun bakımını yapan ve onunla çokça vakit geçiren bir kişi, aşağıdaki serbest zaman türlerinden hangisini yapmaktadır?

A) İşlevsel serbest zaman

B) Popüler serbest zaman

C) Ciddi serbest zaman

D) Kurumsal serbest zaman

E) Aktivite olarak serbest zaman

Cevap : C) Ciddi serbest zaman
2. Kâr hipotezi kavramı aşağıdaki serbest zaman düşünürlerinden hangisine aittir?

A) Max Kaplan

B) T. Veblen

C) Roberts

D) Neulinger

E) Stebbins

Cevap : E) Stebbins
3. Dikiş-nakış kadınlar için bir serbest zaman aktivitesi olarak düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisini sağlamaz?

A) Kaçış

B) Rahatlama

C) Yaratıcılık

D) Eş ve anne olarak taşıdıkları rolle çelişmek

E) Aile içinde gizli cinsiyet ve güç dengeleri

Cevap : D) Eş ve anne olarak taşıdıkları rolle çelişmek
4. Kişiler serbest zaman aktivitelerine katıldıklarında ve zorlanmadıklarında aşağıdakilerden hangisinin düzeyinde yükselme beklenir?

A) Eğlence

B) Mutluluk

C) Özgürlük

D) Gönüllülük

E) Tutarlılık

Cevap : C) Özgürlük
5. “Serbest zaman varlığın bir durumudur. İnsanın bir hâlidir, çok az kişi bunu arzular, daha da azı buna ulaşır.” görüşü aşağıda verilen serbest zaman teorisyenlerinden hangisine aittir?

A) T. Parsons

B) R. Stebbins

C) J. Neulinger

D) T. De Grazia

E) J. Roberts

Cevap : D) T. De Grazia

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

Boş Zamanlar Sosyolojisi

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize
Gündelik Hayatın Sosyolojisi Vize 2017
Gündelik Hayatın Sosyolojisi Ünite Soruları
Gündelik Hayatın Sosyolojisi Vize 2018 Sorular
Gündelik Hayatın Sosyolojisi Çıkmış Sorular Vize
Eğitim Sosyolojisi Soruları
Vise
Final
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-1
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-2
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-3
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-4
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-5
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-6
Eğitim Sosyolojisi Vize Soruları-7
Endüstri Sosyolojisi Vize Ve Final Soruları
Vize
Final
Endüstri Sosyolojisi Vize 2018 Soruları
Endüstri Sosyolojisi Vize 2017 Soruları
Endüstri Sosyolojisi Vize Soruları
Endüstri Sosyolojisi Vize Ve Final Soruları
Gündelik Hayatın Sosyolojisi Vize Soruları

Boş Zamanlar Sosyolojisi Vize

 

AUZEF Gündelik Hayatın Sosyolojisi
AUZEF Gündelik Hayatın Sosyolojisi
register
register
Çağdaş Sosyoloji Teorileri
Çağdaş Sosyoloji Teorileri
ANASAYFA
Endüstri Sosyolojisi
Endüstri Sosyolojisi ANASAYFA
Facebook
SOSYOLOJİ FACEBOOK GRUBU
toefl grammar

Gündelik Hayatın Sosyolojisi Vize

AUZEF sosyoloji Vize soruları

Auzef çıkmış sorular, vize soruları, final soruları, bütünleme soruları, Auzef arasınav çevrimiçi olacak, yani online olacak

auzef çevrimiçi sınav soruları
TOEFL

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!